ΟΒΑΛ ΠΙΣΤΟΝΙΑ Ή V4;

Ducati, big bang, screamers… και τα άλλα
Από τον

Βασίλη Καραχάλιο

14/7/2017

Με αφορμή τις εικασίες σχετικά με τον χρονισμό που θα έχει ο νέος V4 της Ducati, θυμίζουμε μια παλιά ιστορία, όπου παρά λίγο η Ducati να φτιάξει μια δικύλινδρη NR με οβάλ πιστόνια φυσικά!

Η ιστορία αυτή έχει και Ducati και εντυπωσιακές εκρήξεις. Ξεκινάει το 2002, όταν η Ducati παρουσίαζε το τετρακύλινδρο χιλιάρι MotoGP της, σχεδιασμένο με επικεφαλής τον τεχνικό διευθυντή της Ducati Corse, τον Filippo Preziosi. Ο κινητήρας ονομάστηκε 'Desmosedici twin-pulse' και όπως εξηγούσε ο τότε επικεφαλής της Ducati Corse, ο Claudio Domenicali, παραλίγο να φτιάξουν έναν V2 με οβάλ πιστόνια! "Στα αρχικά στάδια, μελετήσαμε έναν δικύλιδρο με οβάλ πιστόνια, θεωρώντας τον ιδανική λύση σύμφωνα με τους κανονισμούς, αλλά περαιτέρω μελέτες μας έκαναν να αποφασίσουμε υπέρ ενός 'double twin'. Κι έτσι, σχεδιάσαμε έναν κινητήρα με τέσσερα κυκλικά πιστόνια, που χάρη σε μια ταυτόχρονη ανάφλεξη των κυλίνδρων ανά δύο, αναπαράγει τον κύκλο λειτουργίας ενός V2. Αυτός θα έχει παλμούς ισχύος big bang, οπότε το πίσω ελαστικό θα δουλεύει με έναν τρόπο που θα αυξάνει την διάρκεια ζωής του και θα βελτιώνει την αίσθηση του αναβάτη στις εξόδους των στροφών”, είχε πει τότε ο Domenicali.  

Απλουστευτικά, ένας τετρακύλινδρος big bang είναι ο κινητήρας όπου έχουμε ανάφλεξη σε όλους τους κυλίνδρους με πολύ μικρά διαστήματα μεταξύ τους (το πολύ ως 90 μοίρες), κι ένα μεγάλο διάστημα μέχρι να έχουμε πάλι ανάφλεξη σε κάθε κύλινδρο.

Από την άλλη, ένας screamer είναι αυτός που έχει ίσα διαστήματα ανάφλεξης μεταξύ των κυλίνδρων, και στην περίπτωση του τετρακύλινδρου, αυτά είναι κάθε 180 μοίρες.  

 

Σαφώς και οι κατασκευαστές έχουν πειραματιστεί με διάφορους χρονισμούς, οπότε κρατήστε πως κινητήρες με αναφλέξεις σε τακτά, ίσα διαστήματα τους αποκαλούμε screamer, ενώ όσους έχουν μαζεμένες τις αναφλέξεις και των τεσσάρων κυλίνδρων μέσα σε μικρό διάστημα και μετά ακολουθεί… ανάπαυση, τότε τον αποκαλούμε big bang. Yπάρχουν φυσικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στην κάθε διάταξη, κι ο κάθε κατασκευαστής επιλέγει ανάλογα με το αν θέλει ας πούμε δύναμη ψηλά, ή περισσότερη πρόσφυση και αίσθηση. Τα πάντα ήρθαν τα πάνω κάτω στα MotoGP όταν απλουστεύτηκαν τα ηλεκτρονικά, που με τα χρόνια είχαν εξελιχθεί για να καλύπτουν τα μειονεκτήματα και να ενισχύουν τα πλεονεκτήματα των κινητήρων.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια πως τον crossplane στρόφαλο της Yamaha, που θα μπορούσε κανείς να τον αποκαλέσει “ημι-big bang” αλλά σίγουρα όχι screamer, αλλά και τον χρονισμό που είχε χρησιμοποιήσει η Ducati, όπου είχαμε αναφλέξεις ανά ζεύγη κυλίνδρων σε απόσταση 90 μοιρών, αλλά μετά περνούσαν 270 μοίρες χωρίς ούτε σπίθα. Οι πληροφορίες (διάβαζε, εικασίες με βάση τον ήχο) μιλούν για κάτι αντίστοιχο στην σημερινή Desmosedici GP17.

Ακριβή στοιχεία για τα διαστήματα ανάφλεξης των κινητήρων MotoGP δεν υπάρχουν, υποθέσεις πολλές. Όσο για τον νέο V4 της Ducati, τα μόνα σίγουρα αυτή τη στιγμή είναι τα λεγόμενα του Domenicali, που στην παρουσίαση της Panigale Last Edition στην Laguna Seca, ρωτήθηκε αν θα είναι big bang o νέος V4, και απάντησε πως “θα είναι κάτι μοναδικό” και πως “η απόδοση του κινητήρα θα μιμείται τον χαρακτήρα του V2”. Με βάση αυτά, είναι ασφαλές ένα συμπέρασμα πως ο νέος V4 θα έχει “χαρακτήρα” big bang (κάτι σαν τον “ημι-big bang” που περιγράψαμε παραπάνω), με μεγάλα διαστήματα… ανάπαυσης για το πίσω ελαστικό. Kαι κάπως έτσι, γίνονται και πάλι επίκαιρα τα λεγόμενα του Domenicali από το 2002! Υπομονή μέχρι το φθινόπωρο, και θα μας λυθούν όλες οι απορίες.

Kawasaki Motor Europe - Θύμα μεγάλης κυβερνοεπίθεσης από την ομάδα RansomHub

Κλάπηκαν 487 GB δεδομένων τα οποία εμφανίστηκαν στο Dark Web
Kawasaki Motor Europe cyber-attack
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/9/2024

Στις 5/9/24 η Kawasaki Motors Europe έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης από την ομάδα RansomHub, crackers της οποίας έκλεψαν από την “πράσινη” εταιρεία 487 GB δεδομένων, απειλώντας να τα δημοσιοποιήσουν στον “Σκοτεινό Ιστό”, αν η ιαπωνική εταρεία δεν πλήρωνε λύτρα. Όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, η KME δεν πλήρωσε, και η RansomHub έδωσε στη δημοσιότητα τα δεδομένα που είχε υποκλέψει από την εταιρεία.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο “Σκοτεινός Ιστός” αποτελεί την περιοχή του διαδικτύου που χρησιμοποιείται για παντός είδους έκνομες ενέργειες και είναι προσβάσιμος μόνο μέσω του προγράμματος TOR.

Για την επίθεση, η Kawasaki Motor Europe εξέδωσε ανακοίνωση, όπου αναφέρει τα εξής: “Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Kawasaki Motors Europe, (KME) δέχτηκε κυβερνοεπίθεση, η οποία, αν και δεν ήταν επιτυχής, είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή απομόνωση των διακομιστών της εταιρείας μέχρι να ξεκινήσει αργότερα την ίδια ημέρα ένα στρατηγικό σχέδιο ανάκαμψης. Η KME και τα υποκαταστήματά της στη χώρα λειτουργούν μεγάλο αριθμό διακομιστών και, προληπτικά, αποφασίστηκε να απομονωθεί ο καθένας και να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία εκκαθάρισης με την οποία ελέγχονται όλα τα δεδομένα και εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται κάθε ύποπτο υλικό. Το τμήμα πληροφορικής της ΚΜΕ, το προσωπικό πληροφορικής των υποκαταστημάτων της καθώς και εξωτερικοί σύμβουλοι ασφάλειας στον κυβερνοχώρο πέρασαν την επόμενη εβδομάδα απομονώνοντας και ελέγχοντας όλους τους διακομιστές και αποκαθιστώντας τη διασυνδεσιμότητά τους. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πάνω από το 90% της λειτουργικότητας των διακομιστών είχε αποκατασταθεί και, παρά την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι κάθε διακομιστής ήταν απαλλαγμένος από μη εξουσιοδοτημένες πληροφορίες, η κανονική λειτουργία είχε επανέλθει όσον αφορά τους αντιπροσώπους, τη διοίκηση των επιχειρήσεων και τους τρίτους προμηθευτές, όπως οι εταιρείες logistics.”

Μπορεί η KME να δηλώνει πως η επίθεση “δεν ήταν επιτυχής” όμως site κυβερνοασφάλειας έχουν διαφορετική άποψη, αναφέροντας πως στα εκτεθειμένα αρχεία της KME που βρήκαν τον δρόμο τους προς τον “Σκοτεινό Ιστό” περιλαμβάνονται κρίσιμα επιχειρηματικά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών πληροφοριών, τραπεζικών αρχείων, στοιχείων αντιπροσωπείας και εσωτερικών επικοινωνιών. Επίσης, διέρρευσαν κατάλογοι, λίστες αντιπροσώπων, όροι συναλλαγών, κ.α.

Ετικέτες