Scooter2Dakar - Από την Ουγγαρία στη Σενεγάλη με SYM ADX 300
Σχεδόν 9.000 χλμ. για τους δύο Ούγγρους αναβάτες και τo crossover scooter της SYM
Από τον
Θοδωρή Ξύδη
4/12/2024
Δύο Ούγγροι ολοκλήρωσαν χωρίς παρατράγουδα και υποστήριξη το ταξίδι τους με δύο SYM ADX 300, το οποίο ξεκίνησε από την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας για να καταλήξει σε εκείνη της Σενεγάλης.
Το ταξίδι του Janos Mezo, αρχισυντάκτη του ουγγρικού περιοδικού Motorrevu, και του επιχειρηματία Laszlo Pocsik, που έχει λάβει μέρος στο Ντακάρ Ράλι και ήταν αυτός που σχεδίασε τη διαδρομή, ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου και διήρκησε 25 ημέρες για να φτάσουν οι δυο τους από τη Βουδαπέστη στη Ντακάρ περνώντας από τη δυτική Σαχάρα.
Η αποστολή, οργανώθηκε με τη στήριξη της SYM και του συνεργάτη της ΓΚΟΡΓΚΟΛΗΣ Α.Ε. στην Ουγγαρία. Το crossover scooter της ταϊβανέζικης εταιρείας τα κατάφερε τελικά μια χαρά στο δύσκολο έργο που είχε να αντιμετωπίσει περνώντας από τους ευρωπαϊκούς δρόμους σε εκείνους της Αφρικής.
Τα δυο ADX 300 δεν προβλημάτισαν τους αναβάτες τους και επέδειξαν υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες της Σαχάρας με τις ακραίες μεταβολές στη θερμοκρασία. Έκαναν μόνο το προβλεπόμενο service των 5.000 χιλιομέτρων στο Μαρόκο. Η μόνη μετατροπή που χρειάστηκε να κάνουν ήταν να μεγαλώσουν το νύχι του πλαϊνού σταντ ώστε να μην βυθίζεται εύκολα στην άμμο και το ADX 300 να παραμένει όρθιο.
Σταθμοί όπως η Οροσειρά του Άτλαντα, η Σαχάρα, το Μαρόκο, η Μαυριτανία και η Σενεγάλη πρόσφεραν τοπία μοναδικής ομορφιάς στους Mezo και Pocsik και στο Facebook μπορείτε να βρείτε τη σελίδα "Scooter2Dakar" με τους δύο ταξιδιώτες να έχουν καταγράψει με τον φωτογραφικό φακό βήμα-βήμα το ταξίδι τους.
Οι Mezo και Pocsik επέστρεψαν αεροπορικώς στην Ουγγαρία μετά το ταξίδι τους, ενώ όταν με το καλό γυρίσουν και τα ADX 300, οι κινητήρες τους θα λυθούν από την Ουγγρική Τεχνική Σχολή Μοτοσυκλέτας και θα εξεταστούν ενδελεχώς.
Έρχονται νέου τύπου μπαριέρες στον Κηφισό - Για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Με πλαστικά κυλινδρικά τμήματα που περιστρέφονται
Από τον
Θοδωρή Ξύδη
4/12/2024
Η Περιφέρεια Αττικής παρουσίασε το πλάνο της για την αναβάθμιση του Λεκανοπεδίου Αττικής και ανάμεσα στα 281 έργα προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ είναι και η βελτίωση της οδικής ασφάλειας στον Κηφισό.
Στις υποδομές ασφάλειας του οδικού δικτύου μακράν οι πιο αδικημένοι είμαστε εμείς οι μοτοσυκλετιστές αφού όλα τα συστήματα είναι σχεδιασμένα για να "λειτουργούν" με σαφώς βαρύτερα οχήματα και οδηγούς και επιβάτες που δεν είναι εκτεθειμένοι σε αυτά.
Σύμφωνα και με αυτά που παρουσίασε η Περιφέρεια Αττικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύμα Σταύρος Νιάρχος, η οδική ασφάλεια του λεκανοπεδίου αναμένεται να αναβαθμιστεί τα επόμενα χρόνια, με σημαντικότερα ίσως έργα τις επιπλέον πεζογέφυρες που θα κατασκευαστούν σε επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου για τους πλέον ευάλωτους χρήστες των δρόμων αλλά και οι νέου τύπου μπαριέρες που θα τοποθετηθούν στη Λεωφόρο Κηφισού.
Οι μπαριέρες τύπου "rolling" θα τοποθετηθούν τόσο κεντρικά μεταξύ των δύο ρευμάτων της Λεωφόρου όσο και πλευρικά και θα εκτείνονται από το Φάληρο (ΣΕΦ) έως και την έξοδο της Αττικής Οδού, ενώ θα συνδυαστούν και με τσιμεντένια φράγματα τύπου "Jersey".
Οι νέου τύπου μπαριέρες είναι κατασκευασμένες από ατσάλι υψηλής αντοχής και στο μέσο τους φέρουν πλαστικά κυλινδρικά τμήματα που μοιάζουν με βαρελάκια και κατασκευάζονται από EVA, συμπολυμερές αιθυλενίου και οξικού βινυλίου, το οποίο είναι σκληρό αλλά εύκαμπτο.
Τα βαρελάκια στο κέντρο των νέων μπαριερών είναι φυσικά η σημαντικότερη αναβάθμιση σε σχέση με τις σημερινές μπαριέρες αφού αν ένα όχημα χτυπήσει πάνω τους υπό γωνία, τότε ένα μέρος της δύναμης της σύγκρουσης μετατρέπεται σε κινητική ενέργεια αφού επί της ουσίας το όχημα κάνει "γκελ" πάνω στην μπαριέρα. Έτσι μειώνεται η έκταση της ζημιάς και μειώνεται και η πιθανότητα θανάτου και σοβαρού τραυματισμού. Μειώνεται επίσης η πιθανότητα να σπάσουν οι μπαριέρες και να περάσει το όχημα στο αντίθετο ρεύμα ή να ανατραπεί από την σφοδρότητα της σύγκρουσης.
Καλές και ωραίες οι μπαριέρες νέου τύπου που θα τοποθετηθούν στον Κηφισό, οι οποίες, σε σχέση με το παλαιού τύπου σύστημα αναχαίτισης που χρησιμοποιείται σήμερα μπορούν όντως να μειώσουν δραστικά τα θανατηφόρα τροχαιά και τους σοβαρούς τραυματισμούς οδηγών και επιβατών.
Ωστόσο, ως άκαμπτο σύστημα αναχαίτισης οχημάτων και αυτές οι μπαριέρες είναι σχεδιασμένες και κατασκευασμένες για να μπορούν να μειώνουν τον αντίκτυπο μιας σύγκρουσης κυρίως σε αυτοκίνητα και βαρέα οχήματα και σαφώς λιγότερο για τους μοτοσυκλετιστές.
Στην περίπτωση που ένας μοτοσυκλετιστής χτυπήσει πάνω σε αυτές τις μπαριέρες όρθιος, τότε οι πιθανότητες να τραυματιστεί ελαφρύτερα, σε σχέση με τις σημερινές μπαριέρες είναι μεγαλύτερες αφού και εδώ μέρος της ενέργειας από τη σύγκρουση θα μετατραπεί σε κινητική ενέργεια και δεν θα απορροφηθεί ολόκληρη από το σώμα του.
Αν όμως ο μοτοσυκλετιστής πέσει νωρίτερα και συρθεί ως εκεί τότε θα χτυπήσει με κάποιο μέρος του σώματός τους γυμνούς ατσάλινους σωλήνες , οι οποίοι, λόγω σχήματος, μειώνουν την πιθανότητα ακρωτηριασμού σε σχέση με τις σημερινές “γκιλοτίνες”. Ωστόσο εν την εξαλείφουν σε καμία περίπτωση αφού μεταξύ τους υπάρχουν μεγάλα κενά, κάτι που θα μπορούσε να κάνει σε μεγάλο βαθμό η τοποθέτηση στο κάτω μέρος της μπαριέρας ενός συμπαγούς τμήματος, όπως αυτό που μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο video.
Δεν ξέρουμε κατά πόσο θα το κάνει αλλά ελπίζουμε η περιφέρεια να λάβει υπόψη της και εμάς τους μοτοσυκλετιστές κατά τον διαγωνισμό για την αναδοχή του έργου και να "ζητήσει" από τις εταιρείες τις κατάλληλες προδιαγραφές για αυτές τις μπαριέρες ώστε να περιλαμβάνουν στο κάτω τμήμα τους και κλειστή μεταλλική λωρίδα. Ακόμη καλύτερα αυτή η λωρίδα θα μπορούσε να είναι πλαστική και πιο εύκαμπτη, όπως αυτή που σας είχαμε παρουσιάσει πριν από δέκα περίπου χρόνια, η οποία μείωσε δραστικά τους θανάτους και τους σοβαρούς τραυματισμούς μοτοσυκλετιστών όπου εφαρμόστηκε.