Πατέντες Suzuki για υβριδική μοτοσυκλέτα

Με βενζίνη και ρεύμα ο κινητήρας!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

6/7/2020

Ο Ιούλιος συνεχίζει να μας τροφοδοτεί με νέες πατέντες που καταθέτουν τα εργοστάσια με τα μελλοντικά τους πλάνα. Αυτή τη φορά είναι η σειρά της Suzuki να μας ανοίξει ένα παράθυρο στο αύριο με πατέντες για έναν επαναστατικό υβριδικό κινητήρα που χρησιμοποιεί βενζίνη και ρεύμα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η Kawasaki που τάραξε τα νερά με τις πατέντες για το δίχρονο, τετρακύλινδρο με υπερσυμπιεστή και τώρα έρχεται η Suzuki να κατοχυρώσει τo "υβριδικό" της μέλλον. Το πιο ενδιαφέρον στα σχέδια της Suzuki είναι η μέθοδος που χρησιμοποίησε για την δημιουργία της μοτοσυκλέτας. Στην πλήρως ηλεκτροκίνητη μορφή της, χρησιμοποιεί μια μεγάλη συστοιχία μπαταριών που είναι τοποθετημένη στη θέση που κανονικά θα ήταν ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης. Σε αυτή την εκδοχή πρόκειται για μια πλήρως ηλεκτροκίνητη μοτοσυκλέτα. Μια εναλλακτική όμως μέθοδος κατασκευής που φαίνεται στις πατέντες, δείχνει έναν μικρό κινητήρα εσωτερικής καύσης, στο ίδιο σημείο που είχε σχεδιαστεί να φιλοξενήσει τις μπαταρίες. Σε αυτό τον σχεδιασμό, η μοτοσυκλέτα είναι υβριδική (βενζίνη-ρεύμα), με τον βενζινοκινητήρα να παίζει ουσιαστικά το ρόλο της γεννήτριας για τον ηλεκτρικό κινητήρα κι όχι να μεταφέρει κίνηση απευθείας στους τροχούς.

Αν και οι πατέντες δεν μας δείχνουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το αν μπορεί να γίνει η μετατροπή από την μία εκδοχή στην άλλη με απλό τρόπο, ώστε να το κάνει ο κάθε ιδιοκτήτης μόνος του στο γκαράζ του, από τα σχέδια μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η Suzuki σχεδιάζει να έχει στην παραγωγή και τις δύο εκδόσεις.

Όπως θα έχετε παρατηρήσει, πολλές πατέντες χρησιμοποιούν πολύ απλά σκίτσα (μερικές φορές είναι σαν να τα έχει φωτογραφίσει ένα παιδί του δημοτικού…) και ο λόγος είναι σ' αυτές τις πατέντες αναδεικνύονται τα τεχνολογικά στοιχεία των μοτοσυκλετών κι όχι η τελική τους μορφή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως της Suzuki, η μοτοσυκλέτα έχει ένα ιδιαίτερο στιλιστικό σχεδιασμό ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με το Crosscage concept που είχαμε δει πριν μερικά χρόνια. Παρότι το Crosscage χρησιμοποιούσε κυψέλες υδρογόνου και ήταν περισσότερο μια σχεδιαστική άσκηση, ο χρόνος και οι πόροι που επενδύθηκαν από την Suzuki για να φτιαχτεί το αποτέλεσμα αυτής της υβριδικής μοτοσυκλέτας, μαρτυρούν ότι το εργοστάσιο έχει κάπου κρυμμένα μερικά πρωτότυπα από αυτό το project. Το επίπεδο των λεπτομερειών στα σχέδια των πατεντών είναι τόσο υψηλό, που μπορούμε να δούμε μέχρι και το πώς ενώνονται τα δύο κομμάτια του πλαισίου, με μερικές βίδες μπροστά από εκεί που βρίσκονται τα μαρσπιέ.

Δυστυχλως, θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά μέχρι να δούμε τα σκίτσα να παίρνουν "σάρκα και οστά", καθώς όλες οι μεγάλες εκθέσεις (Intermot, EICMA, NEC και Tokyo Motor Show) έχουν ακυρωθεί και η Suzuki θα έχει έτοιμο το πρωτότυπο για τα μοτοσυκλετιστικά Σαλόνια του 2021.

Royal Enfield Hunter 350 2025: Αναβάθμιση σε αναρτήσεις και συμπλέκτης περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση

Αναβάθμιση και στον εξοπλισμό – Σε 3 νέους χρωματικούς συνδυασμούς, με LED προβολέα
Royal Enfield HNTR 350 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Η Royal Enfield προχώρησε στο φρεσκάρισμα του Hunter 350 για το 2025 με αλλαγές ουσίας που βελτιώνουν τη συμπεριφορά, τη χρηστικότητά του αλλά και την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα η ρετρό σχεδίασης μοτοσυκλέτα της ινδικής εταιρείας διατηρεί τον μονοκύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα J-series 349 κ.εκ. των 20,4 ίππων με τις υποτετράγωνες διαστάσεις του κυλίνδρου και το χαρακτηριστικά ευχάριστο, αργόστροφο δούλεμά που ταιριάζει γάντι στην αισθητική και τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας. 

Ωστόσο, το μικρό commuter έχει υποστεί μια σειρά από αλλαγές που στοχεύουν στη συνολική βελτίωσή του με τους Ινδούς να “απαντούν” στις κινήσεις του ανταγωνισμού  (βλ. Honda GB350) ώστε να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν το μερίδιο που έχουν -αρχικά- στην τεράστια ινδική αγορά.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Συγκεκριμένα η θέση οδήγησης έχει αναθεωρηθεί με το εργονομικό τρίγωνο του αναβάτη να επηρεάζεται από το νέο τιμόνι αλλά και από τη σέλα που φέρει νέο αφρώδες και επένδυση. Στο παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι αλλαγές στην πίσω ανάρτηση με νέα προοδευτικά ελατήρια και set up για τις αποσβέσεις των αμορτισέρ, ενώ έχει αυξηθεί και η απόσταση από το έδαφος.

 

Royal Enfield HNTR 350 2025

Παράλληλα, ο συμβατικός συμπλέκτης άλλαξε και έδωσε τη θέση του σε έναν περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση στη μανέτα, για πρώτη φορά σε 350άρι της Royal Enfield. Το τελευταίο το HNTR δεν το χρειαζόταν αφού η μανέτα του συμπλέκτη είναι ήδη ελαφριά στο τράβηγμα, αλλά όχι δεν λέμε σε τέτοιες αλλαγές με τη μοτοσυκλέτα να γίνεται ακόμη πιο φιλική στην καθημερινότητα, ειδικά για τις γυναίκες.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Νέος είναι επίσης ο LED προβολέας, ο οποίος λογικά θα αναβαθμίσει αρκετά την ορατότητα τη νύχτα, ενώ στον εξοπλισμό έρχονται να προστεθούν το κομψό όργανο πλοήγησης tripper pod -όχι στη στάνταρ έκδοση "Factory Black"- που συνδέεται με smartphone και η “απαραίτητη” πλέον θύρα φόρτισης USB Type-C.

Royal Enfield HNTR 350 2025

Η πρώτη παρουσίαση έγινε σε φεστιβάλ της Royal Enfield στην Ινδία και συνολικά τα χρώματα που θα προσφέρονται είναι τα: Factory Black, Rio White και Dapper Grey, Tokyo Black, London Red και Rebel Blue ενώ είμαστε σε αναμονή για ανακοινώσεις από την ελληνική αντιπροσωπεία σχετικά με την εισαγωγή και την τιμή του στην Ελλάδα. Στην Ινδία πάντως η στάνταρ έκδοση παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την απερχόμενη μοτοσυκλέτα.

 

Ετικέτες