Μία μεγάλη δράση για την Οδική Ασφάλεια!

Το MOTO συμμετέχει στο Drive Safe!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

23/6/2017

Στο MOTO αντιλαμβανόμαστε την ενημέρωση για την οδική ασφάλεια ως μία συνεχή και αδιάκοπη προσπάθεια. Επιτελώντας κοινωνικό έργο εδώ και τρεις δεκαετίες, με επιμορφωτικά σεμινάρια, δράσεις και ομιλίες, η Οδική Ασφάλεια ανήκει μόνιμα στην ατζέντα των εργασιών μας, των εθελοντικών κινήσεων – έχοντας έτσι την ανάγκη εξεύρεσης νέων τρόπων επικοινωνίας για να διατηρείται πάντοτε επίκαιρο, το σοβαρό ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας. Στο παρελθόν έχουμε φτάσει σε σημείο να προκαλέσουμε Πανευρωπαϊκά τον ντόρο, με καμπάνιες όπως το «Σκέψου ΜΟΤΟ», που απευθυνόταν στους οδηγούς αυτοκινήτων, θέλοντας να τους ευαισθητοποιήσει για την προσοχή που πρέπει να επιδεικνύουν στις μοτοσυκλέτες που κινούνται στους δρόμους. Με ώθηση αυτή ακριβώς την πεποίθηση, πως τα ζητήματα της Οδικής Ασφάλειας πρέπει να είναι συνεχώς στην επικαιρότητα, συμμετέχουμε στην δράση του περιοδικού αυτοκινήτου Drive. Τα εγκαίνια αυτής της δράσης έγιναν σήμερα σε μία ειδική εκδήλωση που παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Ειδικής ΜΟΝΙΜΗΣ Επιτροπής της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια, κ. Γιώργος Ουρσουζίδης, εκπρόσωποι των υπόλοιπων κομμάτων κι επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΑΑ κ. Γιώργος Βασιλάκης, ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ κ. Σωτήρης Χατζίκος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος κ. Δημήτρης Μιχελακάκης, και ο Αστυνόμος Α’ κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου, εκπροσωπώντας την Τροχαίας Αττικής.

Στην εκδήλωση αυτή παρουσιάστηκε η Ειδική Έκδοση για την Οδική Ασφάλεια, ένα μεγάλο, χορταστικό τεύχος που θα διανεμηθεί μαζί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής αυτή την Κυριακή 25/6/2017 και στην οποία το MOTO συμμετέχει ενεργά! Ένα μεγάλο τμήμα της συζήτησης για την Οδική Ασφάλεια είναι ανεξάρτητο από το όχημα, κι έτσι πλαισιώσαμε την μεγάλη αυτή Ειδική Έκδοση με θέματα καθαρά μοτοσυκλετιστικά, γραμμένα απλά και ουσιαστικά, ώστε να ανταποκρίνονται σε ένα ευρύτερο κοινό, πέρα από το αμιγώς μοτοσυκλετιστικό που δεκαετίες τώρα ακολουθεί πιστά το MOTO! Η Ειδική Έκδοση που θα βρείτε αυτή την Κυριακή σε μία εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας, είναι πλούσια σε κείμενο με σαφείς και κατανοητές τοποθετήσεις για το σύνολο των ζητημάτων που απαρτίζουν το μεγάλο αυτό θέμα της Οδικής Ασφάλειας. Στη χώρα μας μονάχα η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να πραγματοποιήσει αντίστοιχες δράσεις, με την συμβολή της πολιτείας να παραμένει –ουσιαστικά και πρακτικά- ανύπαρκτη. Παρά τις δυσκολίες της εποχής, το MOTO συνέβαλε στην κίνηση του Drive που εγκαινιάζεται με την δαπανηρή σε κόπο και κόστος, Ειδική Έκδοση!

Ήταν λοιπόν ευχάριστη έκπληξη, που ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής, ξεκίνησε λέγοντας πως η πολιτεία αναλαμβάνει την ευθύνη για την έλλειψη δράσης, κι εξίσου μεγάλη όταν ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε πως παρά τα σεμινάρια που πραγματοποιούν, οι αστυνομικοί είναι ακατάλληλοι για εκπαιδευτικές δράσεις! Περιμέναμε πως οι ομιλίες των διαφόρων εκπροσώπων θα κινούνταν σε απλές θεωρητικές τοποθετήσεις, και ζήσαμε το ακριβώς αντίθετο! Ο εκπρόσωπος των σχολών οδήγησης έθεσε ο ίδιος το θέμα της εμπορίας των διπλωμάτων, και τελικά σύσσωμη η αίθουσα βρέθηκε να παρακολουθεί μία συζήτηση με βάση την πραγματικότητα. Όλοι οι εκπρόσωποι του κοινοβουλίου έθεσαν επίσης το θέμα του κόστους των τροχαίων ατυχημάτων στην πραγματική του διάσταση, που εκτός όλων των άλλων έχει και οικονομική επέκταση στην κοινωνία. Ταυτόχρονα βρέθηκαν να γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα της Οδικής Ασφάλειας και το ζήτημα για την χώρα μας, που είναι ένα τεράστιο πρώτο βήμα.

, ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ κ. Σωτήρης Χατζίκος

Από την πλευρά τους, τόσο ο κ. Βασιλάκης όσο και ο κ. Χατζίκος στάθηκαν στη σημασία της ηλικίας του στόλου στην οδική ασφάλεια. Επεσήμαναν την ανάγκη η πολιτεία να βοηθήσει την αγορά ώστε περισσότεροι οδηγοί και αναβάτες να έχουν πρόσβαση σε πιο προηγμένης τεχνολογίας ασφαλέστερα αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες. Ο κ. Χατζίκος τόνισε πως με βάση την εικόνα στους ελληνικούς δρόμους τα περασμένα χρόνια, έχουν γίνει μεγάλα βήματα προς τα εμπρός, όμως βρισκόμαστε πολύ πίσω από αυτό που απαιτεί η κοινωνία. Χρειάζεται επίσης να εντατικοποιηθούν οι ενέργειες αστυνόμευσης και να επιβάλλονται οι νόμοι. Οι εκπρόσωποι των κλάδων αυτοκινήτου και μοτοστυκλέτας, υπογράμμισαν επίσης από κοινού, την ανάγκη για πιο αυστηρούς και αδιάβλητους τεχνικούς ελέγχους, ενώ φυσικά τόνισαν την ανάγκη για την καλλιέργεια της οδηγικής κουλτούρας από την παιδική ακόμη ηλικία. Στη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και ο πρόεδρος της ΟΜΑΕ κ. Μιχελακάκης, τονίζοντας ότι στις χώρες που ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι σε υψηλό επίπεδο, οι δείκτες των τροχαίων ατυχημάτων είναι πολύ χαμηλά.

Ο κ. Γιώργος Ουρσουζίδης ζήτησε τότε ξανά τον λόγο, και κάλεσε αυτή η ενδιαφέρουσα συζήτηση να γίνει ημερίδα και να μεταφερθεί στην Βουλή, τονίζοντας πως ακούει κάθε πλευρά και όλες τις απόψεις. Τελικά η εκδήλωση για την Ειδική Έκδοση που θα κυκλοφορήσει αυτή την Κυριακή, και για την δράση Drive Safe στο σύνολο, μετατράπηκε σε μία ουσιαστική συζήτηση από τους εκπροσώπους του κοινοβουλίου, των κλάδων αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας, τους ανθρώπους των εταιριών που βοήθησαν σε αυτή την κίνηση. Βρισκόμενοι σ’ ένα ουδέτερο περιβάλλον, με οικοδεσπότη τον ειδικό τύπο, τους δόθηκε η ευκαιρία μιας ουσιαστικής τοποθέτησης, δίνοντας το καλύτερο έναυσμα και για το επόμενο βήμα!

Μ. Βρετανία: "ΟΧΙ" στις λεωφορειολωρίδες για τις μοτοσυκλέτες

Στηρίζει έμμεσα την πώληση αυτοκινήτων η βρετανική κυβέρνηση
Λεωφορειολωρίδες Μ.Βρετανία όχι στις μοτοσυκλέτες 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

27/11/2024

Το βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών δεν έδωσε τελικά την έγκρισή του για να μπορούν οι μοτοσυκλετιστές να χρησιμοποιούν τις λωρίδες των λεωφορείων για τις μετακινήσεις του.

Μια απόφαση που εξέπληξε την συντριπτική πλειοψηφία των εμπλεκόμενων μερών και του κοινού είναι αυτή που πήρε το Υπουργείο Μεταφορών της Μ.Βρετανίας αναφορικά με τη χρήση των λεωφορειολωρίδων από τα μηχανοκίνητα δίκυκλα.

Με λίγα λόγια το βρετανικό ΥΜΕ είπε "όχι" στο να θεωρείται δεδομένη η χρήση των λεωφορειολωρίδων από τις μοτοσυκλέτες σε εθνικό επίπεδο και πέταξε ξανά το γάντι στις τοπικές αρχές, οι οποίες μπορούν να ορίζουν αυτόβουλα και σύμφωνα με τις ανάγκες των περιοχών που διοικούν αν αυτό θα επιτρέπεται ή όχι.

Η πρόταση για πανεθνική χρήση των λεωφορειολωρίδων από τις μοτοσυκλέτες χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις βγήκε σε δημόσια διαβούλευση στα μέσα του περασμένου Μαρτίου έως και τα μέσα του περασμένου Ιουλίου και την άποψή τους για το μέτρο κατέθεσαν τοπικές αρχές, οργανισμοί, λέσχες αλλά και το κοινό, ενώ συμπληρώθηκε και ένα σχετικό ερωτηματολόγιο.

Λεωφορειολωρίδες Μ.Βρετανία όχι στις μοτοσυκλέτες 2025

Και ενώ όλα τα δεδομένα έδειχναν μια σαφή υποστήριξη στην εφαρμογή του μέτρου τελικά το υπουργείο αποφάσισε να παραμείνει στον ισχύοντα νόμο για τα μηχανοκίνητα δίκυκλα και τις λεωφορειολωρίδες, με τις αρμόδιες τοπικές αρχές να έχουν εκείνες την ευθύνη και την δύναμη να απαγορεύουν ή να επιτρέπουν τη χρήση τους από τους μοτοσυκλετιστές.

Η απόφαση ήρθε παρά το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τη συμβολή των μοτοσυκλετών στη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, στη μείωση του μποτιλιαρίσματος και του κυκλοφοριακού φόρτου γενικότερα, αλλά και στη μείωση του χρόνου που χρειάζεται για να φτάσει κανείς από το ένα σημείο στο άλλο, ειδικά σε αστικό περιβάλλον.

Έτσι ο νόμος δεν θα αλλάξει με το υπουργείο να επικαλείται έλλειψη δεδομένων αναφορικά με τα... οφέλη στην οδική ασφάλεια που θα μπορούσε να έχει η εφαρμογή αυτού του μέτρου, αλλά και το κόστος που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό για να αλλαχθούν όλες οι σχετικές πινακίδες.

Τουλάχιστον στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ξεκάθαρα ο πραγματικός λόγος αφού το βρετανικό ΥΜΕ υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόθεση από την κυβέρνηση να ενθαρρύνει περισσότερο τη χρήση των μοτοσυκλετών από το κοινό, κάτι που ήταν στην ατζέντα της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ αυτό φαίνεται να εξυπηρετεί και τα συμφέροντα της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας, που αυτή τη στιγμή πνέει τα λοίσθια.

Η Μ. Βρετανία έχει βάλει φιλόδοξους κλιματικούς στόχους και στους κατασκευαστές αυτοκινήτου με στόχο να προωθήσει όσο περισσότερο γίνεται την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Παράδειγμα, για φέτος τα ηλεκτρικά θα πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 22% των πωλήσεων της κάθε εταιρείας στη χώρα και το υπόλοιπο 78% να αποτελείται από συμβατικά. Κάτω από το 22% σημαίνει και πρόστιμο άνω των 15.000 ευρώ για κάθε αυτοκίνητο λιγότερο (!), με τον στόχο για το 2025 να ανεβαίνει στο 28% για να φτάσει στο 80% το 2030 και στο 100% το 2035.

Τα σχέδια της κυβέρνησης φρενάρει το ίδιο το κοινό της χώρας, όπως γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη με τις πωλήσεις των ηλεκτρικών να ανεβαίνουν με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό από τον επιθυμητό ή κινούνται πτωτικά στις χώρες που έχουν κόψει τις επιδοτήσεις. Οι υψηλότερες τιμές τους δεν αντιστοιχούν στα πορτοφόλια των οδηγών, ενώ οι κατασκευαστές πιέζονται να κάνουν μεγάλες εκπτώσεις για να κάνουν τα μοντέλα τους πιο ελκυστικά. 

Η εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία διανύει κρίση και ήδη ο όμιλος Stellantis (Peugeot, Citroen, Opel, Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Lancia, Maserati, RAM, Chrysler, Dodge, DS Aytomobiles) ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το εργοστάσιό της θυγατρικής Vauxhall στο Luton, ένα εργοστάσιο που λειτουργεί εδώ και 110 χρόνια. 

Παράλληλα, η Ford ετοιμάζεται να μειώσει το προσωπικό της στη χώρα κατά 800 άτομα και η κυβέρνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή με την πλάτη στον τοίχο και ήδη σκέφτεται να βάλει νερό στο κρασί της σχετικά με τους στόχους στις πωλήσεις. Προς το παρόν, για τη στήριξη της εγχώριας αγοράς αυτοκινήτου στη Βρετανία την πληρώνει έμμεσα και η μοτοσυκλέτα και σε ένα βαθμό και το κοινό στο οποίο δεν δίνεται ένας ακόμη λόγος για να αγοράσει μία.