Editorial 629 - Πυροσβεστική με κουβαδάκια σε δασική πυρκαγιά

Από το

motomag

1/4/2022

Υπάρχουν στιγμές που το κοινωνικό πρόβλημα της Ελλάδας, όπου κάθε ένας έχει άποψη για θέματα που δεν γνωρίζει και πολύ καλά την οποία και υποστηρίζει φανατικά, διαφαίνεται πως έχει ξεκάθαρη πολιτική αιτία. Προσέξτε, δεν είναι κομματική σε καμία περίπτωση αλλά ξεκάθαρα πολιτική, καθώς μιλάμε για ζήτημα που υπερβαίνει κάθε παράταξη. Διότι όταν βλέπεις μία σειρά από εξόφθαλμα λάθη και αργά αντανακλαστικά που ενεργοποιούνται μόνο όταν δημιουργηθεί ντόρος, τότε σαφώς και δημιουργείται η αίσθηση στον πολίτη πως τίποτα δεν λειτουργεί σωστά και πως μία απλή κι επιφανειακή σκέψη που μόλις είχε, είναι καλύτερη από την τακτική που ακολουθεί η Πολιτεία.

Πώς αλλιώς να σκεφτεί κανείς, όταν βλέπει ένα ιστορικό υψηλό στην τιμή πώλησης της βενζίνης χωρίς να γίνονται έκτακτες ενέργειες για να μετριαστεί το πρόβλημα;

Κι όταν τελικά υπάρχει η πρώτη αντίδραση από την Πολιτεία, βλέπεις δηλώσεις που φανερώνουν βαθύτατη κοινωνική άγνοια, όπως ότι μόνο οι πλούσιοι οδηγούν όπως μας ενημέρωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. Λίγο αργότερα ο Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι θα βάλει πλαφόν στο ποσοστό κέρδους των πρατηρίων, που αυτό βέβαια είναι μονοψήφιο και αρκετά περιορισμένο. Ο Ειδικός Φόρος κατανάλωσης που δεν είναι καινούριος, έχει διαμορφωθεί από το 2017 στα 700 Ευρώ ανά κυβικό μέτρο και πρόσφατα ανέβηκε είκοσι λεπτά, τα Ειδικά Τέλη Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών, το Τέλος ΡΑΕ, η Εισφορά Ειδικού Λογαριασμού Πετρελαιοειδών και το ΦΠΑ αντιστοιχούν σχεδόν στο 60% της τιμής λίτρου, αλλά τα μέτρα ανακοινώθηκαν για το 5-6% που αφορούν το ποσοστό κέρδους. Προφανώς κι αυτό χρειάζεται γιατί βλέπουμε αναθεωρήσεις τιμών για ήδη αγορασμένα καύσιμα, ωστόσο δεν παύει να είναι ένα μέτρο που αφορά το μικρότερο κομμάτι του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζουμε.

Με την τιμή καυσίμου στο υψηλότερο σημείο που έχει υπάρξει ποτέ απαιτούνται έκτακτα μέτρα, κι όταν τελικά αυτά πάρθηκαν με σημαντική καθυστέρηση απλά φανέρωσαν για ακόμη μία φορά πως δεν υπάρχει πραγματική σύνδεση με την απτή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι υπόλοιποι. Η ενίσχυση με την μορφή μηνιαίου κουπονιού για ένα ποσό που αντιστοιχεί στα ¾ του ρεζερβουάρ ενός μικρομεσαίου σκούτερ, δηλαδή για κάτι λιγότερο από εκατό χιλιόμετρα -αυτή είναι η πραγματικότητα- δεν γίνεται να ληφθεί ως σοβαρή αντιμετώπιση. Πρακτικά επιδοτεί τα δίκυκλα με έως 45 λίτρα από Απρίλιο έως Ιούνιο, δηλαδή λιγότερο από ένα γέμισμα το μήνα, σαν να φωνάζεις δηλαδή την πυροσβεστική υπηρεσία και αντί με αυτοκίνητο και μάνικες να έρχονται με κουβά, κι αυτό σιγά-σιγά, με τα χέρια στις τσέπες και αργό βάδισμα.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα εισήλθε με τα μνημόνια και θα πρέπει πλέον να μειωθεί, μία κίνηση που παράλληλα θα ανακόψει και το παραεμπόριο που αυτή την στιγμή ανθεί, σύμφωνα με τους ίδιους τους βενζινοπώλες εκ μέρους της προέδρου, όπως δήλωσε στην κρατική τηλεόραση. Ένα παραεμπόριο που αποφέρει τεράστιο κέρδος ακριβώς γιατί οι φόροι είναι το μεγαλύτερο κόστος. Ακόμη κι αν η λειτουργία του κράτους πράγματι συνδέεται με την συνέχισή του ΕΦΚ, όπως διατείνονται οι κυβερνώντες, θα έπρεπε να συζητηθεί τουλάχιστον η προσωρινή μείωσή του. Το μέτρο της επιδότησης με λιγότερο από ένα ρεζερβουάρ το μήνα είναι κουβάς νερού σε δασική πυρκαγιά που έχει φουντώσει. Κι αυτή η αδυναμία λήψης γρήγορων αποφάσεων και οι ανακοινώσεις κατόπιν εορτής για να μετριάσεις την κατακραυγή, δεν γίνεται παρά να πυροδοτούν την αντίδραση αντί να την κατευνάζουν.

Για άλλη μία φορά τα πράγματα δεν γίνονται σωστά, κι αυτό είναι το μόνο σίγουρο και βέβαιο.

Editorial 562 - Αφανής τεχνολογία

x
Από το

motomag

1/9/2016

Σ’ αυτό το τεύχος έχουμε μια πολύ ωραία αντίθεση: Απ’ τη μια μεριά δύο εξωτικές Ιταλικές κατασκευές, απ’ την άλλη, τρεις μοτοσυκλέτες που κάνουν περισσότερα απ’ όσα δείχνουν με την πρώτη ματιά.

Κι ενώ είναι άγνωστο τι χρόνους θα έκανε μια Tamburini T12 Massimo στην πίστα, σε σχέση με την δωρητή κινητήρας της BMW S1000RR, δεν μπορεί κανείς παρά να θαυμάσει το απόλυτο της κατασκευής της. Με κινητήρα factory superbike της BMW που βγάζει 235 ίππους, ζυγίζει 154 κιλά, ένα λιγότερο από το ελάχιστο όριο των MotoGP!  Όπως είπαν και οι άνθρωποι της BMW όταν την είδαν από κοντά, δεν υπάρχει περίπτωση μοτοσυκλέτα μαζικής παραγωγής να πετύχει το επίπεδο της ποιότητας και της προσοχής στην λεπτομέρεια που έχει μια Τ12. Kι ούτε βέβαια θα μπορούσε ποτέ να είναι μαζικής παραγωγής μια μοτοσυκλέτα κόστους πάνω από 300.000 ευρώ. Γι’ αυτό και μίλησα για χρόνους, για γυρολόγια, για μετρήσιμα μεγέθη. Γιατί υπάρχει βέβαια η – αξία ανεκτίμητη – απόλαυση της μορφής, της υφής και της ποιότητας του συνόλου και των εξαρτημάτων του, υπάρχει το δέος του ονόματος του Tamburini και της ιστορίας του και της γνώσης πως αυτή ήταν για κείνον η ιδανική superbike, κι αυτά είναι αρκετά για να σε μαγέψουν χωρίς καν να χρειάζεται να την οδηγήσεις. Έχοντας στο μυαλό μου πως σχεδόν όλες οι Bimota (πλην των DB2) που έχω οδηγήσει ήταν μάλλον απογοητευτικές ως σύνολο και συμπεριφορά (και ειδικά η πολυσυζητημένη Tesi), θα ήθελα πάρα πολύ να οδηγήσω μια Τ12 αλλά... απ’ τη μια θα κράταγα και μικρό καλάθι (με τόσες υποσχέσεις, είναι εύκολο να απογοητευτείς), κι απ’ την άλλη, αν όλα ήταν καλά, δεν έχω την ικανότητα να γράψω χρόνους ανταγωνιστικούς με μια μοτοσυκλέτα επιπέδου MotoGP. Μόνο εικόνες και αισθήσεις θα μάζευα, δεν θα μπορούσα να την χρησιμοποιήσω όπως της αξίζει και να μπορέσω να την αξιολογήσω σε ένα απίθανο να συμβεί ποτέ συγκριτικό: Μια Yamaha M1 που θα μας δάνειζε το φιλαράκι μας ο Valentino, μια BMW του παγκοσμίου SBK και μια T12 Massimo… Θα χρειαζόμασταν βέβαια και αντίστοιχα μυθικούς αναβάτες, για να τις οδηγήσουν στο Mugello κατά προτίμηση, για να βγάλουμε μετά τα συμπεράσματά μας. Τα γυρολόγια θα έλεγαν την ψυχρή αλήθεια, θα είχαμε μια τυπική νικήτρια, καλά θα περνάγαμε αν τις κάναμε κι εμείς μια βόλτα, αλλά μήπως έτσι θα χάναμε την ουσία; Τα πιο σημαντικά πράγματα στις μοτοσυκλέτες (όπως και στη ζωή) δεν είναι μετρήσιμα, δεν κατατάσσονται σε πρώτο δεύτερο τρίτο. Επιπλέον, κάθε τέτοια εξωτική κατασκευή έχει πολύ εξειδικευμένο και περιορισμένο πεδίο δράσης: Ακόμα και στην περίπτωση ενός πλούσιου συλλέκτη, ιδιοκτήτη T12, υποπτεύομαι πως περισσότερη ευχαρίστηση θα ήταν για κείνον να την χαζεύει στο γκαράζ του παρέα με τους φίλους του, παρά να κάνει μερικούς γύρους το χρόνο σε πίστα, φοβούμενος μην την κάνει την στραβή, το τσακίσει και το απαξιώσει. Η δε απολύτως χειρότερη περίπτωση θα ήταν να την αγοράσει κάποιος, και να την κρατήσει βουβή ακίνητη κι ανέραστη στο σαλόνι του σπιτιού του. Ως έργο τέχνης.

 

Στην άλλη άκρη του μοτοσυκλετιστικού σύμπαντος, έχουμε απλές και χρηστικές μοτοσυκλέτες όπως οι BMW F700GS και R 9T Scrambler, μαζί με την NC750X της Honda. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι πως ως σύνολο αποδίδουν καλύτερα απ’ ότι θα πίστευε κανείς βλέποντας τα επί μέρους εξαρτήματά τους και το εμφανές επίπεδο της τεχνολογίας τους. Μπορεί να έχουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα, να μην προσπαθούν να εντυπωσιάσουν με την τεχνολογία τους, ας μην ξεχνάμε όμως πως η καλύτερη τεχνολογία δεν είναι κάποιο σύστημα ή ηλεκτρονικό βοήθημα, αλλά η φαιά ουσία του εγκεφάλου αυτών που εξέλιξαν τη συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα. Στην περίπτωση του Honda, η "αφανής" τεχνολογία συγκεντρώνεται κυρίως στην εφαρμογή της τεχνογνωσίας ενός κατασκευαστή κολοσσού σε μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα, έτσι ώστε να φτιάξει αυτό που ξέρει πως οι περισσότεροι αναβάτες χρειάζονται: Μια μοτοσυκλέτα που μπορεί να καλύψει όλο το φάσμα χρήσεων στην άσφαλτο, με αξιοπιστία, πρακτικότητα και οικονομία.  Έφτιαξε δηλαδή η Honda αυτό που χρειάζεται η πλειοψηφία των μοτοσυκλετιστών, κάτι που δεν ταυτίζεται αναγκαστικά με αυτό που ονειρεύονται. Κάτι δηλαδή σαν την γυναίκα που θα ήσουν ευτυχής αν παντρευόσουν, σε αντίθεση με αυτή που θα επιθυμούσες να έχεις στο κρεβάτι σου. Λίγοι είναι τόσο ρεαλιστές ώστε να κάνουν τη σωστή επιλογή για συμβίωση, δυστυχώς.

Παρόμοιας φιλοσοφίας και το 700 της ΒΜW, με το σύνολο να αποδεικνύεται ανώτερο των επί μέρους εξαρτημάτων του, με πιο σπορ χροιά και απόδοση σε σχέση με το Honda. Τόσο μάλιστα, που λίγες αλλά καίριες αλλαγές το κάνουν να ανταγωνίζεται το "ανώτερο" στα χαρτιά, και προσανατολισμένο περισσότερο από το 700 προς το χώμα, F800GS.   

     

Διαφορετικού είδους και επιδόσεων μοτοσυκλέτες χρειάζονται και άλλες δόσεις τεχνολογίας, δεν μπαίνουν όλες στο ίδιο τσουβάλι, κάνοντας άκυρες τις συζητήσεις του είδους "χρειάζεται το traction control ή όχι;". Για μια superbike είναι απαραίτητο, ειδικά αν ο αναβάτης της θέλει να απολαμβάνει την οδήγηση στην πίστα αντί να περιμένει το επόμενο high siding. Για τους 90 ίππους στο τροχό του Scrambler στις περισσότερες περιπτώσεις όχι, σε μερικές ναι, και τελικά μπορεί να κάνει και χωρίς αυτό. Κι αυτές είναι οι προφανείς τεχνολογίες, ενώ πιο σημαντικές είναι οι αφανείς, που σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και την σωστή κρίση, φτιάχνουν απολαυστικές, άρτιες και ομοιογενείς μοτοσυκλέτες. Για παράδειγμα, ένα πιρούνι με σωστά επιλεγμένα ελατήρια και αποσβέσεις, χωρίς ρυθμίσεις, θα δουλέψει καλύτερα από ένα πολύ μαλακό, αλλά πολυρυθμιζόμενο. Γιατί το δεύτερο, θα είναι μια ισχυρή ένδειξη πως αυτοί που εξέλιξαν την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα δεν έκαναν τις σωστές επιλογές, με πιθανότερη κατάληξη πως και το σύνολο δεν θα λειτουργεί σωστά τελικά. Από το "τεχνολογικά εντυπωσιακό, αλλά πλημμελώς εξελιγμένο", το "καλοεξελιγμένο, αλλά απλό", είναι πάντα προτιμότερο. Και ο αναβάτης του, δένεται πολύ περισσότερο μαζί του, αφού δεν απογοητεύεται από τεχνολογίες που υποτίθεται θα του έκαναν τη ζωή εύκολη, ενώ αντίθετα του την κάνουν περίπλοκη χωρίς λόγο. 

 

 

Το MOTO HAPPENING αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας. Ο λόγος; Η ανωτέρα βία!