Έχουν περάσει έξι ολόκληρα χρόνια από τότε που η Honda ανακοίνωσε πως σταματά την πώληση του CBR600RR στις αγορές της Ε.Ε. λόγω των προδιαγραφών Euro 4/ Euro 5 και όλοι οι φίλοι και οπαδοί των ιαπωνικών τετρακύλινδρων supersport 600 πίστεψαν πως η ζωή τους από εδώ και στο εξής θα γεμίσει με δικύλινδρα εν σειρά και ο χαρακτηριστικός ήχος των τετρακύλινδρων που ανεβάζουν πάνω από τις 14.000 στροφές θα γίνει μια νοσταλγική ανάμνηση. Μόλις πριν δύο χρόνια, η Honda παρουσίασε στην Ιαπωνία μια εκ βάθους ανανεωμένη CBR600RR, την οποία όμως την προόριζε αποκλειστικά για αγωνιστική χρήση και για τις αγορές με “χαλαρές” προδιαγραφές ρύπων. Να όμως που τελικά η ιαπωνική εταιρεία πήρε την απόφαση που χρειαζόταν με την καρδιά και όχι τόσο με την λογική, παρουσιάζοντας στην EICMA την ευρωπαϊκών προδιαγραφών έκδοση της CBR600RR, η οποία δεν είναι μια φιμωμένη μοτοσυκλέτα για το μικρό πλέον κοινό των supersport 600. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει, καθώς το νέο CBR600RR είναι από τα ισχυρότερα και πιο τεχνολογικά προηγμένα τετρακύλινδρα 600 που έχουν βγει στην παραγωγή.
Ο κινητήρας του έχει 89kw (σχεδόν 120 ίππους) στις 14.250 στροφές, με την ροπή των 6,5kg/m να κορυφώνεται στις 11.500 στροφές.
Οι αυλοί εισαγωγής έχουν νέο σχήμα που αυξάνει την ποσότητα εισερχόμενου αέρα κατά 2,2% και η τροφοδοσία τους γίνεται πλέον με ride by wire ψεκασμό διαμέτρου 4 Χ 44mm που προέρχεται από την CBR1000RR-R Fireblade και είχαν εξελιχθεί για την εξωτική RCV213S!
Ο ride by wire ψεκασμός έφερε μαζί του ένα πλήρες πακέτο σύγχρονων ηλεκτρονικών, που περιλαμβάνει 3 riding modes και δύο ανοιχτά mode που επιτρέπουν στον αναβάτη να βάλει τις δικές του ρυθμίσεις, traction control με 9 επίπεδα ευαισθησίας, wheelie control με 3 επίπεδα ευαισθησίας, αποτροπή ανύψωσης πίσω τροχού στα φρεναρίσματα και engine brake control. Ο συμπλέκτης είναι μονόδρομος και υπάρχει quick/shifter που ρυθμίζεται σε 3 επίπεδα ευαισθησίας για ομαλές και γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων.
Η ECU και η IMU με δυνατότητα υπολογισμού 100 παραμέτρων το δευτερόλεπτο είναι επίσης δώρα του Fireblade, οπότε έχουμε cornering ABS, το οποίο είναι 2,5 κιλά ελαφρύτερο από το C-ABS του προηγούμενου μοντέλου. Στο CBR600RR το cornering ABS χρησιμοποιεί κεντρική μονάδα της NISSIN.
Το βάρος του νέου CBR600RR έχει μείνει στα 193 κιλά γεμάτο, όχι μόνο λόγω του ελαφρύτερου ABS, αλλά και λόγω του νέου ψαλιδιού που επίσης είναι 150gr ελαφρύτερο από πριν.
Οι αναρτήσεις είναι φυσικά της SHOWA, με το πολυρυθμιζόμενο upside/down πιρούνι 41mm μπρος να έχει δύο ακτινικές δαγκάνες και δίσκους 310mm. Πίσω έχουμε ένα αμορτισέρ με μοχλικό πίσω της ίδιας εταιρείας.
Εκσυγχρονισμένη είναι και η εικόνα που βλέπει ο αναβάτης, με την έγχρωμη οθόνη TFT των 5” να έχει τρία διαφορετικά γραφικά για να διαλέξεις και υπάρχουν πέντε led φωτάκια που λειτουργούν σαν shift-light για να αλλάζεις ταχύτητα την σωστή στιγμή.
Μιλώντας για LED δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους προβολείς και τα φλας, τα οποία έχουν λειτουργία “emergency” όταν επεμβαίνει το ABS για να ειδοποιήσει όσους ακολουθούν πως φρενάρισες δυνατά.
Το γεγονός πως το σηματάκι της Honda στο ρεζερβουάρ είναι το ίδιο με του RCV213-S, αποτελεί δείγμα πως το κόστος κατασκευής και η τελική τιμή πώλησης δεν προβλημάτισε ιδιαίτερα τους δημιουργούς της. Οπότε όσοι κάνουν όνειρα πως θα είναι φτηνή και προσιτή όσο τα δικύλινδρα της μεσαίας κατηγορίας ας αλλάξουν πλευρό.