Αυτόνομη οδήγηση από την BMW!

Τεχνολογικό άλμα από τους Βαυαρούς
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

13/9/2018

Πριν από μερικά χρόνια, η Yamaha είχε ταράξει για τα καλά τα νερά της τεχνολογικής εξέλιξης παρουσιάζοντας το Motobot. Ήταν το πρώτο σύστημα αυτόνομης οδήγησης μοτοσυκλέτας παγκοσμίως με εμφάνιση μάλιστα που παρέπεμπε σε avatar κανονικού αναβάτη, ενώ πέρσι και η Honda είχε παρουσιάσει το "Honda Riding Assist" σε μια ηλεκτρική έκδοση. Τώρα, είναι η σειρά της BMW που παρουσίασε την δική της εκδοχή κατά τη διάρκεια του BMW Motorrad Techday στις εγκαταστάσεις δοκιμών της εταιρείας στο Miramas της Νότιας Γαλλίας. Εκεί, ο μηχανολόγος Stefan Hans και η ομάδα του παρουσίασαν στους δημοσιογράφους μια μοτοσυκλέτα που ξεκινάει μόνη της, επιταχύνει, στρίβει και επιβραδύνει μέχρι να σταματήσει, εντελώς μόνη της.


Το σύστημα εφαρμόστηκε πάνω σε ένα BMW R1200GS, τοποθετημένο μέσα και πάνω στις βαλίτσες της μοτοσυκλέτας, αλλά από το εργοστάσιο τονίζουν ότι αυτή η προσπάθεια δεν στοχεύει σε μια ολοκληρωμένη μοτοσυκλέτα αυτόνομης οδήγησης. Αντιθέτως, η συγκεκριμένη τεχνολογία φιλοδοξούν να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για την εξέλιξη συστημάτων που θα συμβάλλουν στην αύξηση του επιπέδου ασφαλείας, άνεσης και απόλαυσης της οδήγησης. Με αυτό το πρωτότυπο, οι άνθρωποι της BMW θέλουν να συλλέξουν στοιχεία και γνώση πάνω στην δυναμική της οδήγησης, έτσι ώστε να μπορούν να εντοπίζουν εγκαίρως επικίνδυνες καταστάσεις παρέχοντας στον αναβάτη τα απαραίτητα βοηθήματα ασφαλείας όταν στρίβει, για παράδειγμα, σε κάποια διασταύρωση ή όταν χρειαστεί να προβεί σε απότομα φρεναρίσματα.


Πέρα από την συγκεκριμένη τεχνολογία, η BMW παρουσίασε ταυτόχρονα και άλλες, ιδιαίτερα εντυπωσιακές τεχνολογικά, προτάσεις. Από φώτα που προσαρμόζονται με την κλίση, φώτα laser, μέχρι και κατασκευή πλαισίου και ψαλιδιού εξολοκλήρου από 3D printer. Για την δημιουργία αυτών των πλαισίων –όπως και για την αυτόνομη οδήγηση- η BMW Motorrad συνεργάστηκε με το τμήμα αυτοκινήτων του εργοστασίου, καθώς πρόκειται για μια τεχνολογία που έχει εφαρμοστεί σε πολλά αυτοκίνητα ήδη.
Η παρουσίαση της αυτόνομης μοτοσυκλέτας ήταν μια επίδειξη τεχνολογικής υπεροχής από την BMW και μια σαφής δήλωση ετοιμότητας για τη νέα ψηφιακή εποχή, στην οποία εισέρχεται η μοτοσυκλέτα. Με το σύστημα επικοινωνίας και διασύνδεσης μεταξύ των οχημάτων εξάλλου που έχει εξελίξει η BMW Motorrad (ξανά σε συνεργασία με την BMW Automobiles) έχει αποδείξει ότι αυτό που για τους περισσότερους κατασκευαστές αποτελεί το τεχνολογικό αύριο, για την BMW είναι ήδη παρόν.

ΑΑΔΕ: Δεν θα μπορείς να φύγεις από μάστορα, βενζινάδικο, πλυντήριο & πάρκινγκ χωρίς απόδειξη! - Ξεκινά το ψηφιακό πελατολόγιο!

Έρχεται Απρίλιο σε συνεργεία, βενζινάδικα, πάρκινγκ, φανοποιεία και πλυντήρια
Ψηφιακό πελατολόγιο - Πλυντήρια, βενζινάδικα, πάρκινγκ, συνεργεία 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/4/2025

Υποτίθεται πως θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει ήδη από τις αρχές της χρονιάς το ψηφιακό πελατολόγιο που θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις συναλλαγές των επιχειρήσεων με τους καταναλωτές, τελικά ανακοινώθηκε πως ξεκινά τώρα, μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής και την αναγκαστική έκδοση απόδειξης για κάθε χρηματική συναλλαγή μεταξύ μιας εταιρείας και του καταναλωτικού κοινού (όχι πως η έκδοση απόδειξης ή τιμολογίου δεν είναι υποχρεωτικά από τον νόμο ήδη), το "Ψηφιακό Πελατολόγιο" θα ξεκινήσει να τηρείται από τις επιχειρήσεις από τα μέσα Απριλίου. 

Αυτό τη στιγμή που η σύμφωνα με προωθητική καμπάνια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το μέτρο, που μπορεί να τη βρει κανείς και στο κανάλι της ΑΑΔΕ, θα έπρεπε να εφαρμόζεται ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου. 

Ψηφιακό πελατολόγιο - Πλυντήρια, βενζινάδικα, πάρκινγκ, συνεργεία 2025

Ο πρώτος κλάδος που πρέπει να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή της ΑΑΔΕ, ώστε οι συναλλαγές (χονδρικές ή λιανικές) μεταξύ εταιρειών και καταναλωτικού κοινού να καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο από την ΑΑΔΕ και πριν από την παροχή υπηρεσιών είναι εκείνος του αυτοκινήτου και της μοτοσυκλέτας. 

Συγκεκριμένα οι πρώτες επιχειρήσεις που υποχρεώνονται να χρησιμοποιήσουν την εφαρμοφή myDATAapp για το ψηφιακό πελατολόγιο e-pelates, αρχικά πιλοτικά, είναι τα συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων, τα φανοποιεία, οι εταιρείες τοποθέτησης συναγερμών, ηχοσυστημάτων και άλλου εξοπλισμού σε οχήματα, οι χώροι στάθμευσης, τα πλυντήρια οχημάτων όπως και οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων. Σε αυτές τις επιχειρήσεις άλλωστε, περισσότερο από όλα στα βενζινάδικα, παρατηρείται και μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή.

Και πώς θα λειτουργεί η καταγραφή στην πράξη; Μέσω κινητού τηλεφώνου με το οποίο ο επαγγελματίας θα φωτογραφίζει/σκανάρει την πινακίδα του εκάστοτε οχήματος που μπαίνει στην επιχείρησή του για την παροχή κάποιας υπηρεσίας. 

Με το σκανάρισμα, η πινακίδα κυκλοφορίας θα συμπληρώνεται αυτόματα, ενώ κατά την έξοδο του καταναλωτή από την εταιρεία θα σκανάρεται η απόδειξη που έχει εκδοθεί από την επιχείρηση (ή το τιμολόγιο) και έτσι θα κλείνει για την ΑΑΔΕ η συναλλαγή αφού θα υπάρχει και η σχετική ενημέρωση στο σύστημα.

Στην πιλοτική φάση θα φανούν και οι αδυναμίες του συστήματος αναφορικά με τη δυνατότητα φοροδιαφυγής από την πλευρά της επιχείρησης αλλά και από εκείνη του καταναλωτή, ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι το ψηφιακό πελατολόγιο θα επεκταθεί σε εταιρείες διοργάνωσης πάρτι, δεξιώσεων και εκδηλώσεων όπου παρατηρείται επίσης πολύ υψηλή φοροδιαφυγή.