Σε μία προσπάθεια να μειώσει τους θανάτους μοτοσυκλετιστών, η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές προωθεί μία νέα νομοθετική ρύθμιση με την ονομασία “no helmet, no gas”, σύμφωνα με την οποία αν δεν φοράς κράνος τότε θα τα βρεις σκούρα στον ανεφοδιασμό, καθώς το βενζινάδικο δεν θα σου γεμίζει το ρεζερβουάρ!
Όπως φαίνεται δεν έχουμε πρόβλημα με το κράνος μονάχα εδώ στην Ελλάδα. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες, όπου μάλιστα η μοτοσυκλέτα αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις -κυρίως σε Ασία και Αφρική- το βασικό μέσο μετακίνησης. Μία εξ αυτών είναι και το Μπαγκλαντές, με την κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταφορών να κάνουν βήματα μπροστά, θέλοντας να αλλάξουν την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στους δρόμους.
Αν και ο νόμος είναι ξεκάθαρος και ορίζει ότι τόσο αναβάτης όσο και συνεπιβάτης οφείλουν να φορούν κράνος, πολλοί είναι αυτοί που δεν τον τηρούν. Αυτή ήταν η αιτία, που το Υπουργείο Μεταφορών της χώρας, αποφάσισε να προχωρήσει στην αυστηροποίηση των μέτρων, όσον αφορά τη χρήση κράνους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της χώρας για το 2023, το 32,43% των συνολικών ατυχημάτων περιλάμβαναν την εμπλοκή μοτοσυκλέτας. Οι μοτοσυκλετιστές απαρτίζουν το 27,23% των θανάτων και το 12,9% των τραυματισμών, υψηλά ποσοστά, που η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα καταφέρει να μειώσει με τον νέο νόμο.
Η ανακοίνωση για την εισαγωγή του νέου νομοθετικού πλαισίου έγινε από τον Υπουργό Μεταφορών Obaidul Quader, στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα, στις 5 Μαίου, με την πρώτη ημέρα εφαρμογής του να είναι η 15η Μαΐου, αφήνοντας μικρό περιθώριο προσαρμογής. Σύμφωνα με τον Quader, τα ατυχήματα και ο αριθμός των θανάτων και τραυματιών συνέχισε να εμφανίζει μεγάλους αριθμούς και τους πρώτους μήνες του 2024, ιδιαίτερα πριν και μετά το Eid, την γιορτή για το τέλος του ραμαζανιού -κάτι σαν το δικό μας Πάσχα.
Όπως συμβαίνει παντού, έτσι και στο Μπαγκλαντές, τα ατυχήματα στον δρόμο επηρεάζουν όχι μόνο τους εμπλεκόμενους, αλλά ολόκληρο τον πληθυσμό. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι μοτοσυκλέτες και τα rickshaw (τρίκυκλα ταξί), εμπλέκονται σε μεγάλο αριθμό δυστυχημάτων. Λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για μία χώρα, που το ποσοστό που έχει στην κατοχή του μοτοσυκλέτα είναι μεγαλύτερο από αυτό που χρησιμοποιεί αυτοκίνητα! Από την άλλη, τα rickshaw είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής και φτηνός τρόπος μεταφοράς, μεταφέροντας κάποιες φορές... 7 ή 8 επιβάτες μαζί (!), μετατρέποντας εύκολα ένα συμβάν σε πολύνεκρο δυστύχημα.
Η αλήθεια είναι ότι η νέα νομοθεσία, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στον πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, αλλά έχει εθνική ισχύ, μπορεί να έχει ένα μερικό αποτέλεσμα, όμως είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι υπάρχουν παραθυράκια. Ξεκινώντας από το προφανές, ο οποιοσδήποτε δεν θέλει να φορέσει κράνος, μπορεί να το φοράει στο χέρι, να το βάλει λίγο πριν το βενζινάδικο και στη συνέχεια να το ξαναβγάζει από το κεφάλι του όταν φεύγει. Ελπίζουμε να αποδειχθεί αποτελεσματικό ως μέτρο, πρέπει όμως να συνδυαστεί με αυξημένους ελέγχους της τροχαίας και επιβολή των ποινών, μπας και τελικά το βάλουν καλά στο κεφάλι τους…