Πώς δρούσε η (νέα) σπείρα που έκλεβε μοτοσυκλέτες – [φωτό]

Στην δημοσιότητα τα στοιχεία τους
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

29/3/2018

Update: Τα ονόματα και οι φωτογραφίες των συληλφθέντων έχουν αφαιρεθεί, διότι έχει παρέλθει το εξάμηνο που επιτρέπει ο νόμος να βρίσκονται τα προσωπικά τους στοιχεία στην δημοσιότητα

 

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2017 εντοπίζεται η σύσταση της νέας εγκληματικής σπείρας που δρούσε σε όλη την Αττική με επίκεντρο τις Δυτικές συνοικίες. Η σπείρα είχε μία μικρή διαφοροποίηση στον τρόπο λειτουργίας της. Είχε στρατολογήσει δύο νεαρές γυναίκες, μία ημεδαπή και μία αλλοδαπή που είχαν υποστηρικτικό ρόλο κατόπτευσης του χώρου κατά την διάρκεια των κλοπών αλλά και πριν, κατά την παρακολούθηση του στόχου.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της σπείρας αναζητούσαν - συχνά και μέσω διαδικτυακών σελίδων πώλησης οχημάτων - και εντόπιζαν τις μοτοσυκλέτες σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Κατόπιν τις έθεταν σε επιτήρηση και τις αφαιρούσαν τις νυκτερινές ώρες.

Για τις κλοπές χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητο, το οποίο μετά την κλοπή, συνόδευε την αφαιρεθείσα μοτοσυκλέτα, που οδηγούσε ένας εκ των δραστών, μέχρι τον τελικό της αποδέκτη.

 

Οι τέσσερις από τους κατηγορουμένους, που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά με επισκευές μοτοσυκλετών, παραλάμβαναν τις κλεμμένες μοτοσυκλέτες, τις αποσυναρμολογούσαν και χρησιμοποιούσαν τα εξαρτήματα -ανταλλακτικά για την επισκευή άλλων μοτοσυκλετών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις πλαστογραφούσαν τους αριθμούς πλαισίου και κινητήρα και τα διέθεταν προς πώληση αυτούσια. Σε άλλες περιπτώσεις απέστελλαν, μέσω " COURIER ", τα κλεμμένα ανταλλακτικά σε πελάτες τους στην επαρχία.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί τριάντα μία (31) περιπτώσεις κλοπών μοτοσυκλετών και εξαρτημάτων αυτών, από διάφορες περιοχές της Αττικής.

Από τις έρευνες σε οικίες και συνεργεία, βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός εξαρτημάτων-ανταλλακτικών μοτοσυκλετών. Κατασχέθηκε επίσης το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν για τις κλοπές.

Οι συλληφθέντες, συνολικά οκτώ (8) οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση και άλλων παρόμοιων περιπτώσεων συνεχίζεται.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική δράση τους και την αξίωση της πολιτείας για τον ποινικό κολασμό ομοειδών αδικημάτων που τυχόν αποκαλυφθούν επ’ αφορμή της παρούσης.

 

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-2483217 Του Τμήματος Ασφάλειας Φυλής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Kawasaki Motor Europe - Θύμα μεγάλης κυβερνοεπίθεσης από την ομάδα RansomHub

Κλάπηκαν 487 GB δεδομένων τα οποία εμφανίστηκαν στο Dark Web
Kawasaki Motor Europe cyber-attack
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/9/2024

Στις 5/9/24 η Kawasaki Motors Europe έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης από την ομάδα RansomHub, crackers της οποίας έκλεψαν από την “πράσινη” εταιρεία 487 GB δεδομένων, απειλώντας να τα δημοσιοποιήσουν στον “Σκοτεινό Ιστό”, αν η ιαπωνική εταρεία δεν πλήρωνε λύτρα. Όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, η KME δεν πλήρωσε, και η RansomHub έδωσε στη δημοσιότητα τα δεδομένα που είχε υποκλέψει από την εταιρεία.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο “Σκοτεινός Ιστός” αποτελεί την περιοχή του διαδικτύου που χρησιμοποιείται για παντός είδους έκνομες ενέργειες και είναι προσβάσιμος μόνο μέσω του προγράμματος TOR.

Για την επίθεση, η Kawasaki Motor Europe εξέδωσε ανακοίνωση, όπου αναφέρει τα εξής: “Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Kawasaki Motors Europe, (KME) δέχτηκε κυβερνοεπίθεση, η οποία, αν και δεν ήταν επιτυχής, είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή απομόνωση των διακομιστών της εταιρείας μέχρι να ξεκινήσει αργότερα την ίδια ημέρα ένα στρατηγικό σχέδιο ανάκαμψης. Η KME και τα υποκαταστήματά της στη χώρα λειτουργούν μεγάλο αριθμό διακομιστών και, προληπτικά, αποφασίστηκε να απομονωθεί ο καθένας και να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία εκκαθάρισης με την οποία ελέγχονται όλα τα δεδομένα και εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται κάθε ύποπτο υλικό. Το τμήμα πληροφορικής της ΚΜΕ, το προσωπικό πληροφορικής των υποκαταστημάτων της καθώς και εξωτερικοί σύμβουλοι ασφάλειας στον κυβερνοχώρο πέρασαν την επόμενη εβδομάδα απομονώνοντας και ελέγχοντας όλους τους διακομιστές και αποκαθιστώντας τη διασυνδεσιμότητά τους. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πάνω από το 90% της λειτουργικότητας των διακομιστών είχε αποκατασταθεί και, παρά την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι κάθε διακομιστής ήταν απαλλαγμένος από μη εξουσιοδοτημένες πληροφορίες, η κανονική λειτουργία είχε επανέλθει όσον αφορά τους αντιπροσώπους, τη διοίκηση των επιχειρήσεων και τους τρίτους προμηθευτές, όπως οι εταιρείες logistics.”

Μπορεί η KME να δηλώνει πως η επίθεση “δεν ήταν επιτυχής” όμως site κυβερνοασφάλειας έχουν διαφορετική άποψη, αναφέροντας πως στα εκτεθειμένα αρχεία της KME που βρήκαν τον δρόμο τους προς τον “Σκοτεινό Ιστό” περιλαμβάνονται κρίσιμα επιχειρηματικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών πληροφοριών, τραπεζικών αρχείων, στοιχείων αντιπροσωπείας και εσωτερικών επικοινωνιών. Επίσης, διέρρευσαν κατάλογοι, λίστες αντιπροσώπων, όροι συναλλαγών, κ.α.

Ετικέτες