Πατέντες Yamaha για τρίροδο ΤΜΑΧ!

Πιστή στις υποσχέσεις της η Yamaha
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

9/6/2020

Η Yamaha το είχε δηλώσει απερίφραστα και χωρίς καμία υπεξφυγή, ότι θα δημιουργήσει μια ολόκληρη γκάμα από τρίροδες μοτοσυκλέτες, η οποία θε εκτείνεται από το Tricity 125 μέχρι το Niken. Πέρσι στην EICMA παρουσίασε το Tricity 300, το οποίο θα έρθει στη χώρα μας μέσα στον Ιούλιο, ενώ τώρα κατέθεσε πατέντες, για ένα μεγάλο τρίροδο σκούτερ με τον κινητήρα και το πλαίσιο του ΤΜΑΧ 560.

Όπως δείχνουν τα σχέδια, το εργοστάσιο του Iwata δεν θα κινηθεί στην πεπατημένη των Tricity, Niken ή του MP3 της Piaggio, αλλά υιοθετεί μια τεχνολογική λύση, παρόμοια με αυτή της Νορβηγικής Brudeli, η οποία αποτελείται από ένα σύστημα συνδέσμων και διπλών ψαλιδιών μπροστά.

Η διάταξη που χρησιμοποιεί στα Tricity και Niken η Yamaha, είναι δύο μπουκάλες για τον κάθε τροχό ξεχωριστά που εδράζονται σε παράλληλους συνδέσμους προκειμένου να μπορούν οι τροχοί να πλαγιάσουν. Αναμφίβολα, όπως έχει δείξει και η πράξη, είναι μια αποτελεσματική λύση, η οποία όμως αυξάνει σημαντικά το βάρος του μπροστινού, ενώ τοποθετεί και πολύ ψηλά το συνολικό κέντρο βάρους.

Η Yamaha, αγόρασε το 2017 την πατέντα από το σχέδιο που είχε εξελίξει πριν από 15 χρόνια η Brudeli tech στη Νορβηγία. Να θυμίσουμε ότι εκείνη την εποχή, η Brudeli πουλούσε τρίροδα με βάση μοτοσυκλέτες της ΚΤΜ και το συγκεκριμένο σύστημα, με την επωνυμία Leanster. Η πατέντα της Brudeli, όπως αναφέραμε και παραπάνω, χρησιμοποιεί διπλά ψαλίδια για τους μπροστινούς τροχούς (όπως στα αυτοκίνητα) σε συνδυασμό με ένα κεντρικά τοποθετημένο αμορτισέρ που παραμένει κάθετο κατά την διάρκεια των κλίσεων. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι τροχοί και το κυρίως σώμα της μοτοσυκλέτας γέρνουν στις στροφές, χωρίς να επηρεάζουν την λειτουργία της ανάρτησης.

Το πρωτότυπο trike της Brudeli

 

Η πρώτη φορά που χρησιμοποίησε το μπροστινό σύστημα της Brudeli, ήταν στο πρωτότυπο MW-Vision, που παρουσίασαν πέρσι στο Tokyo Motor Show. Το MW-Vision είχε ηλεκτρικό μοτέρ, ενώ το μπροστινό σύτημα ήταν ίδιο με αυτό που έχει τοποθετηθεί στις πατέντες πάνω σε ένα ΤΜΑΧ 560.

Το ηλεκτρικό MW-Vision concept

 

Τα σχέδια δείχνουν ότι σε αντίθεση με το μπροστινό, το πίσω μέρος του ΤΜΑΧ έχει μείνει αναλλοίωτο. Επίσης, ένα επιπλέον στοιχείο στον σχεδιασμό της Yamaha σε σύγκριση με το Brudeli, είναι η ύπαρξη ενός ρυθμιστή για τον έλεγχο του επιπέδου της κλίσης . Όπως φαίνεται στην πατέντα, πρόκειται για ένα δυνατό ηλεκτροκινητήρα που είναι βιδωμένος πίσω από το κεντρικό αμορτισέρ. Ο ρόλος του, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι να διατηρεί την σταθερότητα όλου του συστήματος και να επηρεάζει την κλίση έτσι ώστε να αποτρέπει τις πτώσεις. Μπροστά του ακριβώς  έχει τοποθετηθεί ένα επιπλέον δισκόφρενο που θα κλειδώνει το μπροστινό σύστημα, για να μένει όρθιο όταν είναι σταματημένο χωρίς την χρήση σταντ, όπως συμβαίνει με το MP3 της Piaggio.

Τα  σχέδια της Yamaha για την παραγωγή ενός τέτοιου scooter ενισχύει και η διαφάνεια που είχε παρουσιάσει πέρσι η εταιρεία, στην οποία αποτυπώνονταν τα μεσοπρόθεσμα πλάνα της για το 2019 ως το 2021. Εκεί βλέπουμε τα Tricity και Niken, μαζί με το ηλεκτρικό Tritown, αλλά και την σιλουέτα ενός άλλου σκούτερ που πλέον αποδεικνύεται πως ήταν το τρίροδο με βάση το ΤΜΑΧ 560. Επομένως, δεν θα αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη αν η Yamaha παρουσιάσει ακόμη και μέσα στη χρονιά –έστω και υπό την κορφή ενός concept- το τρίροδο ΤΜΑΧ!

 

 

Royal Enfield Hunter 350 2025: Αναβάθμιση σε αναρτήσεις και συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση

Αναβάθμιση και στον εξοπλισμό – Σε 3 νέους χρωματικούς συνδυασμούς, με LED προβολέα
Royal Enfield HNTR 350 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Η Royal Enfield προχώρησε στο φρεσκάρισμα του Hunter 350 για το 2025 με αλλαγές ουσίας που βελτιώνουν τη συμπεριφορά, τη χρηστικότητά του αλλά και την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα η ρετρό σχεδίασης μοτοσυκλέτα της ινδικής εταιρείας διατηρεί τον μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα J-series 349 κ.εκ. των 20,4 ίππων με τις υποτετράγωνες διαστάσεις του κυλίνδρου και το χαρακτηριστικά ευχάριστο, αργόστροφο δούλεμά που ταιριάζει γάντι στην αισθητική και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. 

Ωστόσο, το μικρό commuter έχει υποστεί μια σειρά από αλλαγές που στοχεύουν στη συνολική βελτίωσή του με τους Ινδούς να “απαντούν” στις κινήσεις του ανταγωνισμού  (βλ. Honda GB350) ώστε να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν το μερίδιο που έχουν -αρχικά- στην τεράστια ινδική αγορά.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Συγκεκριμένα η θέση οδήγησης έχει αναθεωρηθεί με το εργονομικό τρίγωνο του αναβάτη να επηρεάζεται από το νέο τιμόνι αλλά και από τη σέλα που φέρει νέο αφρώδες και επένδυση. Στο παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι αλλαγές στην πίσω ανάρτηση με νέα προοδευτικά ελατήρια και set up για τις αποσβέσεις των αμορτισέρ, ενώ έχει αυξηθεί και η απόσταση από το έδαφος.

 

Royal Enfield HNTR 350 2025

Παράλληλα, ο συμβατικός συμπλέκτης άλλαξε και έδωσε τη θέση του σε έναν περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση στη μανέτα, για πρώτη φορά σε 350άρι της Royal Enfield. Το τελευταίο το HNTR δεν το χρειαζόταν αφού η μανέτα του συμπλέκτη είναι ήδη ελαφριά στο τράβηγμα, αλλά όχι δεν λέμε σε τέτοιες αλλαγές με τη μοτοσυκλέτα να γίνεται ακόμη πιο φιλική στην καθημερινότητα, ειδικά για τις γυναίκες.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Νέος είναι επίσης ο LED προβολέας, ο οποίος λογικά θα αναβαθμίσει αρκετά την ορατότητα τη νύχτα, ενώ στον εξοπλισμό έρχονται να προστεθούν το κομψό όργανο πλοήγησης tripper pod -όχι στη στάνταρ έκδοση "Factory Black"- που συνδέεται με smartphone και η “απαραίτητη” πλέον θύρα φόρτισης USB Type-C.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Η πρώτη παρουσίαση έγινε σε φεστιβάλ της Royal Enfield στην Ινδία και συνολικά τα χρώματα που θα προσφέρονται είναι τα: Factory Black, Rio White και Dapper Grey, Tokyo Black, London Red και Rebel Blue ενώ είμαστε σε αναμονή για ανακοινώσεις από την ελληνική αντιπροσωπεία σχετικά με την εισαγωγή και την τιμή του στην Ελλάδα. Στην Ινδία πάντως η στάνταρ έκδοση παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την απερχόμενη μοτοσυκλέτα.

 

Ετικέτες