Η Harley Davidson έχει ήδη βάλει σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων στον υγρόψυκτο V2 κινητήρα Revolution που χρησιμοποιεί στον Panamerica και το νέο Sportster S. Μάλιστα ο συγκεκριμένος κινητήρας έχει και υδραυλικά αυτορυθμιζόμενες βαλβίδες, αποτελώντας τον μοναδικό κινητήρα μοτοσυκλέτας αυτή τη στιγμή που δεν χρειάζεται ρύθμιση βαλβίδων. Τώρα όμως ήρθε η σειρά να χρησιμοποιήσει σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων και στους αερόψυκτους κινητήρες με ωστήρια που χρησιμοποιεί στα μεγάλα cruiser, ξεκινώντας από τα κορυφαία μοντέλα CVO.
Ο συγκεκριμένος κινητήρας έχει 121 κυβικές ίντσες, που μας κάνουν 1982 κυβικά και είναι ελαφρώς “μικρότερος” από τον Screamin’ Eagle των 122 κυβικών ιντσών που υπάρχει τώρα ως έξτρα αναβάθμιση (Stage III) για τον Milwaukee-Eight κινητήρα που έχουν όλα τα μεγάλα cruiser μοντέλα της αυτή τη στιγμή. Η χρήση μεταβλητού χρονισμού εκκεντροφόρων έχει γίνει πλέον μια από τις λύσεις που έχουν οι σχεδιαστές κινητήρων για να αντιμετωπίσουν τις αυστηρότερες προδιαγραφές εκπομπής ρύπων, χωρίς να έχουν απώλειες στην ιπποδύναμη.
Συνήθως η λειτουργία τους έχει ως στόχο την μείωση της δυναμικής/πραγματικής συμπίεσης του μείγματος στο θάλαμο καύσης στις χαμηλές στροφές και στην αύξηση της δυναμικής/πραγματικής συμπίεσης στις υψηλές στροφές. Η θεωρητική συμπίεση προφανώς δεν μπορεί να μεταβληθεί, όμως καθυστερώντας χρονικά το κλείσιμο των βαλβίδων εισαγωγής όταν το έμβολο ανεβαίνει προς τα πάνω για να συμπιέσει το μείγμα, μειώνεται η πραγματική συμπίεση, καθώς ο θάλαμος δεν έχει σφραγίσει πλήρως. Αυτό διευκολύνει την άνοδο του εμβόλου καθώς δεν συμπιέσει τον αέρα μέχρι να κλείσουν πλήρως οι βαλβίδες. Έτσι ο κινητήρας περιστρέφεται πιο εύκολα και χρειάζεται λιγότερη βενζίνη, άρα εκπέμπει και λιγότερους ρύπους. Το πρόβλημα με την χαμηλή συμπίεση είναι πως δεν παράγεις τη μέγιστη απόδοση που μπορεί να σου δώσει ένας κινητήρας βενζίνης. Έτσι στις υψηλές στροφές θέλεις ο χρονισμός του εκκεντροφόρου να αλλάξει, κλείνοντας νωρίτερα τις βαλβίδες και σφραγίζοντας τον θάλαμο καύσης ώστε να εκμεταλλεύσεις όση περισσότερη διαδρομή εμβόλου γίνεται για τη συμπίεση του μείγματος.