Μετά την καραντίνα: Μοτοσυκλέτες ζόμπι στους δρόμους

Προσοχή στα service! Μην πιέζετε τους μηχανικούς
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

15/5/2020

«Τα κουρέλια τραγουδούν ακόμη» λέγαμε παλιά στο ΜΟΤΟ για το αρχείο των πολύ παλιών άρθρων, ενώ κατά καιρούς η φράση χρησιμοποιούταν και για μοτοσυκλέτες που ζούσαν μία δεύτερη ζωή! Φαίνεται πως έχει έρθει η ώρα η φράση αυτή να επιστρέψει στην επικαιρότητα, καθώς μετά την καραντίνα γεμίζουν οι δρόμοι σιγά – σιγά με κάθε λογής παλιά μοτοσυκλέτα!

Αυτή την στιγμή, σε πολλά συνεργεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από τα οποία έχουμε εικόνα, μια αγορά δηλαδή που ποσοστιαία αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία, υπάρχουν αρκετές μοτοσυκλέτες που μπαίνουν στην σειρά για επισκευές και συντήρηση, φτάνοντας από αποθήκες, εξοχικά κτλ, από ακινησία δηλαδή μεγαλύτερη από την καραντίνα κατά πολλούς μήνες, και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και χρόνια έως και δεκαετίες κάποιες από αυτές.

Αυτό είναι θετικό σαν κίνηση, διότι επιτέλους θα βλέπουμε περισσότερες μοτοσυκλέτες στους δρόμους, το πρόβλημα είναι πως απαιτούν όλοι την ίδια αμεσότητα στην εργασία. Και μία μοτοσυκλέτα μετά από μακροχρόνια ακινησία, δεν θέλει απλά ένα καθάρισμα στα καρμπιρατέρ για να ξανά βγει στον δρόμο. Για μετά τις 15-20, το πολύ 30 μέρες, τα έχουμε πει. Όταν όμως μία μοτοσυκλέτα είναι παρατημένη πολύ καιρό και μπροστά να πάρει με ευκολία χρειάζεται μία προσεκτική συντήρηση για να μην είναι επικίνδυνη στο δρόμο, ξεκινώντας από τον κινητήρα και πηγαίνοντας στα φρένα και τις αναρτήσεις αμέσως μετά.  Βλέπουμε αυτές τις ημέρες περιπτώσεις ανθρώπων που ξαφνικά ανακαλύπτουν τι συμβαίνει σε ένα ψυγείο όταν το παρατήσεις για χρόνια και όσα «σιγά τι θέλει» κι αν πεις στον μηχανικό που ασχολείται, το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει εύκολα.

Για μετά από μία σύντομη αποθήκευση: Μοτοσυκλέτα σε ακινησία: Τί κάνω πριν και μετά - Τα προβλήματα και οι λύσεις για να βγει ξανά στους δρόμους

Φυσικά τα υπόλοιπα που πρέπει να προσέχουμε αμέσως μετά τα είπαμε εδώ – και τα λέμε πριν από την άρση της καραντίνας:

Προσοχή στην αύξηση των τροχαίων. Προσοχή και στους πεζούς που έχουν ξεσυνηθίσει, προσοχή και στα ανασφάλιστα οχήματα διότι όλα αυτά τα μεταχειρισμένα ή όσα βγαίνουν ξανά στους δρόμους μετά από καιρό, δεν θέλουν απλά συντήρηση αλλά και τα χαρτιά τους να είναι σωστά, ώστε όλοι μας να είμαστε ασφαλείς και προφυλαγμένοι απέναντι στην άσχημη περίπτωση.

Κατά την διάρκεια της καραντίνας η κατάσταση στα συνεργεία ήταν ακριβώς αντίστροφη από αυτή που παρατηρείται τώρα. Δηλαδή η κίνηση στην επαρχία ήταν μεγαλύτερη και μάλιστα οι ανάγκες σε ανταλλακτικά αυξημένες. Κι αυτό γιατί οι εισαγωγείς λειτουργούσαν με προσωπικό ασφαλείας αλλά στην επαρχία η κίνηση συνεχιζόταν. Όχι τόσο γιατί παράβλεπαν τις οδηγίες, υπήρχαν και τέτοιες περιπτώσεις αλλά γεγονός είναι πως πολλές εργασίες συνέχιζαν να εκτελούνται και η μετακίνηση ήταν απαραίτητη. Αυτό σημαίνει πως παρουσιάστηκαν ορισμένα ζητήματα στην διαθεσιμότητα των ανταλλακτικών αυτό το διάστημα, ωστόσο η εικόνα διαφέρει από νομό σε νομό, σύμφωνα με όλα τα μηνύματα που λαμβάναμε και δεν υπάρχει γενικός κανόνας.

Από την άρση των μέτρων καραντίνας και μετά, η δουλειά σε συνεργεία έχει αυξηθεί, το ίδιο και για τα ελαστικά κι αυτό που ακούμε συνέχεια, είναι για την πίεση που υπάρχει στους μηχανικούς να βγουν στον δρόμο μοτοσυκλέτες που χρειάζονται πολύ περισσότερη δουλειά, από μία αλλαγή λαδιών.

Σε αυτό θέλουμε να επισείσουμε την προσοχή. Έτσι κι αλλιώς η συντήρηση των μοτοσυκλετών εδώ και μία δεκαετία στην κρίση, δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε κι αυτό πρέπει να αρχίσει να βελτιώνεται σταδιακά από όλους μας.

Ταυτόχρονα με την κίνηση στα συνεργεία, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αύξηση και στις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων, σημείο που πρέπει επίσης να προσέχει κανείς.

Για να κλείσουμε το άρθρο με την τωρινή κατάσταση αυτή την στιγμή με μία πρακτική συμβουλή που μπορεί να βοηθήσει πολλούς, θυμηθείτε πως υπάρχει ένας τρόπος να ξέρεις αν η μεταχειρισμένη μοτοσυκλέτα που σκέφτεσαι να αγοράσεις είχε πέσει ποτέ, ένας έλεγχος που ανιχνεύει τα πάντα και στην Ελλάδα πραγματοποιεί η MotoCert. Τις υπηρεσίες της τις έχουμε παρουσιάσει από την πρώτη στιγμή, τις έχουμε δοκιμάσει ώστε να μπορούμε να τις προτείνουμε και με μία επίσκεψη στην σελίδα τους θα βρείτε περισσότερα.

Προσοχή λοιπόν στις μοτοσυκλέτες που βγάζετε μετά από πολύ καιρό από αποθήκες, εξοχικά κτλ, μοτοσυκλέτες που περίμεναν παροπλισμένες μία προσεκτική φροντίδα που πάντα την παραμελούσε κανείς και τώρα βεβιασμένα βγαίνουν στο δρόμο.

Δεν θα σταματήσουμε επίσης να λέμε προσοχή και στα τροχαία που οι πρώτες ημέρες της καραντίνας φαίνεται πως τα έχουν αυξήσει απότομα…

Πρώτο μαξιλάρι για KTM: Συμφώνησαν οι πιστωτές, στο +25% η μετοχή από εχθές

Είχε χάσει υψηλό ποσοστό της αξίας της και σήμερα είδε την πρώτη αύξηση
Πρώτο μαξιλάρι για KTM: Συμφώνησαν οι πιστωτές, στο +25% η μετοχή από εχθές
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/12/2024

Τα οικονομικά προβλήματα της KTM, που ταυτόχρονα αποτελούν και το μεγαλύτερο κοινωνικό πείραμα στο κόσμο της μοτοσυκλέτας, είδαν σήμερα το πρώτο θετικό βήμα μετά τις 26 Νοεμβρίου που ο Pierer ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

Στο περιφερειακό δικαστήριο της Ried im Innkreis, αρκετά κοντά στο Mattighofen, οι πιστωτές της KTM δεν προέβαλαν αντίσταση στην πρόταση για αναδιάρθρωση χωρίς εξωτερικό έλεγχο και έτσι το πρόγραμμα 90 ημερών που είχε ανακοινώσει ο Pierer μπαίνει σε εφαρμογή. Ο ίδιος δεν παραβρέθηκε στο δικαστήριο, αλλά την πλευρά του γκρουπο εκπροσώπησε ο co-CEO Gottfried Neumeister. Ο άνθρωπος που ήρθε τον Ιούλιο του 2024 για να αναλάβει το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης με τον Pierer να διώχνει τότε τον Viktor Sigl -σχετικό άρθρο εδώ.

Ο Neumeister που συνόδευε τον Pierer και στο video-ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης αποδεικνύεται πλέον πως ήρθε για να αναλάβει αυτή ακριβώς την διαδικασία σε μία καλά προετοιμασμένη διαδικασία. Αποτελεί βέβαια ένα κοινωνικό πείραμα για τον κόσμο της μοτοσυκλέτας καθότι αναπαράγεται κάθε λανθασμένη μετάφραση και fake news για το θέμα αυτό, ξεχνώντας οι περισσότεροι πως έχει ξεκινήσει από την ίδια την KTM, με δικές της ανακοινώσεις και τα προβλήματα δεν βγήκαν στην επιφάνεια μετά από κάποια έρευνα, παραστράτημα ή στάση πληρωμών. Η στάση πληρωμών προαναγγέλθηκε από τους ίδιους και σε ότι αφορά τους εργαζομένους δεν ισχύει στον βαθμό που μεταδίδεται από διάφορα οικονομικά site που κάνουν πάρτι τιμών με δημοσιεύσεις. Υπάρχει μερίδα εργαζομένων εντός του House of Brands, του κεντρικού δηλαδή κτηρίου διοίκησης του γκρουπ, που ανήκουν σε ξεχωριστό κλαδί εταιρειών και συνεχίζουν να αμοίβονται κανονικά και άλλοι που έχουν δεχθεί τετραήμερη εργασία και αμοίβονται αναλόγως. Στην πράξη μάλιστα δεν αλλάζει ο όγκος δουλειάς καθώς η KTM είχε ήδη εφαρμόσει την τετραήμερη εργασία χωρίς περικοπές εδώ και χρόνια που σημαίνει πως οι εργαζόμενοι, πλην των γραμμών παραγωγής, σπάνια εργάζονταν τις Παρασκευές. Αρκετοί μάλιστα εργαζόμενοι στις εταιρείες που επηρεάζονται από την διαδικασία, KTM AG, KTM Forschungs & Entwicklungs GmbH και KTM Components GmbH είχαν προεισπράξει μισθολογικά τον Δεκέμβριο ήδη την ημέρα της ανακοίνωσης του Pierer πριν περάσει ο Νοέμβριος, ως μία κίνηση τόνωσης της εμπιστοσύνης, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχουν λάβει το δώρο Χριστουγέννων. Οπότε ένας γενικός τίτλος πως είναι «απλήρωτοι οι εργαζόμενοι», όπως έχουμε δει δημοσιεύματα, είναι λανθασμένος και δεν περιγράφει το σύνολο, αλλά μερίδα της μισθολογικής κατάστασης!

Σήμερα μάλιστα αποφασίστηκε πως ο επόμενος κύκλος απολύσεων θα περιοριστεί σε κάτω από 300 εργαζόμενος, όταν βάση προγραμμάτος θα έπρεπε να φτάσει τους 500 και αυτό γιατί περισσότεροι πιστωτές δέχτηκαν τα μέτρα που πρότεινε το γκρουπ. Ο Neumeister δήλωσε μάλιστα στην ORF πως υπάρχουν τρεις μεγάλοι επενδυτές που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν με ένεση ρευστότητας το πλάνο αναδιάρθρωσης και πως ένας από αυτούς είναι η Bajaj, παλιός συνεργάτης του Pierer για την οικογένεια των 390 και ταυτόχρονα και αντίπαλος όμως καθώς ασκεί έλεγχο στην Triumph και έχει επενδύσει στο άνοιγμα των Άγγλων στο χώμα, σε Motocross και Enduro με σκοπό να δημιουργήσει το αντίπαλο δέος εκεί που η KTM έχει τον πρώτο πλέον λόγο.

Παρόλο όμως που σήμερα τα πάντα πήγαν βάση προγράμματος και οι πιστωτές δέχτηκαν το κούρεμα της αναδιάρθρωσης, δημοσιεύματα στον ξένο τύπο συνεχίζουν την παράφραση αφήνοντας υπονοούμενα για έξοδο από τα MotoGP που είναι όμως ξεκάθαρο πως η ΚΤΜ συνεχίζει. Η παράφραση οφείλεται σε ανακοίνωση του AKV EUROPA Alpine Creditors Association, ένα από τα γραφεία που εκπροσωπούν ομάδες πιστωτών, και υπάρχουν αρκετά, αναφέρουν μέτρα για την αναδιάρθρωση και εκεί υπάρχει και πρόταση σχετικά με τα MotoGP, όπως μπορεί να διαβάσει κανείς εδώ. Η αναδιάρθρωση του προγράμματος των MotoGP ωστόσο έχει ήδη γίνει καθώς διακόπηκε η είσοδος της MV Agusta που είχε προβλεφθεί όπως και της GAS GAS.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την στιγμή δεν είναι στην KTM ούτε στους εργαζομένους με την ομπρέλα της Αυστριακής κυβέρνησης πάνω της, αλλά στους πιστωτές που εκτός από τα καθυστερημένα ποσά που δεν θα εισπράξουν ολόκληρα, θα χάσουν και το μεγαλύτερο κομμάτι του 2025 από την διακοπή της παραγωγής! Πολλοί από τους προμηθευτές δεν είναι τεράστιες εταιρείες που έχουν το περιθώριο να χάσουν τον βασικό τους πελάτη. Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα στην λεγόμενη “Motor Valley” στην Ιταλία. Οι μικροί λοιπόν προμηθευτές και οι εργαζόμενοι εκεί, είναι εκείνοι που θα κάνουν πραγματικά μαύρα και παγωμένα Χριστούγεννα και δυστυχώς δεν ακούγεται όσο πρέπει.