Yamaha - Η πρώτη εταιρεία που χρησιμοποιεί “πράσινο” αλουμίνιο σε μοτοσυκλέτα

Σταδιακή εισαγωγή του στην παραγωγή με στόχο την ανθρακική ουδετερότητα
Yamaha Green Aluminum
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

2/3/2023

Η Yamaha Motor ανακοίνωσε πως ήρθε σε συμφωνία με προμηθευτή αλουμινίου -που δεν κατονομάζει-, για την προμήθεια “πράσινου” αλουμινίου και τη χρήση του στις μοτοσυκλέτες της Iwata.

Η εταιρεία των τριών διαπασών ξεκίνησε ήδη να χρησιμοποιεί το ανθρακικά ουδέτερο υλικό στην παραγωγή των μοτοσυκλετών της από τον Φεβρουάριο του 2023. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτή είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται “πράσινο” αλουμίνιο σε μοτοσυκλέτες, ενώ η χρήση του θα γενικευτεί στο επόμενο διάστημα.

Ο προσδιορισμός “πράσινο” αναφέρεται στην χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή του αλουμινίου, μέθοδος που μειώνει τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 60% σε σχέση με την παραδοσιακή παραγωγή. Το ποσοστό της μείωσης εκπομπών CO2 εξαρτάται από τον κατασκευαστή, ενώ στις μοτοσυκλέτες το 12%-31% του συνολικού βάρους μιας μοτοσυκλέτας αποτελείται από αλουμινένια εξαρτήματα. Έτσι, η χρήση “πράσινου” αλουμινίου είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση για τη μείωση των εκπομπών CO2 από την παραγωγή πρώτων υλών.

Περαιτέρω, μέσω της εξέλιξης των μηχανολογικών και κατασκευαστικών της μεθόδων, η Yamaha Motor προωθεί τη χρήση ανακυκλωμένου αλουμινίου, που πλέον αφορά στο 80% του αλουμινίου που χρησιμοποιεί η εταιρεία. Το “πράσινο” αλουμίνιο έρχεται να προστεθεί σε αυτή τη μέθοδο, και θα χρησιμοποιηθεί σε εξαρτήματα που για την ώρα δεν μπορούν να κατασκευαστούν με ανακυκλωμένα υλικά. Ως πρώτο βήμα, η Yamaha Motor θα χρησιμοποιήσει “πράσινο” αλουμίνιο για συγκεκριμένα εξαρτήματα στις μοτοσυκλέτες μεγάλου κυβισμού της γκάμας της και στα Off-Road αγωνιστικά μοντέλα της. Στη συνέχεια η εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει τον αριθμό των μοντέλων που θα χρησιμοποιούν το υλικό στο μέλλον, όσο της επιτρέπει η διαδικασία παραγωγής.

Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Σχέδιο 2050 του Yamaha Motor Group, η εταιρεία στοχεύει να επιτύχει την ανθρακική ουδετερότητα σε όλες τις δραστηριότητες της -συμπεριλαμβανομένης και ολόκληρης της εφοδιαστικής της αλυσίδας- μέχρι το 2050. Για τον λόγο αυτό, η Yamaha Motor έχει θέσει στόχο τη χρήση 100% βιώσιμων υλικών μέχρι το 2050, όπως περισσότερων ρητινών προερχόμενων από φυτά, ανακυκλώσιμου πολυπροπυλενίου, και πράσινων και ανακυκλωμένων υλικά για την κατασκευή μοτοσυκλετών τόσο στην Ιαπωνία όσο και σε παγκόσμια κλίμακα

ΑΑΔΕ: Δεν θα μπορείς να φύγεις από μάστορα, βενζινάδικο, πλυντήριο & πάρκινγκ χωρίς απόδειξη! - Ξεκινά το ψηφιακό πελατολόγιο!

Έρχεται Απρίλιο σε συνεργεία, βενζινάδικα, πάρκινγκ, φανοποιεία και πλυντήρια
Ψηφιακό πελατολόγιο - Πλυντήρια, βενζινάδικα, πάρκινγκ, συνεργεία 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/4/2025

Υποτίθεται πως θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει ήδη από τις αρχές της χρονιάς το ψηφιακό πελατολόγιο που θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις συναλλαγές των επιχειρήσεων με τους καταναλωτές, τελικά ανακοινώθηκε πως ξεκινά τώρα, μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής και την αναγκαστική έκδοση απόδειξης για κάθε χρηματική συναλλαγή μεταξύ μιας εταιρείας και του καταναλωτικού κοινού (όχι πως η έκδοση απόδειξης ή τιμολογίου δεν είναι υποχρεωτικά από τον νόμο ήδη), το "Ψηφιακό Πελατολόγιο" θα ξεκινήσει να τηρείται από τις επιχειρήσεις από τα μέσα Απριλίου. 

Αυτό τη στιγμή που η σύμφωνα με προωθητική καμπάνια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το μέτρο, που μπορεί να τη βρει κανείς και στο κανάλι της ΑΑΔΕ, θα έπρεπε να εφαρμόζεται ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου. 

Ψηφιακό πελατολόγιο - Πλυντήρια, βενζινάδικα, πάρκινγκ, συνεργεία 2025

Ο πρώτος κλάδος που πρέπει να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή της ΑΑΔΕ, ώστε οι συναλλαγές (χονδρικές ή λιανικές) μεταξύ εταιρειών και καταναλωτικού κοινού να καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο από την ΑΑΔΕ και πριν από την παροχή υπηρεσιών είναι εκείνος του αυτοκινήτου και της μοτοσυκλέτας. 

Συγκεκριμένα οι πρώτες επιχειρήσεις που υποχρεώνονται να χρησιμοποιήσουν την εφαρμοφή myDATAapp για το ψηφιακό πελατολόγιο e-pelates, αρχικά πιλοτικά, είναι τα συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων, τα φανοποιεία, οι εταιρείες τοποθέτησης συναγερμών, ηχοσυστημάτων και άλλου εξοπλισμού σε οχήματα, οι χώροι στάθμευσης, τα πλυντήρια οχημάτων όπως και οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων. Σε αυτές τις επιχειρήσεις άλλωστε, περισσότερο από όλα στα βενζινάδικα, παρατηρείται και μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή.

Και πώς θα λειτουργεί η καταγραφή στην πράξη; Μέσω κινητού τηλεφώνου με το οποίο ο επαγγελματίας θα φωτογραφίζει/σκανάρει την πινακίδα του εκάστοτε οχήματος που μπαίνει στην επιχείρησή του για την παροχή κάποιας υπηρεσίας. 

Με το σκανάρισμα, η πινακίδα κυκλοφορίας θα συμπληρώνεται αυτόματα, ενώ κατά την έξοδο του καταναλωτή από την εταιρεία θα σκανάρεται η απόδειξη που έχει εκδοθεί από την επιχείρηση (ή το τιμολόγιο) και έτσι θα κλείνει για την ΑΑΔΕ η συναλλαγή αφού θα υπάρχει και η σχετική ενημέρωση στο σύστημα.

Στην πιλοτική φάση θα φανούν και οι αδυναμίες του συστήματος αναφορικά με τη δυνατότητα φοροδιαφυγής από την πλευρά της επιχείρησης αλλά και από εκείνη του καταναλωτή, ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι το ψηφιακό πελατολόγιο θα επεκταθεί σε εταιρείες διοργάνωσης πάρτι, δεξιώσεων και εκδηλώσεων όπου παρατηρείται επίσης πολύ υψηλή φοροδιαφυγή.