Jonathan Rea - “Είμαι σώος και αβλαβής, έπεσα την ώρα που έβρισκα την αυτοπεποίθηση μου πάνω στην R1”
Από την αρχή πρέπει να χτίσει ο Ιρλανδός την εμπιστοσύνη του στην R1...
Από τον
Γιάννη Τσινάβο
27/2/2024
Ο Jonathan Rea είχε μία τρομακτική πτώση στη στροφή 11 στον δεύτερο αγώνα του Philip Island με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο κοντινότερο νοσοκομείο ώστε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Ο Rea θα θέλει να ξεχάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τον πρώτο αγώνα της χρονιάς. Ο νέος αναβάτης της Yamaha καθόλη τη διάρκεια του αγωνιστικού τριημέρου δεν κατάφερε να είναι ανταγωνιστικός με τη νέα του μοτοσυκλέτα ενώ σαν να μην έφτανε αυτό, στον δεύτερο αγώνα είχε και μια τρομακτική πτώση στη στροφή 11.
Ο έξι φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής του WSBΚ, κατέληξε μετά από αυτή την πτώση στο κοντινότερο νοσοκομείο ενώ το ότι δεν είχαμε ενημέρωση για την κατάσταση του -παρά μόνο ότι έχει τις αισθήσεις του- ήταν άκρως ανησυχητικό. Ωστόσο ο Rea με ανακοίνωση του καθησύχασε τους φαν του για την κατάσταση της υγείας του.
"Πρώτα απ' όλα, σωματικά είμαι εντάξει, εκτός από το ότι χτύπησα αρκετά δυνατά το ισχίο μου από την πτώση, ωστόσο δεν υπάρχουν περαιτέρω τραυματισμοί. Είχα δύο μεγάλες πτώσεις (σσ. εκτός από τον αγώνα έπεσε και στα δοκιμαστικά) στο Philip Island αλλά είμαι σώος και αβλαβής. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος, επειδή η πτώση ήρθε χωρίς να το περιμένω.
Αυτή συνέβη όταν αποκτούσα αυτοπεποίθηση πάνω στην μοτοσυκλέτα και εκείνες τις στιγμές ένιωθα αρκετά καλά πάνω στην R1. Είχα κερδίσει και κάποιες θέσεις μετά το πρόβλημα του σπασμένου κινητήρα του Toprak, αλλά μόλις ένιωσα αυτοπεποίθηση, έπεσα. Τώρα θα επιστρέψω σπίτι μου και θα προετοιμαστούμε ώστε να επιστρέψουμε πιο δυνατοί στην Βαρκελώνη.”
WorldSBK 2025, 2ος γύρος, Portimao - Hat-Trick ο Toprak, από κοντά ο Bulega
Ο Τούρκος ίσως πρέπει να πάρει πίσω τα όσα είχε πει εκνευρισμένος για “Κύπελο Ducati”
Από τον
Κώστα Γκαζή
31/3/2025
Μπορεί ο Toprak να “τα είχε πάρει στο κρανίο” στον πρώτο γύρο, όπου δεν κατάφερε να ανταγωνιστεί τον Bulega κάνοντας οργισμένες δηλώσεις για “Κύπελο Ducati”, δηλώνοντας πως “αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δεν ξέρω αν θα παραμείνω στο WorldSBK” όμως καλύτερα θα ήταν να είχε κρατήσει την ψυχραιμία του, αφού στον δεύτερο γύρο σάρωσε τα πάντα, παίρνοντας pole position με ρεκόρ πίστας (δις) αλλά και 3 νίκες, αν και ο Bulega τον είχε από κοντά.
Η παντοδυναμία του Toprak στο Portimao συνοδεύτηκε από την… εκτόξευσή του στη γενική βαθμολογία του Πρωταθλήματος, αφού από 8ος, μετά την κακή του εμφάνιση στην Αυστραλία, είναι πλέον 2ος, με μικρή διαφορά από τον πρώτο Bulega.
Η δαιμονισμένη φόρμα του Razgatlioglu φάνηκε από νωρίς, αφού κατά τη διάρκεια της pole position έσπασε δυο φορές το ρεκόρ πίστας για να πάρει την πρωτιά, μπροστά από τον μεγάλο αντίπαλό του, Nicolo Bulega της εργοστασιακής Ducati. Τρίτος ήταν ο Danilo Petrucci, ανεξάρτητος αναβάτης με Ducati, τέταρτος ο Andrea Locatelli της Yamaha που αποδεικνύεται το μεγάλο αστέρι της Iwata για μια ακόμη χρονιά, με την πρώτη πεντάδα να κλείνει με τον Sam Lowes, κι αυτός όπως και ο Danilo ανεξάρτητος με μοτοσυκλέτα της Ducati. Ποινή για slow riding δέχτηκε εδώ ο Andrea Iannone, που πέτυχε τον 13ο χρόνο, αλλά πήρε τρεις θέσεις “δωράκι” για αργή οδήγηση στην αγωνιστική γραμμή.
1ος αγώνας
Ο Toprak και ο Nicolo αντάλλαζαν προσπεράσεις καθ’ όλο τον πρώο αγώνα, με τον αναβάτη της εργοστασιακής BMW να τερματίζει τελικά πρώτος, με τον αναβάτη της Ducati κολλημένο από πίσω του στη γραμμή τερματισμού, με διαφορά μόλις 0,067 δευτερολέπτων. Τρίτος τερμάτισε ο Locatelli της Yamaha, τέταρτος ήταν ο φοβερός και τρομερός Petrucci και η πρώτη πεντάδα έκλεισε με τον Xavi Vierge της Honda. Ο αγώνας σημαδεύτηκε από τη σύγκρουση Bautista και Redding, με τους δυο αναβάτες Ducati, εργοστασιακό και ιδιώτη, να τερματίζουν έτσι άδοξα την προσπάθειά τους.
Αγώνας Superpole
Ο Toprak πήρε τη νίκη και στον αγώνα Superpole, με 0,055 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Bulega, για να ισοφαρίσει τον Carl Fogarty στην τρίτη θέση των αναβατών με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία του WorldSBK -αν και στην εποχή του Βρετανού δεν υπήρχε Superpole αγώνας. Τρίτος τερμάτισε ο Alvaro Bautista, σχεδόν 4,5 δευτερόλεπτα πίσω από τον Razgatlioglu, τέταρτος ήταν ο Petrucci (με την Ducati να κατακτά τις θέσεις 2,3 και 4) και πέμπτος ο Locatteli της Yamaha.
2ος αγώνας
Ο “El Turco” ολοκλήρωσε τον απόλυτο θρίαμβο του στο Portimao παίρνοντας τη νίκη και στον 2ο αγώνα του πορτογαλικού γύρου, στην 60η νίκη του στο WorldSBK, ξεπερνώντας έτσι τον King Carl σε νίκες. Ο αγώνας εδώ απεδείχθη επεισοδιακός με αρκετές πτώσεις, ενώ το ατύχημα του Jason O’Halloran της Pata Maxus Yamaha στον 10ο γύρο έφερε κόκκινη σημαία, με τον αγώνα να συνεχίζεται κατόπιν για 11 ακόμα γύρους. Εκεί ο Toprak κέρδισε για μια ακόμη φορά τον Bulega, με τρίτο τον Alvaro Bautista, τέταρτο τον Andrea Locatteli και πέμπτο τον Michael van der Mark της BMW.
Η πρώτη πεντάδα της γενικής βαθμολογίας έχει ως εξής:
1. Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) 111 βαθμοί
2. Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) 82