Mangusta: Η εξωτική δίτροχη... Lamborghini!

Μια ενδιαφέρουσα custom κατασκευή
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

9/11/2020

Εξωτικά υλικά, LED φώτα κι ένα γνήσιο ιταλικό μοτέρ που βρυχάται. Θα μπορούσε η περιγραφή να ταιριάζει στη νέα Lamborghini Aventador, αλλά ο λόγος γίνεται για την Mangusta, μία μοτοσυκλέτα που φαντάστηκε και δημιούργησε ο γνωστός σχεδιαστής Al Yasid για να φέρει πάνω της το λογότυπο του θρυλικού εργοστασίου.

H Lamborghini ανήκει σήμερα στο Volkswagen Group, που περιλαμβάνει τις Audi, Seat, Skoda, Bentley, Bugatti, Porsche και φυσικά την Ducati. Απ' όλες αυτές τις εταιρείες που ανήκουν στον όμιλο, μόνο η Ducati είναι αυτή που δραστηριοποιείται στο σύμπαν των μοτοσυκλετών, αλλά θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε μια μοτοσυκλετιστική έκφανση από μία εκ των "εξωτικών" εταιρειών που βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη, πόσο δε μάλλον από την "συμπατριώτισσά" της, την Lamborghini.

Η αλήθεια είναι πως η Lamborghini είχε φτιάξει μια μοτοσυκλέτα, την Design 90, αλλά δεν έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής. Γύρω στα μέσα της δεκαετίας του '90, οι μηχανικοί της Lamborghini σκέφτηκαν να δανειστούν έναν κινητήρα 1.000cc από την Kawasaki και να τον "ντύσουν" με ένα φαίρινγκ που παρέπεμπε απευθείας στα αυτοκίνητα της φίρμας εκείνη την εποχή.

Τον σχεδιασμό τον ανέλαβε η γνωστή γαλλική εταιρεία Boxer Design, η οποία έπρεπε να κατασκευάσει 50 κομμάτια. Δυστυχώς δεν είχε την ανταπόκριση που ανέμεναν, έστω κι αν η τιμή του δεν ήταν τόσο απαγορευτική, καθώς το 1986 κόστιζε γύρω στα 13.000 δολάρια. Πολύ σύντομα το project εγκαταλείφθηκε, έχοντας κατασκευαστεί μόλις έξι μοτοσυκλέτες.

Σήμερα όμως, που δεν υπάρχει καν σαν σκέψη στο εργοστάσιο να δημιουργηθεί μια τέτοια προσπάθεια, ανέλαβε το καθήκον ο σχεδιαστής Al Yasid και το έφερε εις πέρας με την Mangusta. Πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα που έχει χρησιμοποιήσει ένα Ducati Diavel ως βάση, αλλά με τα υλικά και τα στοιχεία που θα περίμενε κανείς να βρει σε ένα αυτοκίνητο της Lamborghini, όπως για παράδειγμα το επιθετικό και γεμάτο γωνίες "κοστούμι" της μοτοσυκλέτας.

Για να διατηρηθεί το βάρος χαμηλά, ο Yasid χρησιμοποίησε υλικά όπως το αλουμίνιο και τα ανθρακονήματα, συνδυασμένα με ένα ιδιαίτερο τρόπο έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια κοίλη επιφάνεια που φιλοξενεί την σέλα. Άλλος ένας συνδετικός κρίκος της Mangusta με τα αυτοκίνητα της Lamborghini, είναι τα LED φώτα που δημιουργούν ένα σχήμα "Υ", ενώ η μοτοσυκλέτα παρουσιάστηκε σε δύο χρωματικές επιλογές, την Reventon Silver και την Aventador Yellow.

Το πλαίσιο και ο κινητήρας δεν έχουν αλλαχτεί, αλλά το carbon που τα περιβάλλει δίνουν μια εντελώς φουτουριστική όψη στην μοτοσυκλέτα, ενώ και η δερμάτινα σέλα, είναι ένα πραγματικό έργο τέχνης.

Rictor Skyrider X1 - Κινέζικη η πρώτη ιπτάμενη ηλεκτρική "μοτοσυκλέτα" 

Παρουσιάστηκε στη φετινή CES 2025 - Στόχος να μπει στην παραγωγή το 2026
Rictor Skyrider X1
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

10/1/2025

Το ιπτάμενο Rictor Skyrider X1 παρουσιάστηκε στη φετινή Έκθεση Consumer Electronics στο Λας Βέγκας των Ηνωμένων Πολιτειών ως η πρώτη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα που μπορεί να πετάξει.

Χωράει πολλή συζήτηση αν το Rictor Skyrider X1 είναι όντως μοτοσυκλέτα, μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποιεί έναν τροχό στο εμπρός μέρος του και έναν στο πίσω για να κινείται όταν βρίσκεται στο έδαφος. Όπως και το αν είναι η πρώτη ιπτάμενη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα αφού η τσέχικη UDX έχει παρουσιάσει από πέρσι τη δική της πρόταση ως concept, με το AirWolf να μην κλείνει τον χειριστή του σε κουβούκλιο, να έχει τιμόνι και θέση μοτοσυκλέτας, αλλά όχι ρόδες. Ωστόσο το πρωτότυπο που δοκιμάζεται είναι ακόμη υπό κλίμακα.

Όπως και να έχει το Skyrider X1 μπορεί να κινηθεί σύμφωνα με τη Rictor ως δίκυκλο με ταχύτητα έως και τα 70 χλμ./ώρα με τους βοηθητικούς τροχούς να αναπτύσσονται όταν προσγειώνεται ενώ δεν διευκρινίζεται αν παραμένουν έτσι όσο βρίσκεται στο έδαφος. Στον αέρα η ταχύτητα φτάνει τα 100 χλμ./ώρα.

Rictor Skyrider X1

Ο "αναβάτης" είναι κλεισμένος σε κουβούκλιο και χρησιμοποιεί τιμόνι αυτοκινήτου, όπως φαίνεται και στη σχετική φωτογραφία, η οποία αποκαλύπτει ότι το Skyrider X1, δεν είναι ακριβώς πρωτότυπο όπως υποστηρίζουν οι άνθρωποι της θυγατρικής της Kuickwheel που κατασκευάζει πατίνια, σκούτερ και ποδήλατα, όλα ηλεκτρικά. Πρόκειται concept, μια ιδέα που πήρε φυσική μορφή και έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι να φτάσει στο στάδιο του πρωτότυπου και να πετάξει έστω και δοκιμαστικά. 

Το "ξεγυμνωμένο" πιλοτήριο με τους πρόχειρα κολλημένους σωλήνες και η πόρτα που... πέφτει καθώς ανοίγει είναι απτές αποδείξεις ενώ δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη τίποτα από εξαρτήματα, όργανα και ηλεκτρονικά συστήματα για να μπορεί να κάνει το Skydiver X1 τα εντυπωσιακά πράγματα που ισχυρίζονται οι άνθρωποι της Rictor.

Το Skyrider X1 φέρει τέσσερεις ηλεκτρικούς κινητήρες με τον καθένα να δίνει κίνηση σε οχτώ έλικες, με τους άξονες στους οποίους στηρίζονται να αναδιπλώνονται ότι βρίσκεται στο έδαφος.

Rictor Skyrider X1

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του μονοθέσιου Skydiver X1 είναι το αλουμίνιο και τα ανθρακονήματα ώστε το βάρος να κρατηθεί χαμηλά και αυτό να μπορεί να απογειώνεται έχοντας ωφέλιμο "φορτίο" της της τάξης των 100 κιλών.

Το ιπτάμενο όχημα της Rictor θα φέρει σύστημα που θα του επιτρέπει να απογειώνεται και να προσγειώνεται αυτόματα αλλά και αυτοματοποιημένο σύστημα πτήσης το οποίο θα μπορεί να επιλέξει και τη βέλτιστη διαδρομή στο εναέριο χώρο του αστικού περιβάλλοντος. 

Η ιπτάμενη "μοτοσυκλέτα" θα μπορεί επίσης να προσαρμόζει την πορεία της ανάλογα με τις αλλαγές στο περιβάλλον που πετάει συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής του καιρού. Στη θεωρία τουλάχιστον οι Κινέζοι δεν έχουν αφήσει τίποτα στην τύχη, ούτε στην ασφάλεια. Ισχυρίζονται ότι το Skyrider μπορεί να πετάξει με ασφάλεια ακόμη και αν ένα από τα μοτέρ του σταματήσουν να λειτουργούν ενώ φέρει και αλεξίπτωτο, για καλό και για κακό.

Rictor Skyrider X1

Το Skydiver X1 θα είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις SL και SX με τη διαφορά να εντοπίζεται στη χωρητικότητα της μπαταρίας. Η μικρότερη θα είναι 10,5 kWh και η δεύτερη 21 kWh ενώ από ότι καταλαβαίνουμε διαφορετική θα είναι και η χημεία τους αφού η μικρότερη φορτίζει με τη μισή ταχύτητα από τη μεγαλύτερη -24 και 50 kW αντίστοιχα. Χωρίς να διευκρινίζεται για ποια από τις δύο η Rictor δίνει μέγιστο χρόνο πτήσης τα 40 λεπτά που είναι μάλλον υπεραισιόδοξο νούμερο ακόμη και για τη μεγαλύτερη μπαταρία.

Η Rictor θέλει να βγάλει στην παραγωγή ένα τόσο προηγμένο όχημα υπολογίζοντας ότι θα κοστίζει μόλις το ένα τρίτο της τιμής που έχουν αντίστοιχα ανταγωνιστικά οχήματα VTOL σήμερα δηλαδή λίγο κάτω από 50.000 ευρώ.