Royal Enfield Himalayan 450 έκδοση Rally - Στον αγώνα Rallye TT Cuenca 2024

Με τον Ινδό αγωνιζόμενο CS Santosh να κάνει αγωνιστικό comeback μετά το τρομακτικό ατύχημά του το 2021
CS Santosh - Εξελίσσοντας τη Royal Enfield Himalayan 450
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/10/2024

Μετά από το παραλίγο μοιραίο ατύχημα που είχε στο Rally Dakar 2021 οδηγώντας μοτοσυκλέτα της Hero, ο Ινδός αγωνιζόμενος CS Santosh, έκανε αγωνιστικό comeback στον ισπανικό αγώνα Rallye TT Cuenca 2024, οδηγώντας μια Rally έκδοση της Royal Enfield Himalayan 450, και αφήνοντας υπόνοιες είτε για περαιτέρω εξέλιξη του μοντέλου, είτε για την έλευση μιας νέας Rally έκδοσης.

Σημειώνουμε εδώ πως ο CS Santosh έχει παίξει τον δικό του ρόλο στην εξέλιξη της Himalayan 411της Royal Enfield -ποιος θα ξεχάσει το προωθητικό teaser βίντεο στο οποίο σε ένα άλμα έσπασε το μαρσπιέ της μοτοσυκλέτας…

O CS Santosh κατόπιν συνέδεσε το όνομά του περισσότερο με τη Hero, ως αναβάτης εξέλιξης αλλά και ως αγωνιζόμενος, μέχρι το εξαιρετικά άσχημο ατύχημα του 2021 στο Dakar, που παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή του. Στη συνέχεια ο Ινδός αποχώρησε από τη Hero το 2022, για να εμφανιστεί την ίδια χρονιά στο event Royal Enfield Rider Mania της Royal Enfield, έχοντας ενταχθεί πλήρως στο προσωπικό εξέλιξης της εταιρείας που έχει βάση το Chenai.

Himalayan 450 Rally

Η συμμετοχή του CS Santosh στο Rally TT Cuenca του 2024 είναι σημαντική τόσο για τον ίδιο τον Ινδό αναβάτη, που είχε μεγάλο δρόμο ανάρρωσης μετά το ατύχημα του 21 που τον άφησε με σημαντικές νευρολογικές ζημιές και απώλεια μνήμης μεταξύ άλλων, όσο και για τη Royal Enfield που έχει ανάγκη από τοπικούς αγωνιζόμενους που θα εξελίξουν περαιτέρω τη Himalayan.

Πελούσης

Φυσικά η εξέλιξη της μοτοσυκλέτας σε αγωνιστική ράλι έκδοση δεν γίνεται αποκλειστικά από την ινδική εταιρεία, αλλά και από πολλούς ιδιώτες αγωνιζόμενους και αγωνιστικές ομάδες, όπως έγινε και στην Ελλάδα με τις MUVUS και Ace Parts του Χρήστου Βλάμη να συμμετέχουν και να τερματίζουν στο Greece Rally 2024 με μια ειδικά διαμορφωμένη Himalayan 450 και αναβάτη τον Χρήστο Πελούση.

Το 2015 ο CS Santosh είχε γίνει ο πρώτος Ινδός αναβάτης που συμμετείχε στο Rally Dakar, και τώρα βάζει ξανά πόδι στην αγωνιστική δράση, με τη Royal Enfield.

“Συναρπαστικά γεγονότα επίκεινται, καθώς ξεκινώ να ανακαλύπτω ξανά αυτές τις περιπέτειες σε δύο τροχούς και είμαι χαρούμενος που δίνω στον εαυτό μου μια τέτοια ευκαιρία, αναλογιζόμενος πόσο άλλαξε η ζωή μου για το καλύτερο μετά από το ατύχημά μου στο Dakar του 2021” αναφέρει σε ανάρτησή του στο Instagram ο CS Santosh, για την επιστροφή του στους αγώνες rally.

Πριν το Rallye TT Cuenca του 24, ο Ισπανός αναβάτης Salvatore Di Benedetto είχε λάβει μέρος με μια προηγούμενη ράλι έκδοση της Himalayan στον αγώνα Swank Rally De Sardegna, ενώ τώρα η εξέλιξη συνεχίζεται με τον CS Santosh.

Himalayan 450 Rally

Για την ώρα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση της Royal Enfield για συμμετοχή της στο Rally Dakar, αν και προηγούμενες δηλώσεις ανθρώπων της εταιρείας έχουν υπονοήσει κάτι τέτοιο.

Για την ώρα δεν γνωρίζουμε τις αλλαγές που έχουν γίνει στη μοτοσυκλέτα, που στις φωτογραφίες δείχνει να φέρει διαφορετικό πιρούνι, αναρτήσεις με μεγαλύτερες διαδρομές, εξάτμιση Akrapovic, επίπεδη μονοκόμματη σέλα, και ψηλότερα τοποθετημένο προβολέα. Φυσικά διαθέτει πύργο για τα όργανα πλοήγησης, ενώ το περίεργο είναι πως στον αγώνα η συγκεκριμένη Himalayan είχε… χαμηλό και όχι ψηλό φτερό!

Rally Cuenca

Το ράλι Cuenca είχε 38 συμμετοχές, με τον CS Santosh να τερματίζει προετελευταίος στην 30η θέση, όμως λαμβάνοντας υπόψη πως ο Ινδός είχε να αγωνιστεί από το 21, έχοντας εντωμεταξύ επανέλθει από τους… νεκρούς, η έμφαση σαφώς και πηγαίνει στο ότι τερμάτισε, έστω και 2 ώρες πίσω από τους πρώτους που συμμετείχαν όμως με αγωνιστικά 450.

Βρισκόμαστε σε αναμονή για περισσότερους αγώνες με το Himalayan 450, περιμένοντας να δούμε την εξέλιξη της μοτοσυκλέτας.

Rallye du Maroc 2024 - Σκοτώθηκε ο αγωνιζόμενος Frederic Baudry

Στην πρώτη ημέρα του ράλι, πριν καν συμπληρώσει 100 χιλιόμετρα αγώνα
Frederic Baudry
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/10/2024

Ο Γάλλος αγωνιζόμενος Frederic Baudry έχασε τη ζωή του μετά από πτώση που είχε στους αμμόλοφους του Rally du Maroc 2024, την πρώτη κιόλας ημέρα του αγώνα.

Αυτός ήταν ο 2ος -και μοιραίος- αγώνας του Baudry σε αγώνα Παγκοσμίου Rally-Raid, με τον Γάλλο να έχει τερματίσει 73ος στη Rally 2 κατηγορία του Rallye du Maroc 2023. Το όνειρο του Baudry ήταν στο απώτερο μέλλον να λάβει μέρος στο Rally Dakar με μοτοσυκλέτα προετοιμασμένη από τη Nomade Racing.

Το 2024 ο Baudry κατάφερε να ολοκληρώσει τον πρόλογο, αγωνιζόμενος με Kove 450 Rally και με την υποστήριξη της Nomade Racing, τερματίζοντας στη 111η θέση, την Κυριακή 6/10.

Όμως τη Δευτέρα 7/10 είχε μια άσχημη πτώση στο χιλιόμετρο 97 της διαδρομής, λίγο μετά τη μέση της ημέρας. Σύμφωνα με τον Διευθυντή Αγώνα David Castera, το ιατρικό προσωπικό που έσπευσε σημείο του ατυχήματος βρήκε τον Baudry χωρίς τις αισθήσεις του. Ο Γάλλος μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο της Zagora, όπου και πέθανε, στις 4:45 τοπική ώρα.

“Αυτό το απόγευμα, ολόκληρη η ομάδα έχει σοκαριστεί βαθιά από τον τραγικό χαμό του Fred”, διαβάζουμε σε ανακοίνωση της ομάδας του Γάλλου, Nomade Racing. “Οι σκέψεις μας πηγαίνουν πρώτα στη γυναίκα και στα παιδιά του. Fred, ετοίμασε μερικά όμορφα μονοπάτια για εμάς εκεί πάνω.”

Η γυναίκα του, Karine αναφέρει πως “ήθελε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, συμμετέχοντας σε αγώνες Rally με μοτοσυκλέτα. Το έκανε, αλλά δυστυχώς σήμερα το πάθος του, του στοίχισε τη ζωή.”

Αυτός είναι ο δεύτερος θάνατος αγωνιζόμενου σε αγώνα του W2RC 2024, μετά τον χαμό του Carles Falcon που σκοτώθηκε η 2η ημέρα του Rally Dakar.