Νέος “μνηστήρας” για τη Norton!

Θέλει να την αγοράσει ο πρώην Διευθυντής Marketing!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

10/3/2020

H Norton ξεκίνησε να παίρνει τον κατήφορο από το 2019, αφού είχε στερέψει από κεφάλαια στην προσπάθειά της να αναπτύξει τη γκάμα της. Προς το τέλος του 2019, ξεκίνησε να πουλά τις μετοχές της στο διαδίκτυο σε μια προσπάθειά της να αποκτήσει ρευστότητα, αφού τα χρέη της στο δημόσιο είχαν αυξηθεί. Ωστόσο, δεν κατάφερε να τα αποπληρώσει πλήρως και βρέθηκε στις δικαστικές αίθουσες. Στις αρχές της νέας δεκαετίας, τον Φεβρουάριο του 2020, έπεσε στο γκρεμό με την χρεωκοπία της και μπήκε υπό καθεστώς διαχείρισης. 

Αυτή τη στιγμή, η δημόσια λογιστική εταιρεία BDO (Binder Dijker Otte) είναι ο διαχειριστής της Norton Motorcycles (και των υπόλοιπων εταιρειών του Stuart Garner, CEO της Norton) και ο στόχος της είναι η επανασύσταση της φίρμας με σκοπό να πουληθεί.

 

τη ατελείωτη λίστα με τους “μνηστήρες”, που περιλαμβάνει από την MV Agusta μέχρι κινέζικους και ινδικούς κολοσσούς (Zogshen και Siddhartha Lal αντίστοιχα) έρχεται να προστεθεί άλλο ένα όνομα: ο Steve Murray. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν κάτι παραπάνω από απλός υπάλληλος της Norton, στη θέση του Διευθυντή Marketing και operations director, καθώς ήταν και μέτοχός της.

Έμεινε πιστός μέχρι το τέλος στη Norton και παρότι απολύθηκε δεν πούλησε τις μετοχές του, πιστεύοντας στην ανάπτυξή της. Αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον για την απόκτηση της Norton είναι τεράστιο όπως αναφέρει η BDO και είναι αρκετά δύσκολο για τον Steve Murray να ανταγωνιστεί στα ίσα τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους.

Ωστόσο, οι γνώσεις του σε ό,τι αφορά την εταιρεία, η ιστορία του με αυτή και το σχέδιό του για την διάσωσή της, μπορούν να του δώσουν το πλεονέκτημα. “Είναι ένα σχέδιο για μια εξαιρετική αγγλική φίρμα και βασίζεται στις ίδιες της αξίες”, ανέφερε ο Murray, ενώ τόνισε πως η απόκτησή της είναι αρκετά δύσκολη διότι τα πνευματικά της δικαιώματα είναι διασκορπισμένα, με άλλους να έχουν τα δικαιώματα για τις ονομασίες των μοντέλων, άλλους να έχουν τη γραμμή παραγωγής, άλλους να έχουν τα δικαιώματα του λογότυπου κ.ο.κ.

Η λίστα με αυτούς που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τη Norton έχει κλείσει και πλέον το μόνο που μένει είναι να κάνουμε είναι υπομονή μέχρι να δούμε σε ποιανού τα χεριά θα καταλήξει.

Παπιά, μοτοποδήλατα και ηλεκτρικά στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Δίκαιο και λιγότερο δίκαια μέτρα
Παπιά, μοτοποδήλατα και ηλεκτρικά στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/4/2025

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε πρόταση για συνολική αναθεώρηση των κανόνων που αφορούν την οδική ασφάλεια και την ταξινόμηση οχημάτων που συμπεριλαμβάνουν δίκαια μέτρα για τα ηλεκτρικά αλλά συμπαρασύρουν και άλλα δίκυκλα.

Οι νέοι κανόνες λαμβάνουν υπόψη την αυξανόμενη παρουσία ηλεκτρικών οχημάτων και την τροποποίηση που χρειάζεται η υπάρχουσα νομοθεσία για να καλύπτει τα νέα οχήματα. Περιλαμβάνουν αυξημένους ελέγχους, όπως περιοδικούς τεχνικούς ελέγχους για ηλεκτρικά οχήματα και συστήματα υποβοήθησης οδηγού, ετήσιους ελέγχους για παλαιότερα αυτοκίνητα και επαγγελματικά οχήματα, και νέες μεθόδους ελέγχου καυσαερίων για τον εντοπισμό οχημάτων με υψηλές εκπομπές ρύπων. Παράλληλα, προτείνεται η ψηφιοποίηση των διαδικασιών ταξινόμησης και πιστοποίησης οχημάτων, η διευκόλυνση της διασυνοριακής ανταλλαγής δεδομένων και η προστασία των πολιτών από κακόβουλες παρεμβάσεις, όπως η παραποίηση των χιλιομέτρων.

Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της της ΕΕ για ασφαλή και βιώσιμη κινητικότητα, υπολογίζοντας πως εξαιτίας τους θα έχουμε 7.000 λιγότερους θανάτους και θα αποτρέψουν περίπου 65.000 σοβαρούς τραυματισμούς μεταξύ 2026 και 2050.

Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή προτείνει την αναθεώρηση τριών οδηγιών: για τους περιοδικούς τεχνικούς ελέγχους (PTI), τα έγγραφα ταξινόμησης οχημάτων και τους επιτόπιους ελέγχους επαγγελματικών οχημάτων (RSI).

Οι προτάσεις αντιμετωπίζουν ζητήματα όπως:

  • Η ανάγκη για ελέγχους σε νέα τεχνολογικά οχήματα (όπως τα ηλεκτρικά και τα σύνθετα συστήματα υποβοήθησης οδηγού),
  • Η ανίχνευση ρυπογόνων οχημάτων με νέες μεθόδους,
  • Η καταπολέμηση παρεμβάσεων στα χιλιόμετρα μέσω δημιουργίας εθνικών βάσεων δεδομένων,
  • Η καθιέρωση ετήσιων ελέγχων σε οχήματα άνω των 10 ετών,
  • Η ομογενοποίηση πιστοποιητικών τεχνικού ελέγχου με στόχο την αμοιβαία αναγνώριση σε ολόκληρη την ΕΕ.

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη διαβούλευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάρτιση επιπλέον εκτελεστικών πράξεων από την Επιτροπή.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) όμως εκφράζει την ανησυχία του για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξαιρέσει τα μοτοποδήλατα και τις μοτοσυκλέτες έως 125 κ.εκ. από τους υποχρεωτικούς τεχνικούς ελέγχους, κάνοντάς λόγο για "χαμένη ευκαιρία" ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας.

Το ETSC χαιρέτισε τη δέσμευση να κλείσει το υπάρχον κενό που επέτρεπε σε ορισμένα κράτη-μέλη, όπως η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία, να εξαιρούν όλες τις μοτοσυκλέτες από τεχνικούς ελέγχους. Ωστόσο, εκφράζει έντονη ανησυχία διότι η νέα πρόταση αφορά μόνο βαριές μοτοσυκλέτες και όχι τα μικρότερα δίκυκλα, ενώ μελέτες δείχνουν υψηλά επίπεδα παρέμβασης και σοβαρές ελλείψεις σε φρένα και ελαστικά σε μοτοποδήλατα και μικρές μοτοσυκλέτες, παράγοντες που συμβάλλουν σε ατυχήματα. Ενδεικτικά:

Στην Αυστρία, το 47% των μοτοποδηλάτων είχε υποστεί μετατροπές για υψηλότερες ταχύτητες.

Στη Δανία, το 17% των σοβαρών ατυχημάτων με μοτοποδήλατα αφορούσε οχήματα με μετατροπές.

Στην Ολλανδία, σε 8-14% των ατυχημάτων μοτοποδηλάτων εντοπίστηκαν προβλήματα με ελαστικά ή φρένα.

Η Ellen Townsend, Διευθύντρια Πολιτικής του ETSC, τόνισε:

«Τα μοτοποδήλατα και οι μικρές μοτοσυκλέτες είναι οχήματα υψηλού κινδύνου και συχνά χρησιμοποιούνται από νέους. Η απουσία ελέγχου για ελαττώματα ή μετατροπές αυξάνει τον κίνδυνο. Καλούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη να θεσπίσουν υποχρεωτικούς τακτικούς ελέγχους για όλα τα δίκυκλα.»