MOTUL WSBK Τσεχία- Race 2: Τρίτο συνεχόμενο χατ-τρικ του Toprak με BMW

Μετά από καιρό είδαμε αναβάτη της Honda εντός δεκάδας
motomag MOTUL WSBK Τσεχία- Race 2: Τρίτο συνεχόμενο χατ-τρικ του Toprak με BMW
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

21/7/2024

Το τρίτο συνεχόμενο χατ-τρικ πέτυχε ο Toprak Razgatlioglu (ROKIT BMW Motorrad WorldSBK Team) στην Τσεχία, με τον ίδιο να αυξάνει περαιτέρω την βαθμολογική του διαφορά από το δεύτερο Nicolo Bulega (Aruba.It Racing Ducati).

Η εκκίνηση του δεύτερου αγώνα στην Τσεχία ήταν δραματική. Ο Τoprak Razgatlioglu αν και ξεκίνησε καλύτερα όλων είδε τον Nicolo Bulega να περνά στην πρώτη θέση, ενώ ο Alex Lowes της Kawasaki Racing Team WorldSBK έκανε jump start με αποτέλεσμα να πάρει ποινή long lap penalty.

MOTUL WSBK Τσεχία- Race 2: Τρίτο συνεχόμενο χατ-τρικ του Toprak με BMW

Τα χειρότερα όμως στην εκκίνηση ήρθαν για τρεις αναβάτες της Ducati. Στην προσπάθεια του να βρεθεί εμπρός από τον Alvaro Bautista (Aruba.It Racing Ducati), ο Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) εμβόλισε τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή ενώ ήταν θαύμα ότι κατάφερε ο Andrea Iannone (Team GoEleven) να κρατηθεί πάνω στην Panigale V4R και να συνεχίσει τον αγώνα.

Με τους Bautista και Petrucci εκτός αγώνα, ο σκηνοθέτης έστρεψε την προσοχή του στην μάχη της πρώτης θέσης καθώς ο Toprak κυνηγούσε με μανία να περάσει τον Bulega. O αναβάτης της Ducati προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να κρατήσει πίσω του τον αναβάτη της BMW ωστόσο αυτό δεν θα κρατούσε για πολύ.

MOTUL WSBK Τσεχία- Race 2: Τρίτο συνεχόμενο χατ-τρικ του Toprak με BMW

Ο Rαzgatlioglu 16 γύρους πριν το τέλος πήρε την πρωτοπορία με τον ίδιο σιγά σιγά να αυξάνει τη διαφορά του από τον δεύτερο Bulega και τον Michael Van Der Mark (ROKIT BMW Motorrad WorldSBK Team) που είχε καταφέρει να βρεθεί μετά το χάος της εκκίνησης στην τρίτη θέση.

Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό είδαμε τους δύο αναβάτες της Team HRC WorldSBK Iker Lecuona και Xavi Vierge να βρίσκονται εντός δεκάδας κάτι που έφερε χαμόγελα στο ιαπωνικό στρατόπεδο.

MOTUL WSBK Τσεχία- Race 2: Τρίτο συνεχόμενο χατ-τρικ του Toprak με BMW

Με 10 γύρους να απομένουν για το πέσιμο της καρό σημαίας ο Razgatlioglu κρατούσε με άνεση την πρώτη θέση ενώ από την μεριά του ο Bulega προσπαθούσε να κρατηθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στον αναβάτη της BMW. Μάχη είχαμε όμως για την τρίτη θέση του βάθρου. O Andrea Locatelli (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) είχε πλησιάσει τον Van Der Mark και με μία αποφασιστική κίνηση πέρασε μπροστά.

Οι μόνες μάχες που βλέπαμε στην πίστα ήταν για τις πιο πίσω θέσεις με τον Jonathan Rea (Pata Yamaha Prometeon WorldSBK) να ανεβαίνει σιγά σιγά στην έβδομη θέση και τους Iannone και Lowes να καλύπτουν το χαμένο έδαφος μετά την καταστροφική εκκίνηση που είχαν μπαίνοντας στην δεκάδα.

MOTUL WSBK Τσεχία- Race 2: Τρίτο συνεχόμενο χατ-τρικ του Toprak με BMW

Με τρεις γύρους να απομένουν ο Razgatlioglu είχε χτίσει μία διαφορά σχεδόν τριών δευτερολέπτων από τον Bulega, με τον τρίτο Locatelli να απέχει άλλα τρία δευτερόλεπτα από τον Bulega. Ωστόσο οι Remy Gardner (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team) και Van Der Mark πάλευαν σώμα με σώμα για την τέταρτη θέση και τους πολύτιμους βαθμούς της.

Νικητής σε αυτή τη μονομαχία βγήκε ο Gardner ο οποίος είχε καλύτερο ρυθμό στους τελευταίους γύρους του αγώνα. Με έναν γύρο να απομένει το πλάνο γύρισε στον Torpak με τον αναβάτη της BMW να σημειώνει ακόμη μία νίκη στην Τσεχία αυτό το Σαββατοκύριακο. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Bulega με τον Locatelli να συμπληρώνει το βάθρο.

MOTUL WSBK Τσεχία- Race 2: Τρίτο συνεχόμενο χατ-τρικ του Toprak με BMW

Στην τέταρτη θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Gardner, με τον Van Der Mark να συμπληρώνει την πεντάδα. Καλή εμφάνιση έκανε ο Rea ο οποίος μετά από ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο κέρδισε μία έκτη θέση. Στην έβδομη θέση συναντάμε τον Michael Ruben Rinaldi (Motocorsa Ducati).

Όγδοος τερμάτισε ο Lecuona της Honda ο οποίος έδωσε επιτέλους βαθμούς στην ιαπωνική ομάδα. Στην ένατη θέση μετά από αντεπίθεση διαρκείας ανέβηκε ο Iannone με τον Alex Lowes να συμπληρώνει την δεκάδα.

Επόμενος σταθμός του WSBK η πίστα του Portimao όπου από 9 έως 11 Αυγούστου θα διεξαχθεί ο 7ος γύρος της χρονιάς.

MOTUL WSBK Τσεχία- Race 2: Τρίτο συνεχόμενο χατ-τρικ του Toprak με BMW
2024 World Superbike Most, Czech Republic - Race 2 Αποτελέσματα
Pos Rider Nat Team Time
1 Toprak Razgatlioglu TUR ROKIT BMW Motorrad WorldSBK Team 22 Laps
2 Nicolo Bulega ITA Aruba.It Racing Ducati +3.239s
3 Andrea Locatelli ITA Pata Yamaha Prometeon WorldSBK +5.462s
4 Remy Gardner AUS GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team +6.569s
5 Michael Van Der Mark NED ROKIT BMW Motorrad WorldSBK Team +8.529s
6 Jonathan Rea GBR Pata Yamaha Prometeon WorldSBK +12.577s
7 Michael Ruben Rinaldi SPA Motocorsa Ducati +13.808s
8 Andrea Iannone ITA GoEleven Ducati +16.507s
9 Alex Lowes GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK +16.715s
10 Iker Lecuona SPA Team HRC WorldSBK +19.250s
11 Xavi Vierge SPA Team HRC WorldSBK +20.389s
12 Garrett Gerloff USA Bonovo Action BMW +21.132s
13 Scott Redding GBR Bonovo Action BMW +24.596s
14 Tito Rabat SPA Puccetti Kawasaki +26.330s
15 Bradley Ray GBR Motoxracing Yamaha WorldSBK Team +28.227s
16 Dominique Aegerter SWI GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team +43.343s
17 Leandro Mercado ARG Petronas Mie Honda +50.770s
18 Hayden Gillim USA Petronas Mie Honda +53.367s
19 Axel Bassani ITA Kawasaki Racing Team WorldSBK DNF
20 Philipp Oettl GER GMT94 Yamaha DNF
21 Alvaro Bautista SPA Aruba.It Racing Ducati DNF
22 Danilo Petrucci ITA Barni Spark Racing Team DNF
23 Sam Lowes GBR Marc VDS Ducati DNS
Ετικέτες

WSBK Γαλλία FP1 - Toprak Razgatlioglu στην κορυφή

Κυριαρχία BMW - Τρεις M 1000 RR στην κορυφή στο Magny-Cours
WSBK 2024 Magny-Cours, FP1 Toprak
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

6/9/2024

Το καλοκαιρινό διάλειμμα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike τελείωσε, και ο Toprak Razgatlioglu επέστρεψε με το καλημέρα στις δυνατές εμφανίσεις, γράφοντας τον ταχύτερο γύρο στα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά του γαλλικού γύρου.

Για μία ακόμη φορά ο Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) έδειξε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα στη σέλα της εργοστασιακής M 1000 RR, με την ίδια τη μοτοσυκλέτα να παρουσιάζεται παράλληλα ικανότερη των Ducati Panigale V4R και στην πίστα του Magny-Cours των 4,4 χιλιομέτρων.

Ο συνδυασμός του Τούρκου με τη μοτοσυκλέτα των Βαυαρών δεν άφησε κανένα περιθώριο στους αντιπάλους του αφού αποδείχθηκε άμεσα γρήγορος και κρατήθηκε στην κορυφή του σχετικού πίνακα από την αρχή έως και το τέλος των ελεύθερων δοκιμαστικών.

WSBK 2024 Magny-Cours, FP1 Toprak

Ως ο πρώτος που κατέβηκε κάτω από το 1'37 στο 45λεπτο session για να φτάσει τελικά στο 1'36.347, ο Razgatlioglu δεν ήταν ο μόνος αναβάτης με BMW που έδειξε πρόθεση να κυριαρχήσει επί των αντιπάλων. Με μικρή διαφορά στη δεύτερη και τρίτη θέση ακολούθησαν τον εργοστασιακό αναβάτη της BMW ο Garrett Gerloff (Bonovo Action BMW) και ο ομόσταυλός του, Michael van der Mark, με 1'36.700 και 1'37.016 αντίστοιχα.

Στις επόμενες δύο θέσεις ακολούθησαν οι εργοστασιακές Panigale (Aruba.it Racing - Ducati) των Nicolo Bulega και  Alvaro Bautista κλείνοντας την πρώτη πεντάδα με διαφορά πάνω από έξι και επτά δέκατα από τον χρόνο του Razgatlioglu.

WSBK 2024 Magny-Cours, FP1 Toprak

Τον έκτο ταχύτερο χρόνο με 1'37.285 είχε ο Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) έχοντας στο κατόπι τον Jonathan Rea (Pata Prometeon Yamaha) με 1'37.424. Επόμενος στον πίνακα ο Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) με την Panigale του, με τον Scott Redding να φέρνει την M 1000 RR της Bonovo Action BMW στην ένατη θέση και τον Michael Ruben Rinaldi να κλείνει τη δεκάδα με την Panigale της Team Motocorsa Racing.

Αυτή είναι η πρώτη φορά από το 2012 που τρεις BMW παίρνουν τις αντίστοιχες θέσεις στην κορυφή των πρώτων ελεύθερων δοκιμαστικών αγώνα του WSBK και η συνέχεια στη γαλλική πίστα αναμένεται ενδιαφέρουσα.