Δείτε το νέο video του Kawasaki H2R στην πίστα - Φωτογραφίες από την έκδοση δρόμου (bonus όλα τα video του H2R μέχρι σήμερα)

7/10/2014

Έπρεπε να φτάσουμε στο teaser-video νούμερο 11 για δούμε το θηρίο της Kawasaki σε πλήρη δράση και να τελειώσει η έκθεση της Κολωνίας για να έχουμε την πρώτη φωτογραφία της street-legal έκδοσης, έστω κι αν η μοτοσυκλέτα είναι φωτογραφημένη μέσα στα μαύρα σκοτάδια! Όπως και να έχει, η Kawasaki ανακοινώνει ότι θα μας λύσει κάθε απορία (και μας έχει δημιουργήσει πολλές...) στις 4 Νοεμβρίου στην έκθεση του Μιλάνου – ακριβώς μία μέρα μετά την παρουσίαση της νέας superbike της Yamaha. Προς το παρόν, μας δίνει μια φωτογραφία της έκδοσης δρόμου, από την οποία μπορούμε να βγάλουμε μερικά ασφαλή συμπεράσματα. Πρώτα απ’ όλα, όσοι περιμέναμε να δούμε ειδικά σχεδιασμένους καθρέπτες, με αεροδυναμικό σχήμα σαν αεροτομές που να παρέχουν down force, δυστυχώς απογοητευτήκαμε. Καθρέπτες από ZX-10R με ενσωματωμένα φλας φαίνονται στην φωτογραφία, ενώ η εξάτμιση ακολουθεί την σχεδιαστική φιλοσοφία του γυμνού Z1000 και είναι 4-2-1-2 αντί για την 4-1 της έκδοσης R, με σαφώς μικρότερης διατομής σωλήνες. Φυσικά και ο πρώτος που θα βγάλει after market εξάτμιση για H2 θα ξεπουλήσει! Διαφορά υπάρχει και στην ζελατίνα του φαίρινγκ, όπου η έκδοση δρόμου έχει πιο χαμηλή. Τώρα γιατί η έκδοση δρόμου θα έχει χαμηλότερη ζελατίνα, άρα θα προσφέρει μικρότερη προστασία από τον αέρα σε σχέση με την H2R, είναι ένα ερώτημα που το έχουμε κάνει πολλές φορές και σε πολλούς κατασκευαστές και στην ουσία η απάντηση είναι πάντα για λόγους αισθητικής. Επειδή όμως η Kawasaki λέει ότι στον σχεδιασμό του φαίρινγκ έβαλε το χεράκι του το τμήμα αεροδιαστημικής, ελπίζουμε να έχουμε μία πιο επιστημονική εξήγηση αυτή την φορά. Όπως επίσης, μία εξήγηση από το τμήμα αεροδυναμικής θέλουμε και για την απουσία καρίνας, τόσο στην έκδοση track-day όσο και στην έκδοση δρόμου. Είναι δυνατόν μια μοτοσυκλέτα, που στην έκδοση track-day, θα φτάνει τα 350km/h τελικής να έχει φαίρινγκ ¾; Ακόμα και η έκδοση δρόμου, τον κόφτη των 300km/h θα τον έχει για πλάκα. Μμμμ... Η λογική λέει ότι θα έπρεπε να έχει ολόκληρο φαίρινγκ μια τέτοια μοτοσυκλέτα. Όμως η λογική μας βασίζεται στα δεδομένα και τις εμπειρίες που έχουμε τώρα. Αν οι ειδικοί στην αεροδυναμική της Kawasaki που σχεδιάζουν μαχητικά Jet και στέλνουν δορυφόρους στο διάστημα έχουν κάνει "κάτι" που μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε στον κόσμο της μοτοσυκλέτας;
Επίσης, όταν εδώ στο MOTO κάναμε τις μετρήσεις τελικής της εντελώς γυμνής Suzuki B-King, η μοτοσυκλέτα έφτασε τα 299 στο κοντέρ αρκετές φορές χωρίς προβλήματα ευστάθειας. Άρα, η απουσία καρίνας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η H2 θα έχει τέτοιου είδους θέματα. Απλώς, μας φαίνεται παράξενο μια τέτοια μοτοσυκλέτα να μην έχει ολόσωμο φαίρινγκ. Άλλωστε, μόνο οι μοτοσυκλέτες που συμμετέχουν σε αγώνες είναι υποχρεωτικό να έχουν κλειστό κάτω τμήμα καρίνας για να μην πέσουν λάδια στην πίστα σε περίπτωση μηχανικής βλάβης. Η Kawasaki όμως λέει ότι δεν σκοπεύει να τρέξει με αυτή την μοτοσυκλέτα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ούτε θέλει να δει ιδιώτες να συμμετέχουν σε αγώνες με αυτή.
Μπάμπης Μέντης

 

Όλα τα video του H2R

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Kawasaki μας τρέλανε! CORLEO 150cc: ΜΟΤΟ-άλογο για offroad κατσικίσιες διαδρομές! [VIDEO]

Μία νέα -λέει- κατηγορία οχημάτων που θα πλαισιώνει τις μοτοσυκλέτες Kawasaki
Η Kawasaki μας τρέλανε! CORLEO 150cc: Μηχανικό άλογο για offroad κατσικίσιες διαδρομές! [VIDEO]
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

3/4/2025

Χρειάστηκε να το ελέγξουμε 4-5 φορές για να δούμε πως σίγουρα δεν βλέπουμε μία ετεροχρονισμένη πρωταπριλιάτικη φάρσα από την Kawasaki, αλλά όχι, το CORLEO είναι μία κανονική πρότασή της, με κινητήρα καύσης υδρογόνου 150 κυβικών και τέσσερις κινητήρες σε κάθε ένα από τα πόδια.

Πιστεύουμε, όπως έχουμε πει από το 2008, 17 χρόνια πριν, πως μπορεί να μην γλιτώσουμε το βήμα του εξηλεκτρισμού αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι αυτό το μέλλον της μετακίνησης και πως η χρήση του υδρογόνου σε κινητήρες εσωτερικής καύσης είναι μία εξαιρετική λύση για ένα μέλλον χωρίς βενζίνη αλλά και δίχως πολλές αλλαγές στον τύπο μοτοσυκλέτας που έχουμε γνωρίσει και αγαπήσει.

Η Kawasaki και η Yamaha είναι πρωτοπόροι σε αυτό τον τομέα καθώς όχι μόνο κάνουν πραγματικές δοκιμές στους δρόμους -και της Ευρώπης- με μοτοσυκλέτες που καίνε υδρογόνο (δείτε εδώ το Kawasaki Hyse) αλλά παράλληλα εξελίσσουν και όλο το σύστημα υποστήριξης, από την μεταφορά και την αποθήκευσή του μέχρι την παραγωγή του. Η Kawasaki που είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως έχει αναπτύξει ακόμη και tanker μεταφοράς υδρογόνου.

Σε αυτό το πλαίσιο εξερεύνησης της τεχνολογίας έχουν συμφωνήσει να φέρουν προτάσεις για νέες χρήσεις των κινητήρων τους, πάντα με δεδομένο πως η μοτοσυκλέτα είναι στο επίκεντρο καθώς αυτές οι δύο εταιρείες δεν κατασκευάζουν αυτοκίνητα και η έρευνα που κάνουν είναι για τις μοτοσυκλέτες η Yamaha και για το τμήμα-ξεχωριστή πλέον εταιρεία- μοτοσυκλετών η Kawasaki.

Η Kawasaki μας τρέλανε! CORLEO 150cc: Μηχανικό άλογο για offroad κατσικίσιες διαδρομές! [VIDEO]

Έχουν λοιπόν σχεδιάσει έναν κινητήρα 150 κυβικών για μικρά δίκυκλα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε νέου τύπου γεννήτρια που θα καταναλώνει υδρογόνο για να παράγει ρεύμα και μάλιστα να ενωθεί σε συστοιχία για να καλύψει μεγαλύτερες εγκαταστάσεις.

Αυτός ο κινητήρας είναι που μπαίνει στο εμπρός τμήμα του νέου αλογο-κάτσικου, ενός νέου τύπου οχήματος που συνδυάζει -σύμφωνα πάντα με την ίδια την Kawasaki- το κράτημα και την ευκολία χειρισμού των μοτοσυκλετών Kawasaki, καθώς και την χαρά της οδήγησης – στο CORLEO! Ένα νέο τύπο οχήματος που ο αναβάτης καθοδηγεί με μετατόπιση βάρους στα μαρσπιέ-αρτάνη, όπως ακριβώς θα έκανε με ένα άλογο και ελέγχει με το σώμα του σε μία νέα συνεργασία ανθρώπου-μηχανής για εξερεύνηση σε βουνά και οπουδήποτε δυσκολεύεται να προσεγγίσει με άλλο όχημα!

Τα πόδια κινούνται ανεξάρτητα και αντικρυστά, όπως δηλαδή στα άλογα και όχι σαν καμήλα και τα πίσω εδράζονται σε ένα ψαλίδι που λειτουργεί ως μία κανονική ανάρτηση κρατώντας τον οδηγό παράλληλα με το έδαφος, προσφέροντας ταυτόχρονα και απόσβεση κατά το περπάτημα, το τρέξιμο, ακόμη και τα άλματα που το CORLEO μπορεί να πραγματοποιήσει από βράχο σε βράχο.

Για σούζες δεν γίνεται κάπου λόγος και ελπίζουμε αν ποτέ κατασκευάσουν κάποιο πρωτότυπο, να μην τις παραλείψουν ως επιλογή.

Ανάμεσα στα δύο πίσω πόδια κρύβεται το ρεζερβουάρ υδρογόνου με τον κινητήρα -μονάδα παραγωγής ενέργειας- να είναι όπως είπαμε τοποθετημένος εμπρός, εξισορροπώντας την κατασκευή.

Η Kawasaki μας τρέλανε! CORLEO 150cc: Μηχανικό άλογο για offroad κατσικίσιες διαδρομές! [VIDEO]

Η παραγόμενη ενέργεια μεταφέρεται στους κινητήρες που έχει το κάθε πόδι ξεχωριστά, ενώ η Kawasaki αναφέρει πως το CORLEO θα έχει πέλματα από λάστιχο με πολύ καλή πρόσφυση -λένε- σε πέτρες, γρασίδι, βράχους κτλ οπότε δεν γλιτώνουμε από την αλλαγή ελαστικών.

Η Kawasaki μας τρέλανε! CORLEO 150cc: Μηχανικό άλογο για offroad κατσικίσιες διαδρομές! [VIDEO]

Τα πόδια του αναβάτη πατούν σε αναβολείς, όπως ακριβώς θα έκανε σε ένα άλογο, που ρυθμίζονται σε μήκος και με βάση την κίνηση που μεταφέρει και την μετατόπιση βάρους σε συνδυασμό με το τιμόνι – γκέμια από το οποίο κρατιέται, καθοδηγεί το Corleo!

Δεν σταματάμε εκεί όμως, καθώς η Kawasaki ονειρεύεται και πλοήγηση με προτζέκτορες όπου εκτός από φωτισμού του εδάφους εμπρός, θα προσφέρουν και πλοήγηση ώστε να κοιτάς εμπρός αντί για την τεράστια οθόνη.

Η Kawasaki μας τρέλανε! CORLEO 150cc: Μηχανικό άλογο για offroad κατσικίσιες διαδρομές! [VIDEO]

Στην καλύτερη περίπτωση έχουν δώσει έμπνευση για μία νέου τύπου καταδίωξη σε κάποια επόμενη ταινία, διότι απέχουμε πολύ από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ωστόσο είναι ένα καλό νέο πως δεν αφήνουν την έρευνα για τους κινητήρες υδρογόνου να σβήσει ή να παραμεριστεί και το αντιμετωπίζουν ακριβώς όπως θα θέλαμε, δηλαδή εξαντλώντας κάθε τρελή ιδέα, όπως ακριβώς φτάσαμε και στο σήμερα.

Πάντως υπάρχει και μοντέλο σε φυσικό μέγεθος, έστω και αν -μάλλον- δεν είναι λειτουργικό από το οποίο αυτή είναι η μοναδική φωτογραφία που υπάρχει:
Kawasaki_moto_alogo_motomag

Σύμφωνα με την Kawasaki θα δείξει το MOTO-Άλογο για πρώτη φορά στο κοινό, σε Έκθεση για την ζωή στο μέλλον με ορίζοντα το 2050, σε δέκα ημέρες (13 Απριλίου) στο Τόκυο.