Can-Am - Ετοιμάζει το πρώτο της ηλεκτρικό ATV

Πατέντες δείχνουν σύστημα ανάκτησης ενέργειας πολλών σταδίων
Can-Am ηλεκτρικό ATV 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

11/7/2024

Η Can-Am ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις πρώτες ηλεκτρικές της μοτοσυκλέτες, ωστόσο ο εξηλεκτρισμός της γκάμας της εταιρείας δεν θα σταματήσει στους δύο τροχούς.

Πολλές είναι οι πατέντες του ομίλου της BRP (Bombardier Recreational Products) που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, πατέντες που δείχνουν ότι οι Καναδοί εργάζονται πάνω στο μέλλον των ATV και UTV τους -και όχι μόνο- αναφορικά με τα συστήματα κίνησης που θα φέρουν, με στόχο τον εκμηδενισμό των εκπεμπόμενων ρύπων από τους κινητήρες τους.

Προς την κατεύθυνση αυτή η BRP είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή της από τον Μάρτιο του 2021, ανακοινώνοντας ένα φιλόδοξο πλάνο πενταετίας το οποίο περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 280 εκατ. ευρώ ώστε ο καναδικός όμιλος να έχει παρουσιάσει έως το τέλος του 2026 ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο σε κάθε κατηγορία οχημάτων που δραστηριοποιείται: ATV, UTV, on-road, jet ski, snowmobile, καρτ και σύντομα μοτοσυκλέτες.

Ηλεκτρικό Can-Am ATV 2024

Σημαντικό ρόλο στα παραπάνω παίζει η θυγατρική RΟΤΑΧ που έχει αναλάβει την εξέλιξη των κινητήρων και των συστοιχιών των μπαταριών -μαζί με τα ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης τους. 

Όπως ενημερωθήκαμε μάλιστα και κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στο εργοστάσιο της ROTAX στο Gunskirchen στην Αυστρία, εκεί όπου σχεδιάζονται, εξελίσσονται και κατασκευάζονται όλα τα μοτέρ της BRP ανεξάρτητα από το όχημα που κινούν, οι Αυστριακοί είναι ήδη έτοιμοι από πλευράς εξέλιξης να απαντήσουν άμεσα σε οποιαδήποτε "πρόκληση". Οι τεχνολογίες που έχουν αναπτύξει μπορούν να εφαρμοστούν στην επιθυμητή κάθε φορά κλίμακα μεγέθους που εξυπηρετεί το εκάστοτε όχημα αναφορικά με το ηλεκτρικό μοτέρ και την ενεργειακή χωρητικότητα της μπαταρίας.

Οι πατέντες της Can-Am που παρουσιάστηκαν πρόσφατα και απεικονίζουν ένα ηλεκτρικό ATV μας δείχνουν ότι οι Καναδοί βρίσκονται εντός πλάνου και ότι η ώρα που θα παρουσιαστεί ένα τέτοιο μοντέλο, έστω ως πρωτότυπο, πλησιάζει.

Ηλεκτρικό Can-Am ATV 2024

Οι τελευταίες μέχρι στιγμής πατέντες της BRP δεν έχουν σκοπό να περιγράψουν ολόκληρο το ATV με λεπτομέρεια αλλά συγκεκριμένα το σύστημα ελέγχου του συστήματος ανάκτησης ενέργειας που θα φέρει, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί με περισσότερους από έναν τρόπους άρα και σε διαφορετικά μοντέλα, ενώ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μοτοσυκλέτες, scooter, snowmobiles, και τρίκυκλα.

Ηλεκτρικό Can-Am ATV 2024
Με τον αριθμό "150" υποδεικνύεται η θέση της σκανδάλης του συστήματος ανάκτησης ενέργειας -Στο "130" η σκανδάλη της επιτάχυνσης

Για την περίσταση το επίπεδο της ανάκτησης ενέργειας μπορεί να μεταβληθεί από τον αναβάτη μέσω σκανδάλης που έχει τοποθετηθεί δεξιά στην ίδια βάση που βρίσκεται η σκανδάλη της επιτάχυνσης αντίθετα από αυτή, σαν μανέτα φρένου. Λογικά το σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί στα ATV της θυγατρικής Can-Am θα δίνει τη δυνατότητα στον αναβάτη να ελέγχει ο ίδιος το επίπεδο επιβράδυνσης -έστω μερικώς- χρησιμοποιώντας όχι τα φρένα αλλά τον (ή τους) ηλεκτρικούς κινητήρες.

Ηλεκτρικό Can-Am ATV 2024

Η ελεγχόμενη επιβράδυνση μέσω ηλεκτρικού κινητήρα εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στα υβριδικά, plug-in υβριδικά και φυσικά φουλ ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τους οδηγούς να έχουν σε πολλές περιπτώσεις τη δυνατότητα να μεταβάλλουν την ένταση της επιβράδυνσης -και της ανάκτησης ενέργειας- "αποφορτίζοντας" παράλληλα το σύστημα πέδησης και αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τα τακάκια και τους δίσκους.

AJP PR7 - Σε τιμή προσφοράς, 1.000 ευρώ φθηνότερη από πριν

Η Adventure - Rally μοτοσυκλέτα της πορτογαλικής εταιρείας τώρα πιο προσιτή
AJP PR7 σε τιμή προσφοράς
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

6/9/2024

Η αντιπροσωπεία της AJP στην Ελλάδα, ανακοινώνει νέα τιμή προσφοράς για την Adventure - Rally μοτοσυκλέτα PR7, η οποία διατίθεται σε τιμή φθηνότερη κατά 1.000 ευρώ σε σχέση με πριν, με την προσφορά να ισχύει μόνο για τον Σεπτέμβριο του 2024.

Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, αποκτήστε την AJP PR7 με 11.500 ευρώ, σε μια ενδιαφέρουσα προσφορά για τους φίλους των ράλι.

Η διαθεσιμότητα είναι πολύ περιορισμένη, ενώ για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την αντιπροσωπεία στην Λ. Φιλαδελφείας 161, Αχαρνές (Έξοδος 7 Αττικής Οδού) και στο τηλέφωνο 2105540640.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την AJP PR7, δείτε ΕΔΩ.

Ετικέτες