BMW - Κατοχύρωσε πατέντα με προθάλαμο καύσης για τους κινητήρες της [VIDEO]

Τεχνολογία από τους diesel και τη Formula 1 στους κινητήρες βενζίνης της βαυαρικής εταιρείας
BMW κινητήρας με προθάλαμο καύσης
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

3/9/2024

Η BMW συνεχίζει να εξελίσσει κινητήρες εσωτερικής καύσης και σκοπεύει να το κάνει αυτό και στο μέλλον, θέλοντας παράλληλα να εισάγει τεχνολογίες που θα μπορούσαν να παρατείνουν τη ζωή τους.

Παρά τις "αναποδιές" και την επιβράδυνση στις πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη τον τελυταίο χρόνο, το μέλλον των τεσσάρων -και δύο- τροχών εξακολουθεί να διαγράφεται ηλεκτρικό στη Γηραιά Ήπειρο, τη στιγμή που κάποιοι κατασκευαστές προσπαθούν να κρατήσουν στη ζωή τον κινητήρα εσωτερικής καύσης με τη χρήση μη ορυκτών καυσίμων αλλά και με τη βελτίωση της συνολικής του απόδοσης.

Σε αυτούς τους κατασκευαστές ανήκει και το BMW Group, που κατέθεσε στις αρχές τουπερασμένου Αυγούστου μια νέα πατέντα προς κατοχύρωση στη Γερμανία, η οποία βελτιώνει θεωρητικά σε σημαντικό βαθμό την θερμοδυναμική απόδοση του κινητήρα βενζίνης, κάτι που αποδεικνύεται και στην πράξη αφού η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιείται και στα μονοθεσια της Formula 1, τα οποία τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούν υβριδικά συστήματα κίνησης.

BMW κινητήρας με προθάλαμο καύσης

Οι Βαυαροί και συγκεκριμένα η BMW -όχι η BMW Motorrad- κατέθεσαν προς κατοχύρωση μια πατέντα που απεικονίζει κεφαλή κινητήρα με προθάλαμο καύσης παρόμοιο με εκείνον που χρησιμοποιούσαν και οι diesel κινητήρες έως τα τέλη περίπου της 10τετίας του '80.

Σε αυτόν τον κινητήρα το καύσιμο μίγμα ψεκάζεται αρχικά σε έναν μικρό θάλαμο που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον κυρίως θάλαμο καύσης και εκεί γίνεται η ανάφλεξη από σπινθήρα που δημιούργείται με μπουζί. Μετά την ανάφλεξη το μίγμα περνά στον κυρίως θάλαμο καύσης μέσα από οπές που φροντίζουν για την ομοιόμορφη κατανομή του μετώπου της φλόγας σε όλοκληρο τον κύλινδρο.

Το πλούσιο μίγμα που αναφλέγεται στον προθάλαμο είναι μόνο το 5-10% επί του συνόλου με το υπόλοιπο -πιο φτωχό- να ψεκάζεται από άλλο μπεκ απευθείας στον κύλινδρο. Αυτό επιτρέπει την πιο ομοιογενή και ελεγχόμενη καύση ολόκληρου του μίγματος, την αύξηση της θερμοδυναμικής απόδοσης, τη μείωση της κατανάλωσης και κατά συνέπεια και τη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων. 

BMW κινητήρας με προθάλαμο καύσης

Θεωρητικά το σύστημα θα μπoρούσε να δουλέψει και με υδρογόνο αντί βενζίνης εξαλείφοντας έτσι εντελώς τους εκπεμπόνεους ρύπους, ενώ αν και κάνει έναν κινητήρα βαρύτερο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε κινητήρες μοτοσυκλέτας.

Δείτε στο ακόλουθο video και τη λύση που παρουσίασε η Mahle πριν από μερικά χρόνια όπου και εδώ αξιοποιείται ο προθάλαμος καύσης.

Kawasaki Z900 & Kawasaki Z900SE - Τώρα σε φθινοπωρινή προσφορά

Η προσφορά ισχύει για συγκεκριμένους χρωματισμούς και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων
Kawasaki Z900 προσφορά
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

16/9/2024

Η  KSR Hellas προσφέρει σε νέα προνομιακή τιμή με έκπτωση -700€ τα naked μοντέλα Kawasaki Z900 & Kawasaki Z900SE.

Η  προσφορά ισχύει για συγκεκριμένους χρωματισμούς και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων, για περιορισμένο αριθμό μοτοσυκλετών. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

  • Ebony / Metallic Matte Graphenesteel Gray (Z900) > 10.495€

  • Metallic Spark Black / Metallic Matte Graphenesteel Gray / Candy Lime Green Type 3 (Z900 SE) > 11.995€

Επικοινωνήστε  με το τμήμα πωλήσεων της εταιρείας για περισσότερες λεπτομέρειες, και ακολουθήστε την εταιρεία στα social media.

Kawasaki Greece - Facebook

Kawasaki Greece - Instagram

Kawasaki Greece - LinkedIn

Ετικέτες