MXGP 2024, Ισπανία - Παγκόσμιος Πρωταθλητής 2024 ο Jorge Prado με GASGAS [VIDEO]

Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην MX2 ο Kay de Wolf με Husqvarna
Jorge Prado MXGP παγκόσμιος πρωταθλητής 2024 Motocross
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

30/9/2024

Εντός έδρας και μπροστά σε περισσότερους από 35.000 θεατές ο Jorge Prado στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στη μεγάλη κατηγορία MXGP για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ενώ στην MX2 ο τίτλος πήγε στον αναβάτη της Husqvarna Kay de Wolf. Έτσι η Pierer Mobility έβαλε τη σφραγίδα της στο φετινό Πρωτάθλημα αναβατών, με τη Honda να παίρνει τον τίτλο κατασκευαστών στη μεγάλη κατηγορία.

Με έναν συναρπαστικό γύρο, όπως άλλωστε ήταν και οι περισσότεροι της χρονιάς, έκλεισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross στην Ισπανία με τον Jorge Prado (Red Bull GASGAS Factory Racing) να επιβάλλεται τελικά του μεγάλου φετινού αντιπάλου του Tim Gajser (Team HRC) και να παίρνει τον τέταρτο παγκόσμιο τίτλο στη μέχρι τώρα καριέρα του -δύο ακόμη στην MX2.

Μπροστά στο κοινό της πατρίδας του ο Prado έδειξε από την αρχή ότι δεν είχε καμία πρόθεση να αφήσει το Πρωτάθλημα να κριθεί από την προσπάθεια του Gajser (Honda) ή του πολύ δυνατού όλη τη χρονιά Jeffrey Herlings (Red Bull KTM Factory Racing) που ήταν και ο ταχύτερος όλων στο ζέσταμα. 

Jorge Prado MXGP παγκόσμιος πρωταθλητής 2024 Motocross

Επιβεβαιώντας τον ρυθμό που έδειξε στις κατατακτήριες, στον πρώτο αγώνα ο Prado έστριψε με αξιοσημείωτη διαφορά πρώτος και έμεινε μπροστά μέχρι το τέλος παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Gajser να μείνει πίσω του και να τον πιέσει, κάτι που τελικά δεν κατάφερε αφού ο Prado άνοιξε διαφορά από τον αναβάτη της Honda που έφτασε έως και τα επτά δευτερόλεπτα. 

Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Jeremy Seewer (Kawasaki Racing Team) παίρνοντας τη θέση από τον Herlings, ο οποίος ξεκίνησε πολύ δυνατά και έδειξε ότι έχει τον ρυθμό για να πιέσει τους πρωτοπόρους, ωστόσο μια έξοδος από την πίστα που θεωρήθηκε ότι έδωσε αβαντάζ στον αναβάτη της ΚΤΜ του στοίχισε ποινή τριών θέσεων. Τέταρτος ο έτερος αναβάτης της Kawasaki, Romain Febvre, με τον Alberto Forato (Standing Construct Honda) να κλείνει την πρώτη πεντάδα παρά την πτώση που είχε.

Ο δεύτερος αγώνας ξεκίνησε όπως και ο πρώτος με τον Prado να στρίβει ξανά πρώτος για το 18ο holeshot της χρονιάς. Ο Gajser  βγήκε εκτός πίστας, αλλά δεν τιμωρήθηκε με κάποια ποινή καθώς δεν θεωρήθηκε ότι κέρδισε κάποιο πλεονέκτημα από το λάθος του, ενώ Helrings και Febvre ξεκίνησαν την καταδίωξη του Ισπανού με τον Gajser να βρίσκεται τέταρτος κλείνοντας τον πρώτο γύρο έχοντας τον Seewer πίσω του.

Jorge Prado MXGP παγκόσμιος πρωταθλητής 2024 Motocross

Η αγωνία κορυφώθηκε στον έβδομο γύρο όταν ο Prado, περνώντας παραλίγο να πέσει σε ένα σημείο φαινομενικά ακίνδυνο, βγήκε για λίγο εκτός πίστας και για μερικές στροφές έπειτα από αυτό πήγαινε με ρυθμό σαφώς χαμηλότερο από τον απαιτούμενο. Ο Herlings που ακολουθούσε εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ευκαρία που του δόθηκε και πέρασε στην πρώτη θέση, ενώ πίσω του ακολούθησαν οι Febvre και Gajser.

Την κακή στιγμή του Prado δεν μπόρεσε να την εκμεταλλευτεί ο Gajser που πίεσε όσο μπορούσε για να πλησιάσει τον δεύτερο Febvre αλλά δεν τα κατάφερε με τον Γάλλο και τον Herlings να οδηγούν ταχύτατα και χωρίς λάθη και τον αναβάτη της ΚΤΜ να παίρνει τελικά την καρό σημαία έχοντας πίσω του τον Febvre και τον Gajser τρίτο. Ο Prado, αφού σιγουρεύτηκε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη μοτοσυκλέτα -αρχικά φάνηκε ότι κάτι τρέχει- έκανε τελικά αυτό που χρειάστηκε για να πάρει τον τίτλο και τη νίκη στη γενική και τερμάτισε τέταρτος έχοντας πίσω του Seewer.

"Αυτό είναι απλά απίστευτο, στην αρχή της σεζόν ούτε καν θα το φανταζόμουν ότι θα βρισκόμουν σε αυτή τη θέση και το διασκέδασα τόσο πολύ ενώ ο δεύτερος αγώνας έμοιαζε ατελείωτος γνωρίζοντας πόση δουλειά έχει γίνει για όλο αυτό και όλους τους φιλάθλους που ήρθαν εδώ και με υποστήριζαν σε κάθε γύρο και ήταν φανταστικό να το δω.", δήλωσε προφανώς με μεγάλη ανακούφιση μετά τη λήξη του δεύτερου αγώνα ο Prado. 

Tim Gajser Team HRC

Από την άλλη ένας εμφανώς απογοητευμένος Gajser, που έχασε στον προηγούμενο αγώνα την πρωτοπορία στο πρωτάθλημα, είπε: "Είχαμε μια υπέροχη σεζόν, καλή μάχη με τον Jorge και με τον Jeffrey. Συγχαρητήρια λοιπόν στον Jorge που κέρδισε τον τίτλο. Ήμουν πολύ κοντά αυτή τη χρονιά, έκανα το καλύτερο που μπορούσα και νομίζω ότι είχαμε ένα πραγματικά καλό πρωτάθλημα", δήλωσε ο Σλοβένος που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την ομάδα του και όλους όσοι τον στήριξαν.

Ο Herlings δήλωσε χαρούμενος με την κατάταξή του ως τρίτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MXGP και έδωσε τα εύσημα και τα συγχαρητήρια στον Prado λέγοντας ότι ήταν καλύτερος όλη τη χρονιά και "βασιλιάς" όπως τον χαρακτήρισε στις εκκινήσεις.

Με την GASGAS o 23χρονος Prado κατάφερε να κερδίσει το δεύτερο σερί παγκόσμιο πρωτάθλημα του στη μεγάλη κατηγορία με μόλις 10 βαθμούς διαφορά από τον Gajser (Honda) με 996 και 986 βαθμούς αντίστοιχα. Τρίτος με 944 βαθμούς βρέθηκε ο Jeffrey Herlings (KTM), με τους δύο αναβάτες της Kawasaki, Seewer και Febvre να ακολουθούν στις θέσεις #4 και #5 με 686 και 651 βαθμούς αντίστοιχα και να κλείνουν την πρώτη πεντάδα.

Herlings

Στους Κατασκευαστές τον τίτλο του Πρωταθλητή κατέκτησε η Honda με 1017 βαθμούς, με την GASGAS στη δεύτερη θέση με 996 πόντους και τρίτη την KTM που κατάφερε να συγκεντρώσει 956 βαθμούς. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η Kawasaki (867 β.) με τη Yamaha πέμπτη (748 β.). Την έκτη θέση κατέκτησε η Fantic με 643 βαθμούς, με τη Husqvarna 7η (327 β.), την Beta στην όγδοη θέση (171 β.) και την Ducati ένατη με 19 βαθμούς.

MX2
Στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς στην Castilla La Mancha κρίθηκε το πρωτάθλημα αναβατών και στην κατηγορία MX2 με τους αναβάτες της Nestaan Husqvarna Factory Racing, Kay de Wolf και Lucas Coenen, να παλεύουν για την πρωτιά μέχρι τέλους, ενώ μετά τη λήξη και του δεύτερου αγώνα τους χώριζαν μόλις 20 βαθμοί.

Jorge Prado MXGP παγκόσμιος πρωταθλητής 2024 Motocross

Ο νέος Παγκόσμιος Πρωταθλητής MX2, De Wolf, είχε απέναντί του έναν μαχητικότατο Coenen που έκανε ότι μπορούσε για να φτάσει ο ίδιος στον τίτλο κερδίζοντας και τους δύο αγώνες. Ωστόσο ο De Wolf υπερασπίστηκε σωστά την βαθμολογική του πρωτοπορία και έκανε αυτό που χρειάστηκε: τερμάτισε έβδομος στον πρώτο αγώνα και αλλάζοντας στρατηγική στον δεύτερο αγώνα ξεκίνησε σαφώς πιο επιθετικά, έστριψε πρώτος και τελικά τερμάτισε δεύτερος αφήνοντας τον ομόσταυλό του να τον περάσει για τη νίκη με αποτέλεσμα να έχει τη βαθμολογική διαφορά που χρειαζόταν για να στεφθεί πρωταθλητής και να πάρει παράλληλα την τέταρτη θέση γενικής.

Ο Kay de Wolf πήρε το πρωτάθλημα με 959 βαθμούς, με τον Lucas Coenen στη δεύτερη θέση με 939 πόντους και τον Simon Laengenfelder τρίτο με 852 βαθμούς. Τέταρτος ο Liam Everts  της KTM (749 β.) και στην πέμπτη θέση με 694 βαθμούς ο Mikkel Haarup της Monster Energy Triumph Racing. 

Στους Κατασκευαστές Πρωταθλήτρια στέφθηκε στην MX2 η Husqvarna με 1.105 βαθμούς, με την KTM δεύτερη με 942 και την GASGAS τρίτη με 864 βαθμούς με τον όμιλος της PIERER Mobility AG να κυριαρχεί στη μικρή κατηγορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ΜΧ.
 

MX2 παγκόσμιος πρωταθλητής 2024 Motocross

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross Κρηνίδες: Αγώνας με δυνατό θέαμα στην Καβάλα!

Το BMU ενισχύει πάντα τον ανταγωνισμό!
Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross Κρηνίδες: Δυνατό θέαμα με πολλές συμμετοχές!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

30/9/2024

Σε ένα εξαιρετικό κλίμα με τους θεατές να κάνουν την εμφάνισή τους την βασική ημέρα του αγώνα ανταμείβοντας τους αγωνιζόμενους για την προσπάθειά τους, ολοκληρώθηκε ο αγώνας MX στις Κρηνίδες.

Στην MX1 ο Tompa (#411) κυριάρχησε στην γενική κερδίζοντας και τα δύο σκέλη με τον Κουζή (#338 ΤΜ) να μένει πιο κοντά του στον πρώτο αγώνα χωρίς όμως να γίνει κάποια επίθεση. Ο Tompa έκανε τον ταχύτερο χρόνο και στα δύο σκέλη και οδήγησε σε διαφορετικό επίπεδο χαρίζοντας θεάμα.

Ο Ράδος (#97 GASGAS) πήρε την τρίτη θέση γενικής στο πρώτο σκέλος με πολύ όμορφη μάχη με Georgiev (#800) και Georgiou (#121) χωρίς να δυσκολευτεί να επικρατήσει και χωρίς να απειλείται για το σύνολο του σκέλους. Αντιθέτως #800 και #121έδωσαν μάχη μεταξύ τους με τουλάχιστον δύο προσπάθειες από το #121 να περάσει μπροστά που δεν είχαν αποτέλεσμα.

Ο Κρητικός (#160 KTM) που ταλαιπωρούταν με θέμα υγείας από την αρχή του διημέρου, πάλεψε και κατάφερε να πάρει την 6η θέση και μάλιστα η μάχη ήταν εντονότερη στο δεύτερο σκέλος καθώς είχε μπροστά τον πάντα ανταγωνιστικό και ετοιμοπόλεμο Ράδο που στο δεύτερο σκέλος δεν κράτησε πίσω το #800 και το #121. Αντίστοιχα η προσπάθεια του #121 που δεν ευοδώθηκε στο πρώτο σκέλος, είχε τώρα αποτέλεσμα παίρνοντας την τρίτη θέση γενικής, ενώ σταθερά εμπρός ήταν ο Κουζής και ακόμη πιο μπροστά ο Tompa.

Στην MX2 ο Κανάκης (#49 KTM) σάρωσε τον ανταγωνισμό του με οδηγώντας σε άλλο επίπεδο πήρε δύο ξεκάθαρες νίκες με καθοριστική διαφορά και στους δύο αγώνες και με χρόνους άμεσα συγκρίσιμους με την MX1! Ειδικά στο πρώτο σκέλος ο Κανάκης θα μπορούσε με την ΜΧ2 μοτοσυκλέτα του να ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου της ΜΧ1! Σημείωσε έναν αλάνθαστο αγώνα και στα δύο σκέλη με μπόλικο θέαμα και οδήγηση σεμιναρίου.

Αντίστοιχα άξιος συγχαρητηρίων ο Φωτάκης (#307 KTM) που πήρε την δεύτερη θέση στο πρώτο σκέλος κρατώντας πίσω του τον Λυρίου (#161 FANTIC). Ο Φωτάκης έκανε κι ένα πάρα πολύ καλό χρόνο εξασφαλίζοντας έτσι και την δεύτερη θέση γενικής τερματίζοντας 4ος στο δεύτερο σκέλος.

Αντίστοιχα ο Ζούνης (#37 Yamaha) πήρε την 5η και την 3η θέση στα δύο σκέλη εξασφαλίζοντας την 3η θέση στην τελική κατάταξη του αγώνα. Ο Λυρίου (#161 FANTIC) ήρθε 3ος στο πρώτο σκέλος και 6ος στο δεύτερο ανεβαίνοντας στην 4η θέση της τελικής κατάταξης ημέρας όπου την πεντάδα κλείνει ο Θεοδωρίδης (#344 GASGAS) που στον πρώτο αγώνα ήρθε 4ος και στον δεύτερο 5ος.

Για ακόμη μία φορά ο Μερκούρης (#111 KTM) ήταν ο πρώτος της ΜΧ125 και πολύ υψηλά σε απόδοση, οδηγώντας με τους πρώτους της ΜΧ2 και με γυρολόγιο που τον καθιστά ανταγωνιστικό τους ενώ έχει πολύ μικρότερη σε δύναμη, μοτοσυκλέτα.

Στην MXOPEN την γενική πήρε ο Hristian (#90) με νίκη και στα δύο σκέλη ακολουθούμενος στο πρώτο από τον Γρηγοριάδη (#25 Husqvarna) και τον Βαγγελάκο (#112 Fantic) ο οποίος κράτησε την τρίτη θέση και στο δεύτερο σκέλος που δεύτερος εκεί ανέβηκε ο Τζιωρας (#46 KTM). Αντίστοιχα κράτησε και την δεύτερη στην κατάταξη ημέρας όπου εκεί την πεντάδα έκλεισαν Γρηγοριάδης, Βαγγελάκος και Πακαταρίδης (#72 KTM).

Στον δεύτερο αγώνα της MXSenior ο Καρασακίδης (#177 GASGAS) ένας από τους πιο δυνατούς αναβάτες της χώρας, δεν άντεξε την επιδρομή του Cojanu (#711) το Σάββατο και απάντησε παίρνοντας την νίκη. Ο συντάκτης του ΜΟΤΟ, Δημήτρης Κεραμιδάς (#777 Suzuki) πήρε την 4η θέση ως ο επόμενος καλύτερος Έλληνας σε αυτό το σκέλος, κάτι που τον ανέβασε στην τρίτη θέση γενικής για το ελληνικό πρωτάθλημα και τον 6ο αγώνα. Πρώτοι στις Κρινήδες ο Καρασακαλίδης και δεύτερος ο Βασιλειάδης (#67 KTM).

Στην MX85, άλλη μία από τις κατηγορίες που η συνύπαρξη με το BMU ανακάτεψε πολύ την τράπουλα γενικής, καλύτερος Έλληνας στο τέλος των δύο σκελών ήταν ο Χατζακης (#21 Yamaha) ακολουθούμενος από τον Χατζηβασιλείου (#111 KTM) και οι μόνοι εντός πεντάδας γενικής.

Αντίστοιχα και στην MX65 ο Τρακαδας (#2 KTM) ήταν ο καλύτερος της ελληνικής πλευράς σκαρφαλώνοντας στην δεύτερη θέση γενικής, ακολουθούμενος από τον Φωτόπουλο (#911 Yamaha) παίζοντας και οι δύο πολύ ψηλά και με εξαιρετική οδήγηση.

Στην MXWOMAN η Λάμπρου Ιωάννα άλλαξε για λίγο την θέση της πρώτης Ελληνίδας με την αδερφή της Αμαλία, κρατώντας όμως τα σκήπτρα για την τελική κατάταξη, μαζί με την δεύτερη θέση γενικής.

 

Αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα και οι πρώτες φωτογραφίες.
Θα ακολουθήσει μία πλήρης, μεγάλη συλλογή φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης: