Γαλλία - Νόμιμη η διήθηση σε όλη τη χώρα, μετά από 26 έτη διεκδίκησης από τους μοτοσυκλετιστές!

Από το 2016 ίσχυε δοκιμαστικά σε συγκεκριμένες περιοχές για συλλογή στατιστικών στοιχείων
Νόμιμη η διήθηση στη Γαλλία
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/1/2025

Οι Γάλλοι μοτοσυκλετιστές μπορεί να έκαναν “σφήνες” εδώ και 50 χρόνια, όμως η διήθηση ήταν ανέκαθεν παράνομη στη χώρα του φωτός -όπως και στην Ελλάδα. Εδώ και 26 χρόνια οι οργανώσεις Γάλλων μοτοσυκλετιστών αγωνιζόταν για να νομιμοποιήσουν την πρακτική, και μετά από δυο δοκιμαστικές περιόδους για συλλογή στοιχείων από το κράτος και καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων, ήρθε η ιστορική νίκη! Η διήθηση είναι πλέον νόμιμη σε όλη τη Γαλλία!

Μπορεί στη Γαλλία να χρειάστηκαν πολυετείς δοκιμαστικές περίοδοι για “συλλογή δεδομένων” από τους κρατικούς φορείς ώστε να μπορούν να πάρουν μια απόφαση υπέρ ή κατά της διήθησης, όμως στην Ελλάδα η ίδια απόφαση -όπως φαίνεται- δεν θα περιλαμβάνει δοκιμαστική περίοδο, με τον νέο ΚΟΚ να νομιμοποιεί τη διήθηση και στη χώρα μας.

Τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ελλάδα η πρακτική της διήθησης εφαρμόζεται στην πράξη εδώ και δεκαετίες, παρά το νομικό πλαίσιο που μέχρι πρότινος την απαγόρευε αφήνοντας έκθετους χιλιάδες μοτοσυκλετιστές, αφού σε οποιοδήποτε ατύχημα κατά την ώρα της διήθησης η ευθύνη βάραινε αποκλειστικά τους αναβάτες…

Τώρα, μετά από 10 χρόνια δοκιμών στους γαλλικούς δρόμους, στις 10 Ιανουαρίου 2025, η κραταιά οργάνωση μοτοσυκλετιστών FFMC ανακοίνωσε θριαμβευτικά πως “νίκησε η κοινή λογική”΄!

Η FFMC αναφέρει πως η κίνηση αυτή είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για όσους μοιράζονται τους δρόμους και την κινητικότητα.

Σημειώστε εδώ πως μετά τις δεκαετείς δοκιμές, η νομιμοποίηση της διήθησης συνοδεύεται από όρους για την ασφαλή διεξαγωγή της, που περιλαμβάνουν και την πρακτική εξάσκηση σε αυτήν από τους μελλοντικούς υποψήφιους αναβάτες, από τις σχολές οδήγησης μοτοσυκλέτας! Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια στο μέλλον, από αναβάτες που θα έχουν εκπαιδευτεί στη διήθηση σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο του γαλλικού ΚΟΚ. Παράλληλα στη διήθηση θα εξασκούνται και οι υποψήφιοι οδηγοί αυτοκινήτου, ώστε οδηγοί και αναβάτες να μοιράζονται τον δρόμο με τις καλύτερες προοπτικές και με λιγότερα ατυχήματα για όλους! Την ίδια ώρα, δεν γίνεται αναφορά για ανάγκη επανεκπαίδευσης των οδηγών / αναβατών που έχουν ήδη στην κατοχή τους άδεια οδήγησης.

Οι κυριότεροι κανόνες που διέπουν την -νόμιμη πλέον- διήθηση στη Γαλλία είναι οι εξής:

Η διήθηση αφορά μοτοσυκλέτες (κατηγορίας L3e) και τρίκυκλα (L5e) με μέγιστο πλάτος ενός μέτρου, κάτι που αποκλείει φαρδιά δίκυκλα όπως πχ. η BMW R 1300 GS Adventure με πλάτος 1,012 μέτρα, και φαρδιά τρίκυκλα όπως τα Can-Am Ryker & Spyder με πλάτος 1.522-1.572 μέτρα και τα Polaris Slingshot με πλάτος 1.960 μέτρα.

Η διήθηση επιτρέπεται σε αυτοκινητόδρομους δυο κατευθύνσεων με μπαριέρα στη μέση, με τουλάχιστον δυο λωρίδες σε κάθε κατεύθυνση.

Η διήθηση επιτρέπεται σε πυκνή κυκλοφορία οχημάτων, όταν η ταχύτητα των αυτοκινήτων είναι μικρή (κάτω από 50 χλμ/ώρα), και υπάρχει επαρκής χώρος ανάμεσα στις δυο λωρίδες (χωρίς να γίνονται έργα, χωρίς πάγο ή χιόνι) και με συγκεκριμένα όρια ταχύτητας για τα δίκυκλα:

  • Έως 50 χλμ/ώρα αν τα αυτοκίνητα κινούνται με μικρότερη ταχύτητα
  • Έως 30 χλμ/ώρα αν τα αυτοκίνητα είναι σταματημένα.

Σημειώστε πως απαγορεύεται η προσπέραση άλλου δικύκλου κατά τη διήθηση.

Όταν η ροή των αυτοκινήτων αυξηθεί και η ταχύτητά τους είναι άνω των 50 χλμ/ώρα, τα δίκυκλα πρέπει ξανά να οδηγούν μπροστά / πίσω από τα αυτοκίνητα.

Οι ποινές για παραβίαση των παραπάνω κανονισμών φτάνουν τα 135 ευρώ, τους 3 βαθμούς στο Point System και την αφαίρεση της άδειας οδήγησης δια διάστημα που φτάνει και τα 3 έτη (κάτι που ίσως περιοριστεί στους μη-επαγγελματίες οδηγούς).

Η παραπάνω ιστορική απόφαση αποτελεί σαφέστατα νίκη των FFMC, FFM και Mobilians, με τους οργανωμένους μοτοσυκλετιστές να έχουν πολλές φορές δημιουργήσει χάος στους γαλλικούς δρόμους, οδηγώντας επίτηδες μαζικά πίσω από τα αυτοκίνητα, για να δώσουν μια γεύση από το χάος που θα επικρατούσε αν ξαφνικά οι αναβάτες δικύκλων αποφάσιζαν να εφαρμόσουν αυστηρά τον νόμο που απαγόρευε την διήθηση.

Τώρα αναμένουμε την ψήφιση και του δικού μας νέου ΚΟΚ που νομιμοποιεί τη διήθηση, για να επικρατήσει καις την Ελλάδα η κοινή λογική.

Ετικέτες

Kawasaki ZX-4R TURBO TRICK STAR: Τριακοσαρίζει στο κοντέρ! -20 πραγματικά+[VIDEO]

Πρώτα βγαίνει η ψυχή μετά το χούι στα τετρακύλινδρα 400άρια!
Kawasaki ZX-4R TURBO TRICK STAR: Τριακοσαρίζει στο κοντέρ! -20 πραγματικά+[VIDEO]
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

10/4/2025

Η γνωστή TRICK STAR συνεχίζει τα πειράματα με το νέο τετρακύλινδρο τετρακοσάρι, με την Kawasaki να είναι η μόνη από τους 4 που έκανε κάτι τέτοιο στην εποχή μας, να βγάλει ξανά ένα πραγματικό, γνήσιο τετρακύλινδρο στα 400 κυβικά.

Ξύπνησε έτσι και τις παλιές κόντρες και να που δεκαετίες μετά πάλι κυνηγάμε την τελική σε βελτιωμένο Ninja ZX-4R, αυτή τη φορά με μία από τις μεγαλύτερες ταχύτητες που έχουν καταγραφεί για μοτοσυκλέτα 400 κυβικών!

Μετά από αρκετές προσπάθειες που κατέγραψαν σε VIDEO, έχοντας αλλάξει και γρανάζι πίσω και παρά την αστάθεια που δεν είναι καθόλου ευχάριστη σε αυτές τις ταχύτητες, κατάφεραν να δουν 295 χαω στο κοντέρ που μεταφράζεται σε 273 πραγματικά χιλιόμετρα, καθόλου άσχημα.

Η εταιρεία αυτή έχει κάνει ξανά κάτι αντίστοιχο με ένα Kawasaki Ninja ZX-25R, πετυχαίνοντας την τελική ταχύτητα των 249 km/h.

Ωστόσο, το να φτάσει το ZX-4R στην εξωφρενική για την κατηγορία τελική ταχύτητα των 270 χιλιομέτρων δεν ήταν καθόλου εύκολο για την εταιρεία. Κατά την διάρκεια της πρώτης τους δοκιμής με την μοτοσυκλέτα κατάφεραν να πετύχουν σχεδόν 250 χαω που και πάλι είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια της πρώτης δοκιμής ο τετρακύλινδρος εν σειρά κινητήρας δεν άντεξε την πίεση του Turbo, όμως η Trick Star επισκεύασε τη μοτοσυκλέτα και επέστρεψε στην πίστα, ώστε να πετύχει την αξιοσημείωτη επίδοση.

Ο υπερσυμπιεστής κατασκευάστηκε από την ίδια τη Trick Star και μπορείτε να τον εντοπίσετε κρυμμένο ανάμεσα στο μεσαίο και το κάτω φαίρινγκ που είναι ειδικά σχεδιασμένα για να δημιουργούν χώρο για το τούρμπο. Έχουν βαφεί σε λευκό και πράσινο χρώμα, το οποίο είναι χαρακτηριστικό των μοτοσυκλετών της Trick Star.

Συνολικά επιχειρήθηκαν τρεις προσπάθειες, με την ταχύτερη από αυτές να είναι και η τελευταία. Για την ιστορία, στη πρώτη προσπάθεια η μοτοσυκλέτα έδειξε στο κοντέρ 292 χαω, στη δεύτερη τα 293 χαω και στη τρίτη επιτεύχθηκε το ρεκόρ των 295 χαω.

Να θυμίσουμε επίσης πως εμείς στην Ελλάδα έχουμε δοκιμάσει το νέο supersport τετρακοσάρι σε πίστα, εδώ:

http://motomag.gr/sites/default/files/images/issues/front/2024/10/%CE%9C%CE%9F%CE%A4%CE%9F_COVER_660.jpg

 

Ετικέτες