Yamaha YardBuilt 2017: Η επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας!

XSR 700 by Jigsaw Customs – MOTO – Yamaha ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/3/2017

Η κίνηση YardBuilt της Yamaha βρίσκεται πλέον στην τρίτη της φάση, κι όπως όλα δείχνουν, ίσως και την καλύτερή της συνολικά. Αν δεν το ξέρετε ήδη, η Ελλάδα έχει κατακτήσει μία σημαντική διάκριση ανάμεσα στις μοτοσυκλέτες που έχουν δημιουργηθεί, μέσα από την διεθνή αυτή στροφή της Yamaha προς το customizing, καθώς πέρσι κέρδισε την πρώτη θέση μετά από ψήφο του ευρωπαϊκού κοινού. Χρειάζεται τουλάχιστον μία σύντομη αναφορά σε αυτό για να το ξανά θυμίσουμε: Το “The Missing Piece” του Πέτρου "Jigsaw Customs" Χατζηροδέλη, συγκέντρωσε πέρσι τους περισσότερους ψήφους με σημαντική διαφορά, κι ανακηρύχθηκε η καλύτερη απέναντι σε δημιουργίες από χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία. Το γεγονός ότι οι προσπάθειες της ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ, να προωθήσει στην διεθνή σκηνή κάποιον -με τεράστια πείρα μεν- αλλά χωρίς τις αντίστοιχες διεθνείς επαφές, στέφθηκαν με επιτυχία, χρειάζεται να τεθεί στα πλαίσια που του αρμόζει. Γιατί οι παραπάνω χώρες έχουν πολύ μεγαλύτερο κοινό στην custom σκηνή, γερές βιοτεχνίες που ασχολούνται κατ’ αποκλειστικότητα με το customizing κι ένα επίπεδο εργασίας που είναι εφάμιλλο και μερικές φορές ξεπερνά, εκείνο που βλέπει κανείς στις ΗΠΑ - την μητέρα εδώ και πολλές δεκαετίες του customizing. Σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον και με τις βάσεις που χαρίζει μία σταθερή αγορά, όπως ισχύει στις παραπάνω χώρες, ο Πέτρος Χατζηροδέλης κατάφερε να τους ξεπεράσει όλους και σε αδιανόητα σύντομο χρονικό διάστημα, να φτιάξει την καλύτερη YardBuilt του 2016! Από εκεί και πέρα η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ βρήκε τον καλύτερο τρόπο για να επικοινωνήσει την δουλειά που είχε γίνει, και με την συνδρομή του MOTO, αλλά και με την βοήθεια μίας από τις πιο ενεργές ομάδες του Facebook για το customizing στην Ελλάδα, το MRCG, να συσπειρώσει τον κόσμο και να ενισχύει την ψηφοφορία, που διεξαγόταν σε διεθνές επίπεδο. Στο τέλος η καλύτερη δουλειά κέρδισε με διαφορά, και το “The Missing Piece” στέφθηκε νικήτρια.

Ο διαγωνισμός Yard Built για το 2017 έχει αλλαγές ως προς την διαδικασία, αλλά όχι στους βασικούς κανόνες. Οι μοτοσυκλέτες που μπορούν να διαγωνιστούν θα πρέπει να βασίζονται στο XSR700, στο XSR900 και στο XV950 R. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όλες τις επεμβάσεις που θα γίνουν πάνω τους να είναι ανατρέψιμες, δηλαδή η μοτοσυκλέτα να μπορεί να επιστρέψει στην εργοστασιακή της μορφή.

Η σημαντικότερη αλλαγή στο φετινό διαγωνισμό, αφορά την διαδικασία επιλογής των φιναλίστ. Στην πρώτη φάση του Yard Built, η Yamaha είχε επιλέξει τρεις διάσημους Custom Builders, τον Roland Sands, τον Kimura και την Numbnut Motorcycles. Πέρσι όπως είπαμε έγινε πανευρωπαϊκός διαγωνισμός ανάμεσα στης συμμετοχές των εθνικών αντιπροσώπων μέσω ψηφοφορίας του κοινού. Φέτος η διαδικασία είναι κάτι ενδιάμεσο, αφού οι αντιπρόσωποι έπρεπε να στείλουν μια ολοκληρωμένη πρόταση στη Yamaha για το concept της μοτοσυκλέτας που σκοπεύουν να δημιουργήσουν.

Μετά από αυτό, η Yamaha επέλεξε τις επτά πιο ξεχωριστές ιδέες για να έρθουν αντιμέτωπες στην τελευταία φάση του διαγωνισμού, στο Wheels and Waves στη νότια Γαλλία, όπου θα εκτεθούν στο κοινό. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση και όπως θα έχετε καταλάβει η χώρα μας είναι μέσα στις επτά φιναλίστ. Το MOTO στηρίζει με κάθε τρόπο το customizing και αγκαλιάζει την νέα αυτή προσπάθεια, ώστε να γνωρίσει ο κόσμος το επίπεδο δουλειάς που γίνεται στην Ελλάδα. Η ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ παρέδωσε μόλις πριν μερικές ημέρες μια ολοκαίνουρια XSR 700 στον Πέτρο (ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις…) και ήμασταν εκεί για να αποθανατίσουμε την στιγμή του “γδυσίματος” της. Το ΜΟΤΟ θα είναι παρόν σε όλη την πορεία μέχρι το ταξίδι της μοτοσυκλέτας στην νότια Γαλλία και φυσικά μαζί μας θα είστε και εσείς, που θα έχετε την ευκαιρία να συμμετέχετε ενεργά σε όλα τα στάδια της διαδικασίας! Τις επόμενες δύο μέρες, θα βρίσκεται στον αέρα ένα micro site αφιερωμένο αποκλειστικά στο XSR 700 YardBuilt και μέσα από εκεί θα παρακολουθούμε βήμα – βήμα την δουλειά του Πέτρου αλλά και κάτι περισσότερο: Θα αποφασίζουμε μαζί σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο… Missing Piece! Θα βλέπουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, τα μυστικά της δουλειάς και σιγά – σιγά θα βλέπουμε το XSR 700 να μεταμορφώνεται!

Έρχονται όλα αυτά στο yamahayardbuilt.motomag.gr!

 

 

 

ΑΑΔΕ: Δεν θα μπορείς να φύγεις από μάστορα, βενζινάδικο, πλυντήριο & πάρκινγκ χωρίς απόδειξη! - Ξεκινά το ψηφιακό πελατολόγιο!

Έρχεται Απρίλιο σε συνεργεία, βενζινάδικα, πάρκινγκ, φανοποιεία και πλυντήρια
Ψηφιακό πελατολόγιο - Πλυντήρια, βενζινάδικα, πάρκινγκ, συνεργεία 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/4/2025

Υποτίθεται πως θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει ήδη από τις αρχές της χρονιάς το ψηφιακό πελατολόγιο που θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις συναλλαγές των επιχειρήσεων με τους καταναλωτές, τελικά ανακοινώθηκε πως ξεκινά τώρα, μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής και την αναγκαστική έκδοση απόδειξης για κάθε χρηματική συναλλαγή μεταξύ μιας εταιρείας και του καταναλωτικού κοινού (όχι πως η έκδοση απόδειξης ή τιμολογίου δεν είναι υποχρεωτικά από τον νόμο ήδη), το "Ψηφιακό Πελατολόγιο" θα ξεκινήσει να τηρείται από τις επιχειρήσεις από τα μέσα Απριλίου. 

Αυτό τη στιγμή που η σύμφωνα με προωθητική καμπάνια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το μέτρο, που μπορεί να τη βρει κανείς και στο κανάλι της ΑΑΔΕ, θα έπρεπε να εφαρμόζεται ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου. 

Ψηφιακό πελατολόγιο - Πλυντήρια, βενζινάδικα, πάρκινγκ, συνεργεία 2025

Ο πρώτος κλάδος που πρέπει να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή της ΑΑΔΕ, ώστε οι συναλλαγές (χονδρικές ή λιανικές) μεταξύ εταιρειών και καταναλωτικού κοινού να καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο από την ΑΑΔΕ και πριν από την παροχή υπηρεσιών είναι εκείνος του αυτοκινήτου και της μοτοσυκλέτας. 

Συγκεκριμένα οι πρώτες επιχειρήσεις που υποχρεώνονται να χρησιμοποιήσουν την εφαρμοφή myDATAapp για το ψηφιακό πελατολόγιο e-pelates, αρχικά πιλοτικά, είναι τα συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων, τα φανοποιεία, οι εταιρείες τοποθέτησης συναγερμών, ηχοσυστημάτων και άλλου εξοπλισμού σε οχήματα, οι χώροι στάθμευσης, τα πλυντήρια οχημάτων όπως και οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων. Σε αυτές τις επιχειρήσεις άλλωστε, περισσότερο από όλα στα βενζινάδικα, παρατηρείται και μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή.

Και πώς θα λειτουργεί η καταγραφή στην πράξη; Μέσω κινητού τηλεφώνου με το οποίο ο επαγγελματίας θα φωτογραφίζει/σκανάρει την πινακίδα του εκάστοτε οχήματος που μπαίνει στην επιχείρησή του για την παροχή κάποιας υπηρεσίας. 

Με το σκανάρισμα, η πινακίδα κυκλοφορίας θα συμπληρώνεται αυτόματα, ενώ κατά την έξοδο του καταναλωτή από την εταιρεία θα σκανάρεται η απόδειξη που έχει εκδοθεί από την επιχείρηση (ή το τιμολόγιο) και έτσι θα κλείνει για την ΑΑΔΕ η συναλλαγή αφού θα υπάρχει και η σχετική ενημέρωση στο σύστημα.

Στην πιλοτική φάση θα φανούν και οι αδυναμίες του συστήματος αναφορικά με τη δυνατότητα φοροδιαφυγής από την πλευρά της επιχείρησης αλλά και από εκείνη του καταναλωτή, ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι το ψηφιακό πελατολόγιο θα επεκταθεί σε εταιρείες διοργάνωσης πάρτι, δεξιώσεων και εκδηλώσεων όπου παρατηρείται επίσης πολύ υψηλή φοροδιαφυγή.