Στην Ελλάδα μόλις ακούσεις για διασταύρωση και πρόβλημα, αμέσως το μυαλό πηγαίνει στην παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη. Πράγματι, αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε. Πάνε να δούμε τώρα και ένα τεράστιο θέμα για το οποίο ελάχιστα έχουν ειπωθεί. Την πεποίθηση πως δύο δρόμοι μπορούν να διασταυρωθούν είτε ανισόπεδα είτε με φανάρια, παραγκωνίζοντας την καλύτερη λύση που είναι οι κυκλικοί κόμβοι.
Το πρώτο επιχείρημα είναι γνωστό, ο ισχυρισμός πως δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για κάτι τέτοιο και το οποίο έχει δύο προεκτάσεις. Η μία είναι η φουσκωμένη σαν κέικ άποψη πως ο κυκλικός κόμβος χρειάζεται τον ίδιο χώρο σαν μία πλατεία, συχνά μπερδεύοντας το ένα με το άλλο και η άλλη προέκταση είναι η πραγματική. Πως πράγματι σε πολλά σημεία και να θέλεις δεν μπορείς να φτιάξεις κυκλικό κόμβο εξαιτίας της έλλειψης χώρου. Εμείς όμως στην Ελλάδα πάμε αντίθετα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ή αν θέλετε σε ολόκληρη την Μεσόγειο, καθώς από την κάτω μεριά οι κυκλικοί κόμβοι είναι η πρώτη επιλογή και το πλέον συχνό είδος διασταύρωσης. Πάμε αντίθετα και μέσα στις πλατείες και τους κυκλικούς κόμβους από αυτό που κάνουν οι υπόλοιποι, αλλά ας το αφήσουμε στο τέλος. Το γεγονός πως σε νέους κόμβους με περίσσεια χώρου συνεχίζουμε να βάζουμε φανάρια, θα ήταν αστείο αν δεν ήταν απλά εξοργιστικό.
Θεωρώ πως δεν χρειάζεται να αρχίσω να αραδιάζω παραδείγματα περιπτώσεων όπως αρκετές έξοδοι της Αττικής Οδού, όπου ο κυκλικός κόμβος θα ήταν καλύτερη λύση από τις κάθετες διασταυρώσεις με φανάρια. Υπάρχουν κυκλικοί κόμβοι στην Ελλάδα και ξέρουμε πως πράγματι είναι καλύτερη λύση, ακόμη και αν σε ορισμένες περιπτώσεις τους ακυρώνουμε φράζοντας την είσοδό τους με φανάρια. Το ξέρουμε γιατί μόλις περάσουμε τα σύνορα αναγκαζόμαστε να αλλάξουμε την συνήθεια για το ποιος έχει προτεραιότητα και καταλαβαίνουμε εκείνη την στιγμή για ποιο λόγο είναι πολλαπλάσια καλύτερη λύση.
Εντός συνόρων και για να μην διαταραχθεί η συνήθεια που έχουμε για το ποιο χέρι που κρατά το τιμόνι έχει προτεραιότητα (περίπου έτσι το μαθαίνουν όλοι στις εξετάσεις διπλώματος οδήγησης) κάνουμε τα πράγματα τελείως ανάποδα από όλους τους υπόλοιπους. Στην Ελλάδα λοιπόν προηγείται αυτός που μπαίνει και όχι εκείνος που ήδη βρίσκεται σε τροχιά. Φανταστείτε πως δεν μιλάμε για πλατείες, αλλά για μία λίμνη με ποτάμια. Όσο τα μεγάλα ποτάμια τροφοδοτούν την λίμνη και τα μικρά την αδειάζουν θα πλημμυρίζουμε και το ίδιο ακριβώς συμβαίνει σε ώρες αιχμής στις πλατείες και τους κυκλικούς κόμβους, όπου αυτοί υπάρχουν. Δεν ξέρουμε κάτι που δεν ξέρουν οι άλλοι κάνοντας τα πράγματα ανάποδα, απλά κάνουμε λάθος. Η φιλοσοφία του κυκλικού κόμβου είναι να περνάς μέσα σε αυτόν τον λιγότερο δυνατό χρόνο και τα αυτοκίνητα μέσα εκεί να είναι σε διαρκή κίνηση. Όσο συμβαίνει αυτό, τόσο μικρότερη θα είναι η αναμονή και για τους υπόλοιπους σε περίπτωση συμφόρησης και σίγουρα καλύτερη λύση από τα πολλαπλά φανάρια. Ένας κυκλικός κόμβος δεν σταματά να λειτουργεί όταν διακοπεί το ρεύμα, δεν φρακάρει αυτοκίνητα στο κέντρο (όταν υπάρχουν σωστές προτεραιότητες) και το μόνο που απαιτεί είναι λίγο μεγαλύτερος χώρος. Είναι το μόνο που δεν έχουμε στις ελληνικές πόλεις, μαζί σας, αλλά συνεχίζουμε να κάνουμε τα πράγματα ανάποδα. Κι εκεί που υπάρχει χώρος βάζουμε φανάρια και όταν τελικά φτιάξουμε κυκλικούς κόμβους όλοι διαμαρτύρονται γιατί μπορεί τα πράγματα να γίνουν χειρότερα. Και έχουν δίκιο, όσο δεν αλλάζουμε τον κανόνα. Με την χρήση φαναριού στις εισόδους κάνουμε μία τρύπα στο νερό, αυταπόδεικτο, με το STOP τα πράγματα γίνονται πολύ καλύτερα και δείχνουν πως μπορεί να είναι η λύση, αν και το ακόμη πιο σωστό θα ήταν να μην χρειάζεται καθόλου πινακίδα.
Πλησιάζοντας έναν κυκλικό κόμβο μειώνεις ταχύτητα, αναγκαστικά, δεν την αυξάνεις όπως γίνεται συχνά σε πορτοκαλί, ακόμη και κόκκινο. Ο κυκλικός κόμβος είναι με διαφορά ασφαλέστερη διασταύρωση και με σωστές ρυμοτομικές παρεμβάσεις μπορεί να ακυρώσει πάρα πολλά φανάρια χωρίς να χρειάζεται να σκάψεις ολόκληρη την πόλη. Αν αναρωτιέστε μήπως είμαστε τελείως ηλίθιοι που κάνουμε τα πράγματα ανάποδα από ό,τι συμβαίνει σε ολόκληρη την υπόλοιπη Μεσόγειο, για να μην πούμε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά κτλ, να βάλουμε και την παράμετρο πως ένα καινούριο φανάρι έχει ένα πολύ όμορφο κόστος και αγοράς και συντήρησης, είναι ένα έξοδο που προκύπτει ξανά και ξανά και μπορεί να σε βοηθήσει να κρύψεις εκεί μέσα άλλα ποσά, ξανά και ξανά. Ο κυκλικός κόμβος απαιτεί ένα ποσό, μία φορά…