Prima Pramac Racing - Yamaha: Μαζί στο MotoGP από το 2025 για 7 χρόνια!

Μειώνεται η δυνατότητα συλλογής δεδομένων τηλεμετρίας της Ducati στις 6 μοτοσυκλέτες ενώ αυξάνεται στις 4 για τη Yamaha
motomag MotoGP – H Prima Pramac Racing η δεύτερη αγωνιστική ομάδα της Yamaha από το 2025
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/7/2024

Είχατε διαβάσει στο ΜΟΤΟ πως η Yamaha ήταν κοντά στο να υπογράψει με την Prima Pramac Racing ώστε να είναι η δορυφορική της ομάδα από την επόμενη χρονιά. Τώρα αυτό θα γίνει πραγματικότητα με άκρως εντυπωσιακό τρόπο καθώς Yamaha και Pramac ανακοίνωσαν πως θα είναι συνεργάτες από το 2025 και για επτά τουλάχιστον χρόνια.

Η Prima Pramac Racing, ύστερα από δύο δεκαετίες συνεργασίας με την Ducati, αλλάζει στρατόπεδο από το 2025, όπου και θα αποτελεί τη δεύτερη ομάδα της Yamaha στο MotoGP με τις μοτοσυκλέτες της να είναι ίδιων τεχνικών προδιαγραφών με της εργοστασιακής ομάδας. H Pramac θα παραμείνει ανεξάρτητη ομάδα, ωστόσο θα έχει πλήρη υποστήριξη από το ιαπωνικό εργοστάσιο. Όπως όλα δείχνουν η ομάδα του Paolo Campionoti θα έχει στη διάθεσή της δύο εργοστασιακές Yamaha M1, ενώ το συμβόλαιο συνεργασίας θα είναι για επτά ολόκληρα χρόνια (μακρόχρονη σχέση που σαφέστατα δείχνει τη διάθεση της Yamaha για βελτίωση) αρχής γενομένης από το 2025.

O Lin Jarvis, managing director της Yamaha Motor Racing, δήλωσε: “Η νέα συνεργασία με την Prima Pramac Racing θα έχει διαφορετική μορφή από αυτήν του παρελθόντος. Αντί για μια δορυφορική ομάδα, με αυτή τη νέα συμφωνία η Yamaha έχει εμπιστευτεί την Pramac Racing και θα της παρέχουμε εργοστασιακές μοτοσυκλέτες των ίδιων προδιαγραφών με εκείνες της Monster Energy Yamaha MotoGP Team. Οι στόχοι είναι να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της μοτοσυκλέτας, η οποία παραμένει η βασική προτεραιότητα στην προσπάθειά μας να επιστρέψουμε στις νίκες, καθώς και να έχουμε τέσσερις ανταγωνιστικούς αναβάτες στο MotoGP σε δύο κορυφαίες ομάδες.

Εκτός από το πρόγραμμα MotoGP, η συνεργασία μας περιλαμβάνει ένα μελλοντικό project στη Moto2 για την παροχή μιας πλατφόρμας για την αξιοποίηση αναβατών στο MotoGP. Είναι πολύ νωρίς για να δοθούν λεπτομέρειες σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή, καθώς θα αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες. Θα ήθελα να εκφράσω την προσωπική μου εκτίμηση και ευχαριστίες στον Paolo Campinoti, CEO της Pramac, και τον Gino Borsoi, Team Manager της Prima Pramac Racing, για την πίστη και την εμπιστοσύνη τους στη Yamaha”.

Μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας μεταξύ Yamaha και Prima Pramac Racing, μένει να δούμε ποιοι θα είναι οι αναβάτες της ομάδας καθώς ο Jorge Martin θα αγωνίζεται για την Aprilia Racing από τη νέα χρονιά ενώ και το συμβόλαιο του Franco Morbidelli λήγει το τέλος του 2024.

Ετικέτες

Pecco Bagnaia - Ισοφάρισε τον Casey Stoner όσον αφορά στις νίκες με Ducati

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα σταματήσει εκεί ο δις Παγκόσμιος Πρωταθλητής
Pecco Bagnaia ισοφάρισε Casey Stoner στην Ducati σε νίκες
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/7/2024

Με πέντε μέχρι στιγμής νίκες τη φετινή σεζόν σε οχτώ αγώνες του MotoGP, ο Pecco Bagnaia ισοφάρισε το ρεκόρ νικών του Casey Stoner με την εργοστασιακή ομάδα της Ducati!

Με τέσσερις αναβάτες πάνω στις μοτοσυκλέτες της ιταλικής εταιρείας να καταλαμβάνουν τους τέσσερεις πρώτες θέσεις της γενικήγς βαθμολογίας στο Πρωτάθλημα των αναβατών MotoGP αυτή τη στιγμή, η ανωτερότητα της Desmosedici είναι φέτος κάτι παραπάνω από εμφανής.

Τελευταία απόδειξη η κυριαρχική εμφάνιση του Bagnaia (Ducati Lenovo Team) στον ολλανδικό αγώνα με τον παγκόσμιο πρωταθλητή να οδηγεί εξαιρετικά, να είναι ταχύτερος σε όλα τα δοκιμαστικά, να πετυχαίνει ρεκόρ γύρου, να παίρνει την pole position και να κερδίζει και τους δυο αγώνες του ολλανδικού γύρου χωρίς να απειληθεί από κανένα, πλησιάζοντας έτσι στους 10 βαθμούς τον Martin (Prima Pramac Racing) που προηγείται στον βαθμολογικό πίνακα του 24. 

Η νίκη του Bagnaia στην Ολλανδία τον έφερε στο ίδιο επίπεδο με τον θρύλο Casey Stoner, τον αναβάτη που έδωσε στην Ducati το 2007 το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο MotoGP και το... τελευταίο μέχρι το 2022, όταν ο Pecco στέφθηκε για πρώτη φορά πρωταθλητής στην κορυφαία κατηγορία.

Pecco Bagnaia ισοφάρισε Casey Stoner στην Ducati σε νίκες

Stoner και Bagnaia έφτασαν σε αυτό τον αριθμό νικών σε ηλικία 25 ετών, ωστόσο ο Ιταλός έχει πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να τελειώσει η σεζόν καθώς ο αγώνας στο Assen ήταν μόλις ο όγδοος από τους 20 συνολικά που έχουν προγραμματιστεί για φέτος.

Ένα ακόμη ρεκόρ του Stoner με την Ducati που απειλείται άμεσα από τον Bagnaia είναι ο αριθμός βάθρων που έχει ο μεγάλος Αυστραλός αναβάτης με το ιταλικό εργοστάσιο. Έχοντας φτάσει ήδη στα 41 ο Bagnaia βρίσκεται μόλις ένα βάθρο πίσω από τον Stoner και αυτό, όπως και ο αριθμός των νικών, θα μπορούσαν να αλλάξουν στον επόμενο κιόλας αγώνα την ερχόμενη Κυριακή στο Sachsenring, πριν από το καλοκαιρινό διάλειμμα του Πρωταθλήματος.

Με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή να βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα, υπό απειλή θα μπορούσε να βρίσκεται και το ρεκόρ των 10 νικών σε μία σεζόν με Ducati που έχει πετύχει επίσης ο Stoner, τη χρονιά που κατέκτησε το Πρωτάθλημα.

Pecco Bagnaia ισοφάρισε Casey Stoner στην Ducati σε νίκες

Παρόλο που οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες και τα κατορθώματα του Bagnaia δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τους... άθλους του Αυστραλού στη σέλα της Ducati. Ο Stoner είχε στα χέρια του μια μοτοσυκλέτα κατώτερη του ανταγωνισμού όσο καιρό έμεινε με τους Ιταλούς. Αυτό είναι που κάνει τις δικές του 23 νίκες με την Ducati πιο εντυπωσιακές αφού ο μόνος τρόπος για να ισοσκελίσει τη διαφορά και να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές του τότε ήταν να αξιοποιήσει στο μέγιστο το μοναδικό ταλέντο του. Και ειδικά το 2007 το έκανε με θρυλική συνέπεια.

Ετικέτες