Το Trial-Ε Ολυμπιακό άθλημα!

H FIM απέστειλε αίτημα στην ΔΟΕ
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

31/1/2019

Το Trial είναι σίγουρα ένα θεαματικό άθλημα, ιδιαίτερα απαιτητικό που απαιτεί έμπειρους και εκπαιδευμένους αθλητές, με τον ύψιστο βαθμό ελέγχου. Παρ' όλα αυτά, θα μπορούσε να αναγνωριστεί ως ένα… ολυμπιακό άθλημα; Κι αυτό το ερώτημα δεν είναι ρητορικό αλλά διαθέτει κάποια βάση, ειδικά από την στιγμή που η FIM έχει καταθέσει αίτημα στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, προκειμένου να συμπεριληφθεί το Trial-Ε (το Trial με ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες) στα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, που θα διεξαχθούν στο Παρίσι.

Αν αυτή η προσπάθεια καρποφορήσει, το Trial-E θα είναι το πρώτο επίσημα αναγνωρισμένο Ολυμπιακό μηχανοκίνητο άθλημα. Ήδη, υφίσταται το Trial-E Cup, το οποίο διοργανώνεται από την FIM ως παράπλευρη διοργάνωση στα πλαίσια του παγκόσμιου πρωταθλήματος Trial από το 2017, αλλά ο μακρινός ορίζοντας του στόχου σημαίνει ότι πέρα από τους αναβάτες που τρέχουν ήδη στον θεσμό, υπάρχει ακόμη άπλετος χρόνος για να μπει νέο αίμα που θα μπορέσει να προετοιμαστεί στις επόμενες ολυμπιάδες.
Για να ετοιμαστεί ο φάκελος της κατάθεσης, ο Αντιπρόεδρος της FIM και Πρόεδρος της γαλλικής μοτοσυκλετιστικής ομοσπονδίας Jaques Bolle, μαζί με τον Επίτιμο Πρόεδρο της FIM και αντιπρόεδρο της Γαλλικής Ολυμπιακής Επιτροπής Jean-Pierre Mougin, καθώς και με τον τρεις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Trial και Διευθυντή της Επιτροπής Trial της FIM Thierry Michaud, έκαναν συνάντηση με την επιτροπή που θα διοργανώσεις τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Γαλλία.

Όπως είναι γνωστό, σε κάθε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων προστίθονται και νέα αθλήματα, όπως για παράδειγμα στους Ολυμπιακούς του Τόκιο το 2020 θα είναι η πρώτη φορά που θα δούμε softball, σέρφινγκ, αναρρίχηση καράτε και skateboard! Η υπάρχουσα πολιτική για την προσθήκη αθλημάτων, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΔΟΕ είναι ότι τα αθλήματα πρέπει να είναι προσανατολισμένα στη νέα γενιά και να είναι προσβάσιμα και εφικτά εξίσου σε άντρες και γυναίκες, να είναι θεαματικά, να μπορούν να διεξαχθούν σε όλες τις ηπείρους και να μην απαιτούνται νέες υποδομές. Αν μη τι άλλο, το Trial-E Πληροί όλες αυτές τις προϋποθέσεις, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι θα υπάρχουν και άλλα αθλήματα που θα διεκδικήσουν την είσοδό τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οπότε τίποτε δεν είναι ακόμη σίγουρο.
Ο Πρόεδρος της FIM Jorge Viegas δήλωσε: "Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι το 2024, αντιπροσωπεύουν μια μοναδική και ιστορική ευκαιρία για να γίνει το Trial-E το πρώτο μηχανοκίνητο άθλημα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτή η απαρχή θα σηματοδοτήσει το ξεκίνημα μιας δυνατής σχέσης που θα φέρει την FIM, την ΔΟΕ και όλη την Ολυμπιακή οικογένεια πιο κοντά για τα επόμενα χρόνια."
Η αποφάσεις για τα νέα Ολυμπιακά αθλήματα δεν θα παρθεί πριν το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020, οπότε θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο καιρό ακόμη για να δούμε αν το Trial-E θα γράψει ιστορία.

1η θέση και νέο ρεκόρ πίστας για τον Σπύρο Μάριο Φουρθιωτη

στην κατηγορία STK600 του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος BMU
στην κατηγορία STK600 του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος BMU
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/4/2025

Το σαββατοκύριακο 12-13 Απριλίου πραγματοποιήθηκε ο πρώτος και δεύτερος αγώνας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος BMU μαζί με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ταχύτητας στο αυτοκινητοδρόμιο Σερρών όπου ο Σπύρος Μάριος Φουρθιωτης κατάφερε να κάνει την έκπληξη με την ολοκαίνουρια μοτοσυκλέτα του HONDA CBR600RR γράφοντας τον ταχύτερο γύρο αγώνα όλων τον εποχών με τη μοτοσυκλέτα του στην κατηγορία STK600 σταματώντας το χρονόμετρο στο 1.19.717 σπάζοντας και το ρεκόρ του Ιταλού πολυπρωταθλητη Massimo Roccoli που κατείχε μέχρι πριν λίγα χρόνια αλλά με μοτοσυκλέτα SSP600 με 1.19.763.

Στον αγώνα του Σαββάτου τερμάτισε στην πρώτη θέση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος BMU για την κατηγορία STK600 και στην τρίτη θέση γενικής και στην κατηγορία SSP600 του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ΒΜU και του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ταχύτητας αλλά δυστυχώς λόγο ασάφειας του κανονισμού των φρένων του επέβαλαν ποινή 10 δευτερολέπτων και έχασε μια θέση και στις δύο κατηγορίες.
Στον αγώνα της Κυριακής κατάφερε να κάνει το ρεκόρ ταχύτερου γύρου στην κατηγορία του και να τερματίσει πρώτος με διαφορά +28.331  δευτερόλεπτα από τον δεύτερο της κατηγορίας STK600 και δεύτερος γενικής στην κατηγορία SSP600 του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος BMU καθώς και του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ταχύτητας.

 

στην κατηγορία STK600 του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος BMU


Μετά τον αγώνα ο Σπύρος Μάριος μας είπε:

Είμαι πολύ ευχαριστημένος και χαρούμενος που κατάφερα να κάνω νέο ρεκόρ  στην κατηγορία μου καθώς και ατομικό ρεκόρ πίστας και μάλιστα με μια μοτοσυκλέτα που την οδηγώ για πρώτη φορά καθώς την παραλάβαμε σχεδόν πριν 10 ημέρες και έπρεπε να την κάνουμε αγωνιστική σε πολύ λίγο διάστημα και να έρθουμε να τρέξουμε στον αγώνα χωρίς καμία δοκιμή.
Ευχαριστώ πολύ την ομάδα μου για την υπέρ - προσπάθεια καθώς και όλους όσους έβαλαν το λιθαράκι τους ώστε να έρθει αυτό το αποτέλεσμα και βέβαια όλους τους χορηγούς μου που πιστεύουν σε εμένα.


Εύχομαι σε όλο τον κόσμο καλές γιορτές και καλή ανάσταση!!