Σκάνδαλο Kobe Steel: Ακατάλληλα μέταλλα σε ιαπωνικά εργοστάσια!

Kobe Steel Scandal
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

12/10/2017

Ένα μεγάλο βιομηχανικό σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στην Ιαπωνία τις τελευταίες ημέρες με θύματα τους κατασκευαστές οχημάτων. Συγκεκριμένα η ιαπωνική εταιρεία Kobe Steel που προμηθεύει με προϊόντα ατσαλιού και αλουμινίου περισσότερους από 200 κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο, παραδέχτηκε ότι παραποιούσε τα έγραφα με τις προδιαγραφές αντοχής των μετάλλων που έστελνε στους πελάτες της.

Στο σχετικό άρθρο της εφημερίδας Guardian αναφέρονται όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων της Ιαπωνίας, η Ford, η Boeing και η Toshiba, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν δηλώσει ότι χρησιμοποίησαν τα μεταλλεύματα με τα παραποιημένα πιστοποιητικά της Kode Steel για την κατασκευή τμημάτων αυτοκινήτων, αεροπλάνων και τρένων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία αναφορά για ύπαρξη τέτοιων υλικών σε μοτοσυκλέτες, καθώς το σκάνδαλο έχει επιβεβαιωθεί μόνο για τα φύλλα αλουμινίου της εταιρείας και ερευνάται για τα υπόλοιπα προϊόντας της.  Όμως δεν θα μας προκαλέσει έκπληξη αν υπάρξουν αναφορές στο άμεσο μέλλον, καθώς η Kobe Steel είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής μετάλλων της Ιαπωνίας.

Η Kobe Steel ήταν μέχρι και την στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο, μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες και πιο σεβαστές εταιρίες της Ιαπωνίας, με περισσότερα από εκατό χρόνια ιστορίας. Εξελίχθηκε πριν, κατά την διάρκεια κι αμέσως μετά τον Β’ΠΠ, σε βασικό προμηθευτή πρώτης ύλης για τα πολυάριθμα γιαπωνέζικα εργοστάσια, σε μία σειρά από βιομηχανικές κατηγορίες που περιλαμβάνουν και δεν περιορίζονται σε: Αυτοκίνητα, τρένα, αεροσκάφη, μοτοσυκλέτες.

Το αρχικό ξέσπασμα του σκανδάλου προκάλεσε μία βίαιη πτώση στα χρηματιστήρια που έγινε προσπάθεια να περιοριστεί λέγοντας πως είναι περιορισμένης έκτασης σε πρόσφατα συμβόλαια. Παρακολουθούσαμε με ενδιαφέρον τις πρώτες αντιδράσεις, περιμένοντας να δούμε πώς θα εξελιχθούν κι αν θα περιλαμβάνουν τους κατασκευαστές μοτοσυκλετών. Τις τελευταίες ώρες το σκάνδαλο γιγαντώνεται καθώς δίνονται στοιχεία στην δημοσιότητα όπου αναφέρονται σε 40.000 τόνους με παραποιημένα στοιχεία και εκτείνονται σε διάρκεια χρήσης δεκαετίας.

Είναι λοιπόν μεγάλη η πιθανότητα, το σκάνδαλο αυτό να επεκταθεί στις μοτοσυκλέτες τις επόμενες ώρες και μέρες.

Ως πελάτες της Kobe Steel από τους ισολογισμούς των εταιριών εμφανίζονται η Honda και η Suzuki πράγμα όμως που αυτή την στιγμή δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από το γεγονός ότι θα εξεταστούν οι αποστολές από την Kobe Steel προς τις εταιρίες αυτές, από την δικηγορική εταιρία που διαχειρίζεται την υπόθεση.

Από την Honda Ιαπωνίας επιβεβαιώνεται πως η Kobe Steel ήταν προμηθευτής διευκρινίζοντας πως την πρώτη ύλη την χρησιμοποιούσαν μονάχα για τα καπό και τις πόρτες των αυτοκινήτων. Ουδεμία αναφορά προς τις μοτοσυκλέτες…

 
Στις 8 Οκτωβρίου 2017 ο διευθύνων σύμβουλος της Kobe Steel κ. Naoto Umehara απολογείται σε συνέντευξη τύπου στο Τόκυο! (Kyodo News):

 

Οι αναφορές προς τους κατασκευαστές μοτοσυκλετών, αυτή την στιγμή δεν μπορούν να αξιολογηθούν για τρεις λόγους: Διότι δεν γνωρίζουμε ποιες αγορές εξυπηρετούνται από τα εργοστάσια της Ιαπωνίας, για κάθε κατασκευαστή ξεχωριστά. Δεν πρέπει να εξαιρούνται οι υπόλοιποι κατασκευαστές, που δεν αναφέρονται καθώς ο έλεγχος συνεχίζεται και το πιθανότερο είναι πως θα εμφανιστεί και το όνομα των υπολοίπων στην συνέχεια. Στο MOTO γνωρίζουμε, καθώς είμαστε από τους ελάχιστους Ευρωπαίους δημοσιογράφους που έχουμε επισκεφτεί τις γραμμές παραγωγής κατασκευαστών μοτοσυκλετών στην Ιαπωνία, πως τουλάχιστον για τις μοτοσυκλέτες διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι των πρώτων υλών.

Για να καταλάβουμε λοιπόν που πατάμε: Είμαστε στην κορυφή ενός παγόβουνου που μόλις έχει αποκολληθεί. Τις επόμενες μέρες μπορεί αυτό να εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο αντίστοιχο της Volkswagen, μπορεί όμως ο όγκος να μην είναι και τόσο μεγάλος. Αν οι ελεγκτές αποφανθούν πως η πρώτη ύλη με τα παραποιημένα στοιχεία, επηρεάζει και προμηθευτές εργοστασίων – που δημιουργούν τους δικούς τους δειγματοληπτικούς ελέγχους- τότε το σκάνδαλο αυτό θα αποκτήσει μορφή χιονοστιβάδας…

Αυτή την στιγμή δεν έχει σκιαγραφηθεί το μέγεθος του σκανδάλου. Επηρεάζονται από κράματα αλουμινίου, μέχρι επιχρυσωμένα μέταλλα και σίδηρος, που σημαίνει πως επεκτείνεται και στα ηλεκτρονικά, στις οθόνες και τα όργανα…

Παρακολουθούμε όλες τις πληροφορίες για την πορεία της είδησης, τις φιλτράρουμε και θα ενημερώνουμε για οποιαδήποτε εξέλιξη στην ζώνη που αφορά τις μοτοσυκλέτες..

Kawasaki Motor Europe - Θύμα μεγάλης κυβερνοεπίθεσης από την ομάδα RansomHub

Κλάπηκαν 487 GB δεδομένων τα οποία εμφανίστηκαν στο Dark Web
Kawasaki Motor Europe cyber-attack
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/9/2024

Στις 5/9/24 η Kawasaki Motors Europe έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης από την ομάδα RansomHub, crackers της οποίας έκλεψαν από την “πράσινη” εταιρεία 487 GB δεδομένων, απειλώντας να τα δημοσιοποιήσουν στον “Σκοτεινό Ιστό”, αν η ιαπωνική εταρεία δεν πλήρωνε λύτρα. Όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, η KME δεν πλήρωσε, και η RansomHub έδωσε στη δημοσιότητα τα δεδομένα που είχε υποκλέψει από την εταιρεία.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο “Σκοτεινός Ιστός” αποτελεί την περιοχή του διαδικτύου που χρησιμοποιείται για παντός είδους έκνομες ενέργειες και είναι προσβάσιμος μόνο μέσω του προγράμματος TOR.

Για την επίθεση, η Kawasaki Motor Europe εξέδωσε ανακοίνωση, όπου αναφέρει τα εξής: “Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Kawasaki Motors Europe, (KME) δέχτηκε κυβερνοεπίθεση, η οποία, αν και δεν ήταν επιτυχής, είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή απομόνωση των διακομιστών της εταιρείας μέχρι να ξεκινήσει αργότερα την ίδια ημέρα ένα στρατηγικό σχέδιο ανάκαμψης. Η KME και τα υποκαταστήματά της στη χώρα λειτουργούν μεγάλο αριθμό διακομιστών και, προληπτικά, αποφασίστηκε να απομονωθεί ο καθένας και να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία εκκαθάρισης με την οποία ελέγχονται όλα τα δεδομένα και εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται κάθε ύποπτο υλικό. Το τμήμα πληροφορικής της ΚΜΕ, το προσωπικό πληροφορικής των υποκαταστημάτων της καθώς και εξωτερικοί σύμβουλοι ασφάλειας στον κυβερνοχώρο πέρασαν την επόμενη εβδομάδα απομονώνοντας και ελέγχοντας όλους τους διακομιστές και αποκαθιστώντας τη διασυνδεσιμότητά τους. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πάνω από το 90% της λειτουργικότητας των διακομιστών είχε αποκατασταθεί και, παρά την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι κάθε διακομιστής ήταν απαλλαγμένος από μη εξουσιοδοτημένες πληροφορίες, η κανονική λειτουργία είχε επανέλθει όσον αφορά τους αντιπροσώπους, τη διοίκηση των επιχειρήσεων και τους τρίτους προμηθευτές, όπως οι εταιρείες logistics.”

Μπορεί η KME να δηλώνει πως η επίθεση “δεν ήταν επιτυχής” όμως site κυβερνοασφάλειας έχουν διαφορετική άποψη, αναφέροντας πως στα εκτεθειμένα αρχεία της KME που βρήκαν τον δρόμο τους προς τον “Σκοτεινό Ιστό” περιλαμβάνονται κρίσιμα επιχειρηματικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών πληροφοριών, τραπεζικών αρχείων, στοιχείων αντιπροσωπείας και εσωτερικών επικοινωνιών. Επίσης, διέρρευσαν κατάλογοι, λίστες αντιπροσώπων, όροι συναλλαγών, κ.α.

Ετικέτες