Το Goldwing της Honda είναι αναμφίβολα μια μοτοσυκλέτα για ένα περιορισμένο και ειδικό κοινό, αλλά η σημαντικότητα του ρόλου του εκτείνεται σε ένα ευρύτερο φάσμα. Καθώς αποτελεί την τουριστική ναυαρχίδα της εταιρείας, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει χρησιμοποιηθεί ως πεδίο εφαρμογής νέων τεχνολογιών, οι οποίες αργότερα βρίσκουν εφαρμογή και σε άλλα μοντέλα της Honda.
Για το 2021 όμως, το Goldwing είχε μια σημαντική έλλειψη σε σχέση με την αιχμή της τεχνολογίας που βλέπουμε σε άλλους κατασκευαστές: τα ηλεκτρονικά βοηθήματα με την χρήση των ραντάρ. Η Ducati με το Multistrada V4 και η BMW με το R1250RT, ανακοίνωσαν το αυτόματα ρυθμιζόμενο cruise control με την βοήθεια των ραντάρ, αφήνοντας την Honda πίσω στην συγκεκριμένη τεχνολογική κούρσα. Μάλιστα, επειδή υπάρχει ένα σχετικό εμπάργκο μέχρι την ημέρα κυκλοφορίας του περιοδικού, από την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου θα έχουμε την δυνατότητα να σας πούμε την δική μας εμπειρία από ένα τέτοιο σύστημα, ενώ θα μπορείτε να το διαβάσετε και στο τεύχος!
Αυτό φυσικά για την Honda δεν είναι κάτι που θα το άφηνε χωρίς απάντηση για καιρό, καθώς κατατέθηκαν νέες πατέντες που δείχνουν ένα cruise control με την χρήση ραντάρ, το οποίο έχει ετοιμαστεί για το μεγάλο tourer του εργοστασίου. Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά, ότι δεν είναι απλώς μια πατέντα που αφορά μια τεχνολογία την οποία θα χρησιμοποιήσει η Honda στο μέλλον. Στα σχέδια φαίνονται καθαρά τα σημεία στήριξης των ραντάρ για την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα και δεν αφορά αόριστα την τεχνολογία της χρήσης ραντάρ.
Να υπενθυμίσουμε τέτοια συστήματα έχουν εφαρμοστεί στα αυτοκίνητα εδώ και αρκετά χρόνια, με την Honda μάλιστα να είναι μία από τις πρωτοπόρες εταιρείες στον τομέα. Τώρα, η τεχνολογία των ραντάρ έχει μπει πλέον και στις μοτοσυκλέτες, καθώς μετά την αρχή που έκαναν οι BMW και Ducati, αναμένουμε πολύ σύντομα και τις KTM και Kawasaki, με κοινό παρονομαστή όλων αυτών το σύστημα που έχει εξελίξει η Bosch, αλλά με το δικό της λογισμικό ξεχωριστά για την κάθε εταιρεία. Η Honda έχει ήδη συνεργασία με την Bosch στον τομέα για τα αυτοκίνητα, οπότε είναι πολύ πιθανόν να έχει τον ίδιο προμηθευτή και για τις μοτοσυκλέτες.
Η πατέντα λοιπόν που κατέθεσε η Honda, έχει να κάνει με το πώς θα "κρύψει" τα ραντάρ πάνω στην μοτοσυκλέτα. Αυτή είναι μια δυσκολία που αντιμετωπίζουν όλοι οι κατασκευαστές μοτοσυκλετών με αντίστοιχα συστήματα. Ενώ στα αυτοκίνητα, τα ραντάρ τοποθετούνται πίσω από επίπεδες επιφάνειες, στις γρίλιες των ψυγείων ή στους προφυλακτήρες, οι μοτοσυκλέτες που διαθέτουν τέτοιο σύστημα έχουν τα ραντάρ εκτεθειμένα. Αν και τα ραντάρ μπορούν να "δουν" όταν βρίσκονται πίσω από συγκεκριμένα υλικά, συμπεριλαμβανομένου και του πλαστικού, οι επιφάνειες πρέπει να είναι τελείως λείες και επίπεδες, ώστε να μην δημιουργούνται παρεμβολές στα ραδιοκύματα του ραντάρ. Ευτυχώς για την Honda, το κομμάτι ανάμεσα στους προβολείς του Goldwing είναι αρκετά επίπεδο και η μελέτη προβλέπει την τοποθέτηση του ραντάρ πίσω από το πλαστικό, στηριγμένο πάνω σε σταθερές βάσεις που θα εκτείνονται από το υπάρχον πλαίσιο που στηρίζει τα όργανα και το μπροστινό τμήμα του φαίρινγκ.
Στις πατέντες φαίνεται επίσης ότι το κενό μεταξύ του αισθητήρα του ραντάρ και των πλαστικών, θα γεμίσει με ένα σπογγώδες υλικό που θα απορροφά τους κραδασμούς, οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν την λειτουργία του.
Το πότε θα δούμε στην παραγωγή ένα Goldwing με τέτοιο σύστημα, εξαρτάται από το ποιος φτιάχνει τα ραντάρ. Αν η Honda χρησιμοποιήσει πράγματι την τεχνολογία της Bosch, όπως και οι ανταγωνιστές της, το 2022 είναι μια λογική ημερομηνία για να το δούμε. Αν έχει επιλέξει όμως κάτι διαφορετικό, τότε πολύ πιθανόν η εξέλιξη να χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα.