Royal Enfield Interceptor Bear 650 2025 - Επιβεβαίωση για το όνομα του δικύλινδρου scrambler

Έκανε την εμφάνισή του σε έγκριση τύπου στην Αυστραλία
Royal Enfield Interceptor Bear 650 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

14/10/2024

Πλησιάζοντας χρονικά προς την EICMA τα πράγματα δείχνουν να ξεκαθαρίζουν γύρω από τη νέα μοτοσυκλέτα της Royal Enfield που θα έρθει για να διευρύνει την γκάμα των εν σειρά δικύλινδρων μοντέλων της στα 650 κ.εκ.

Η Royal Enfield συνεχίζει να αξιοποιεί την πλατφόρμα των δικύλινδρων μοτοσυκλετών της -τον αερόψυκτο κινητήρα και το κυρίως πλαίσιο- με στόχο να αυξήσει τα μοντέλα που μπορεί να "χτίσει" πάνω σε αυτή και να καλύψει τις απαιτήσεις του κοινού παίρνοντας παράλληλα πίσω το μέγιστο δυνατό εμπορικό κέρδος.

Μέσα στα μοντέλα που αναμένεται να δείξει στην ερχόμενη EICMA είναι και η έκδοση scrambler με την έγκριση τύπου που πήρε η νέα μοτοσυκλέτα για την αγορά της Αυστραλίας να αποκαλύπτει και το όνομά της, το οποίο και γνωρίζαμε ήδη -και όλοι εσείς που μας διαβάζετε- από τα έγγραφα προς κατοχύρωση που είχε καταθέσει η RE στην ίδια χώρα πριν από ενάμιση σχεδόν χρόνο, όπως και στην Ινδία και τη Νέα Ζηλανδία.

Με το νέο Interceptor Bear 650 η δικύλινδρη γκάμα της Royal Enfield θα φτάσει στα πέντε μοντέλα αφού ήδη αποτελείται από τα Interceptor, Continental GT, Super Meteor 650 και Shotgun 650. Σύμφωνα και με το στρατηγικό πλάνο των Ινδών που αποκαλύφθηκε πριν από δύο σχεδόν χρόνια η Scrambler δεν θα είναι η τελευταία μοτοσυκλέτα με τον εν σειρά δικύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα που θα δούμε φέτος.

2025

Μαζί με το όνομα αποκαλύφθηκαν και δύο φωτογραφίες του Interceptor Bear 650 με τη Royal Enfield να κάνει και αυτή τη μοτοσυκλέτα τη να ξεχωρίζει με τα χρώματα και τα γραφικά που έχει επιλέξει. 

Αν κρίνουμε τόσο από το μικρό HNTR όσο και από το Guerilla 450 και έχοντας μιλήσει και με τους ανθρώπους του τμήματος σχεδιασμού της εταιρείας λογικά και αυτή η μοτοσυκλέτα θα είναι διαθέσιμη σε πολύ διαφορετικές μεταξύ τους χρωματικές εκδόσεις που θα ικανοποιούν όλες τις ηλικίες.

Ενδιαφέρον θα έχει και η απόδοση του κινητήρα με τον δικύλινδρο αερόψυκτο να μην ξεπερνά το όριο των 47 ίππων ούτε σε αυτή την περίπτωση, ώστε η μοτοσυκλέτα να είναι προσβάσιμη και στους αναβάτες με δίπλωμα κατηγορίας Α2. Ωστόσο δεν αποκλείεται τα χαρακτηριστικά της απόδοσής του μοτέρ να έχουν διαφοροποιηθεί αφού για πρώτη φορά η εξάτμιση δεν θα είναι 2-2 αλλά δύο σε ένα (εξοικονόμηση και σε βάρος), δίνοντας ίσως έμφαση στη ροπή και στο μεσαίο φάσμα λειτουργίας αλλά και στη αμεσότητα στην απόκριση με διαφορετική χαρτογράφηση.

Παράλληλα από ό,τι φαίνεται ως πίνακα πληροφοριών το Interceptor Bear 650 θα έχει την TFT οθόνη των Guerilla/Himalayan 450, ενώ το πιρούνι είναι ανεστραμμένο, όπως και στο Shotgun 650 με μεγαλύτερη όμως διαδρομής όπως μεγαλύτερες διαδρομές φαίνεται να έχουν και τα αμορτισέρ.

Aprilia Shiver 900: Γίνεται κινέζικο και έρχεται με όνομα Gilera από την Zongsen

Κυκλοφορεί ήδη στην Κίνα
Aprilia Shiver 900: Γίνεται κινέζικο και έρχεται με όνομα Gilera από την Zongsen
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

14/10/2024

Πριν από τρία χρόνια είδαμε για πρώτη φορά την Zongshen να φέρνει μία μεγάλη δικύλινδρη μοτοσυκλέτα μέσα από την μάρκα Cyclone που ελέγχει πλήρως. Η μοτοσυκλέτα αυτή με το πλαίσιο χωροδικτύωμα, το παράλληλα τοποθετημένο πίσω αμορτισέρ και την συνολική σχεδίαση του κινητήρα, δεν μπορούσε να κρύψει με τον φουτουριστικό σχεδιασμό του πρωτότυπου μοντέλου, πως έχει στην πράξη σχεδιαστεί από την Aprilia.

Πέρσι ενημερώσαμε εδώ, πως μία κανονικότατη αντιγραφή του Aprilia Shiver 900 κυκλοφορούσε στους δρόμους της Κίνας, με τον χαρακτηριστικό προβολέα της Aprilia και όχι την φουτουριστική σχεδίαση της πρωτότυπης μοτοσυκλέτας που είχε εμφανιστεί στην Έκθεση CIMA.

Στο μεταξύ όμως η Zongshen είχε κατοχυρώσει και σχέδια κινητήρων που προέρχονταν από την Aprilia χρησιμοποιώντας το λογότυπο της Gilera!

Παράλληλα η Zongshen ανακοίνωσε και την συνεργασία με την Piaggio ξεκαθαρίζοντας έτσι το γιατί και το πώς βρέθηκαν με σχέδια της Aprilia.

https://www.motomag.gr/news/nea-montela/gilera-aprilia-shiver-900-allazei-onoma-stin-kina-kai-epistrefei-sti-zoi-mas
Το είχαμε δει πέρσι να δοκιμάζεται χωρίς να μπορεί να κρύψει τι ήταν. Τώρα ήρθε η τελική του μορφή

Πλέον κυκλοφορεί και η τελική έκδοση της μοτοσυκλέτας αυτής στην Κίνα, ως Aprilia APR900 όπως προβλέπεται από την συμφωνία των δύο εταιρειών.

Το APR900 είναι ίδιο με το Shiver που ξέραμε εδώ, μέχρι να μας το στερήσουν οι Euro5 προδιαγραφές ρύπων, με αντίστοιχη απόδοση στους 94 ίππους. Μένει να δούμε αν η Aprilia θα φέρει στην Ευρώπη το κινέζικο μοντέλο ξεκινώντας την δική της σειρά εισαγόμενων μοντέλων από την Κίνα ή θα το κάνει η Zongshen μέσω της Cyclone που έχει ξεκινήσει ήδη να έχει παρουσία στις σημαντικότερες αγορές της Ευρώπης.

Όταν κυκλοφορούσε τα σχέδια του κινητήρα αναγράφοντας το λογότυπο Gilera, δεν είχε ακόμη αναπτύξει δίκτυο της Cyclone στην Ευρώπη, ούτε φαινόταν να επενδύει δυναμικά στην Γηραιά Ήπειρο. Έκτοτε όμως πολλά έχουν αλλάξει, ενώ έχει γίνει πρόσφατα και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Loncin και κατά επέκταση της Voge, στοχεύοντας περισσότερο στην Ευρωπαϊκή της παρουσία, με ακόμη περισσότερες κινήσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα. Είτε ως Gilera, είτε ως Cuclone, είτε ως και Made in China Aprilia, το Shiver 900 έχει επιστρέψει και μπορεί να κάνει την εμφάνισή του εκ νέου και στην Ευρώπη.