Ιπτάμενες μοτοσυκλέτες

Δοκιμάζονται ήδη!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

25/5/2017

Με ένα tablet ή ένα smartphone στο χέρι, η νέα γενιά μπορεί να “ταξιδέψει” μέσα σε κλάσμα του δευτερολέπτου σε οποιοδήποτε σημείο της γης ή να συνδεθεί με τις κάμερες ενός δορυφόρου ή ενός διαστημοπλοίου και να δει εικόνες πέρα από το πλανητικό μας σύστημα! Θα πείτε ότι αυτά είναι “εικονική πραγματικότητα” και δεν συγκρίνονται με ένα αληθινό ταξίδι.

Σύμφωνοι, αλλά ως εμπειρία η εικονική πραγματικότητα σου χορταίνει το μυαλό και σου σβήνει την επιθυμία να ταξιδέψεις και να εξερευνήσεις το… οτιδήποτε. Άλλωστε ένα ταξίδι στον Αμαζόνιο κοστίζει μια περιουσία, σε τσιμπάνε χιλιάδες κουνούπια, κινδυνεύεις με ελονοσία και μετά από δέκα μέρες εκεί έχεις δει το ένα χιλιοστό της περιοχής. Αντίθετα στο tablet σου, μπορείς εντελώς τσάμπα να δεις εικόνες που μόνο οι πιο ριψοκίνδυνοι εξερευνητές έχουν αντικρίσει, με την δροσιά του air-condition να σου χαϊδεύει τα μαλλιά.  Το αποτέλεσμα είναι οι νέοι σήμερα να μην δίνουν δεκάρα για να εξερευνήσουν το άγνωστο και να ασχολούνται μόνο με εφευρέσεις που μειώνουν στο ελάχιστο οποιαδήποτε σωματική ασχολία.

Ακόμα και η οδήγηση ενός αυτοκινήτου τους είναι επώδυνη διαδικασία και εξελίσσουν πυρετωδώς την αυτόνομη οδήγηση.  Αντιθέτως για εμάς τους σκατόγερους, που μεγαλώσαμε με όνειρο να γίνουμε αστροναύτες, πιλότοι και είχαμε τη δίψα να ταξιδέψουμε σε όλο τον άγνωστο (τότε) κόσμο, οι μοτοσυκλέτες και τα αυτοκίνητα ήταν το μέσο της απόδρασής μας από τη μιζέρια του τόπου που ζούσαμε. Τα ντοκιμαντέρ της κρατικής τηλεόρασης ήταν η μόνη πηγή κινούμενων εικόνων που είχαμε, με τα βιβλία και τα περιοδικά να εξάπτουν τη φαντασία μας με τις φωτογραφίες τους, αντί να ικανοποιούν την ανάγκη μας  για γνώση. Έτσι δεν είναι καθόλου τυχαίο που αυτή τη στιγμή οι νεαροί επιστήμονες στη Silicon Valley εξελίσσουν αυτόνομα οχήματα, ενώ ακριβώς δίπλα τους οι μεγαλύτερης ηλικίας επιστήμονες ετοιμάζουν τα πρώτα ιδιωτικά ταξίδια αναψυχής στο διάστημα και… ιπτάμενες μοτοσυκλέτες.

Αυτή εδώ που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι δημιούργημα του πρώην ιδρυτή της Google κυρίου Larry Page ο οποίος δήλωσε:  

 "Our mission is to make the dream of personal flight a reality. We believe when everyone has access to personal flight, a new, limitless world of opportunity will open up to them,"
 

Ποιος πιτσιρικάς έχει όνειρο την Προσωπική Πτήση στις μέρες μας; Ήδη κυκλοφορούν γυαλιά Virtual Reality που σου δίνουν την ίδια αίσθηση και κάνουν μόλις 400 ευρώ!  

 

 "Today we're announcing our first prototype of The Flyer, a personal flying machine that will become available for sale by the end of 2017."

Όπως βλέπουμε ο κύριος Larry μας υπόσχεται ότι έως το τέλος του 2017 θα μπορούμε να αγοράσουμε τη δική μας ατομική ιπτάμενη μοτοσυκλέτα. Διαθέτει 8 ηλεκτροκινητήρες, ζυγίζει 100 κιλά, πετάει σε ύψος 4,5 μέτρων και έχει μέγιστη ταχύτητα 45km/h. Περισσότερο ως γιγαντιαίο drone μοιάζει παρά σαν ιπτάμενη μοτοσυκλέτα. Πάντως η δημοσιογράφος Cimeron Morrissey που το δοκίμασε έγραψε:

"The prototype looks and feels a lot like a flying motorcycle. You mount the seat and lean forward, just like you would on a bike,"

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι και η Airbus δουλεύει πάνω στην ίδια ιδέα.

Να δεις που σε λίγα χρόνια οι γέροι θα κάνουμε επικίνδυνους ελιγμούς με τις ιπτάμενες μοτοσυκλέτες μας πάνω από τα κεφάλια των πιτσιρικάδων που θα φοράνε μάσκες Virtual Reality και θα κάθονται στα παγκάκια στις πλατείες, πάνω σε ηλεκτρικά αναπηρικά καροτσάκια… συγνώμη… σε αυτόνομα ηλεκτρικά οχήματα ήθελα να πω!

Μ. Βρετανία: "ΟΧΙ" στις λεωφορειολωρίδες για τις μοτοσυκλέτες

Στηρίζει έμμεσα την πώληση αυτοκινήτων η βρετανική κυβέρνηση
Λεωφορειολωρίδες Μ.Βρετανία όχι στις μοτοσυκλέτες 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

27/11/2024

Το βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών δεν έδωσε τελικά την έγκρισή του για να μπορούν οι μοτοσυκλετιστές να χρησιμοποιούν τις λωρίδες των λεωφορείων για τις μετακινήσεις του.

Μια απόφαση που εξέπληξε την συντριπτική πλειοψηφία των εμπλεκόμενων μερών και του κοινού είναι αυτή που πήρε το Υπουργείο Μεταφορών της Μ.Βρετανίας αναφορικά με τη χρήση των λεωφορειολωρίδων από τα μηχανοκίνητα δίκυκλα.

Με λίγα λόγια το βρετανικό ΥΜΕ είπε "όχι" στο να θεωρείται δεδομένη η χρήση των λεωφορειολωρίδων από τις μοτοσυκλέτες σε εθνικό επίπεδο και πέταξε ξανά το γάντι στις τοπικές αρχές, οι οποίες μπορούν να ορίζουν αυτόβουλα και σύμφωνα με τις ανάγκες των περιοχών που διοικούν αν αυτό θα επιτρέπεται ή όχι.

Η πρόταση για πανεθνική χρήση των λεωφορειολωρίδων από τις μοτοσυκλέτες χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις βγήκε σε δημόσια διαβούλευση στα μέσα του περασμένου Μαρτίου έως και τα μέσα του περασμένου Ιουλίου και την άποψή τους για το μέτρο κατέθεσαν τοπικές αρχές, οργανισμοί, λέσχες αλλά και το κοινό, ενώ συμπληρώθηκε και ένα σχετικό ερωτηματολόγιο.

Λεωφορειολωρίδες Μ.Βρετανία όχι στις μοτοσυκλέτες 2025

Και ενώ όλα τα δεδομένα έδειχναν μια σαφή υποστήριξη στην εφαρμογή του μέτρου τελικά το υπουργείο αποφάσισε να παραμείνει στον ισχύοντα νόμο για τα μηχανοκίνητα δίκυκλα και τις λεωφορειολωρίδες, με τις αρμόδιες τοπικές αρχές να έχουν εκείνες την ευθύνη και την δύναμη να απαγορεύουν ή να επιτρέπουν τη χρήση τους από τους μοτοσυκλετιστές.

Η απόφαση ήρθε παρά το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τη συμβολή των μοτοσυκλετών στη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, στη μείωση του μποτιλιαρίσματος και του κυκλοφοριακού φόρτου γενικότερα, αλλά και στη μείωση του χρόνου που χρειάζεται για να φτάσει κανείς από το ένα σημείο στο άλλο, ειδικά σε αστικό περιβάλλον.

Έτσι ο νόμος δεν θα αλλάξει με το υπουργείο να επικαλείται έλλειψη δεδομένων αναφορικά με τα... οφέλη στην οδική ασφάλεια που θα μπορούσε να έχει η εφαρμογή αυτού του μέτρου, αλλά και το κόστος που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό για να αλλαχθούν όλες οι σχετικές πινακίδες.

Τουλάχιστον στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ξεκάθαρα ο πραγματικός λόγος αφού το βρετανικό ΥΜΕ υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόθεση από την κυβέρνηση να ενθαρρύνει περισσότερο τη χρήση των μοτοσυκλετών από το κοινό, κάτι που ήταν στην ατζέντα της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ αυτό φαίνεται να εξυπηρετεί και τα συμφέροντα της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας, που αυτή τη στιγμή πνέει τα λοίσθια.

Η Μ. Βρετανία έχει βάλει φιλόδοξους κλιματικούς στόχους και στους κατασκευαστές αυτοκινήτου με στόχο να προωθήσει όσο περισσότερο γίνεται την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Παράδειγμα, για φέτος τα ηλεκτρικά θα πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 22% των πωλήσεων της κάθε εταιρείας στη χώρα και το υπόλοιπο 78% να αποτελείται από συμβατικά. Κάτω από το 22% σημαίνει και πρόστιμο άνω των 15.000 ευρώ για κάθε αυτοκίνητο λιγότερο (!), με τον στόχο για το 2025 να ανεβαίνει στο 28% για να φτάσει στο 80% το 2030 και στο 100% το 2035.

Τα σχέδια της κυβέρνησης φρενάρει το ίδιο το κοινό της χώρας, όπως γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη με τις πωλήσεις των ηλεκτρικών να ανεβαίνουν με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό από τον επιθυμητό ή κινούνται πτωτικά στις χώρες που έχουν κόψει τις επιδοτήσεις. Οι υψηλότερες τιμές τους δεν αντιστοιχούν στα πορτοφόλια των οδηγών, ενώ οι κατασκευαστές πιέζονται να κάνουν μεγάλες εκπτώσεις για να κάνουν τα μοντέλα τους πιο ελκυστικά. 

Η εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία διανύει κρίση και ήδη ο όμιλος Stellantis (Peugeot, Citroen, Opel, Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Lancia, Maserati, RAM, Chrysler, Dodge, DS Aytomobiles) ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το εργοστάσιό της θυγατρικής Vauxhall στο Luton, ένα εργοστάσιο που λειτουργεί εδώ και 110 χρόνια. 

Παράλληλα, η Ford ετοιμάζεται να μειώσει το προσωπικό της στη χώρα κατά 800 άτομα και η κυβέρνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή με την πλάτη στον τοίχο και ήδη σκέφτεται να βάλει νερό στο κρασί της σχετικά με τους στόχους στις πωλήσεις. Προς το παρόν, για τη στήριξη της εγχώριας αγοράς αυτοκινήτου στη Βρετανία την πληρώνει έμμεσα και η μοτοσυκλέτα και σε ένα βαθμό και το κοινό στο οποίο δεν δίνεται ένας ακόμη λόγος για να αγοράσει μία.