Τελικά δεν της βγήκε της Harley-Davidson η προσπάθειά της να παρακάμψει τους δασμούς που θέλει να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις μοτοσυκλέτες της αμερικάνικης εταιρείας, έπειτα και από σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ.
Συγκεκριμένα η Harley-Davidson προσπάθησε να αποφύγει τους ευρωπαϊκούς δασμούς που επιβάλλονται στις μοτοσυκλέτες της άνω των 800 κ.εκ. με το να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της εκτός ΗΠΑ, στο εργοστάσιο που έχει στην Ταϊλάνδη. Αυτό είχε ξεκινήσει να το κάνει στα μέσα περίπου του 2018 για τις μοτοσυκλέτες που προόριζε για τις αγορές της ΕΕ, στον πρώτο εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.
Ο ξεκάθαρος "ελιγμός" της αμερικάνικης εταιρείας δεν άρεσε καθόλου στους Ευρωπαίους ιθύνοντες, με την ΕΕ να υποχρεώνει τους Αμερικανούς επίσημα το 2021 να πληρώνουν τους δασμούς, κυρίως λόγω της αιτιολόγησης της ίδιας της εταιρείας απέναντι στους μετόχους της στις ΗΠΑ που έλεγε ξεκάθαρα ότι μεταφέρει την παραγωγή για να γλιτώσει τους εισαγωγικούς δασμούς που βρίσκονται στο 31%.
Η κίνηση της H-D δεν άρεσε ούτε στα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ με το ΙΑΜ (International Association of Machinists and Aerospace Workers ) που αντιπροσωπεύει και υπαλλήλους της Harley-Davidson να χαρακτηρίζει την κίνηση ως "κλοτσιά στα δόντια των Αμερικανών εργαζομένων και προδοσία στην κληρονομιά της εταιρείας ως συμβόλου της Αμερικής"
Η Harley-Davidson, η οποία το περασμένο καλοκαίρι αποφάσισε να μεταφέρει ακόμη μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της στην Ταϊλάνδη (και για τις ΗΠΑ), ενώ έκανε έφεση για την απόφαση της ΕΕ κατηγορώντας την, μεταξύ άλλων για παρερμήνευση των νόμων κατά το δοκούν και για κατάχρηση εξουσίας. Τελικά το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε τελεσίδικα κατά των Αμερικανών πριν από λίγες ημέρες με την ίδια αιτιολογία, ενώ την υποχρέωσε να πληρώσει και τα κόστη της ΕΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα. Στην απόφαση του το δικαστήριο ξεκαθαρίζει ότι αν η μεταφορά την παραγωγής γινόταν για άλλους οικονομικούς λόγους -όπως αύξηση του κέρδους ή μείωση του κόστους παραγωγής- τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.
Η Harley-Davidson, που ως εταιρεία που έχει χτίσει μεγάλο μέρος της φήμης της ως 100% αμερικάνικη και εκφράζει το αμερικάνικο όνειρο, μάλλον προτίμησε να ρισκάρει μιλώντας στους επενδυτές της και δεν ήθελε να τους πει στα ίσια ότι εγκαταλείπει μέρος της παραγωγής στις ΗΠΑ, όπως φαίνεται ότι κάνει από τον περασμένο Αύγουστο. Τελικά της γύρισε μπούμερανγκ όμως και πάλι μάλλον λιγότερο οδυνηρό από την αντίδραση των επενδυτών στη μεταφορά παραγωγής για άλλο λόγο από τον επίσημα διατυπωμένο.
Ο εμπορικός προστατευτισμός στα "καλύτερά" του με άλλα λόγια και αναμένεται να δούμε τέτοιες ιστορίες και στο μέλλον ειδικά αν ο Τραμπ υλοποιήσει της απειλές του για επιπλέον δασμούς, τη στιγμή που τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ θέλουν να δουν περισσότερα εργοστάσια να κατασκευάζονται στο έδαφός τους για την ουσιαστική στήριξη της εγχώριας οικονομίας.
Η Harley-Davidson θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της όλων των κατασκευαστών που θέλουν να γλιτώσουν φόρους και στις δύο μεριές του Ατλαντικού και να φτιάξει το δικό της εργοστάσιο επί ευρωπαϊκού εδάφους. Αντίστοιχο έχει η μητρική της Indian, Polaris, στην Πολωνία στην πόλη Opole, για την παραγωγή των μοτοσυκλετών που προορίζονται για τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ εκεί κατασκευάζονται και ATVs της εταιρείας.