Laguna Seca - Φως στο τούνελ για την ιστορική αμερικάνικη πίστα

Θα συνεχίσει τη λειτουργία της- Παρουσιάστηκε πλάνο ανάπλασης 50 ετών
motomag Απειλούνται κάθε είδους αγωνιστικές δραστηριότητες στη Laguna Seca λόγω θορύβου
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/9/2024

Οι φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι αναφορικά με το μέλλον της Laguna Seca, αφού η αμερικάνικη πίστα όχι μόνο θα συνεχίσει να λειτουργεί αλλά θα δεχτεί και μια σειρά αναβαθμίσεων τα επόμενα χρόνια.

Ποιος θα το πίστευε ότι η Laguna Seca, μια από τις γνωστότερες πίστες παγκοσμίως και με ιστορία που φτάνει σχεδόν τις επτά 10ετίες θα μπορούσε ποτέ να κινδυνεύει με αφανισμό. Κι όμως αυτή θα ήταν η κατάληξή της αν δεν υπήρχαν οι Φίλοι της Laguna Seca (Friends of Laguna Seca), οι οποίοι υπερασπίστηκαν τον λόγο ύπαρξής της απέναντι σε μια ομάδα ιδιοκτητών ακινήτων γύρω από την πίστα που ήθελαν να τη δουν να εξαφανίζεται γιατί θεωρούσαν υπερβολικό τον θόρυβο που παράγεται από τις δραστηριότητες εντός αυτής.

Η τύχη της πίστας και η νέα εποχή που ξεκινά για αυτήν γιορτάστηκε δεόντως από τους ανθρώπους που φρόντισαν για το μέλλον της στα μέσα Αυγούστου, με σχετική τελετή και εκ νέου κόψιμο κορδέλας. Παρόντα στην τελετή ήταν υψηλόβαθμα στελέχη της κομητείας του Monterey, στην οποία ανήκει η πίστα, της επιτροπής που διαχειρίζεται ολόκληρο το πάρκο όπως και κάτοικοι της περιοχής. 

Laguna Seca αμερικάνικη πίστα

Ενάντια στους διαχειριστές της πίστας είχε καταθέσει αγωγή ένας συνασπισμός κατοίκων με την ονομασία "Highway 68 Coalition" που ήθελε να αποτρέψει τα σχέδια ανάπλασης της Laguna Seca προς ιδίο όφελος με πρόφαση κυρίως τα επίπεδα θορύβου και την κίνηση στους δρόμους της περιοχής λόγω των δραστηριοτήτων στην πίστα. Τελικά ο συνασπισμός, που προσπαθεί να μειώσει την ανάπτυξη στην περιοχή με διάφορες ενέργειες από το 1974 που έγινε η σύστασή του, δεν κατάφερε να κλείσει τη διάσημη αμερικάνικη πίστα, με την απόφαση να παίρνεται εξωδικαστικά.

Η Laguna Seca βρίσκεται μέσα σε ένα τεράστιο πάρκο αναψυχής, το οποίο χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως όλο τον χρόνο και αυτό αποφέρει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως στην τοπική κοινότητα, με την πίστα να ανήκει στην κομητεία του Monterey.

Τελικά τα επόμενα 50 χρόνια η ομάδα διαχείρισης της πίστας αναμένεται να επενδύσει ένα ποσό πάνω από τα 45 εκατ. ευρώ (50 εκατ. δολάρια) ώστε να βελτιωθεί η ίδια η πίστα και να εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις της. Στόχος των επενδύσεων είναι επίσης να γνωρίσει η πίστα ξανά μεγάλες ημέρες δόξας, να μπορέσει να προσελκύσει μεγάλα και μικρά αγωνιστικά (και μη) events, όπως και να βρει περισσότερους χορηγούς. Το πλάνο έχει ήδη παρουσιαστεί και η εκτέλεσή του αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, ενώ θα εκπονηθεί και πλάνο για τη μείωση του θορύβου που παράγεται στην πίστα.

Honda Racing Corporation - Στους αγώνες Trial με το ηλεκτρικό RTL Electric

Το πρώτο αγωνιστικό ηλεκτρικό trial της HRC - Με αναβάτη τον Takahisa Fujinami
Team HRC  - Ηλεκτρικό trial από τη Honda
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

18/9/2024

Η Team HRC θα εγκαινιάσει την πρώτη αμιγώς ηλεκτρική απόπειρα της Honda Racing Corporation στο trial, με την αρχή να γίνεται στο ιαπωνικό πρωτάθλημα.

Η Honda υποστηρίζει τον εξηλεκτρισμό των δύο τροχών και στον μηχανοκίνητο αθλητισμό και η εργοστασιακή συμμετοχή της στο πρωτάθλημα MFJ All Japan Trial επιβεβαιώνει τη δέσμευση της στη συνεργασία που έχει στους ηλεκτρικούς κινητήρες και τις μπαταρίες και με τους υπόλοιπους Ιάπωνες κατασκευαστές.

Οι αγώνες είναι απαραίτητοι για την ορθή εξέλιξη του είδους και τη μείωση του συνολικού βάρους και αυτό παίζει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στις μοτοσυκλέτες, για να μην φτάσουμε να οδηγούμε "σπορ" δίτροχα 400-500 κιλών, με ελαστικά που θέλουν αλλαγή κάθε 3.000 χλμ., όπως έχει γίνει δηλαδή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα επιδόσεων που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν για πλάκα τους δύο τόνους σε βάρος.

Team HRC  - Ηλεκτρικό trial από τη Honda

Η Honda έχει ξεκινήσει από πέρσι να παίρνει πιο σοβαρά τους αγώνες με ηλεκτρικά με τη συμμετοχή της στο ιαπωνικό πρωτάθλημα All Japan MX με το CR Electric Proto, αλλά και στο Παγκόσμιο Κύπελλο e-Explorer της FIM, όπου βρίσκεται στην πρώτη θέση. Το ηλεκτρικό CR είναι και ο "δωρητής οργάνων" αναφορικά με τον κινητήρα, τη συστοιχία μπαταριών και το σύστημα διαχείρισής τους στην ηλεκτρική trial RTL Electric.

H RTL είναι η πρώτη αμιγώς ηλεκτρική αγωνιστική trial που εξελίσσει η HRC και ως βάση δεν θα μπορούσε παρά να χρησιμοποιηθεί η ανίκητη εργοστασιακή Montesa COTA 4RT που έχει οδηγήσει τον τεράστιο Toni Bou σε 18 σερί παγκόσμιους τίτλους.

Στην τρέχουσα φάση η μοτοσυκλέτα εξελίσσεται με τη βοήθεια ενός παλιού γνώριμου από τις επιτυχίες του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Trial, του βετεράνου Takahisa "Fujigas" Fujinami, ο οποίος είναι και ο διευθυντής της Team HRC. Ο Fujinami έχει συνδέσει την καριέρα του με την HRC και κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2004. Ο 44χρονος Ιάπωνας θα λάβει μέρος στους ιαπωνικούς αγώνες trial, στην κατηγορία  International A-Class Super (IAS) με την αρχή να γίνεται στις 13 Οκτωβρίου.