BMW C 400 GT και Χ 2025 - Ώρα ανανέωσης, σχεδόν χωρίς αλλαγές στη σχεδίαση [Video]

Νέα TFT οθόνη, έξτρα χώρος κάτω από τη σέλα, Euro 5+ προδιαγραφές - Τιμές στην Ελλάδα
νέα BMW C 400 GT και C 400 X 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

10/10/2024

Τα 400άρια scooter της BMW, C 400 GT and C 400 X, ανανεώνονται για τη νέα χρονιά με περισσότερο στάνταρ εξοπλισμό και κινητήρα προδιαγραφών Euro 5+.

H BMW άλλαξε στα C 400 GT και C 400 X και έβαλε μια νέα TFT με διαγώνιο στις 6,5 ίντσες, η οποία συνδέεται με το πολυχειριστήριο στο αριστερό γκριπ, ενώ για το GT η γερμανική εταιρεία προσφέρει προαιρετικά οθόνη-tablet 10,25 ιντσών. Και στις δύο περιπτώσεις προσφέρεται συνδεσιμότητα με smartphone και έλεγχος κλήσεων, μηνυμάτων, μουσικής και πλοήγησης, ενώ αν το κράνος και το κινητήτό είναι συνδεδεμένα με την οθόνη με Bluetooth δεν απαιτείται η εφαρμογή της BMW για τον έλεγχό τους.

Στον στάνταρ εξοπλισμό των μεσαίου κυβισμού σκούτερ της BMW ανήκει το cornering ABS (ABS Pro το ονομάζουν οι Βαυαροί), όπως και το Dynamic Brake Control (DBC) που δεν επιτρέπει στον ψεκασμό να τροφοδότήσει το μοτέρ, από μία τιμή επιβράδυνσης και έπειτα -στο δυνατό φρενάρισμα- ακόμη και αν ο αναβάτης ανοίξει το γκάζι, ενώ το σύστημα ενεργοποιεί και τα αλάρμ σε φρενάρισμα πανικού. Στάνταρ είναι και το traction control όπως και το  Engine Drag Torque Control (MSR) που ανάλογα με τις συνθήκες μειώνει το φρένο του κινητήρα για να σταθεροποιήσει το scooter.

νέα BMW C 400 GT και C 400 X 2025

O 400άρης κινητήας και στις δύο περιπτώσεις δέχτηκε τις αλλαγές που χρειάστηκαν για να πληροί της προδιαγραφές Euro 5+ και η απόδοσή του βρίσκεται στους 34 ίππους και τα 3,57 κιλά ροπής στις 7.500 και 5.750 σ.α.λ. αντίστοιχα. παραμένοντας ως είχε.

Κάτω από τη σέλα ο αποθηκευτικός χώρος έχει αυξηθεί κατά τρία λίτρα για το C 400 X, ενώ για το GT η αύξηση φτάνει συνολικά τα 12 λίτρα με τη BMW να υπολογίζει και τα ντουλαπάκια, ενώ η ζελατίνα του ρυθμίζεται πλέον χειροκίνητα. 

νέα BMW C 400 GT και C 400 X 2025

Οι Γερμανοί βελτίωσαν και τη χωρητικότητα του έξτρα top case που βρίσκεται πλέον στα 43,5 λίτρα. Πιο σημαντικά ίσως αυξήθηκε το βάρος που μπορεί να μεταφέρει από τα πέντε στα 10 κιλά, ενώ εντός θα βρείτε θύρα USB που δεν χρειάζεται να την ψάξετε γιατί υπάρχει και φωτισμός.

Στη σχεδίαση δεν υπάρχουν αλλαγές στα δύο scooter της BMW, ή για να ακριβολογούμε θα πρέπει να περάσετε αρκετά δευτερόλεπτα κοιτάζοντας το ράμφος του "Χ" για να καταλάβετε ότι είναι ελαφρώς διαφορετικό από του υπάρχοντος μοντέλου. Το GT συνεχίζει την πορεία του αυτούσιο ωστόσο και τα δύο είναι διαθέσιμα σε δύο νέες εκδόσεις C 400 X "Rugged" και C 400 GT "Exclusive".

νέα BMW C 400 GT και C 400 X 2025

Το C 400 X "Rugged" ξεχωρίζει από το ματ λαδί χρώμα "Kalamata metallic matt", με τη BMW να χρησιμοποιεί ξανά το όνομα της ελληνικής πόλης σε μια νέα απόχρωση πρασίνου. Η έκδοση έχει επίσης ζάντες βαμμένες κόκκινες, "χρυσές" δαγκάνες και αυτοκόλλητα που το κάνουν υποτίθεται πιο σκληροτράχηλο σχεδιαστικά, ενώ η ζελατίνα είναι φιμέ, η επένδυση της σέλας μαύρη-κόκκινη και τα ελαστικά έχουν "off road" σχεδίαση. Προαιρετικά είναι διαθέσιμες και χούφτες και στις φωτογραφίες φαίνονται επίσης και κάγκελα στα πλαϊνά του φαίρινγκ αλλά και μεταλλικά ένθετα στην ποδιά.

Το C 400 GT "Exclusive" είναι βαμμένο σε λευκό περλέ χρώμα, οι ζάντες είναι βαμμένες χρυσές, οι δαγκάνες κόκκινες και η επένδυση φέρει κεντημένο σήμα. Παράλληλα υπάρχει και προτζέκτορας που προβάλλει το σήμα της BMW στον δρόμο, στο πάτωμα και όχι στους καθρέπτες, όπως συνηθίζεται στα αυτοκίνητα, ενώ και εδώ υπάρχουν μεταλλικά ένθετα στην ποδιά.

Η τιμή του C 400 X στην Ελλάδα ξεκινά από τα 7.300 ευρώ και του C 400 GT από τα 8.400 ευρώ.

 

Τα KTM έβαλαν TABLET! Νέα οθόνη ΑΦΗΣ με Android 22,35εκ! Κάθετη και οριζόντια V80-H88 με δικό της GPS!

Ξενίζει το μέγεθος στις γυμνές μοτοσυκλέτες
Τα KTM έβαλαν TABLET! Νέα οθόνη ΑΦΗΣ με Android 22,35εκ! Κάθετη και οριζόντια V80-H88 με δικό της GPS!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

10/10/2024

Όπως μας είχε προετοιμάσει, η KTM περνά σε μία νέα αρχιτεκτονική για τον έλεγχο των ηλεκτρονικών και την πληροφόρηση του αναβάτη, μέσα από μία νέα έγχρωμη οθόνη αφής 8,8 ιντσών στην οριζόντια τοποθέτηση και 8 ιντσών στην κάθετη.

Νέοι είναι και οι διακόπτες που επιτρέπουν την πλοήγηση στο μενού όπως επίσης και η μονάδα διασύνδεσης με το κινητό τηλέφωνο του αναβάτη, που υπόσχεται τώρα πλήρη υποστήριξη όλων των ειδικών χαρακτήρων και γλωσσών, όπως επίσης και καλύτερη συνεργασία με όλες τις μάρκες.

Η οθόνη υποστηρίζει ανάλυση 1280x720 και αποδίδει 256.000 έναντι των 65.000 που είχε πριν, με την KTM να ενημερώνει για ειδική επίστρωση αντιχάραξης, απώθησης αποτυπώματος και αντανάκλασης αν και αρχίζουμε να έχουμε αμφιβολίες από την ίδια την φωτογραφία που ανέβασαν με το είδωλο του αναβάτη να σου αποσπά την προσοχή.

Η KTM εκμεταλλεύεται την λειτουργία αφής όπως και το μέγεθος της οθόνης για να δημιουργήσει περισσότερους ψηφιακούς διακόπτες, απεικονίζοντας κουμπιά που ενεργοποιούν τα θερμαινόμενα γκριπ, την θερμαινόμενη σέλα ή τα φώτα ομίχλης. Επιμένουν επίσης πως θα μπορείς να χειρίζεσαι αυτή τη λειτουργία με βροχή ή φορώντας τα γάντια.

Το μέγεθός της σημαίνει πως μπορεί να χωριστεί στη μέση και να προσφέρει πολλές διαφορετικές διατάξεις -5 συνολικά- ώστε ο αναβάτης να διαλέξει εκείνη που του ταιριάζει περισσότερο. Βασικότερο όλων είναι πως ο αναβάτης θα μπορεί να απεικονίζει τον χάρτη και οδηγίες κατεύθυνσης ΧΩΡΙΣ να έχει συνδέσει το κινητό του τηλέφωνο! Η μονάδα διασύνδεσης τρέχει το δικό της λειτουργικό βασισμένο στο Android με 32GB αποθηκευτικό χώρο, μνήμη RAM 3GB και μπορεί να δεχθεί eSim, ενώ ενσωματώνει GPS, Bluetooth και Wi-Fi!

Τα KTM έβαλαν TABLET! Νέα οθόνη ΑΦΗΣ με Android 22,35εκ! Κάθετη και οριζόντια V80-H88 με δικό της GPS!

Αυτομάτως αυτό κάνει όλους τους κατασκευαστές συσκευών πλοήγησης να μισήσουν την KTM που φέρνει κάτι που στον χώρο των αυτοκινήτων υπάρχει εδώ και λίγα χρόνια.

Στους διακόπτες έχουμε ένα νέο Joystic 5 κατευθύνσεων, που σημαίνει δεξιά, αριστερά, πάνω, κάτω και πάτημα επιβεβαίωσης και είσοδο στο μενού. Στις αλλαγές υπάρχουν φυσικά και οι διακόπτες ελέγχου του αυτόματου κιβωτίου.

Δεν είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος οθόνη καθώς η BMW έχει 10 ιντσών έγχρωμη TFT στις μεγάλες τουριστικές της εδώ και μία δεκαετία, ενώ η CFMOTO έχει σε μοντέλο που κυκλοφορεί μόνο στην Κίνα (με V2 κινητήρα1250 κυβικά  σε σχέδια KTM) με 12 ιντσών οθόνη.

Επίσης δεν είναι η πρώτη οθόνη αφής καθώς εδώ και χρόνια η Honda έχει κάνει την διαφορά σε Africa Twin και Goldwing. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που έχουμε όλες αυτές τις λειτουργίες ενσωματωμένες και με αυτόνομη συνδεσιμότητα με την υποστήριξη eSim που πολύ εύκολα μπορεί να δώσει στον αναβάτη Roaming internet σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου…

Ετικέτες