Νέο Kawasaki Eliminator 900 - Επιστροφή στις ρίζες "βλέπουν" οι Ιάπωνες

Με τον 4κύλινδρο εν σειρά κινητήρα της Ζ900RS
Kawasaki ετοιμάζει 4κύλινδρο eliminator 900 ή 1000
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/7/2024

Μια ενδιαφέρουσα περίοδος για τη μοτοσυκλέτα ήταν τα μέσα της 10ετίας του '80 με σημαντικές εξελίξεις σε κάθε μεγάλη τότε κατηγορία και σε τεχνολογικό επίπεδο, με τα cruiser να μην αποτελούν φυσικά εξαίρεση. 

Λόγω και της πολύ μεγάλης απήχησης που είχαν οι αγώνες dragster, ειδικά στις ΗΠΑ, είχε ξεκινήσει μεταξύ των Ιαπώνων κατασκευαστών ένας πόλεμος για την ταχύτερη power cruiser στο 400άρι, ένας πόλεμος που έδωσε στο κοινό των δύο τροχών την εμβληματική Yamaha VMAX και τις Honda V65 Magna και Suzuki Madura των 1.100 και 1.200 κ.εκ. αντίστοιχα επίσης με υγρόψυκτο V4 κινητήρα.

Η Kawasaki φυσικά "απάντησε" με τον δικό της τρόπο και αξιοποίησε τον εν σειρά 4κύλινδρο κινητήρα της GPZ900R για τη δημιουργία της ZL900 Eliminator που απέκτησε και αυτή το δικό της φανατικό κοινό στο πέρασμα του χρόνου. Με αυτό το όνομα που υπάρχει στην γκάμα τους μέχρι σήμερα, οι Ιάπωνες έφτιαξαν μια ολόκληρη σειρά από μοτοσυκλέτες που έφτασε να ξεκινά από τα μόλις 125 κ.εκ.

Kawasaki ετοιμάζει 4κύλινδρο eliminator 900 ή 1000

Η ιαπωνική ιστοσελίδα webike αναφέρει πως η Kawasaki ετοιμάζει ένα νέο 4κύλινδρο 900άρι Eliminator θέλοντας να εξαργυρώσει ακόμη την εμπορική επιτυχία των ομώνυμων δικύλινδρων 400/500 και να εκμεταλλευτεί και το ενδιαφέρον που δείχνουν το τελευταίο διάστημα και οι Κινέζοι για τα πολυκύλινδρα και μεγάλου κυβισμού power cruiser.

Εφόσον μια τέτοια μοτοσυκλέτα βρίσκεται υπό εξέλιξη θα φέρει τον κινητήρα των 948 κ.εκ. της Ζ900RS με ισχύ πάνω από 100 ίππους και σχεδιαστικά δεν θα απέχει σε φιλοσοφία από το υπάρχον δικύλινδρο Eliminator 500, το οποίο είναι διαθέσιμο και στην ελληνική αγορά. Έτσι φαίνεται και στις ψηφιακά επεξεργασμένες εικόνες της ιαπωνικής ιστοσελίδας. 

Το σενάριο για την παρουσίαση ενός 4κύλινδρου Eliminator αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον αν σκεφτεί κανείς ότι το 2025 είναι μια σημαντική επέτειος για την Kawasaki καθώς συμπληρώνονται 40 χρόνια από την παρουσίαση της πρώτης ZL900. Τι καλύτερο λοιπόν από το να γιορτάσει η εταιρεία από το Akashi με μια καινούργια μοτοσυκλέτα, η οποία θα είναι παράλληλα και η μοναδική power cruiser με εν σειρά 4κύλινδρο μοτέρ.

Ετικέτες

Bajaj Freedom 125 CNG - Η πρώτη μοτοσυκλέτα που κινείται με φυσικό αέριο! [VIDEO]

Με τιμή που ξεκινά από τα... 1.051 ευρώ, στην Ινδία φυσικά
motomag Bajaj Freedom 125 CNG – Παρουσιάστηκε η πρώτη μοτοσυκλέτα που κινείται με φυσικό αέριο [VIDEO]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

5/7/2024

Είχατε διαβάσει στο ΜΟΤΟ για την πρώτη μοτοσυκλέτα η οποία θα κινείται με φυσικό αέριο, μια καινοτόμα κίνηση από την Bajaj. Στις 5 Ιουλίου του 2024, ο ινδικός κολοσσός παρουσίασε το Freedom 125 CNG σε μορφή παραγωγής, το οποίο θέλει να φέρει τα πάνω-κάτω σε ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την οικονομική μετακίνηση σε δυο τροχούς

To Freedom 125 CNG της Bajaj θα διατίθεται σε τρεις εκδόσεις: Freedom 125 Disc LED, Freedom 125 Drum LED και Freedom 125 Drum. Και στις τρεις εκδόσεις η δεξαμενή του CNG βάρους 2 κιλών η οποία έχει χωρητικότητα 12,5 λίτρα έχει τοποθετηθεί κατά μήκος της μοτοσυκλέτας λίγο πιο κάτω από εκεί που τελειώνει το ρεζερβουάρ της βενζίνης χωρητικότητας 2 λίτρων, βενζίνη που είναι απαραίτητη για την εκκίνηση του κινητήρα.

Bajaj Freedom 125 CNG – Παρουσιάστηκε η πρώτη μοτοσυκλέτα που κινείται με φυσικό αέριο [VIDEO]

Σύμφωνα με την Bajaj η αυτονομία στη νέα της μοτοσυκλέτα θα φτάνει τα 330 χιλιόμετρα, ενώ η μετάβαση από το ένα καύσιμο στο άλλα θα γίνεται είτε αυτόματα -όταν θα κοντεύει να τελειώσει το ένα από τα δύο καύσιμα- είτε χειροκίνητα από τον αναβάτη μέσω ενός διακόπτη. Να τονίσουμε πως η έναρξη της μοτοσυκλέτας θα γίνεται με τη χρήση της βενζίνης κάτι το οποίο συμβαίνει σε όλα τα οχήματα που χρησιμοποιούν CNG.

Τώρα όσον αφορά την καρδιά της μοτοσυκλέτας, στο Freedom 125 CNG βρίσκουμε έναν τετράχρονο αερόψυκτο, μονοκύλινδρο κινητήρα 125 κ.εκ., ο οποίος αποδίδει 9,5 ίππους στις 8.000 σ.α.λ. και περίπου 1 κιλό ροπής στις 5.000 σ.α.λ., ενώ συνδυάζεται με ένα κιβώτιο πέντε ταχυτήτων. Το πλαίσιο είναι ατσάλινο σωληνωτό, με το Freedom 125 CNG να εφοδιάζεται με συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι, ενώ πίσω έχουμε μονό αμορτισέρ. Ο εμπρός τροχός είναι 17 ιντσών με τον πίσω να είναι 16 ιντσών. Το φρενάρισμα αναλαμβάνουν ένα δισκόφρενο εμπρός και ένα ταμπούρο πίσω ωστόσο στην βασική έκδοση συναντάμε ταμπούρο τόσο μπροστά όσο και πίσω.

Bajaj Freedom 125 CNG – Παρουσιάστηκε η πρώτη μοτοσυκλέτα που κινείται με φυσικό αέριο [VIDEO]

Εμφανισιακά το Freedom 125 CNG δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό -το αντίθετο. Το νέο τέκνο της Bajaj το οποίο θα λανσαριστεί σε πέντε χρώμα -λευκό, μπλε-λευκό, μαύρο, κόκκινο, γκρι- ακολουθεί συντηρητική σχεδιαστική προσέγγιση, ενώ το ίδιο συμβαίνει -όπως έχετε ήδη καταλάβει- με τον λιτό, λιτότατο εξοπλισμό του. Ωστόσο να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, στόχος του δεν είναι η ωραία εμφάνιση και η χρήση κορυφαίων τεχνολογικά -και ακριβών- τεχνικών λύσεων αλλά το να έχει χαμηλή κατανάλωση και προσιτή τιμή.

Όμορφο σημείο στο Freedom 125 CNG είναι ο οβάλ LED προβολέας, ενώ η μονοκόμματη σέλα η οποία έχει ύψος 825 χλστ. φαίνεται να έχει αρκετό αφρώδες. Στον εξοπλισμό του Freedom 125 CNG υπάρχει επίσης οθόνη με συνδεσιμότητα Bluetooth, η οποία παρέχει στον χρήστη της μοτοσυκλέτας τις απαραίτητες πληροφορίες.

Bajaj Freedom 125 CNG – Παρουσιάστηκε η πρώτη μοτοσυκλέτα που κινείται με φυσικό αέριο [VIDEO]

Το Bajaj Freedom 125 CNJ στην απλή έκδοση με τα ταμπούρα μπρος πίσω κοστίζει στην Ινδία 1.050 ευρώ ενώ οι δύο άλλες εκδόσεις κοστίζουν στα 1.161 και 1,216 ευρώ αντίστοιχα. Δεν γίνεται λόγος αν η μοτοσυκλέτα έρθει στην ευρωπαϊκή αγορά ωστόσο άπαντες περιμένουν να δουν το τελικό κόστος κατανάλωσης του Freedom, και κατά πόσο συμφέρει σε σχέση με ένα αντίστοιχο φθηνό βενζινοκίνητο μοτέρ ή ακόμα και με ένα ηλεκτροκίνητο scooter!