KTM 390 SMC R 2025 - Η supermoto έκδοση με το μοτέρ των 399 κ.εκ.

Οδηγείται και με δίπλωμα κατηγορίας Α2
KTM 390 SMC R 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

3/10/2024

Ένα από τα 22 νέα μοντέλα που θα παρουσιάσει η ΚΤΜ την ερχόμενη χρονιά είναι και το 390 SMC R με αισθητική τυπική για τα δεδομένα της κατηγορίας και χυτούς αλουμινένιους τροχούς.

Το KTM 390 SMC R δεν θα είναι ένα 390 Duke με διαφορετικά πλαστικά αλλά μια μοτοσυκλέτα με τον δικό της χαρακτήρα παρόλο που αξιοποιεί το μοτέρ και το πλαίσιο του μικρού Δούκα και αναμένεται να δώσει το "παρών" στην EICMA μαζί με τα νέα 390 Adventure και 390 Endurο.

Οι αλλαγές ξεκινούν από την εργονομία και τη θέση οδήγησης, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες της μοτοσυκλέτας που "πιάστηκε" σε δοκιμές εξέλιξης με το διαφορετικό υποπλαίσιο να φέρνει μαζί του και μια νέα ενιαία σέλα και εντελώς διαφορετική ουρά που δίνει πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης στον αναβάτη, ενώ διαφορετική αναμένεται να είναι και η απόστασή της σέλας τόσο από το τιμόνι όσο και τα μαρσπιέ. 

KTM 390 SMC R 2025

Αλλαγές έχουμε επίσης και στα μαρσπιέ του συνεπιβάτη με νέες αλουμινένιες βάσεις χαμηλά τοποθετημένες που δεν "κρέμονται" από το υποπλαίσιο όπως στο 390 Duke.

Εντελώς διαφορετικό σε σχεδίαση είναι το αλουμινένιο ψαλίδι, ίδιο με εκείνο που θα φέρει το 390 Enduro, με τις αναρτήσεις να έχουν μεγαλύτερες διαδρομές και διαφορετικό set up, θα διατηρούν όμως τις ρυθμίσεις της απόσβεσης συμπίεσης και αναφοράς για το πιρούνι, όπως και της προφόρτισης του ελατηρίου και της απόσβεσης επαναφοράς για το αμορτισέρ.

Διαφορές στον τομέα των φρένων δεν φαίνεται να υπάρχουν με τον δίσκο των 320 χλστ. και την ακτινικά τοποθετημένη δαγκάνα της Bybre να διατηρούνται μπροστά αλλά δεν αποκλείεται το φρένο να αποδίδει με διαφορετικό τρόπο τη δύναμή του στο πλαίσιο της supermoto κατηγορίας.

Ο δυνατός υγρόψυκτος κινητήρας δεν αναμένεται να έχει διαφορές στην μέγιστη ισχύ που αποδίδει ώστε το 390 SMC R να μπορεί να οδηγηθεί και από αναβάτες που έχουν στα χέρια τους δίπλωμα κατηγορίας Α2, ωστόσο δεν θα ήταν άτοπη μια νέα χαρτογράφηση για τον ψεκασμό που θα άλλαζε την απόκριση του μονοκύλινδρου προς το πιο άμεσο και επιθετικό.

Kawasaki W230 / Meguro S1 2025 - Κλασικό γυμνό σε μικρά κυβικά

Ένα μοντέλο σε δύο εκδόσεις με αλλαγές μόνο στα γραφικά και στη ραφή της σέλας
w230 / s1
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/10/2024

Με ένα ελαφρώς μπερδεμένο δελτίο τύπου, η Kawasaki μας πληροφορεί για ένα νέο μικρό γυμνό μοντέλο με κλασική εμφάνιση, που αν καταλαβαίνουμε καλά θα κυκλοφορήσει τόσο ως W230, όσο και ως Meguro S1 (η Meguro ήταν η εταιρεία που αγόρασε η Kawasaki για να επεκταθεί στη μοτοσυκλέτα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο), με τις διαφορές να αφορούν μόνο στα γραφικά, στα χρώματα και στη ραφή της σέλας.

Θυμίζουμε πως στα τέλη του 2020 η Kawasaki είχε ανακοινώσει πως επαναφέρει το όνομα της Meguro στις κλασικές μοτοσυκλέτες της, παρουσιάζοντας το γνωστό μας W800 ως Meguro K3 για την Ιαπωνία. Έκτοτε κανένα προϊόν Meguro δεν έχει πατήσει τις ρόδες του στους ευρωπαϊκούς δρόμους, όμως αυτό πρόκειται να αλλάξει το 2025.

To 2024 η Meguro, μας λέει η Kawasaki, γιορτάζει τα 100 της χρόνια -αν και, να προσθέσουμε εμείς δεν υπάρχει πια, αφού απορροφήθηκε από την Kawasaki-, και τώρα το Akashi μας δίνει την πρώτη μοτοσυκλέτα με το λογότυπο της Meguro στο ρεζερβουάρ για την Ευρώπη, που θα ακούει στο όνομα S1.

Χρησιμοποιώντας έναν αερόψυκτο, μονοκύλινδρο κινητήρα, το Meguro S1 παραπέμπει στο δημοφιλές μοντέλο 250cc SG της δεκαετίας του 1960.

Για την ώρα η Kawasaki αναφέρει ελάχιστα τεχνικά χαρακτηριστικά για το S1 / W230, όπως τα 143 κιλά του βάρους του, τη χαμηλή του σέλα (δεν μας λέει όμως το ύψος της), τη διάμετρο των καλαμιών του συμβατικού πιρουνιού (37 mm), και την ύπαρξη προφόρτισης 5 θέσεων στα δυο πίσω αμορτισέρ.

Το κλασικό ύφος ολοκληρώνουν τα φιλέτα στο ρεζερβουάρ, η pea-shooter εξάτμιση, οι ακτινωτοί τροχοί, τα σιδερένια φτερά, τα δυο στρογγυλά όργανα ενδείξεων, κ.α.

Οι δύο εκδόσεις διαφέρουν ως προς το στιλ και το φινίρισμα, με το ρεζερβουάρ της W230 να είναι βαμμένο και να κοσμείται από ένα τρισδιάστατο σήμα W, ενώ η Meguro έχει χρωμιωμένο ρεζερβουάρ με βαμμένα πάνελ και το ιστορικό σήμα Meguro. Διαφορές τέλος έχουν στα όργανα -δεν διευκρινίζεται πού- και στη ραφή της σέλας.

Βρισκόμαστε εις αναμονή περισσότερων πληροφοριών για τις δυο μοτοσυκλέτες που φέρνουν ξανά το κλασικό ύφος στα μικρά μοντέλα της Kawasaki, κάτι που περιμέναμε από τις εποχές του Estrella.

Ετικέτες