Yamaha: Νέο ημιαυτόματο κιβώτιο (Y-AMT) Automated Manual Transmission [VIDEO] - Στο δρόμο των Honda & MV Agusta

Πιο γρήγορες οι αλλαγές ταχυτήτων και από quikshifter σύμφωνα με την Yamaha
motomag Yamaha – Παρουσίασε το ημιαυτόματο κιβώτιο (Y-AMT) Automated Manual Transmission [VIDEO]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

25/6/2024

Εδώ και αρκετό διάστημα σας είχαμε αποκαλύψει πως η εταιρεία των τριών διαπασών ετοιμάζει ημιαυτόματο κιβώτιο ώστε να σταθεί απέναντι κυρίως στο E-Clutch της Honda, με το (Y-AMT) Automated Manual Transmission να προορίζεται για τα σπορ μοντέλα της εταιρείας. Νωρίτερα και από τους δύο, η MV Agusta έγινε η πρώτη με αντίστοιχο σύστημα σε street μοτοσυκλέτα παραγωγής ενώ είναι ήδη μία διαδεδομένη λύση, πολλά χρόνια τώρα στις off road μοτοσυκλέτες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Yamaha πειραματίζεται με αυτόματο κιβώτιο σε μοτοσυκλέτες. Ήδη από το 2006, η ιαπωνική εταιρεία είχε για πρώτη φορά φέρει το YCC-S (Yamaha Chip Controlled Shifting), με το οποίο εξόπλιζε το FJR 1300. Το YCC-S χρησιμοποιούσε δύο ηλεκτρονικά ελεγχόμενους αισθητήρες, έναν για τον συμπλέκτη και έναν για τον επιλογέα, ενώ συνεργαζόταν με την ECU και πλήθος αισθητήρων, ώστε να γνωρίζει κάθε στιγμή την θέση της μοτοσυκλέτας.

Yamaha – Παρουσίασε το ημιαυτόματο κιβώτιο (Y-AMT) Automated Manual Transmission [VIDEO]

Μόλις ο αναβάτης αποφάσιζε ότι ήθελε να ανεβάσει ή να κατεβάσει ταχύτητα, το YCC-S ενεργοποιούσε ηλεκτρονικά τον συμπλέκτη, εξασφαλίζοντας την ομαλή εμπλοκή των γραναζιών. Ταυτόχρονα, το YCC-S εξασφάλιζε τον σωστό χρονισμό ανάφλεξης και τις στροφές του κινητήρα, με σκοπό την όσο το δυνατόν πιο ομαλή αλλαγή σχέσης. Κάποιος θα μπορούσε να πει πως θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το quickshifter που γνωρίζουμε σήμερα, ωστόσο δεν είναι το ίδιο καθώς το quickshifter χρειάζεται τον συμπλέκτη για την εκκίνηση.

Τώρα όσον αφορά το ημιαυτόματο κιβώτιο (Y-AMT) Automated Manual Transmission της Yamaha που παρουσίασε η Yamaha, αυτό ζυγίζει 2,8 κιλά με τον αναβάτη να μπορεί σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία να αλλάζει ταχύτητες πιο γρήγορα ακόμη και από το quickshifter, ενώ δεν υπάρχει ούτε συμπλέκτης ούτε λεβιές ταχυτήτων! Στο βίντεο της Yamaha βλέπουμε τους διακόπτες λειτουργίας του συστήματος. Στο δεξί μέρος του τιμονιού υπάρχει ένας διακόπτης μέσω του οποίου ο αναβάτης μπορεί να εναλλάσσει το σύστημα χειροκίνητης “MT” και αυτόματης “AT” αλλαγής ταχυτήτων. Στην δεξιά πλευρά του τιμονιού υπάρχει επίσης το κουμπί “MODE” από το οποίο ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει το D και D+.

Yamaha – Παρουσίασε το ημιαυτόματο κιβώτιο (Y-AMT) Automated Manual Transmission [VIDEO]

Όταν υπάρχει η αυτόματη επιλογή ταχυτήτων “MT” στο MODE D οι αλλαγές ταχυτήτων γίνονται πιο ομαλά ενώ στο MODE D+ οι αλλαγές ταχυτήτων γίνονται σε πιο σπορ ρυθμούς. Στο αριστερό μέρος του τιμονιού της μοτοσυκλέτας βρίσκουμε δύο διακόπτες οι οποίοι έχουν τις ενδείξεις + και – μέσω των οποίων ο αναβάτης μπορεί να αλλάζει τις ταχύτητες με ένα δάκτυλο.

Όπως προείπαμε μανέτα συμπλέκτη και λεβιές ταχυτήτων δεν υπάρχει κάτι που σημαίνει πως ο αναβάτης θα έχει μόνο στο μυαλό του το πως θα κατανέμει το σώμα του επάνω στην μοτοσυκλέτα αφήνοντας το σύστημα να κάνει την “βρώμικη” δουλειά της αλλαγής ταχυτήτων. Το (Y-AMT) Automated Manual Transmission θα συνεργάζεται και με το ride-by-wire έλεγχο του γκαζιού καθώς και με το σύστημα Cruise Control.

Yamaha – Παρουσίασε το ημιαυτόματο κιβώτιο (Y-AMT) Automated Manual Transmission [VIDEO]

Η Yamaha δεν έχει κάνει γνωστό σε ποια μελλοντικά μοντέλα θα δούμε το νέο ημιαυτόματο κιβώτιο αν και όπως λέει ή ίδια αυτό προορίζεται για σπορ οδήγηση.

Yamaha – Παρουσίασε το ημιαυτόματο κιβώτιο (Y-AMT) Automated Manual Transmission [VIDEO]Yamaha – Παρουσίασε το ημιαυτόματο κιβώτιο (Y-AMT) Automated Manual Transmission [VIDEO]

Suzuki V-Strom 800 DE - Παρθενική και επιτυχημένη εμφάνιση στο Hellas Rally 2024

Η πορεία του ειδικά προετοιμασμένου V-Strom 800 DE, στα χέρια του αναβάτη του, Πάνου Κακολύρη
motomagSuzuki V-Strom 800 DE – Παρθενική εμφάνιση στο Hellas Rally 2024
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

28/6/2024

Η ελληνική αντιπροσωπεία της Suzuki βρέθηκε για πρώτη φορά στο Hellas Rally Raid, με τον Πάνο Κακολύρη καβάλα σε ένα ελαφρώς τροποποιημένο V-Strom 800 DE, καθώς στόχος της ομάδας ήταν η μοτοσυκλέτα να μείνει όσο πιο κοντά στην εργοστασιακή της μορφή γίνεται, ώστε να δοκιμαστεί αν αντέχει στις σκληροτράχηλες συνθήκες ενός αγώνα ράλι.

Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας δοκιμασίας, υπήρξαν σκέλη στα οποία αναβάτης και μοτοσυκλέτα συνεργάστηκαν εξαιρετικά, τερματίζοντας στην πρώτη δεκάδα γενικής και την πρώτη τριάδα της κατηγορίας του. Παρ’ όλ’ αυτά, η περιπέτεια του Hellas Rally Raid 2024 συνοδεύτηκε από ατυχία, με την ομάδα να καλείται να αποδείξει την ετοιμότητα και την ψυχραιμία της, στα προβλήματα που προέκυψαν στην πορεία.

Suzuki V-Strom 800 DE – Παρθενική εμφάνιση στο Hellas Rally 2024

Το τελικό αποτέλεσμα έφερε την δικαίωση για την ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ Α.Ε.Β.Ε., τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο της Suzuki στην Ελλάδα, αλλά και την ομάδα που στήθηκε για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του Hellas Rally Raid 2024. Ο στόχος επετεύχθη, με το V-Strom 800 DE και τον Πάνο Κακολύρη να φτάνουν μέχρι τον τερματισμό.

Η μοναδική αυτή εμπειρία γέμισε την ομάδα της Suzuki που ταξίδεψε μέχρι την Ιτέα, με εικόνες, εμπειρίες και αναμνήσεις. Όπως σε κάθε περιπέτεια, έτσι κι εδώ η αγωνία κράτησε το χέρι του ενθουσιασμού, περπατώντας μαζί μέσα στα κακοτράχαλα μονοπάτια του ορεινού όγκου της Στερεάς Ελλάδας και βορείου τμήματος της Πελοποννήσου.

Στο κανάλι στο YouTube της Suzuki Moto Greece μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία της ομάδας, καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα. Ταυτόχρονα, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε μέσα από τον φακό τους ανθρώπους που συνέβαλαν σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα.

Ετικέτες