Εδώ και αρκετό διάστημα σας είχαμε αποκαλύψει πως η εταιρεία των τριών διαπασών ετοιμάζει ημιαυτόματο κιβώτιο ώστε να σταθεί απέναντι κυρίως στο E-Clutch της Honda, με το (Y-AMT) Automated Manual Transmission να προορίζεται για τα σπορ μοντέλα της εταιρείας. Νωρίτερα και από τους δύο, η MV Agusta έγινε η πρώτη με αντίστοιχο σύστημα σε street μοτοσυκλέτα παραγωγής ενώ είναι ήδη μία διαδεδομένη λύση, πολλά χρόνια τώρα στις off road μοτοσυκλέτες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Yamaha πειραματίζεται με αυτόματο κιβώτιο σε μοτοσυκλέτες. Ήδη από το 2006, η ιαπωνική εταιρεία είχε για πρώτη φορά φέρει το YCC-S (Yamaha Chip Controlled Shifting), με το οποίο εξόπλιζε το FJR 1300. Το YCC-S χρησιμοποιούσε δύο ηλεκτρονικά ελεγχόμενους αισθητήρες, έναν για τον συμπλέκτη και έναν για τον επιλογέα, ενώ συνεργαζόταν με την ECU και πλήθος αισθητήρων, ώστε να γνωρίζει κάθε στιγμή την θέση της μοτοσυκλέτας.
Μόλις ο αναβάτης αποφάσιζε ότι ήθελε να ανεβάσει ή να κατεβάσει ταχύτητα, το YCC-S ενεργοποιούσε ηλεκτρονικά τον συμπλέκτη, εξασφαλίζοντας την ομαλή εμπλοκή των γραναζιών. Ταυτόχρονα, το YCC-S εξασφάλιζε τον σωστό χρονισμό ανάφλεξης και τις στροφές του κινητήρα, με σκοπό την όσο το δυνατόν πιο ομαλή αλλαγή σχέσης. Κάποιος θα μπορούσε να πει πως θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το quickshifter που γνωρίζουμε σήμερα, ωστόσο δεν είναι το ίδιο καθώς το quickshifter χρειάζεται τον συμπλέκτη για την εκκίνηση.
Τώρα όσον αφορά το ημιαυτόματο κιβώτιο (Y-AMT) Automated Manual Transmission της Yamaha που παρουσίασε η Yamaha, αυτό ζυγίζει 2,8 κιλά με τον αναβάτη να μπορεί σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία να αλλάζει ταχύτητες πιο γρήγορα ακόμη και από το quickshifter, ενώ δεν υπάρχει ούτε συμπλέκτης ούτε λεβιές ταχυτήτων! Στο βίντεο της Yamaha βλέπουμε τους διακόπτες λειτουργίας του συστήματος. Στο δεξί μέρος του τιμονιού υπάρχει ένας διακόπτης μέσω του οποίου ο αναβάτης μπορεί να εναλλάσσει το σύστημα χειροκίνητης “MT” και αυτόματης “AT” αλλαγής ταχυτήτων. Στην δεξιά πλευρά του τιμονιού υπάρχει επίσης το κουμπί “MODE” από το οποίο ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει το D και D+.
Όταν υπάρχει η αυτόματη επιλογή ταχυτήτων “MT” στο MODE D οι αλλαγές ταχυτήτων γίνονται πιο ομαλά ενώ στο MODE D+ οι αλλαγές ταχυτήτων γίνονται σε πιο σπορ ρυθμούς. Στο αριστερό μέρος του τιμονιού της μοτοσυκλέτας βρίσκουμε δύο διακόπτες οι οποίοι έχουν τις ενδείξεις + και – μέσω των οποίων ο αναβάτης μπορεί να αλλάζει τις ταχύτητες με ένα δάκτυλο.
Όπως προείπαμε μανέτα συμπλέκτη και λεβιές ταχυτήτων δεν υπάρχει κάτι που σημαίνει πως ο αναβάτης θα έχει μόνο στο μυαλό του το πως θα κατανέμει το σώμα του επάνω στην μοτοσυκλέτα αφήνοντας το σύστημα να κάνει την “βρώμικη” δουλειά της αλλαγής ταχυτήτων. Το (Y-AMT) Automated Manual Transmission θα συνεργάζεται και με το ride-by-wire έλεγχο του γκαζιού καθώς και με το σύστημα Cruise Control.
Η Yamaha δεν έχει κάνει γνωστό σε ποια μελλοντικά μοντέλα θα δούμε το νέο ημιαυτόματο κιβώτιο αν και όπως λέει ή ίδια αυτό προορίζεται για σπορ οδήγηση.