Δοκιμές MotoGP Valencia

Τι μάθαμε από το πρώτο τεστ για το 2018
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

17/11/2017

Οι πρώτες δοκιμές για το 2018 και οι προτελευταίες για την φετινή χρονιά, έριξαν αυλαία πριν λίγες μέρες στην Valencia. Τα θέματα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι ομάδες την σεζόν που πέρασε ήταν πολλά και διάφορα και σίγουρα τα πρώτα τεστ αφήνουν μια γεύση για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν τα εργοστάσια. Ο δρόμος είναι όμως μακρύς και η δουλειά που πρέπει να ρίξουν κατά τη διάρκεια του χειμερινού διαλλείματος είναι μεγάλη, καθώς πολλοί τομείς προβληματισμού έχουν παραμείνει ανοιχτοί, όπως θα δούμε παρακάτω από τα πρώτα στοιχεία και δεδομένα που αποκομίσαμε, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις και την αίσθηση των αναβατών.
Ο Marquez συνέχισε από εκεί που σταμάτησε, μετά και την κατάκτηση του τίτλου για το 2017, κλείνοντας τις δοκιμές στην κορυφή της κατάταξης. Μάλιστα, οι δύο μοτοσυκλέτες της Repsol Honda (του Marquez και του Pedrosa) έκαναν το 1-2 δείχνοντας ότι βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση, αν και η Valencia είναι μια πίστα που ευνοεί γενικότερα τα RC213V.


Ο Ισπανός παγκόσμιος πρωταθλητής έκανε και τις δύο μέρες των δοκιμών συνεχείς συγκρίσεις μεταξύ της μοτοσυκλέτας του '17 με το πρωτότυπο για την επόμενη σεζόν, αν και ο ταχύτερος χρόνος του έγινε με την μοτοσυκλέτα που κατέκτησε το πρωτάθλημα στην οποία είχαν προστεθεί ελάχιστες αλλαγές από το πλαίσιο του 2018. Ο ίδιος δήλωσε πως μάζεψε αρκετά δεδομένα από την μοτοσυκλέτα, ενώ έχει ήδη προγραμματίσει το πλάνο των δοκιμών εν όψει των τεστ στην Sepang στις αρχές τις επόμενης χρονιάς. Σχετικά με το πρωτότυπο, ο Marquez είπε πως υπάρχουν ακόμη μερικά θέματα γύρω από τον κινητήρα, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Θα εξετάσουν τα νέα δεδομένα στις δοκιμές της Μαλαισίας, καθώς στις δοκιμές της Jerez θα λάβει μέρος μόνο ο Cal Crutchlow ως αναβάτης HRC, αν και ο ίδιος θα βρίσκεται εκεί ως θεατής καθώς ο αδερφός του, Alex Marquez, θα αντικαταστήσει τον τραυματία Thomas Luthi που θα τρέχει του χρόνου με Honda στην ομάδα της Marc VDS. Πλέον, θα επικεντρωθούν όπως είπε ο ίδιος στο πλαίσιο και τα ηλεκτρονικά, ενώ η γενικότερη εικόνα που αποκόμισε από τον κινητήρα ήταν σχετικά καλή.


Ο Pedrosa με τη σειρά του, ξεκίνησε κι αυτός τις δοκιμές με την μοτοσυκλέτα του '17 πριν περάσει στη σέλα του πρωτότυπου, το οποίο είχε εντελώς διαφορετικό στήσιμο σε ό,τι αφορά την χαρτογράφηση, τις αναρτήσεις και την γεωμετρία. Το ποσοστό της προόδου ήταν καλό, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στα νέα ελαστικά της Michelin και το πιρούνι. Αν και την πρώτη μέρα δεν ήταν ευχαριστημένος, η δεύτερη έκλεισε με χαμόγελα, παρά το γεγονός ότι είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα, όπως δήλωσε. Συγκριτικά όμως ανάμεσα στις δύο μοτοσυκλέτες, είπε πως ένιωθε πιο άνετα στην μοτοσυκλέτα του '17, ενώ με το πρωτότυπο είχε τελείως διαφορετική αίσθηση και έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός.


Στο στρατόπεδο της Ducati, ο δεύτερος στο πρωτάθλημα Dovizioso θεωρεί ότι μετά τα αποτελέσματα των δοκιμών στην Valencia, χρειάζεται μόνο μια μικρή βελτίωση για να είναι ανταγωνιστικός σε κάθε αγώνα της επόμενης χρονιάς. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτό που ζήτησε είναι να στρίβει το Desmosedici λίγο καλύτερα… "Νομίζω ότι αυτό θα είναι αρκετό!" δήλωσε. "Δεν χρειάζεται να το διορθώσουμε, απλώς να το βελτιώσουμε λίγο, καθώς έχουμε αλλού αρκετά πλεονεκτήματα." Η αίσθησή του δεν είναι πως η μοτοσυκλέτα είναι κακή, αλλά η συμπεριφορά στις στροφές –για τον ίδιο- είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το γεγονός ότι ήταν αρκετά πίσω στους χρόνους –ειδικά την δεύτερη μέρα- δεν το θεωρεί ανησυχητικό, αλλά όπως είπε κι ο ίδιος, είναι δύσκολο να παραμένει ψύχραιμος και να επικεντρώνεται αποκλειστικά στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας.
Ο Dovizioso μαζί με τον team mate του Jorge Lorenzo εστίασαν τις δοκιμές τους σε μικρές λεπτομέρειες που αφορούν το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας του '18 προκειμένου να καταλήξουν στο οριστικό σχεδιασμό του Desmosedici. Στην Valencia δεν είχαν την μοτοσυκλέτα της επόμενης χρονιάς, αλλά η ομάδα θα δώσει το παρών στις δοκιμές της Jerez προκειμένου να καταλήξει στα στοιχεία που θα έχει το Desmosedici του 2018.


Από την άλλη μεριά, ο Lorenzo έγραψε έναν πολύ καλό χρόνο την τελευταία μέρα των δοκιμών, και η αίσθησή του ήταν πως αυτή η υβριδική μοτοσυκλέτα που είχε στην διάθεσή του (η μοτοσυκλέτα του '17 με στοιχεία από το πλαίσιο του ΄18) δεν δούλεψε καλύτερα από την μοτοσυκλέτα που έτρεξε στο φετινό πρωτάθλημα. Η γενικότερη αίσθησή του πάντως από τις δοκιμές δεν τον άφησε ικανοποιημένο, ενώ παραδέχτηκε πως οι μοτοσυκλέτες της Ducati δεν εξελίσσονται το ίδιο γρήγορα όπως της Honda και πως χρειάζεται να περιμένει μέχρι του χρόνου για να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. Το θετικό, σύμφωνα με τον Ισπανό, είναι πως γνωρίζει τι είναι αυτό που λείπει, αν και δεν περιμένει κάποια καινούργια εξαρτήματα πριν τις δοκιμές της Sepang. "Σε σύγκριση με τους υπόλοιπους έχουμε μείνει πίσω. Πρέπει να δουλέψουμε στο πλαίσιο, ενώ η Honda έχει προχωρήσει πολύ αφού ο Marquez δοκίμασε τον κινητήρα του 2018", είπε ο Lorenzo. "Έχω ζητήσει και κάτι ως προσωπική επιθυμία από το εργοστάσιο. Ο στόχος είναι να έχουμε έναν πιο ήπιο κινητήρα, γιατί ο υφιστάμενος είναι πολύ επιθετικός. Πρέπει να εξελιχθούμε σε ό,τι αφορά τις εισόδους των στροφών." Παρόλα αυτά όμως υπήρξε και κάτι θετικό, καθώς όπως δήλωσε ο ίδιος, έχει καταλάβει πού πρέπει να επικεντρωθεί για να βελτιώσει την οδήγησή του.


Ο Valentino Rossi, σε ό,τι αφορά της Yamaha, χαρακτήρισε τις δοκιμές με θετικό πρόσημο. Η προτεραιότητά του ήταν η αξιολόγηση ενός νέου κινητήρα, ειδικά την δεύτερη και τελευταία μέρα των δοκιμών. Μάλιστα, τον συνδύασε με το πλαίσιο του Μ1 του 2016, το ίδιο με το οποίο αγωνίστηκε στον τελευταίο αγώνα της Valencia. "Πρέπει να δοκιμάσουμε διεξοδικά και να αποφασίσουμε σχετικά με τον νέο κινητήρα, οπότε επικεντρωθήκαμε σε αυτό", είπε ο Γιατρός ο οποίος έκλεισε τις δοκιμές στην έβδομη θέση των χρόνων, ενώ την πρώτη μέρα ήταν τέταρτος χρησιμοποιώντας την Μ1 του 2016 (η μοτοσυκλέτα της Tech3 με την οποία συμμετείχε στον αγώνα ο Van der Mark). Στην Valencia δοκίμασε επίσης και το νέο φαίρινγκ με τα καινούργια αεροδυναμικά βοηθήματα, το οποίο θυμίζει σε μεγάλο βαθμό αυτό της Ducati, αλλά όπως είπαν από την Movistar Yamaha δεν θα είναι αυτή η τελική μορφή του.
Ο Vinales δήλωσε ότι από τις συγκεκριμένες δοκιμές δεν μπορεί να βγάλει συμπεράσματα και περιμένει τις ιδιωτικές δοκιμές στην Sepang όπου μαζί με το Rossi και τον Zarco θα πάρει τις τελικές αποφάσεις του. Ένιωσε κι αυτός καλύτερα με το πλαίσιο του 2016, ενώ δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στα σχόλια του Zarco για την μοτοσυκλέτα του 2017, ο οποίος είπε πως κι αυτή η μοτοσυκλέτα είναι μια χαρά, αφήνοντας αιχμές για τους εργοστασιακούς αναβάτες.


Στο… δορυφορικό στρατόπεδο της Yamaha, ο Zarco συνέχισε το πετυχημένο σερί του, καθώς ήταν τρίτος την τελευταία μέρα αποκτώντας όλο και καλύτερη αίσθηση με το Μ1 του 2017. Με δύο από τις εργοστασιακές μοτοσυκλέτες που έτρεξαν την σεζόν του 2017, ο Γάλλος επιβεβαίωσε τις πρώτες εκτιμήσεις του και έκανε και προσομοίωση αγώνα με εξαιρετικά αποτελέσματα. Μετά το πέρας των δοκιμών, ο Zarco είπε πως σίγουρα η μοτοσυκλέτα του '17 απαιτεί λιγότερη ενέργεια από τον αναβάτη του, αλλά δεν παρέλειψε και να επιβεβαιώσει τα προβλήματα με την φθορά του πίσω ελαστικού που προβλημάτισε όλη τη σεζόν τους δύο εργοστασιακούς αναβάτες, Rossi και Vinales.


Ο Crutchlow ολοκλήρωσε τις πρώτες δοκιμές με την εργοστασιακή RC213V του 2018, όντας γρηγορότερος απ' ό,τι ήταν με τον προκάτοχό του, αν και δήλωσε πως αισθανόταν πιο άνετα με την μοτοσυκλέτα του '17. Η βελτίωσή του μάλιστα ήταν σημαντική, καθώς από τον δέκατο χρόνο της πρώτης ημέρας τερμάτισε στην έκτη θέση την δεύτερη, μόλις 0,621 δευτερόλεπτα πίσω από τον ταχύτερο χρόνο του Marquez.
Ο Jack Miller από την άλλη, δύσκολα μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του κατεβαίνοντας από την σέλα της Ducati, δηλώνοντας ότι ήταν μια από τις πιο συναρπαστικές στιγμές της καριέρας του. Ο όγδος χρόνος του στην σχετική κατάταξη των χρόνων επιβεβαιώνει άλλωστε του λόγου το αληθές. Ο Miller ήταν ενθουσιασμένος από τα βασικά χαρακτηριστικά του Desmosedici, όπως η αίσθηση του μπροστινού, η πρόσφυση που προσφέρει και φυσικά η τελική του ταχύτητα, ενώ ήταν ενθουσιασμένος και με το κλίμα της νέας του ομάδας.


Ένας από τους αναβάτες που συγκέντρωσε τα βλέμματα ήταν και ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Moto2, Franco Morbidelli, ο οποίος έδειξε θεαματικά σημάδια βελτίωσης μέσα στις δύο μέρες των δοκιμών. Μάλιστα, όπως είπε, ήταν μεγάλο σχολείο να κάνει μερικούς γύρους πίσω από τον Marquez και τον Rossi, ενώ ήταν κι ένας από τα πολλά θύματα της κακής πρόσφυσης της πίστας, αφού πρόλαβε να σημειώσει και την πρώτη του πτώση ως αναβάτης των MotoGP. Το σημείο που πρέπει να επικεντρωθεί, όπως τόνισε, είναι το οδηγικό του στιλ που πρέπει να αλλάξει, καθώς τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά από την Moto2.

Ετικέτες

 MotoGP 2025, Red Bull Grand Prix of The Americas, P1 - Marc Marquez, ο βασιλιάς της COTA εξαφανίστηκε μπροστά...

Πέντε Ducati στις πρώτες πέντε θέσεις, μόλις 10ος ο Pecco Bagnaia - Στο κατόπι του Marc η... Tavulia squad με τους Di Giannantonio και Morbidelli
Marc Marquez
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/3/2025

Τα πρώτα χρονομετρημένα δοκιμαστικά ξεκινούν, με τον ουρανό συννεφιασμένο μεν, αλλά χωρίς βροχή. Η πίστα του Austin πάντως είναι ακόμα βρεγμένη, με τους αναβάτες να φορούν βρόχινα ελαστικά. Μια στεγνή γραμμή έχει αρχίσει να σχηματίζεται, αλλά σε κάποια σημεία η πίστα έχει κρατήσει νερά, και μια στιγμή απροσεξίας εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε πτώση.

Ο Pedro Acosta γράφει τον πρώτο ταχύτερο χρόνο, ενώ αμέσως μετά μπροστά περνάει ο Pecco Bagnaia. Όσο θα στεγνώνει η πίστα και όσο θα ανεβάζουν σταδιακά ρυθμό οι αγωνιζόμενοι, τόσο θα αλλάζει η πρωτιά. Ο χρόνος του Pecco είναι 2:14.513, ενώ το ρεκόρ πίστας εδώ είναι 2:00.864, ρεκόρ που κατέχει από το 2024 ο Maverick Vinales. Καταλαβαίνετε πόσο μακριά είναι αυτή τη στιγμή οι χρόνοι από αυτό.

Ο Marc Marquez, που στα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά είχε high-side -η πρώτη του πτώση με την εργοστασιακή Ducati, καθώς ο Ισπανός δεν είχε πέσει στους πρώτους δύο γύρους-, ενώ στη συνέχεια τερμάτισε τρίτος, τώρα σημειώνει τον ταχύτερο χρόνο, με 2:13.456, που για την ώρα απέχει μισό δευτερόλεπτο από τον χρόνο του δεύτερου, Fermin Aldeguer.

Δεκατρία λεπτά μετά την έναρξη των δοκιμαστικών, ο Marc βελτιώνει κι άλλο τον χρόνο του, ενώ πίσω του βρίσκονται οι Zarco, Morbidelli, Miller και Aldeguer.

Εντωμεταξύ στα pits βρίσκονται γνωστοί Αμερικανοί θρύλοι του MotoGP, όπως ο King Kenny Roberts, και ο Kevin Schwantz ο οποίος εκτελεί και χρέη σχολιαστή με την ομάδα της Dorna. Στα pits της Aprilia βρίσκεται και ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής 2024 Jorge Martin, ο οποίος έχει έρθει για να δεθεί περισσότερο με τη νέα του ομάδα, καθώς ακόμα καθυστερεί η επάνοδός του -ελπίζουμε να τον δούμε στον επόμενο αγώνα, που είναι στο Κατάρ.

Δυο λεπτά αργότερα και ο Alex Marquez περνά εκείνος πρώτος, με τους αδελφούς Marquez να κάνουν το 1-2, όμως δεν περνά πολλή ώρα και ο Morbidelli υποσκελίζει και τους δυο Ισπανούς, με τον αναβάτη της VR46 να δείχνει δυνατός και έτοιμος για καλές επιδόσεις στις Η.Π.Α.

Ωπ! Ποιος είναι τώρα ταχύτερος όλων; Ο Joan Mir της Honda! Νωρίς είναι φυσικά ακόμα, και ο χρόνος του είναι μόλις στο 2:13, έτσι δεν κρατάμε και την αναπνοή μας από την αγωνία.

Σαράντα λεπτά απομένουν για το τέλος των δοκιμαστικών, και οι περισσότεροι αναβάτες έχουν μπει στα pits για να πάρουν μια ανάση, να συζητήσουν με τους μηχανικούς τους, και να περιμένουν την πίστα να στεγνώσει περισσότερο.

Παρόλο τώρα που είναι ακόμα νωρίς, αξίζει να δούμε τη διαφορά που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο στρατόπεδο της Yamaha, με τον Jack Miller να είναι 7ος, τον Alex Rins μόλις 19ο και τον Fabio Quartararo... τελευταίο, στα pits, σχεδόν 7 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο! Δύσκολα τα πράγματα για τον Fabio, ενώ καθώς γράφουμε αυτές τις γραμμές, ο Miller βγαίνει στην πίστα με slick, και σημειώνει τον ταχύτερο χρόνο, o πρώτος αναβάτης που πέφτει στο 2:12, ενώ στον επόμενο γύρο τον ρίχνει ακόμα περισσότερο στο 2:11.

Η πίστα στεγνώνει ολοένα και περισσότερο, και όλοι οι αναβάτες βγαίνουν ξανά από τα pits για τη δεύτερη προσπάθειά τους.

Πλησιάζουμε στη μέση των δοκιμαστικών, και ο Miller γράφει το πρώτο 2:09 του σαββατοκύριακου, ενώ αυτή τη στιγμή μόνο ο Vinales φοράει βρόχινα, έχοντας σημειώσει τον 10ο χρόνο, σχεδόν 5 δευτερόλεπτα πίσω από τον Miller.

Εικοσιπέντε λεπτά πριν το τέλος, ο Quartararo μπαίνει επιτέλους στο παιχνίδι, ανεβαίνοντας αρχικά στην 7η θέση, και ρίχνοντας κατόπιν κι άλλο τον χρόνο του. Όμως την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι αναβάτες βελτιώνουν δραματικά τους χρόνους τους, αφού η πίστα έχει στεγνώσει σχεδόν τελείως, και όλοι φορούν slick.

Bagnaia, Aldeguer, Marc Marquez, διαδέχονται αστραπιαία ο ένας τον άλλον στην κορυφή, με τον Marc να σημειώνει χρόνο 2:08.327.

Το 2:07 φτάνει πρώτος ο Alex Marquez, ενώ Aldeguer και Marc έχουν μια μικρή κόντρα, με τον Marc να περνάει τον rookie λίγο πριν τον τερματισμό και να γράφει το πρώτο 2:06 της μέρας.

Είκοσι λεπτά πριν το τέλος, τέσσερα Ducati βρίσκονται στις πρώτες τέσσερις θέσεις της κατάταξης, με τον Mir της Honda να κλείνει την πρώτη πεντάδα.

Τώρα ο Marc έχει βάλει στο στόχαστρο τον Pecco και τον ακολουθεί κατά πόδας. Θα τον περάσει για να του δείξει ποιος είναι ταχύτερος; Όχι, δεν τον περνά, αλλά τον χρησιμοποιεί για slip-stream ρίχνοντας τον χρόνο στο 2:05.145.

Τώρα οι ρόλοι αντιστρέφονται, με τον Pecco να παίρνει στο κατόπι τον Marc, όμως ο Ισπανός τον παίρνει χαμπάρι, κόβει ταχύτητα και δεν δείχνει γραμμές στον Ιταλό που βρίσκεται 4ος, τρεις θέσεις πίσω από τον αναβάτη με το #93.

Κι αν ο Miller ήταν το αστέρι στις βρόχινες συνθήκες των πρώτων ελεύθερων και στο πρώτο μισό των χρονομετρημένων, τώρα ο Αυστραλός έχει πέσει στην 15η θέση, ενώ αντίθετα ο Quartararo βρίσκεται 8ος.

Πίσω όμως έχει βρεθεί και ο Zarco της Honda, στην 11η θέση, με καλύτερο αναβάτη της ιαπωνικής εταιρείας 15 λεπτά πριν το τέλος τον Joan Mir που είναι 4ος, ενώ ο Luca Marini είναι 19ος...

Δεκατέσσερα λεπτά πριν το τέλος, και ο Miller περνάει πρώτος με 2:05.115, με τα αδέλφια Marquez πίσω του, τέταρτο τον Zarco, και πέμπτο τον Aldeguer.

Μετά τα καταστροφικά FP1, ο Marco Bezzechi της Aprilia δεν δείχνει ούτε και εδώ ικανός να κάνει κάτι καλό, και βρίσκεται 19ος 11 λεπτά πριν το τέλος.

Οι περισσότεροι αναβάτες έχουν μπει στα pits, και ετοιμάζονται για την τελευταία προσπάθειά τους, στοχεύοντας φυσικά σε χρόνο που θα τους βάλει στην πρώτη 10αδα, ώστε να αποφύγουν τα Q1.

Οκτώ λεπτά απομένουν για την καρό σημαία, και όλοι σχεδόν οι αναβάτες βρίσκονται στην πίστα, σημειώνοντας ταχύτερους χρόνους.

Ο Marc Marquez ανεβάζει κι άλλο τον πήχη, γράφοντας το πρώτο 2:04, και συνεχίζει ακάθεκτος, όμως το παρακάνει και έχει μια έξοδο, σε ασφάλτινο όμως κομμάτι, χωρίς παρατράγουδα -παρόμοια έξοδο έχει και ο Pecco, κι αυτός στο ίδιο μοτίβο με τον Marc.

Τέσσερα λεπτά απομένουν κι ο Acosta βρίσκει τον καλό του εαυτό, γράφοντας τον 2ο χρόνο.

Πτώση έχουμε από τον Zarco, που βρίσκεται 12ος και έτσι θα πρέπει να περάσει από τα Q1, κρίμα για τον Γάλλο που το παράκανε και τώρα έχει δουλειά μπροστά του...

Δύο λεπτά πριν το τέλος, ο Undisputed King of COTA, Marc Marquez κάνει ξανά τη διαφορά, γράφοντας χρόνο 2:03.469, χρόνο μισό δευτερόλεπτο μακριά από τον δεύτερο Acosta! Και συνεχίζει  απτόητος...

Δέκα δευτερόλεπτα πριν το τέλος, και ο Marc γράφει 2:02.929, 0,882 δευετερόλεπτα μπροστά από τον αδελφό του που είναι δεύτερος!

Η καρό σημαία πέφτει, καιη πρώτη δεκάδα έχει ως εξής:

1. Marc Marquez, Ducati, 2:02.929
2. Fabio di Giannantonio, Ducati, +0,736
3. Franco Morbidelli, Ducati, +0,837
4. Alex Marquez, Ducati, +0,882
5. Fermin Aldeguer, Ducati, +0,973
6. Jack Miller, Yamaha, +1,024
7. Pedro Acosta, KTM, +1,170
8. Maverick Vinales, KTM, +1,332
9. Joan Mir, Honda, +1,413
10. Pecco Bagnaia, Ducati, +1,530

Εντέκατος ήταν ο Quartararo, 12ος ο Binder, 13ος ο Bezzechi, 14ος ο Ogura και 15ος ο Luca Marini.

Ετικέτες