Paulo Goncalves - Άγαλμα στη μνήμη του, από χιλιάδες εξαρτήματα μοτοσυκλέτας - [VIDEO]

Η ευφάνταστη δημιουργία θα κοσμεί τη γενέτειρα του, Esposende, στην Πορτογαλία
motomagPaulo Goncalves – Άγαλμα στην μνήμη του από χιλιάδες εξαρτήματα μοτοσυκλέτας
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

12/2/2024

Σε μία τελετή που διοργανώθηκε το Σάββατο 10/2, ο δήμαρχος της πόλης Esposende της Πορτογαλίας, παρουσίασε το άγαλμα που δημιουργήθηκε εις μνήμην του Paulo Goncalves που έχασε την ζωή του στο Rally Dakar 2020, άγαλμα που αποτελείται από χιλιάδες εξαρτήματα μοτοσυκλέτας.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν σε έντονο συγκινησιακό κλίμα, με τη γενέτειρά του να έχει ως στόχο να τιμήσει την ιστορία που άφησε πίσω του, στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, τόσο για την ιδιαίτερη πατρίδα του όσο και για ολόκληρη την Πορτογαλία. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της πόλης, Benjamin Pereira, ο Paulo Goncalves υπήρξε πολλά περισσότερα από έναν ταλαντούχο αναβάτη. Πέρα από τους αγώνες, με την εμπλοκή του σε διάφορες κοινωνικές, αθλητικές και περιβαλλοντικές δράσεις, ο Goncalves κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην πόλη, την οποία γεννήθηκε.

Paulo Goncalves – Άγαλμα στην μνήμη του από χιλιάδες εξαρτήματα μοτοσυκλέτας

Το επιβλητικό έργο τέχνης ξεπερνάει τα 5 μέτρα σε ύψος και ζυγίζει οχτώ τόνους! Για την δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν 27.600 εξαρτήματα μοτοσυκλέτας, που περιλαμβάνουν γρανάζια, δίσκους συμπλέκτη, αλυσίδες κ.α., τα οποία προήλθαν από διαφορετικούς ανθρώπους. Δημιουργός είναι ο φωτογράφος και φίλος του αείμνηστου αναβάτη, Paulo Maria, με χρηματοδότη τον Δήμο που ανήκει η πόλη. Το άγαλμα απεικονίζει τον Πορτογάλο αναβάτη πάνω στη Rally μοτοσυκλέτα του, με τον ένα τροχό στον αέρα, συχνή εικόνα για τον Goncalves στους αμμόλοφους της Σαουδικής Αραβίας, εκεί όπου έμελλε να χάσει την ζωή του στις 12 Ιανουαρίου 2020 στα πλαίσια του Rally Dakar.

Το γλυπτό έχει τοποθετηθεί στην ανατολική πλευρά της πόλης, κοντά στον Αυτοκινητόδρομο 13 και αποτελεί τμήμα ενός νέου αστικού πάρκου, το οποίο δημιούργησε ο δήμαρχος της πόλης. Από το σημείο περνάνε χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά, ιδιαίτερα μοτοσυκλετιστές, με το πάρκο να έχει πολλά ακόμα στοιχεία που θα άρεσαν στον Paulo. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Pereira, αυτός είναι ένας τρόπος να τιμήσει η πόλη την μνήμη του Paulo Goncalves και να γίνει παράδειγμα προς μίμηση για τους νέους.

Paulo Goncalves – Άγαλμα στην μνήμη του από χιλιάδες εξαρτήματα μοτοσυκλέτας

Ο Paulo Goncalves ξεχώρισε ως αναβάτης στους αγώνες rally, έχοντας συγκεντρώσει 23 τίτλους σε motocross, supercross και enduro. Αγωνίστηκε για πολλές ομάδες, ενώ συμμετείχε 7 φορές στο Rally Dakar, φτάνοντας μέχρι τη δεύτερη θέση. Το 2013 αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής Rally, ενώ το 2014 ήρθε δεύτερος.

Για τη δημιουργία του αγάλματος χρειάστηκε ένας χρόνος. Το ψηλότερο από 5 μέτρα και βάρους 8 τόνων έργο τέχνης χυτεύτηκε και μορφοποιήθηκε σε μία εταιρεία στην Costancia του Santarem. Στα αποκαλυπτήρια το Σάββατο 10/2 το παρών έδωσαν πέρα από την οικογένειά του και την δημοτική αρχή, πλήθος κόσμου που θέλησε να τιμήσει τον Goncalves με την παρουσία του.

Paulo Goncalves – Άγαλμα στην μνήμη του από χιλιάδες εξαρτήματα μοτοσυκλέταςPaulo Goncalves – Άγαλμα στην μνήμη του από χιλιάδες εξαρτήματα μοτοσυκλέτας

Ετικέτες

CFMOTO 450CL-C - Νέα έκδοση για "μοναχικούς καβαλάρηδες”

Μετά το cruiser, ακολουθεί και η έκδοση bobber που χαρίζει πιο επιθετική και άγρια εμφάνιση
motomagCFMOTO 450CL-C – Νέα έκδοση για μοναχικούς “καβαλάρηδες”
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

31/5/2024

Λίγο μετά την παρουσίαση του 450CL-C, η CFMOTO προσθέτει μια νέα έκδοση στην cruiser οικογένεια, με bobber χαρακτηριστικά, με το μονόσελο να ξεκαθαρίζει ότι μιλάμε για μοντέλο που απευθύνεται σε μοναχικούς αναβάτες.

Το 450CL-C Bobber χρησιμοποιεί την ίδια μονάδα ισχύος με το 450CL-C, την οποία έχουμε ήδη γνωρίσει από τα 450NK, 450SR-S και 450ΜΤ. Ο μοναδικός στην κατηγορία του δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 449 κυβικών, χάρη στη σειρά ανάφλεξης 270°, κρατά τους 40 ίππους στις 8.000 στροφές και τα 4,3 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις 6.250 στροφές. Για τη μεταφορά της δύναμης στην άσφαλτο φροντίζει ένα κιβώτιο έξι σχέσεων, που συνεργάζεται με υγρό πολύδισκο συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης. Όπως και στο 450CL-C, έτσι και στο Bobber η τελική μετάδοση γίνεται με ιμάντα, κρατώντας ψηλά την σημαία της παράδοσης για την κατηγορία που ανήκουν.

CFMOTO 450CL-C – Νέα έκδοση για μοναχικούς “καβαλάρηδες”

Φρένα, αναρτήσεις έρχονται από το μοντέλο βάσης, όπως και το πακέτο των ηλεκτρονικών. Οι διαφορές εντοπίζονται στον σχεδιασμό της νέας μοτοσυκλέτας, με το 450CL-C Bobber να χάνει τη θέση του συνεπιβάτη. Στην θέση της έχει μπει ένα μεγάλο μαύρο -και για τους δύο χρωματισμούς- φτερό, ενώ η σέλα του αναβάτη αιωρείται πάνω από τον πίσω τροχό, με το μονό ρυθμιζόμενο ως προς την προφόρτιση ελατηρίου αμορτισέρ κρυμμένο περίτεχνα πίσω από τα καπάκια. Ταυτόχρονα, η απόσταση από το έδαφος της όμορφης εξωτερικά σέλας, με εξωτερικές ραφές και το λογότυπο της CFMOTO πάνω της, έχει ανέβει στα 715 χιλιοστά, από τα 705 του 450 CL-C. Το ίσιο τιμόνι είναι 20 χιλιοστά πιο μακριά από τα χέρια του αναβάτη, για ένα περισσότερο σπορ εργονομικό τρίγωνο, σε σύγκριση με αυτό της έκδοσης βάσης. Χάρη στα λιγότερα πλαστικά και την απουσία μαρσπιέ και σέλας συνεπιβάτη, το 450CL-C Bobber είναι ολίγον τι ελαφρύτερο, σταματώντας την ζυγαριά στα 177 γεμάτα κιλά.

CFMOTO 450CL-C – Νέα έκδοση για μοναχικούς “καβαλάρηδες”

Από τις δύο χρωματικές επιλογές, Ivory White και Nebula Black, αυτή που έκανε σε εμάς την πιο δυνατή εντύπωση οπτικά, είναι η πρώτη. Η αντίθεση του μαύρου των γραφικών στο κρεμ λευκό ρεζερβουάρ, χαρίζει πόντους στην εμφάνιση, με το όνομα “CLC” γραμμένο σε όμορφη γραμματοσειρά. Για την ώρα, η CFMOTO δεν έχει ανακοινώσει αν το νέο 450 CL-C Bobber θα έρθει προς τα μέρη μας, ενώ για την ώρα δεν έχει ανακοινωθεί η τιμή του ούτε για την αγορά της Κίνας, όπου και πρωτοπαρουσιάστηκε.

CFMOTO 450CL-C – Νέα έκδοση για μοναχικούς “καβαλάρηδες”
Ετικέτες