Νέα Triumph Tiger 900 2024: Περισσότερα άλογα, νέες τεχνολογίες και αλλαγές στην εμφάνιση

Επικαιροποίηση της θέσης του
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

31/10/2023

Με τη μεσαία κατηγορία κυβισμού στα On-Off να έχει πάρει πλέον φωτιά εμπορικά, η Triumph κάνει μια εκ βάθους αναβάθμιση σε όλες τις εκδόσεις του Tiger 900, ενδυναμώνοντας τη θέση της για το 2024. Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν τον κινητήρα, τα ηλεκτρονικά βοηθήματα και την εργονομία, ενώ αλλαγές έχουν γίνει και στον σχεδιασμό του φαίρινγκ, χωρίς όμως να διαφοροποιείται υπερβολικά από τη γενιά του 2023. Η Triumph διατηρεί ως είχε τον βασικό διαχωρισμό των εκδόσεων GT και Rally, με το πρώτο να παραμένει προσανατολισμένο στην ασφάλτινη χρήση και το δεύτερο να έχει τονισμένο Off-Road προσανατολισμό.

2

Όλα τα Tiger 900 του 2024 έχουν αυξημένη ιπποδύναμη κατά 13%, φτάνοντας στους 108 ίππους στις 9.500 στροφές (από 95/8.750) και αντίστοιχα ροπή 9,2kg/m στις 6.750 στροφές (από 8,9kg/m στις 7.250). Μάλιστα σύμφωνα με το διάγραμμα που δημοσιεύει η Triumph, ο νέος κινητήρας έχει περισσότερη δύναμη και ροπή σε σχέση με τον προηγούμενο από τις 4.000 στροφές έως και τον κόφτη μετά τις 10.500.

3

Για να επιτύχουν μια τόσο μεγάλη βελτίωση σε όλο το φάσμα των στροφών, χρειάστηκε να επανασχεδιάσουν ολόκληρη την κεφαλή του κινητήρα, η οποία έχει μεγαλύτερης διαμέτρου οβάλ διατομής αυλούς εισαγωγής και εξαγωγής, νέα έμβολα που αυξάνουν την συμπίεση στο 13:1 βελτιώνοντας την ποιότητα της καύσης, νέους εκκεντροφόρους εισαγωγής και εξαγωγής και 15mm μεγαλύτερου μήκους χοάνες στους αυλούς εισαγωγής.

5

Ταυτόχρονα ολόκληρη η εξάτμιση είναι νέα, με μονό καταλύτη στους λαιμούς αντί για τους δύο του προηγούμενου μοντέλου και νέο, ελαφρύτερο τελικό.

Συνήθως οι κατασκευαστές βάζουν δύο καταλύτες στους Euro 5 κινητήρες και το ίδιο είχε κάνει η Triumph στα προηγούμενα Tiger 900. Όμως χάρη στην αποτελεσματικότερη καύση που προσφέρει ο νέος κινητήρας, η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 9% (4,7km/lit ανακοινώνουν οι Βρετανοί) οπότε οι τυποποιημένες εκπομπές ρύπων είναι μόλις 108g/km, επιτρέποντας τη χρήση ενός μόνο καταλύτη.

6

Ο χρονισμός του (T-PLANE) στροφάλου παραμένει 1-3-2 οπότε παραμένουν και οι κραδασμοί στις υψηλές στροφές. Για να μειώσουν την έντασή τους προς το σώμα του αναβάτη, τα νέα Tiger 900 έχουν πλέον ελαστικές βάσεις στο τιμόνι. Μάλιστα οι εκδόσεις Rally έχουν και διαφορετική θέση στο τιμόνι, που το φέρνει 15μμ πιο κοντά στο σώμα του αναβάτη. Συνολικά η εργονομία έχει αναβαθμιστεί σε όλες τις εκδόσεις, με τη νέα πιο πλατιά ρυθμιζόμενη σε ύψος σέλα (20mm) να είναι στον βασικό εξοπλισμό όλων των Tiger 900 και το ύψος της να ξεκινά από τα μόλις 820mm για τις εκδόσεις GT, που είναι από τα πιο χαμηλά της κατηγορίας, χωρίς να χρειαστεί να μειωθεί η διαδρομή των αναρτήσεων. Υπάρχει και έξτρα σέλα που χαμηλώνει στα 800mm την απόσταση από το έδαφος. Αλλαγές υπάρχουν στη σχεδίαση των πλαστικών και στους αεραγωγούς.

7

Στον βασικό εξοπλισμό είναι και η νέα έγχρωμη TFT οθόνη των 7”, η οποία έχει πιο ευανάγνωστες και πιο πλούσιες ενδείξεις. Μέσω Bluetooth και με την βοήθεια του ειδικού App της Triumph, συνδέεται με όλα τα smartphone προβάλλοντας τηλεφωνικές κλήσεις, μουσική και turn-by-turn πλοήγηση. Δίπλα της έχει προστεθεί μια θύρα USB (type-C), ενώ υπάρχουν συνολικά τρεις πηγές ρεύματος για να φορτίζεις μικροσυσκευές.

Επίσης όλα τα φώτα και τα φλας είναι πλέον LED και έχει προστεθεί η λειτουργία “emergency” στο cornering ABS όπου τα πίσω φλας ενεργοποιούνται στα δυνατά φρεναρίσματα για να ειδοποιήσουν τους οδηγούς που ακολουθούν. Τα εμπρός LED φλας παραμένουν μόνιμα αναμμένα.

8

Μιλώντας για το cornering ABS, θα πρέπει να αναφέρουμε και μια νέα, πιο ουσιαστική λειτουργία, η οποία έχει να κάνει με την ταυτόχρονη ενεργοποίηση του πίσω φρένου όταν πατάει ο αναβάτης μόνο το εμπρός. Η ταυτόχρονη ενεργοποίηση δεν είναι μόνιμη, ούτε ίδιας έντασης πάντα. Αναλόγως την ταχύτητα, την κλίση της μοτοσυκλέτας και την ένταση του φρεναρίσματος, η κεντρική μονάδα του cornering ABS ενεργοποιεί το πίσω φρένο να προσφέρει σταθερότητα, περιορίζοντας την απότομη μεταφορά βάρους και την απότομη αλλαγή των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του πλαισίου από υπερβολικό βύθισμα του πιρουνιού.

9

Οι εκδόσεις GT συνεχίζουν να έχουν το πλήρως ρυθμιζόμενο Upside/Down πιρούνι 45mm της Marzzocchi με διαδρομή 180mm και εμπρός χυτό τροχό αλουμινίου 19”. Πίσω είναι 17” με το μονό αμορτισέρ με τα 170mm που διαθέτει υδραυλική ρύθμιση της προφόρτισης ελατηρίου και ρύθμιση της απόσβεσης επαναφοράς. Στην έκδοση GT Pro το πίσω αμορτισέρ ρυθμίζεται πλήρως ηλεκτρονικά.

11

Στις εκδόσεις Rally με τους μεγάλους ακτινωτούς τροχούς tubeless (21’ εμπρός/ 17” πίσω) το πιρούνι είναι της Showa με διαδρομή 240mm και το πίσω αμορτισέρ έχει 230mm διαδρομή. Φυσικά στην έκδοση Pro είναι πλήρως ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο. 

Οι εκδόσεις Pro έχουν περισσότερες επιλογές για τη ρύθμιση του ride by wire ψεκασμού (επιλογή Rider/Off-Road Pro) και διαθέτουν quick-shifter Up/Down, θερμαινόμενα γκριπ, θερμαινόμενη σέλα αναβάτη/συνεπιβάτη και κεντρικό σταντ. Η έκδοση Rally Pro έχει επιπλέον αλουμινένια ποδιά και κάγκελα προστασίας κινητήρα. 

12

Όλες οι εκδόσεις έχουν ρεζερβουάρ 20 λίτρων και το βάρος τους ξεκινά από τα 219 κιλά γεμάτη (βασική έκδοση GT) και φτάνει τα 228 κιλά (Rally Pro). Τα Tiger 900 GT θα έχουν ένα βασικό χρώμα (λευκό) και δύο έξτρα, ενώ τα Rally θα έχουν δύο βασικά χρώματα (γκρι/μαύρο) και δύο έξτρα.

Για το 2024 η λίστα με τα αξεσουάρ συμπεριλαμβάνει και ένα νέο τελικό εξάτμισης της Akrapovic (νόμιμο για οδήγηση στο δρόμο) από τιτάνιο και carbon που μειώνει το βάρος κατά 1kg.

Οι πρώτες μοτοσυκλέτες θα φτάσουν στα καταστήματα στις αρχές του 2024.

13151617

BMW R 1300 GS Adventure 2025 - Παρουσιάζεται στις 5/7/2024

"The Ultimate Globetrotter", η υπέρτατη ταξιδιωτική έκδοση του R 1300 GS
BMW R 1300 GS Adventure 2025
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

1/7/2024

Στα τέλη Μαίου, σας είχαμε γράψει για ορισμένα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του R 1300 GS Adventure 2025. Τώρα η BMW μας δίνει την ημερομηνία στην οποία θα παρουσιάσει στο κοινό τη νέα υπέρτατη ταξιδιωτική On-Off / Crossover μοτοσυκλέτα της.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και στην R 1300 GS Adventure του 2025 (που δεν μετονομάζεται σε 1400 όπως ήθελαν κάποιες πληροφορίες), αναμένουμε πρώτα απ' όλα να δούμε τη μοτοσυκλέτα να εφοδιάζεται με μεγαλύτερο ρεζερβουάρ από το 19άρι της βασικής έκδοσης, αν και ακόμα δεν γνωρίζουμε πόσο μεγάλο θα είναι αυτό. Στο 1250 η διαφορά ήταν στα 10 επιπλέον λίτρα καυσίμου, με τη βασική έκδοση να φέρει ρεζερβουάρ 20 λίτρων και την Adventure 30, και περιμένουμε ανάλογη διαφορά και το 2025.

Χάρη σε κάποια έγγραφα προδιαγραφών από την Ελβετία, είχαμε διαπιστώσει πως ο 19άρης μπροστινός τροχός παραμένει ατόφιος, με την BMW να δίνει Crossover χαρακτήρα και στο Adventure μοντέλο της, αφήνοντας τα ακραία Off-Road χαρακτηριστικά για το F 900 GS.

Η μεγάλη διαφορά στο μέγιστο ανακοινώσιμο ύψος της μοτοσυκλέτας που φτάνει τα 100 mm σε σχέση με τη βασική έκδοση, εκτός από την ψηλότερη ζελατίνα πιθανώς να αφορά και σε μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί.

Φυσικά η νέα Adventure θα έρχεται φορτωμένη με πλούσιο βασικό εξοπλισμό, ενώ ενδιαφέρον έχει να δούμε αν θα αποτελέσει το πρώτο μοντέλο της BMW που θα εξοπλίζεται με το νέο σύστημα ASA (Automated Shift Assistant), που αποτελεί την πρόταση των Βαυαρών για απλουστευμένο σύστημα συμπλέκτη, στα χνάρια των Honda (DCT & E-Clutch), MV Agusta (Smart Clutch System). Μέσω αυτού καταργείται η μανέτα του συμπλέκτη, με τον αναβάτη να μπορεί να αλλάξει ταχύτητες με το λεβιέ στο πόδι, είτε να αφήσει τη μοτοσυκλέτα να ανεβάζει και να κατεβάζει εκείνη, αυτόματα, σχέσεις.

Λίγες ημέρες υπομονής έμειναν ακόμα, για να αποκαλυφθεί πλήρως το μεγάλο μοντέλο περιπέτειας της BMW. Για την live παρουσίαση δίνουμε ραντεβού ΕΔΩ στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, αυτή την Παρασκευή 5 Ιουλίου.

Ετικέτες