Triumph-Moto2: Οι Βρετανοί βγάζουν τη νεκρά "από τη μέση" στο κιβώτιό τους

Νέκρα πριν από την 1η στο αναβαθμισμένο κιβώτιο, όπως στις MotoGP μοτοσυκλέτες
Triumph Moto2 νέο κιβώτιο ταχυτήτων
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

5/3/2025

Η Triumph προχώρησε σε αλλαγές στο αγωνιστικό κιβώτιο ταχυτήτων που προμηθεύει στις ομάδες μαζί με τον 3κύλινδρο κινητήρα της φέρνοντάς το πιο κοντά στα δεδομένα της κορυφαίας MotoGP κατηγορίας.

Η σεζόν που μόλις ξεκίνησε με τον πρώτο γύρο της Ταϊλάνδης είναι η έβδομη συνολικά με την Triumph ως προμηθευτή κινητήρα και κιβωτίου στην ενδιάμεση κλάση Moto2 του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ταχύτητας, για όλες τις ομάδες που συμμετέχουν σε αυτή.

Triumph Moto2 νέο κιβώτιο ταχυτήτων
Ο Steve-Sargent, επικεφαλής προϊοντικής εξέλιξης της Triumph και η ανώτερη μηχανικός Iqra Hamid υπεύθυνη για τις αλλαγές στο αγωνιστικό κιβώτιο για τη Moto2 κατηγορία

Με διαρκή εξέλιξη το μοτέρ των Βρετανών, που βασίζεται σε εκείνο που χρησιμοποιούν και στις μοτοσυκλέτες παραγωγής, θεωρείται ότι γεφυρώνει πιο σωστά το χάσμα μεταξύ των μοτοσυκλετών της Moto2 και της MotoGP κατηγορίας με τον τρόπο που αποδίδει. Παράλληλα κρατά και το κόστος για τις ομάδες σε χαμηλότερα επίπεδα αφού όλες προμηθεύονται το ίδιο "πακέτο", ενώ και ο ανταγωνισμός μεταξύ των αναβατών είναι πιο έντονος με τους ίδιους να προετοιμάζονται καλύτερα για την "αποφοίτησή" τους στη μεγάλη κατηγορία.

Triumph Moto2 νέο κιβώτιο

Για τη νέα σεζόν οι Βρετανοί προχώρησαν σε αλλαγές στο ανάποδο αγωνιστικό τους κιβώτιο και το έφεραν πιο κοντά σε εκείνο των MotoGP μοτοσυκλετών χωρίς βέβαια να τινάξουν την μπάνκα στον αέρα αφού δεν είναι seamless. Η αλλαγή που κάνει τη διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είναι η μεταφορά της νεκράς πριν από την πρώτη καθώς μέχρι τώρα βρισκόταν -όπως και στις μοτοσυκλέτες παραγωγής- μεταξύ πρώτης και δεύτερης σχέσης.

Έτσι τώρα οι αγωνιζόμενοι έχουν στη διάθεσή τους ένα κανονικό αγωνιστικό κιβώτιο με τη νεκρά να φεύγει κυριολεκτικά από τη μέση και να μην "παρενοχλεί" κατά την αλλαγή σχέσεων, ενώ έτσι εξαλείφεται και η πιθανότητα να κάνει την εμφάνισή της σε μια κακή αλλαγή μεταξύ 1ης και 2ης σχέσης. 

Όπως και στων MotoGP έτσι και στο αναβαθμισμένο κιβώτιο της Triumph με το νέο τύμπανο επιλογής ταχυτήτων, για να επιλέξει ένας αναβάτης νεκρά θα πρέπει πρώτα να χρησιμοποιήσει ένα λεβιέ που βρίσκεται στο κλιπόν ώστε να μην υπάρχει καμία πιθανότητα να γίνει αυτό κατά λάθος. 

Ο μηχανισμός για την επιλογή της νεκράς βρίσκεται μέσα στον ανασχεδιασμένο στροφαλοθάλαμο και η Triumph αναφέρει ότι οι αναβάτες μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί θετικά στο νέο κιβώτιο, το οποίο και εξέλιξαν κατά τη διάρκεια της περασμένης σεζόν.

AMA Supercross 2025, 8ος γύρος Daytona - Roczen και Suzuki για την 1η φετινή νίκη

RJ Hampshire και Husqvarna στην 250SX της Ανατολικής Ακτής
AMA Supercross, 8th round 2025 Daytona
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

4/3/2025

Ήταν η σειρά του Ken Roczen να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στον αγώνα που πραγματοποιήθηκε στην Daytona Beach με τον Γερμανό να κερδίζει εκεί για πρώτη φορά στην καριέρα του στο AMA Supercross.

Με την πρώτη του νίκη στην Daytona ο Roczen (Progressive Insurance ECSTAR Suzuki) έγινε μέσα σε μόλις οχτώ αγώνες ο έκτος διαφορετικός αναβάτης (!) που κερδίζει στη μεγάλη κατηγορία στο φετινό AMA SX.

AMA Supercross, 8th round 2025 Daytona

Για μία ακόμη φορά το πλήθος που παρακολούθησε τον αγώνα στο Daytona International Speedway ήταν τεράστιο και οι αναβάτες φρόντισαν να τους προσφέρουν τις μάχες που περίμεναν να δουν, ενώ τελευταία φορά που κέρδισε η Suzuki στον συγκεκριμένο αγώνα ήταν το 2009, πριν από 16 χρόνια!

Ο Roczen δεν είχε την καλύτερη εκκίνηση είχε όμως μακράν τον καλυτερο ρυθμό από όλους και με την αυτοπεποίθηση στα ύψη δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να φτάσει και να προσπεράσει πρώτα τον Cooper Webb (Monster Energy Star Racing Yamaha) και έπειτα το πρωτοπόρο έως εκείνη τη στιγμή στον αγώνα Aaron Plessinger (Redbull KTM Factory Racing) για να ανοίξει έπειτα μια διαφορά ασφαλείας και να φτάσει έτσι έως και το πέσιμο της καρό σημαίας.

AMA Supercross, 8th round 2025 Daytona

Πίσω από τον Roczen ο Webb, που βρήκε και αυτός καλό ρυθμό -σχεδόν ισάξιο με εκείνον του Roczen από ένα σημείο και μετά- κατάφερε να περάσει τον Plessinger και να τον αφήσει στην τρίτη θέση, με τον αναβάτ της ΚΤΜ να αφήνει με τη σειρά του εκτός βάθρου τον τέταρτο Justin Cooper (Monster Energy Yamaha Star Racing). 

H πρώτη πεντάδα έκλεισε από τον Chase Sexton (Red Bull KTM Factory Racing), ο οποίος είχε μια άσχημη πτώση στα προκριματικά, ευτυχώς δεν τραυματίστηκε και έφτασε στον τελικό από τη διαδικασία της "2ης ευκαιρίας" για να μαζέψει μερικούς ακόμη βαθμούς στο κυνήγι του πρωταθλήματος.

Με τη δεύτερη θέση του στην Daytona Beach ο Webb κατάφερε να διατηρήσει την πρωτοπορία του στην κατάταξη του πρωταθλήματος με 168 βαθμούς έχοντας πίσω του τον Sexton με 158 και τρίτο τον Roczen που έφτασε τους 152 βαθμούς. Στην 4η θέση ο Jason Anderson (Monster Energy Kawasaki), ενώ πέμπτος είναι ο Malcom Stewart (Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing).

 

Ο τρίτος αγώνας για την 250SX της Ανατολικης Ακτής έψαχνε νικητή και αυτός τελικά ήταν ο RJ Hampshire (Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing). Ο αγώνας διακόπηκε περίπου στη μέση με κόκκινη σημαία για τον Levi Kitchen (Monster Energy Pro Circuit Kawasaki) που κυνηγούσε τον Hymas για μια θέση στο βάθρο αλλά έκανε λάθος σε άλμα και έπεσε με τα μούτρα στο έδαφος για να βγει έπειτα εκτός πίστας με φορείο. 

AMA Supercross 2025 Daytona

Η επανεκκίνηση έγινε σε σειρά με τον Hampshire να παλεύει με τον Tom Viale (Red Bull KTM Factory Racing) που προσπάθησε να του βάλει δύσκολα αλλά τελικά δεν τα κατάφερε με τον αναβάτη της Husqvarna να φτάνει σε μία σχετικά άνετη νίκη. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Seth Hammaker (Monster Energy Pro Circuit Kawasaki), με τους Chance Hymas (Honda HRC Progressive) και Maximus Vohland (Muc-Off/FXR/ClubMX Yamaha) να τερματίζουν στην 4η και 5η θέση αντίστοιχα.

Στη βαθμολογία του πρωταθλήματος της Ανατολικής Ακτής προηγείται ο Max Anstie με 63 βαθμούς με δεύτερο τον Tom Viale και τρίτο τον Hymas με 57 και 50 βαθμούς αντίστοιχα. Τέταρτος είναι ο RJ Hampshireμε με 49 βαθμούς και στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο Nate Thrasher 45 βαθμούς.