Yamaha: Νέο ημιαυτόματο κιβώτιο (Y-AMT) Automated Manual Transmission [VIDEO] - Στο δρόμο των Honda & MV Agusta

Πιο γρήγορες οι αλλαγές ταχυτήτων και από quikshifter σύμφωνα με την Yamaha
motomag Yamaha – Παρουσίασε το ημιαυτόματο κιβώτιο (Y-AMT) Automated Manual Transmission [VIDEO]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

25/6/2024

Εδώ και αρκετό διάστημα σας είχαμε αποκαλύψει πως η εταιρεία των τριών διαπασών ετοιμάζει ημιαυτόματο κιβώτιο ώστε να σταθεί απέναντι κυρίως στο E-Clutch της Honda, με το (Y-AMT) Automated Manual Transmission να προορίζεται για τα σπορ μοντέλα της εταιρείας. Νωρίτερα και από τους δύο, η MV Agusta έγινε η πρώτη με αντίστοιχο σύστημα σε street μοτοσυκλέτα παραγωγής ενώ είναι ήδη μία διαδεδομένη λύση, πολλά χρόνια τώρα στις off road μοτοσυκλέτες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Yamaha πειραματίζεται με αυτόματο κιβώτιο σε μοτοσυκλέτες. Ήδη από το 2006, η ιαπωνική εταιρεία είχε για πρώτη φορά φέρει το YCC-S (Yamaha Chip Controlled Shifting), με το οποίο εξόπλιζε το FJR 1300. Το YCC-S χρησιμοποιούσε δύο ηλεκτρονικά ελεγχόμενους αισθητήρες, έναν για τον συμπλέκτη και έναν για τον επιλογέα, ενώ συνεργαζόταν με την ECU και πλήθος αισθητήρων, ώστε να γνωρίζει κάθε στιγμή την θέση της μοτοσυκλέτας.

Yamaha – Παρουσίασε το ημιαυτόματο κιβώτιο (Y-AMT) Automated Manual Transmission [VIDEO]

Μόλις ο αναβάτης αποφάσιζε ότι ήθελε να ανεβάσει ή να κατεβάσει ταχύτητα, το YCC-S ενεργοποιούσε ηλεκτρονικά τον συμπλέκτη, εξασφαλίζοντας την ομαλή εμπλοκή των γραναζιών. Ταυτόχρονα, το YCC-S εξασφάλιζε τον σωστό χρονισμό ανάφλεξης και τις στροφές του κινητήρα, με σκοπό την όσο το δυνατόν πιο ομαλή αλλαγή σχέσης. Κάποιος θα μπορούσε να πει πως θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το quickshifter που γνωρίζουμε σήμερα, ωστόσο δεν είναι το ίδιο καθώς το quickshifter χρειάζεται τον συμπλέκτη για την εκκίνηση.

Τώρα όσον αφορά το ημιαυτόματο κιβώτιο (Y-AMT) Automated Manual Transmission της Yamaha που παρουσίασε η Yamaha, αυτό ζυγίζει 2,8 κιλά με τον αναβάτη να μπορεί σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία να αλλάζει ταχύτητες πιο γρήγορα ακόμη και από το quickshifter, ενώ δεν υπάρχει ούτε συμπλέκτης ούτε λεβιές ταχυτήτων! Στο βίντεο της Yamaha βλέπουμε τους διακόπτες λειτουργίας του συστήματος. Στο δεξί μέρος του τιμονιού υπάρχει ένας διακόπτης μέσω του οποίου ο αναβάτης μπορεί να εναλλάσσει το σύστημα χειροκίνητης “MT” και αυτόματης “AT” αλλαγής ταχυτήτων. Στην δεξιά πλευρά του τιμονιού υπάρχει επίσης το κουμπί “MODE” από το οποίο ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει το D και D+.

Yamaha – Παρουσίασε το ημιαυτόματο κιβώτιο (Y-AMT) Automated Manual Transmission [VIDEO]

Όταν υπάρχει η αυτόματη επιλογή ταχυτήτων “MT” στο MODE D οι αλλαγές ταχυτήτων γίνονται πιο ομαλά ενώ στο MODE D+ οι αλλαγές ταχυτήτων γίνονται σε πιο σπορ ρυθμούς. Στο αριστερό μέρος του τιμονιού της μοτοσυκλέτας βρίσκουμε δύο διακόπτες οι οποίοι έχουν τις ενδείξεις + και – μέσω των οποίων ο αναβάτης μπορεί να αλλάζει τις ταχύτητες με ένα δάκτυλο.

Όπως προείπαμε μανέτα συμπλέκτη και λεβιές ταχυτήτων δεν υπάρχει κάτι που σημαίνει πως ο αναβάτης θα έχει μόνο στο μυαλό του το πως θα κατανέμει το σώμα του επάνω στην μοτοσυκλέτα αφήνοντας το σύστημα να κάνει την “βρώμικη” δουλειά της αλλαγής ταχυτήτων. Το (Y-AMT) Automated Manual Transmission θα συνεργάζεται και με το ride-by-wire έλεγχο του γκαζιού καθώς και με το σύστημα Cruise Control.

Yamaha – Παρουσίασε το ημιαυτόματο κιβώτιο (Y-AMT) Automated Manual Transmission [VIDEO]

Η Yamaha δεν έχει κάνει γνωστό σε ποια μελλοντικά μοντέλα θα δούμε το νέο ημιαυτόματο κιβώτιο αν και όπως λέει ή ίδια αυτό προορίζεται για σπορ οδήγηση.

Yamaha – Παρουσίασε το ημιαυτόματο κιβώτιο (Y-AMT) Automated Manual Transmission [VIDEO]Yamaha – Παρουσίασε το ημιαυτόματο κιβώτιο (Y-AMT) Automated Manual Transmission [VIDEO]

CFMOTO ADVENTURE RIDE - Διοργανώθηκε με επιτυχία την Κυριακή 23/3

Οργανωμένες βόλτες, χρήσιμα σεμινάρια και βόλτες σε χώμα και άσφαλτο - Έπεται συνέχεια
CFMOTO
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

27/3/2025

Την Κυριακή 23/3 διοργανώθηκε με επιτυχία το πρώτο CFMOTO ADVENTURE RIDE από την MUVUS με τη συμμετοχή 120+ αναβατών που αποχώρησαν με χαμόγελα, νέες εμπειρίες, και με την παρότρυνση στην εταιρεία να οργανώσει άμεσα το επόμενο. 

Η μέρα ξεκίνησε με πρωινό ραντεβού στο ARP Racing Academy με την συμμετοχή των GreekAdvRiders και συνεχίστηκε με τρία σεμινάρια. 

  • Σεμινάριο πρώτων βοηθειών προσαρμοσμένο στον μοτοσυκλετιστή από την Medical ‘n’ Tactical Solutions
  • Σεμινάριο σεταρίσματος μοτοσυκλέτας για τη βόλτα (ελαστικά, αναρτήσεις, κ.α.) από την SMOTO 
  • Σεμινάριο προετοιμασία μοτοσυκλέτας για Rally αγώνα από την Aurora Rally Equipment
Grreek Stunt Riders

Στη συνέχεια οι Greekstuntriders χρησιμοποιώντας το 800MT-X έκαναν μία επίδειξη των δυνατοτήτων τους αλλά και της μοτοσυκλέτας και πήραν το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου. 

Η μέρα συνεχίστηκε με το κυρίως πιάτο που ήταν οι δύο ειδικά σχεδιασμένες διαδρομές. Μία χωμάτινη διαδρομή στα βουνά της Αττικής με αρχείο GPX που είχε δωθεί στους συμμετέχοντες και τους GreekAdvRiders να ξεκινάνε πρώτοι, και με ανθρώπους της CFMOTO ενδιάμεσα και σαν σκούπα. Αλλά και μία ασφάλτινη διαδρομή με πλοηγούς και ουραγούς της εταιρείας. 

CFMOTO

Η επιστροφή και για τις δύο βόλτες ήταν πίσω στο ARP Racing για το απαραίτητο κουτσομπολιό της διαδρομής αλλά και κλήρωση δώρων από την εταιρεία. H MUVUS θέλει να ευχαριστήσει όλους όσους βοήθησαν στην οργάνωση, τις εταιρείες που μοιράστηκαν τις γνώσεις τους αλλά και όλους τους αναβάτες για τη συμμετοχή τους. 

Ετικέτες