Honda - Ετοιμάζει τον ανταγωνιστή τoυ Himalayan!

Με τον αερόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα του CB 350 DLX, και design... πανομοιότυπο με τη μοτοσυκλέτα της Enfield
motomagHonda – Ετοιμάζεται ο ανταγωνιστής του Himalayan 450
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

30/1/2024

Σύμφωνα με πατέντες που κατέθεσε, η Honda σχεδιάζει να επεκτείνει την γκάμα των μονοκύλινδρων μοντέλων της προσθέτοντας ένα adventure μοντέλο, το οποίο θα βρεθεί απέναντι από το Himalayan 450 της Royal Enfield, στην αγορά της Ινδίας, ενώ βλέπουμε ότι μαζί έρχεται και μία έκδοση τύπου scrambler, η οποία θυμίζει το απερχόμενο Scram 411 της RE.

Εφτά χρόνια πριν, η ινδική εταιρεία με πάνω από 120 χρόνια ιστορίας, αποφάσισε να μπει στην κατηγορία των adventure μοτοσυκλετών, παρουσιάζοντας το Himalayan 411. Ο μονοκύλινδρος αερόψυκτος κινητήρας με μεγάλη διαδρομή εμβόλου και η πλήρης απουσία ηλεκτρονικών συστημάτων, πέραν του ψεκασμού και του ABS, είχαν ως αποτέλεσμα το μικρό κόστος χρήσης. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους βρήκε κοινό, όχι μόνο σε νεαρούς κατόχους διπλώματος Α2 κατηγορίας, αλλά και σε έμπειρους ταξιδευτές, καθώς επέτρεπε μεγαλύτερο κομμάτι του προϋπολογισμού να χρησιμοποιηθεί στο ταξίδι, αντί για την μοτοσυκλέτα. Στην EICMA 2023, η Royal Enfield μας έφερε τον αντικαταστάτη, Himalayan 450, που αποτέλεσε ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα για την ινδική εταιρεία, με την αποκλειστική δοκιμή του από τα υψίπεδα των Ιμαλαίων να έχει δημοσιευτεί στο πρώτο τεύχος του ΜΟΤΟ για το 2024, το τ.650.

Τώρα, σε πατέντες που κατέθεσε η Honda, φαίνεται ότι θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Royal Enfield, εμφανίζοντας δύο διαφορετικά μοντέλα, ένα τύπου scrambler και ένα με adventure σχεδιασμό. Κοινά, όπως φαίνεται στα σχέδια, είναι το ρεζερβουάρ και η ουρά, με τις διαφορές να εντοπίζονται κυρίως στο μπροστινό τμήμα. Με στόχο την αντοχή στην σκληρή off-road χρήση, βλέπουμε ότι όπως το Himalayan, έτσι και τα μοντέλα της Honda εφοδιάζονται με προστατευτικά κάγκελα και χώρο για αποσκευές στο ρεζερβουάρ.

Honda – Ετοιμάζεται ο ανταγωνιστής του Himalayan 450

Βέβαια, οι συγκεκριμένες πατέντες είναι κατά κύριο λόγο τεχνικές, επομένως δεν μας δίνουν και πολλά στοιχεία για τον ακριβή σχεδιασμό των δύο μοντέλων. Αυτό όμως που μπορούμε να δούμε είναι ότι ο κινητήρας θα βασίζεται στην αερόψυκτη μονοκύλινδρη πλατφόρμα που είδαμε στο CB 350 DLX για την ινδική αγορά, το οποίο με την σειρά του κρατά πολλά στοιχεί του GB 350, που έχει παρουσία σε Αυστραλία και Ιαπωνία. Το εν λόγω μοντέλο θυμίζει σχεδιαστικά το Bullet 350 της RE, το οποίο αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα best seller της πολυπληθούς αγοράς, ενώ είναι και ένα από τα μακροβιότερα μοντέλα, με την παραγωγή του να ξεκινά πριν η εταιρεία μεταφερθεί από την Αγγλία στην Ινδία, το 1932.

Honda – Ετοιμάζεται ο ανταγωνιστής του Himalayan 450

Αντίστοιχο δρόμο, φαίνεται ότι θα ακολουθήσει η Honda και με τα νέα της μοντέλα (που στις πατέντες μοιάζουν εξωπραγματικά πολύ -σε βαθμό που θα σήκωνε και μήνυση- με τα αντίστοιχα της Royal Enfield), με το ρεζερβουάρ του CB 350 DLX σε σχήμα σταγόνας να αντικαθίσταται από ένα πιο μοντέρνας σχεδίασης, με περισσότερες γωνίες. Στις πατέντες βλέπουμε ότι εκατέρωθεν υπάρχουν αφαιρούμενες βάσεις αποσκευών, οι οποίες έχουν και δεύτερο ρόλο προστασίας σε περίπτωση πτώσης. Οι σχάρες αυτές αποτελούν το αντικείμενο ενός εκ των τριών πατεντών που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα και αφορούν τη νέα μοτοσυκλέτα. Εκεί απεικονίζεται το πώς θα μπορούσαν να τοποθετηθούν, ενώ για την ώρα οι ίδιες οι σχάρες έχουν δύο διαφορετικά σχήματα. Η μία εκδοχή θέλει σχάρες ίδιου να τοποθετούνται μπροστά και πίσω, με αυτές στην ουρά να είναι ανεστραμμένα τοποθετημένες, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως σημεία για πλαϊνές βαλίτσες, αλλά και προστασία της μοτοσυκλέτας. Σε άλλο σχέδιο, που αφορά το μπροστινό τμήμα του φαίρινγκ της adventure μοτοσυκλέτας, βλέπουμε ότι έχει την δική του προστασία, η οποία περνά πάνω από τον προβολέα, λειτουργώντας έτσι και ως σημείο για φόρτωμα -με μαλακές πιθανότατα βαλίτσες.

Honda – Ετοιμάζεται ο ανταγωνιστής του Himalayan 450

Το πλαίσιο και ο κινητήρας φαίνεται ότι έρχονται από το CB 350 DLX, κάτι που σημαίνει ότι τα νέα μοντέλα θα εφοδιάζονται με τον αερόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα 348 κυβικών, ο οποίος έχει ως κύριο στόχο την αξιοπιστία και όχι τις επιδόσεις. Φυσικά, όπως ήδη έχουμε δει και στο μοντέλο που παρουσίασε η Honda πρόσφατα, η τροφοδοσία θα γίνεται με ψεκασμό, ικανοποιώντας τις αυστηρές ινδικές προδιαγραφές BS6, που δεν διαφέρουν και πολύ από τις δικές μας Euro 5/5+. Η μέγιστη απόδοση φτάνει τους 21 ίππους στις 5.500 στροφές και τα 3 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 3.00 στροφές, με την ισχύ να φτάνει στον πίσω τροχό μέσω ενός κιβωτίου 5 σχέσεων.

Honda – Ετοιμάζεται ο ανταγωνιστής του Himalayan 450

Τα νούμερα αυτά έρχονται πολύ κοντά με το πρώτο Himalayan 411, το οποίο είχε επίσης αερόψυκτο μονοκύλινδρο κινητήρα 411 κυβικών και απόδοσης 24,5 ίππων. Η Royal Enfield, όμως, έχει προχωρήσει με άλματα από τότε, ανεβάζοντας τον κυβισμό κατά 41 κυβικά φτάνοντας τα 452, ενώ ταυτόχρονα πρόσθεσε ψυγείο για καλύτερη απαγωγή της θερμότητας και πιο σταθερή απόδοση, ανεξαρτήτως θερμοκρασίας περιβάλλοντος. Συνολικά, οι αλλαγές στον κινητήρα και την τροφοδοσία -η οποία είναι πλέον ride-by-wire με δύο διαφορετικές λειτουργίες- έφεραν την απόδοση στους 40 ίππους, φέρνοντας το πιο κοντά στους υπόλοιπους ανταγωνιστές, σε παγκόσμιο επίπεδο. Όσον αφορά την αγορά της Ινδίας, τα νέα μοντέλα της Honda βρίσκονται πιο κοντά στα Yezdi Scrambler και Yezdi Adventure, τα οποία κατασκευάζονται από τη θυγατρική της Mahindra, Jawa.

Όπως φαίνεται, τα νέα μοντέλα έχουν ως βασικό στόχο την αγορά της Ινδίας, ενώ στη συνέχεια θα μπορούσαμε να τα δούμε και σε αγορές όπως της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας. Για την ώρα ωστόσο, αν και η συγκεκριμένη πλατφόρμα καλύπτει της ευρωπαϊκές προδιαγραφές, δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για να τα δούμε σύντομα προς τα μέρη μας.

Ετικέτες

BMW R 12 G/S: Η R 80 G/S ζει ξανά! - H τιμή της στην Ελλάδα [VIDEO]

Επιστροφή στις ρίζες για τη next level νέο-ρετρό Adventure μοντέλο των Βαυαρών
BMW R 12 G/S
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/3/2025

Μετά την R 12 S που αποτίει φόρο τιμής στο R 90 S, τώρα η BMW παρουσιάζει την R 12 G/S που πατάει στην ίδια βάση αλλά με On-Off προσανατολισμό, και εμπνέεται από μια ακόμη θρυλική μοτοσυκλέτα, την R 80 G/S που ξεκίνησε την τρέλα με τα μεγάλα On-Off.

Κι αν το R 80 G/S φαινόταν τότε μεγάλο και βαρύ το 1980, τι να πούμε το 2025 για τα κτηνώδη Adventure μοντέλα που έχουν φτάσει σε τέτοιο βαθμό υπερβολής που πλέον δυσκολεύονται να πείσουν και τον πιο πιστό στον Θεό Marketing αναβάτη… και πώς να πας στο χώμα με μια μοτοσυκλέτα που πλησιάζει τα 300 κιλά (285 κιλά ζυγίσαμε το R 1300 GS Adventure), και πώς να κινηθείς στην πόλη όταν το πλάτος πλησιάζει αυτό μιας γουρούνας, και πώς να ελέγξεις κυβισμούς που φτάνουν και ξεπερνούν τα 1.300 κ.εκ. και ιπποδυνάμεις που ξεπερνούν κατά πολύ τα 150 άλογα;!

Το 2014, κάποιοι σωστά σκεπτόμενοι άνθρωποι μέσα στην BMW αποφάσισαν να παρουσιάσουν μια εναλλακτική πρόταση στο κυνήγι του Ολυμπιακού συνθήματος Citius, Altius, Fortius (πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά) που μας έφερνε συνεχώς πιο κοντά σε μοτοσυκλέτες που οδηγούνται μόνο από γίγαντες και όταν πέσουν κάτω θέλουν μια περιουσία για να φτιαχτούν, για να παρουσιάσουν το υπέροχο R NineT. Μια πολύ πιο εύκολη, ελαφριά, μαζεμένη μοτοσυκλέτα, με έμφαση στην απλότητα και σχεδιαστική έμπνευση από το παρελθόν της εταιρείας με τον έλικα.

R 1300 GS, R 80 GS

Κι αν τα R 1250 και πλέον R 1300 GS, αλλά και τα R 1250 R και R 1250 RT συνεχίζουν να χαράζουν εξαιρετική εμπορική πορεία, ένα μέρος του αγοραστικού κοινού ξεκίνησε να πιστεύει πως μπορεί να υπάρχει κι άλλος δρόμος, και οι πωλήσεις των σύγχρονων ρετρό μοντέλων της BMW έπεισαν και τους σχεδιαστές της εταιρείας να συνεχίσουν και αυτό το μονοπάτι.

R 12 S

Κάπως έτσι στα τέλη του 2024 παρουσιάστηκε το υπέροχο R 12 S, η σύγχρονη εκδοχή του εμβληματικού R 90 S, κομπλέ με παρόμοιο πορτοκαλί χρώμα, και τώρα σειρά έχει το R 12 G/S, με τον αριθμό του τίτλου του να χαρακτηρίζει τον κυβισμό του δικύλινδρου boxer κινητήρα με τα 1.200 ονομαστικά και τα 1.170 πραγματικά κυβικά, και με τα αρχικά G/S να αφορούν στις λέξεις Gelände / Straße, που σημαίνουν Off-Road / Street.

BMW R 12 G/S

Πριν καταπιαστούμε με το νέο R 12 G/S, να σημειώσουμε πως για πρώτη φορά στην ιστορία -τουλάχιστον εμείς δεν γνωρίζουμε άλλη περίπτωση- η BMW λανσάρει το νέο της μοντέλο με φωτογραφίες που έχουν ρετουσαριστεί ΤΟΣΟ ΕΝΤΟΝΑ μέσω τεχνητής νοημοσύνης, σε σημείο που να ξεφεύγουν εντελώς από τον ρεαλισμό -ένα πιο δειλό πρώτο βήμα είχε γίνει στη φωτογράφηση του R 12 S!

AI get out of here!

Σημάδια των καιρών, άποψη που φέρνει στο μυαλό κόμικ, ίσως παράλληλα και περιορισμός του budget -φωτογράφοι, φώτα, κλπ.

Ας δούμε όμως τι περιλαμβάνει η νέα γερμανική συνταγή για ένα G/S “εποχής”.

R 12 G/S

Η R 12 G/S έχει όλα τα κλασικά δομικά στοιχεία με τα οποία άφησε εποχή η R 80 G/S. Ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο τύπου χωροδικτύωμα, άξονας τελικής μετάδοσης που παίζει τον ρόλο και του -μονόμπρατσου- ψαλιδιού, Boxer δικύλινδρος κινητήρας, μεγάλος τροχός 21 ιντσών μπροστά, τροχοί με ακτίνες που στο νέο μοντέλο πιάνουν στο γείσο της ζάντας, tubeless ελαστικά, ίσια σέλα, ψηλό φτερό, και στρογγυλό προβολέα με μασκούλα.

BMW R 12 G/S

Χρωματικά η BMW παρέχει τη μοτοσυκλέτα σε τρεις εκδόσεις, την πιο φθηνή έκδοση σε μαύρο ματ χρώμα, και τις πιο ακριβές σε δυο εκπληκτικούς χρωματικούς συνδυασμούς. Ο ένας είναι ο κλασικός της R 80 G/S, σε λευκό, κόκκινο και μπλε με τις ίδιες ρίγες στο ρεζερβουάρ και την ίδια κόκκινη σέλα και ο άλλος περιλαμβάνει τριχρωμία χρυσού, κόκκινου και μαύρου.

Το ύψος σέλας κυμαίνεται ανάμεσα στα 860 και τα 895 ανάλογα τη σέλα και το πακέτο αξεσουάρ (βλ. Enduro Package Pro), ενώ ο στάνταρ τροχός πίσω είναι 17 ιντσών με δυνατότητα αλλαγής του στις 18 ίντσες.

BMW R 12 G/S

Ο αεροελαιόψυκτος boxer κινητήρας των 1.170 κ.εκ. αποδίδει 109 hp / 7.000 rpm με ροπή 11,72 kgm / 6.500 rpm, ενώ η 2 σε 1 εξάτμιση βγαίνει στα αριστερά της μοτοσυκλέτας, με κλίση προς τα πάνω.

Στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται τα riding modes “Rain”, “Road” και “Enduro”, όπως επίσης και το Dynamic Traction Control (DTC), το οποίο μπορεί να απενεργοποιηθεί για εκτός δρόμου χρήση. Επίσης, η 12 G/S είναι στάνταρ εξοπλισμένη με το σύστημα engine drag torque control (MSR). Το Shift Assistant Pro, που διατίθεται ως προαιρετικός εξοπλισμός από το εργοστάσιο για τη νέα BMW R 12 G/S, επιτρέπει τις αλλαγές ταχυτήτων χωρίς τη χρήση της μανέτας του συμπλέκτη. Σωστή η κίνηση να είναι βιδωτό το υποπλαίσιο, τα μαρσπιέ έχουν ελαστικά παρεμβύσματα που αφαιρούνται για εκτός δρόμου χρήση, ενώ στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας υπάρχουν δυο άγκιστρα για να δέσετε κάποια αποσκευή.

BMW R 12 G/S

Οι ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της Marzocchi, εύκολα και με το χέρι με ρυθμιστές έργα-τέχνης στο πιρούνι, απαρτίζονται από ένα ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 45 mm διαδρομής 210 mm (πλήρως ρυθμιζόμενο), και από μονό αμορτισέρ πίσω με σύστημα Paralever διαδρομής 200 mm με ρυθμίσεις απόσβεσης επαναφοράς και προφόρτισης.

BMW R 12 G/S

Για την πέδηση έχουμε δυο δίσκους 310 mm μπροστά με δαγκάνες δυο εμβόλων της Brembo και έναν ακόμα δίσκο πίσω 265 mm με δαγκάνα ενός εμβόλου. Το δικάναλο ABS Pro με cornering χαρακτηριστικά απόδοσης ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό.

BMW R 12 G/S

Στα όργανα βρίσκουμε ένα στρογγυλό κοντέρ αναλογικών ενδείξεων με μια μικρή ένθετη LCD ψηφιακή οθόνη για τα υπόλοιπα, ενώ δίπλα στην οθόνη υπάρχει και θύρα 12 V για μικροσυσκευές.

BMW R 12 G/S

Εντυπωσιακή είναι η DRL LED “υπογραφή” σε σχήμα Χ του στρογγυλού προβολέα μπροστά, ενώ τα φώτα είναι full-LED.

Το ρεζερβουάρ χωράει 15,5 λίτρα καυσίμου, ενώ το βάρος της R 12 G/S ανακοινώνεται στα 229 κιλά έτοιμη για βόλτα.

BMW R 12 G/S

Φυσικά όταν κάναμε λόγο για απλές και λιτές μοτοσυκλέτες, αυτό δεν μεταφράζεται αυτόματα και σε χαμηλές τιμές, άλλωστε για την BMW μιλάμε, και η R 12 G/S είναι ένα status-symbol μοντέλο με κορυφαίο εξοπλισμό και τρομερή προσοχή στη λεπτομέρεια, με την τιμή της να ξεκινά από τα 12.289,96 ευρώ στην Ελλάδα. Εμείς παίξαμε με το configurator, προσθέτοντας όλα τα αξεσουάρ της εταιρείας, αλλά και 5 χρόνια service, και το πακέτο έφτασε τα 25.315,52 ευρώ.

Ετικέτες