MOTUL WSBK: Ο Razgatlioglu λέει πως δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το Ducati Panigale V4 R οδηγώντας Yamaha R6

Σύμφωνα με δική του δήλωση: "Είναι σαν να οδηγώ 600 κυβικά"! Την επαναλαμβάνει για δεύτερη φορά!
motomag MOTUL WSBK: Ο Razgatioglu δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το Ducati Panigale V4 R οδηγώντας ένα Yamaha R6
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

3/10/2023

Μετά το τέλος και του δεύτερου αγώνα στο Portimao ο αναβάτης της Pata Yamaha Prometeon WorldSBK Toprak Razgatlioglu ο οποίος έχασε με πανομοιότυπο τρόπο τη νίκη από τον Alvaro Bautista, θα δήλωνε για δεύτερη φορά φέτος πως “είναι λες και οδηγώ εξακοσάρι”.

Όπως διαβάσατε στο MOTO, ο αναβάτης της Yamaha στον αγώνα του Portimao έκανε ότι μπορούσε για να κρατηθεί μπροστά από την Ducati Panigale V4 R του Bautista αλλά ήταν εύκολος στόχος κάθε φορά που υπήρχε κάποια ευθεία. Ο απογοητευμένος Razgatlioglu δεν είναι πρώτη φορά φέτος που έκανε αναφορά στην έλλειψη ταχύτητας της R1. Ο πρωταθλητής του 2021, ο οποίος το 2024 θα μεταπηδήσει στην BMW, είχε δηλώσει στην Τσεχία “πως ήταν λες και οδηγούσα μοτοσυκλέτα 600 κυβικών”.

Αυτή η δήλωση δεν ειπώθηκε τυχαία από τον Razgatlioglu καθώς ο αναβάτης της Yamaha έχει καταφέρει να κερδίσει μόνο δύο κυρίως αγώνες τη φετινή χρονιά -Ιταλία, Γαλλία- ενώ οι υπόλοιπες πέντε νίκες του έχουν έρθει στους SuperPole Race αγώνες. Ο Razgatlioglu ταυτόχρονα από την αρχή της χρονιάς βρίσκεται στη θέση του κυνηγού καθώς ο Bautista ηγείται της βαθμολογίας από τον πρώτο αγώνα στην Αυστραλία, ενώ όπως όλα δείχνουν ο Ισπανός αναβάτης της Ducati στη Jerez θα κατακτήσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο στο WSBK.

WSBK

Τα μηνύματα στην Yamaha, να αναλάβει δράση και να εξελίξει τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες είναι συνεχή και απανωτά σε MotoGP και MOTUL WSBK. Ευχόμαστε να κάνει κάτι για αυτό, ώστε να μην χάσει και τον Quartararo στα MotoGP, όπως χάνει τον Razgatlioglu που είναι ένας εκ των κορυφαίων αναβατών στο MOTUL WSBK. Το χειρότερο σενάριο θα ήταν να ακολουθήσουν την τακτική που δοκίμασαν στο Dakar, όπου αφότου προσπάθησαν ανεπιτυχώς να πάρουν τον τίτλο αποφάσισαν να αποχωρήσουν τελείως εξοικονομώντας και τους πόρους της συμμετοχής τους. Ένα μικρό κομμάτι από το κόστος διατήρησης αγωνιστικής ομάδας στο Dakar, το διέθεσαν στον Tarres για να φτιάχνει video με το Tenere σε ρόλο trial / extreme enduro και έτσι το τμήμα marketing πήρε το κομμάτι της προβολής που ήθελε με νίκη στο Dakar, με διαφορετικό βέβαια τρόπο και απευθείας στοχευμένο στις On-Off μοτοσυκλέτες παραγωγής. Για την συγκεκριμένη κατηγορία βέβαια είναι δύσκολο να βρεθεί μία τέτοια λύση, οπότε ελπίζουμε η Yamaha να εξελίξει την sport σειρά της περισσότερο για να βρεθεί ξανά στους ρυθμούς του ανταγωνισμού.

Ετικέτες

WorldSBK 2025, 2ος γύρος, Portimao - Hat-Trick ο Toprak, από κοντά ο Bulega

Ο Τούρκος ίσως πρέπει να πάρει πίσω τα όσα είχε πει εκνευρισμένος για “Κύπελο Ducati”
WorldSBK 2025, Portimao
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

31/3/2025

Μπορεί ο Toprak να “τα είχε πάρει στο κρανίο” στον πρώτο γύρο, όπου δεν κατάφερε να ανταγωνιστεί τον Bulega κάνοντας οργισμένες δηλώσεις για “Κύπελο Ducati”, δηλώνοντας πως “αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δεν ξέρω αν θα παραμείνω στο WorldSBK” όμως καλύτερα θα ήταν να είχε κρατήσει την ψυχραιμία του, αφού στον δεύτερο γύρο σάρωσε τα πάντα, παίρνοντας pole position με ρεκόρ πίστας (δις) αλλά και 3 νίκες, αν και ο Bulega τον είχε από κοντά.

Η παντοδυναμία του Toprak στο Portimao συνοδεύτηκε από την… εκτόξευσή του στη γενική βαθμολογία του Πρωταθλήματος, αφού από 8ος, μετά την κακή του εμφάνιση στην Αυστραλία, είναι πλέον 2ος, με μικρή διαφορά από τον πρώτο Bulega.

Η δαιμονισμένη φόρμα του Razgatlioglu φάνηκε από νωρίς, αφού κατά τη διάρκεια της pole position έσπασε δυο φορές το ρεκόρ πίστας για να πάρει την πρωτιά, μπροστά από τον μεγάλο αντίπαλό του, Nicolo Bulega της εργοστασιακής Ducati. Τρίτος ήταν ο Danilo Petrucci, ανεξάρτητος αναβάτης με Ducati, τέταρτος ο Andrea Locatelli της Yamaha που αποδεικνύεται το μεγάλο αστέρι της Iwata για μια ακόμη χρονιά, με την  πρώτη πεντάδα να κλείνει με τον Sam Lowes, κι αυτός όπως και ο Danilo ανεξάρτητος με μοτοσυκλέτα της Ducati. Ποινή για slow riding δέχτηκε εδώ ο Andrea Iannone, που πέτυχε τον 13ο χρόνο, αλλά πήρε τρεις θέσεις “δωράκι” για αργή οδήγηση στην αγωνιστική γραμμή.

1ος αγώνας

Race 1

Ο Toprak και ο Nicolo αντάλλαζαν προσπεράσεις καθ’ όλο τον πρώο αγώνα, με τον αναβάτη της εργοστασιακής BMW να τερματίζει τελικά πρώτος, με τον αναβάτη της Ducati κολλημένο από πίσω του στη γραμμή τερματισμού, με διαφορά μόλις 0,067 δευτερολέπτων. Τρίτος τερμάτισε ο Locatelli της Yamaha, τέταρτος ήταν ο φοβερός και τρομερός Petrucci και η πρώτη πεντάδα έκλεισε με τον Xavi Vierge της Honda. Ο αγώνας σημαδεύτηκε από τη σύγκρουση Bautista και Redding, με τους δυο αναβάτες Ducati, εργοστασιακό και ιδιώτη, να τερματίζουν έτσι άδοξα την προσπάθειά τους.

Αγώνας Superpole

Superpole

Ο Toprak πήρε τη νίκη και στον αγώνα Superpole, με 0,055 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Bulega, για να ισοφαρίσει τον Carl Fogarty στην τρίτη θέση των αναβατών με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία του WorldSBK -αν και στην εποχή του Βρετανού δεν υπήρχε Superpole αγώνας. Τρίτος τερμάτισε ο Alvaro Bautista, σχεδόν 4,5 δευτερόλεπτα πίσω από τον Razgatlioglu, τέταρτος ήταν ο Petrucci (με την Ducati να κατακτά τις θέσεις 2,3 και 4) και πέμπτος ο Locatteli της Yamaha.

2ος αγώνας

Race 2

Ο “El Turco” ολοκλήρωσε τον απόλυτο θρίαμβο του στο Portimao παίρνοντας τη νίκη και στον 2ο αγώνα του πορτογαλικού γύρου, στην 60η νίκη του στο WorldSBK, ξεπερνώντας έτσι τον King Carl σε νίκες. Ο αγώνας εδώ απεδείχθη επεισοδιακός με αρκετές πτώσεις, ενώ το ατύχημα του Jason O’Halloran της Pata Maxus Yamaha στον 10ο γύρο έφερε κόκκινη σημαία, με τον αγώνα να συνεχίζεται κατόπιν για 11 ακόμα γύρους. Εκεί ο Toprak κέρδισε για μια ακόμη φορά τον Bulega, με τρίτο τον Alvaro Bautista, τέταρτο τον Andrea Locatteli και πέμπτο τον Michael van der Mark της BMW.

Η πρώτη πεντάδα της γενικής βαθμολογίας έχει ως εξής:

1. Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) 111 βαθμοί

2. Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) 82

3. Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) 60

4. Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) 59

5. Andrea Locatelli (Pata Maxus Yamaha) 56

Ετικέτες