Ducati - Ξεπέρασε τις 60.000 ετήσιες πωλήσεις για πρώτη φορά στην ιστορία της

Σε συνεχόμενη τροχιά ανόδου και το 2022
Ducati οικονομικά αποτελέσματα 2022
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/1/2023

Το 2022, η Ducati σημείωσε πωλήσεις 61.562 μοτοσυκλετών, νούμερο-ρεκόρ για την ιστορία της ιταλικής εταιρείας, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 3,6% σε σχέση με το 2021.

Ο CEO της Ducati Claudio Domenicali επεσήμανε μεταξύ άλλων πως το θετικό πρόσημο του 2022 γίνεται ακόμα πιο σημαντικό αν λάβει κανείς υπόψη του τις δυσκολίες με τις συνεχιζόμενες ελλείψεις ημιαγωγών.

Η Ιταλία παρέμεινε και το 2022 η σημαντικότερη αγορά της Ducati, με 9.578 πωλήσεις μοτοσυκλετών, κάτι που μεταφράζεται σε άνοδο 10% σε σχέση με το 2021. Οι Η.Π.Α. βρέθηκαν στη δεύτερη θέση με 8.441 μοτοσυκλέτες, νούμερο που όμως μεταφράζεται σε μείωση 6% σε σχέση με το 2021, κυρίως λόγω δυσκολιών στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαρτημάτων. Στη Γερμανία, μία ακόμα στρατηγική αγορά και την τρίτη σε μέγεθος για τη Ducati, οι πωλήσεις έφτασαν τις 6.678, κάτι που αντιστοιχεί σε άνοδο 9% σε σχέση με το 2021.

Δημοφιλέστερο μοντέλο της εταιρείας ήταν το Multistrada V4 σε όλες του τις εκδόσεις, με 10.716 πωλήσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Η οικογένεια Monster σημείωσε 7.971 πωλήσεις, ενώ τα Scrambler 800 έκλεισαν το 2022 με 6.880 πωλήσεις.

Το 2022 ήταν χρονιά-ρεκόρ και για το δίκτυο dealer της Ducati, που συνεχίζει να μεγαλώνει, φτάνοντας τους 821 dealer στα τέλη της χρονιάς, που μαζί με την προσθήκη νέων αγορών όπως του Μπρουνέι, του Εκουαντόρ, του Ελ Σαλβαντόρ και της Μογγολίας φέρνουν τη Ducati παρούσα σε 96 αγορές

Ετικέτες

ΑΑΔΕ: Δεν θα μπορείς να φύγεις από μάστορα, βενζινάδικο, πλυντήριο & πάρκινγκ χωρίς απόδειξη! - Ξεκινά το ψηφιακό πελατολόγιο!

Έρχεται Απρίλιο σε συνεργεία, βενζινάδικα, πάρκινγκ, φανοποιεία και πλυντήρια
Ψηφιακό πελατολόγιο - Πλυντήρια, βενζινάδικα, πάρκινγκ, συνεργεία 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/4/2025

Υποτίθεται πως θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει ήδη από τις αρχές της χρονιάς το ψηφιακό πελατολόγιο που θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις συναλλαγές των επιχειρήσεων με τους καταναλωτές, τελικά ανακοινώθηκε πως ξεκινά τώρα, μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής και την αναγκαστική έκδοση απόδειξης για κάθε χρηματική συναλλαγή μεταξύ μιας εταιρείας και του καταναλωτικού κοινού (όχι πως η έκδοση απόδειξης ή τιμολογίου δεν είναι υποχρεωτικά από τον νόμο ήδη), το "Ψηφιακό Πελατολόγιο" θα ξεκινήσει να τηρείται από τις επιχειρήσεις από τα μέσα Απριλίου. 

Αυτό τη στιγμή που η σύμφωνα με προωθητική καμπάνια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το μέτρο, που μπορεί να τη βρει κανείς και στο κανάλι της ΑΑΔΕ, θα έπρεπε να εφαρμόζεται ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου. 

Ψηφιακό πελατολόγιο - Πλυντήρια, βενζινάδικα, πάρκινγκ, συνεργεία 2025

Ο πρώτος κλάδος που πρέπει να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή της ΑΑΔΕ, ώστε οι συναλλαγές (χονδρικές ή λιανικές) μεταξύ εταιρειών και καταναλωτικού κοινού να καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο από την ΑΑΔΕ και πριν από την παροχή υπηρεσιών είναι εκείνος του αυτοκινήτου και της μοτοσυκλέτας. 

Συγκεκριμένα οι πρώτες επιχειρήσεις που υποχρεώνονται να χρησιμοποιήσουν την εφαρμοφή myDATAapp για το ψηφιακό πελατολόγιο e-pelates, αρχικά πιλοτικά, είναι τα συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων, τα φανοποιεία, οι εταιρείες τοποθέτησης συναγερμών, ηχοσυστημάτων και άλλου εξοπλισμού σε οχήματα, οι χώροι στάθμευσης, τα πλυντήρια οχημάτων όπως και οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων. Σε αυτές τις επιχειρήσεις άλλωστε, περισσότερο από όλα στα βενζινάδικα, παρατηρείται και μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή.

Και πώς θα λειτουργεί η καταγραφή στην πράξη; Μέσω κινητού τηλεφώνου με το οποίο ο επαγγελματίας θα φωτογραφίζει/σκανάρει την πινακίδα του εκάστοτε οχήματος που μπαίνει στην επιχείρησή του για την παροχή κάποιας υπηρεσίας. 

Με το σκανάρισμα, η πινακίδα κυκλοφορίας θα συμπληρώνεται αυτόματα, ενώ κατά την έξοδο του καταναλωτή από την εταιρεία θα σκανάρεται η απόδειξη που έχει εκδοθεί από την επιχείρηση (ή το τιμολόγιο) και έτσι θα κλείνει για την ΑΑΔΕ η συναλλαγή αφού θα υπάρχει και η σχετική ενημέρωση στο σύστημα.

Στην πιλοτική φάση θα φανούν και οι αδυναμίες του συστήματος αναφορικά με τη δυνατότητα φοροδιαφυγής από την πλευρά της επιχείρησης αλλά και από εκείνη του καταναλωτή, ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι το ψηφιακό πελατολόγιο θα επεκταθεί σε εταιρείες διοργάνωσης πάρτι, δεξιώσεων και εκδηλώσεων όπου παρατηρείται επίσης πολύ υψηλή φοροδιαφυγή.