Custom Yamaha GTS1000: Italian Resilience

Η ικανότητα να ξεπερνάς κάθε δυσκολία
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

10/4/2020

Ακόμη και στις πιο σκοτεινές περιόδους της Ιστορίας μας, υπάρχουν στιγμές και γεγονότα από ανθρώπους που μας γεμίζουν με φως και αισιοδοξία για το μέλλον. Στο κόσμο της μοτοσυκλέτας η Italian Resilience του Lorenzo Frugraroli και η ιστορία πίσω απ’ τη δημιουργία της αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα. Η Italian Resilience είναι γέννημα θρέμμα του κορωνοϊού, αφού ολοκληρώθηκε τώρα με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ το όνομά της προέρχεται από έναν όρο της ψυχιατρικής, ο οποίος περιγράφει την ικανότητα του ανθρώπου να ξεπερνά τις δυσκολίες σε περιόδους μεγάλων κρίσεων και να βγαίνει πιο δυνατός μέσα απ’ αυτές.

Συγκεκριμένα, ήταν ο Γάλλος ψυχίατρος Boris Cyrulnik που κατοχύρωσε όρο resilience στην ψυχιατρική, ενώ είχε αναφέρει και το εξής: “Η λύση σε μια καταστροφή δεν έγκειται στην επαναφορά των πραγμάτων όπως ήταν πριν, αλλά στη δημιουργία μιας νέας τάξης που δεν υπήρχε στο παρελθόν.” Τα λόγια του Cyrulnik, εκτός απ’ το να μας προβληματίζουν, ταιριάζουν γάντι και στην περίπτωση της εταιρείας του Lorenzo Furgaroli, την FMW Motorcycles, που το αντικείμενό της δεν είναι άλλο απ’ τη δημιουργία μοναδικών custom μοτοσυκλετών.

Στόχος του Furgaroli είναι να πάρει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα AMD, αυτό που είχε κερδίσει το 2016 ο δημιουργός του "BMW των Αιθέρων" και για να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ως “καμβά” κάτι που ήταν απ’ τη φύση του ξεχωριστό. Επέλεξε την Yamaha GTS1000 που στην εποχή της ήταν μια εμπορική αποτυχία, όμως τώρα βιώνει μια δεύτερη “εφηβεία” καθώς προτιμάται από πολλούς custom builders για διάφορα project τους.

Το αποτέλεσμα είναι πάντοτε εντυπωσιακό, αφού μόλις αφαιρέσεις τα φαίρινγκ του GTS αποκαλύπτεται ένα μοναδικής φιλοσοφίας πλαίσιο τύπου “Ω” και αναδεικνύεται το σύστημα των αναρτήσεων που αποτελείται από δύο ψαλίδια, ένα μονόμπρατσο μπροστά για το hub steering και ένα συμβατικό πίσω στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Από αυτά, το πίσω έδωσε τη θέση του σε ένα μονόμπρατσο από κάποιο Honda VFR, συνοδευόμενο από την ανάρτηση, την ζάντα και το σύστημα πέδησης ώστε να μην χρειάζονται επιπλέον αλλαγές. Στο εμπρός αντικαταστάθηκε το αμορτισέρ, με ένα ρυθμιζόμενο από Yamaha YZF-R6, ενώ η ζάντα παρότι έχει ίδια εμφάνιση με την πίσω δεν προέχεται από το VFR αλλά από το NSR180SP της Honda, που κυκλοφορούσε στις αγορές της Ασίας.

Ακόμη, οι τροποποιήσεις του Furgaroli δεν περιορίζονται μόνο στην εμφάνιση αλλά επεκτείνονται και στον κινητήρα, όπου ο ηλεκτρονικός ψεκασμός έδωσε τη θέση του σε μια τετράδα καρμπυρατέρ! Ο στόχος ήταν αφενός μεν να εντυπωσιάσει, καθώς το ψεύτικο ρεζερβουάρ (το πραγματικό χειροποίητο ρεζερβουάρ βρίσκεται πίσω απ’ τον αναβάτη, μέσα στο υποπλαίσιο) σου επιτρέπει να χαζέψεις μέσα απ’ το plexiglass τον τρόπο λειτουργίας των καρμπυρατέρ.

Αφετέρου η μετάβαση σε μηχανικό ψεκασμό απλοποιεί τα πράγματα, καθώς η δημιουργία μιας νέας καλωδίωσης, που τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητη κατά τη κατασκευή τόσο εκτενών τροποποιημένων custom, είναι πιο απλή και απαιτεί λιγότερο χρόνο. Παράλληλα, με την κατάργηση της ECU εξοικονομείται βάρος και χώρος. Στο σύστημα εξαγωγής έχουμε τα τελικά της Akrapovic να προσθέτουν πόντους στη συνολική εμφάνιση, αφήνοντας σε κοινή θέα την πίσω ζάντα.

Η επιλογή του να μεταφερθεί το ρεζερβουάρ στο πίσω μέρος του νέου υποπλαισίου είναι πολύ ενδιαφέρουσα, όμως δημιουργεί ερωτηματικά στο κατά πόσο θα επηρεάζει τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας, λόγω της μεταφοράς τους κέντρου βάρους ψηλά και πίσω. Ωστόσο, δεν παύει να είναι μια εντυπωσιακή custom που η επιλογή των χρωμάτων έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς το βλέμμα καρφώνεται στα κατακόκκινα πλαίσιο και ψαλίδια που πλαισιώνονται διακριτικά απ’ τα υπόλοιπα μαύρα μέρη, αναγκάζοντάς σε να τη παρατηρείς απ’ τα μέσα προς τα έξω και όχι το αντίστροφο όπως συνηθίζεται.

Η FMW Motorcycles σκοπεύει να πάρει μέρος στο AMD – αν πραγματοποιηθεί τελικά – με την Italian Resilience και η αλήθεια είναι πως έχει τα φόντα να φτάσει πολύ ψηλά, κρίνοντας απ’ όλα όσα αντιπροσωπεύει το όνομά της… Το μόνο αδιαμφησβήτητο είναι πώς οι Ιταλοί έχουν την ικανότητα να αντλούν έμπνευση απ’ όλες τις συνθήκες και να δημιουργούν μοναδικές κατασκευές.

Ετικέτες

Honda Z125 Monkey FS Limited Edition: Σαν CB900F στο Tokyo Motor Show!

Θα υπάρχει σε 50 κομμάτια χρωμιωμένη έκδοση που βάζει ιδέες μετατροπής
Honda Z125 Monkey FS Limited Edition: Σαν CB900F στο Tokyo Motor Show!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/4/2025

Βάζουν ιδέες στην Έκθεση Μοτοσυκλέτας Ιαπωνίας, το Tokyo Motorcycle Show που είναι σε μέγεθος μικρότερο από το Tokyo Motor Show που γίνεται στο τέλος της χρονιάς αλλά ταυτόχρονα στην αρχή του οικονομικού έτους και υποστηρίζεται επίσημα από τους 4 μεγάλους Ιάπωνες κατασκευαστές μοτοσυκλετών.

Η αγάπη για τα Monkey, όλων των χρονολογιών, είναι μεγάλη και έτσι κάθε μία νέα δημιουργία σπάει τα όρια των συνόρων και προσελκύει τα βλέμματα ανά τον κόσμο, όχι μόνο ως πρόθεση αγοράς, αλλά κυρίως ως πηγή έμπνευσης για μετέπειτα μετατροπές.

Συνεχίζοντας την εικόνα του CB1000F Concept που είδαμε πριν από λίγες ημέρες, που είχε δημιουργηθεί ως φόρος τιμής στον Freddie Spencer, έρχεται τώρα ένα Monley 125 στα χρώματα του Fast Freddie το οποίο όμως δεν μένει στο αυστηρό πλαίσιο του concept αλλά βγαίνει στην παραγωγή, έστω και περιορισμένη.

Βασικό στοιχείο της εμφάνισης τους είναι η διπλή μπλε γραμμή σε αντίθεση δύο αποχρώσεων που παραπέμπει απευθείας στην αγωνιστική CB900R του αμερικάνικου πρωταθλήματος καθώς η CB750F είχε διαφορετικά χρώματα.

Αργότερα τα χρώματα αυτά εμφανίστηκαν σε μοντέλα παραγωγής όπως τα δημοφιλή CB400SF και CB1300SF ενώ υπήρξε και Monkey 50 αλλά πρόσφατα τα είδαμε στο Concept της Osaka, όπως είπαμε πιο πάνω που επίσης προκάλεσε αίσθηση ξεφεύγοντας από τα όρια των συνόρων.

 

Honda CB1000F Concept: 3 ξεχωριστά μοντέλα σε έκθεση της Ιαπωνίας!

Η Honda θυμάται το Boldor! – Ξανά!

Στο μεταξύ το πρώτο Z125 Monkey FS έκανε την εμφάνισή του το 2019 όπου πούλησε 190 αριθμημένες μονάδες σε όλο τον κόσμο σε διάστημα λίγων ημερών.

Η νέα περιορισμένη έκδοση είχε ήδη ανακοινωθεί για το 2023 αλλά είχε καθυστερήσει αρκετά εξαιτίας των προβλημάτων που συνέχιζαν να υπάρχουν από εποχή της πανδημίας και τα Monkey που είχαν μπει σε παραγγελία τελικά έφτασαν το περασμένο Φθινόπωρο.

Οπότε η έκδοση αυτή συνεχίζει ως 5η έκδοση γιατί το 2023 που ήταν προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει, είχε περάσει μία πενταετία από την κυκλοφορία του Monkey 125.

Μπορεί στην έκθεση στο Tokyo να είχαν μόνο ένα χρωματικό συνδυασμό που μένει πιστός στην CB900F αλλά στην πράξη θα κυκλοφορήσουν  4 βασικά χρώματα και μία χρωμιωμένη έκδοση σε 50 κομμάτια.

Ο χρόνος παράδοσης για τον χρωματισμό που αναλαμβάνει η YF Design φτάνει ακόμη και τους 3 μήνες, ενώ μέχρι το τέλος του Tokyo Motorcycle Show αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι παραγγελίες και για τα 50 κομμάτια της FS Z-125 Limited Edition.

Ετικέτες