MOTUL WSBK Estoril: Η μικρότερη νίκη στην ιστορία των Superbike! Μόλις 0,003 διαφορά! Έντονη η μάχη Bulega – Toprak! Τίτλος Petrucci

Με τα μυαλό στον τελευταίο γύρο της Jerez, όλα θα κριθούν εκεί για τους δύο πρώτους
WSBK Estoril: Η μικρότερη νίκη στην ιστορία των Superbike! Μόλις 0,003 διαφορά! Έντονη η μάχη Bulega – Toprak! Τίτλος Petrucci
Από το

motomag

15/10/2024

Έντονες μάχες με Bulega και Razgatlioglu, εναλλάσσοντας τις δύο πρώτες θέσεις τόσο στους δύο βασικούς αγώνες, όσο και στον Superpole. Μάχες σώμα με σώμα των δύο πρώτων και με έναν Bautista να μένει στη 3η θέση, παρά τις προσπάθειες του.

Ο πρώτος αγώνας του World Superbike ξεκίνησε με καλή θερμοκρασία, ανεβαίνοντας στους 24ºC και με μια θερμοκρασία πίστας να αγγίζει τους 33οC προσφέροντας σε θεατές και αγωνιζόμενους ιδανικές συνθήκες. Ο Toprak Razgatlioglu έκανε μια καλή εκκίνηση στον 1ο αγώνα στο Estoril, αλλά δεν μπόρεσε να κρατηθεί μπροστά μένοντας στην τέταρτη θέση στη 1η στροφή, καθώς ο Danilo Petrucci, στρίβει πρώτος παίρνοντας τη holeshot. Όμως, μπορεί ο Petrucci να έστριψε πρώτος, αλλά δεν μπόρεσε να κρατήσει για πολύ την πρωτιά, μιας και ο Andrea Locatelli είχε πιο γρήγορο ρυθμό καταφέρνοντας να πάρει το προβάδισμα από τον Petrucci. Η Yamaha R1M του Andrea, μπόρεσε να απομακρυνθεί λίγο από τη Ducati Panigale V4R του Petrucci, αλλά μόλις ο Razgatlioglu βλέπει τον Ιταλό αναβάτη της ομάδας Barni Spark με τη Ducati, να χάνει λίγο έδαφος, κάνει κίνηση και τον περνάει. Ο Toprak συνεχίζει να ανεβάζει ρυθμό και χωρίς να χάσει χρόνο φτάνει να βρίσκεται στον τροχό της Yamaha του Locatelli, και μόλις βγαίνουνε στην ευθεία τον προσπερνάει. Ο Razgatlioglu πήρε λοιπόν το προβάδισμα από την αρχή του πέμπτου γύρου, αρχίζοντας μετά να απομακρύνεται.

Ο Locatelli στη συνέχεια έχασε θέση μένοντας πίσω από τον Alvaro Bautista, ο οποίος είχε κάνει δυνατό ξεκίνημα. Ο Ισπανός όμως δεν είχε τον ρυθμό που χρειαζόταν για να μείνει με τον Razgatlioglu και τον έφτασε ο Beluga. Χωρίς ιδιαίτερη μάχη τον πέρασε στον 11ο γύρο στην ένατη στροφή. Σε αυτό το σημείο, οι τρεις πρώτοι έδειχναν πως δεν θα αφήσουν τις θέσεις του βάθρου να αλλάξουν αλλά στη συνέχεια ο Locatelli έπεσε από την τρίτη θέση, παραχωρώντας το τελευταίο σκαλί του βάθρου στον Iker Lecuona. Στο μεταξύ στον 11ο γύρο είχε πέσει και ο Bautista στην 6η στροφή. Ο Iker αφήνει πίσω του τον Alex Lowes για να ανέβει στο πρώτο βάθρο του ίδιου και της Honda για το 2024, αν και 11 δευτερόλεπτα πίσω από τον κυρίαρχο Toprak. Ο Alex Lowes παίρνει την τέταρτη θέση, μπροστά από τους Jonathan Rea, Garrett Gerloff, Michael van der Mark, Xavi Vierge και Andrea Iannone που ολοκλήρωσαν την πρώτη δεκάδα. Ο Bautista σηκώθηκε πάλι και οδηγώντας τη Ducati του, επιστρέφει στο pit lane, μπαίνοντας ξανά στον αγώνα, τερματίζοντας 19ος.

Superpole

Στον αγώνα Superpole του WSBK, o γύρος του Estoril, θα μείνει στην ιστορία με πρωταγωνιστές Bulega - Razgatlioglu, καθώς ο Nicolo, κάνει 2 απίστευτους γύρους όπου στον 9ο σημειώνει νέο ρεκόρ γύρου μειώνοντας τη διαφορά από τον αναβάτη της BMW. Ο Bulega δεν έκανε το καλύτερο ξεκίνημα, αλλά μπόρεσε να ανέβει θέσεις γρήγορα και έφτασε δεύτερος μέχρι το τέλος του τρίτου γύρου. Από εκεί και πέρα, μπόρεσε να είναι κολλημένος πίσω από τον Toprak και ποτέ δεν άφησε τον πρώτο στη βαθμολογία να ξεφύγει πολύ περισσότερο από μισό δευτερόλεπτο. Βρίσκοντας πλέον σε απόσταση αναπνοής ο Ιταλός από τον Τούρκο αναβάτη, εισέρχεται με τη Ducati του έχοντας αρκετή φόρα στην τελευταία στροφή δίνοντας του το πλεόνασμα να πραγματοποιήσει μια τέλεια έξοδο, που σε συνδυασμό με το slipstreaming, του επέτρεψε να περάσει την γραμμή του τερματισμού μόλις 0,003 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Razgatlioglu! Στην ιστορία των WorldSBK δεν έχει υπάρξει ποτέ πιο μικρή διαφορά για την νίκη! Πλέον αποτελεί παρελθόν το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί στον αγώνα 1 στην Αυστραλία το 2010 κατά μόλις ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου.

Ο Alvaro Bautista κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση με χρόνο 4.253 πίσω από τον πρώτο, παρόλο που έπεσε στη 13η στον πρώτο γύρο. Δυστυχώς για τον Bautista, όταν πέρασε τον Andrea Locatelli και έβαλε την υπογραφή του στην 3η θέση, ήταν ήδη τρία δευτερόλεπτα πίσω από τους κορυφαίους. Ο Andrea Locatelli τερματίζει τέταρτος με 5.623, μπροστά από τους Danilo Petrucci, Alex Lowes, Xavi Vierge, Iker Lecuona και Andrea Iannone που πήρε τον τελευταίο βαθμό στην ένατη θέση και με έναν Scott Redding  να ολοκληρώνει την δεκάδα. Ο Jonathan Rea πάλευε μέσα στην πρώτη πεντάδα στην αρχή, πριν πέσει στη 10η στροφή. Ανέβηκε όμως ξανά στη μοτοσυκλέτα του και τερμάτισε 22ος.

WSBK Estoril: Η μικρότερη νίκη στην ιστορία των Superbike! Μόλις 0,003 διαφορά! Έντονη η μάχη Bulega – Toprak! Τίτλος Petrucci

Race2

Ήταν άλλη μια νίκη για τον Toprak Razgatlioglu στον αγώνα WorldSBK Race 2 στον Παγκόσμιο γύρο Superbike του Estoril.

Ο Razgatlioglu είχε τώρα μεγαλύτερο κενό από αυτό που είδαμε στον Superpole και μετά από 21 γύρους στην πίστα του Estoril για τον δεύτερο αγώνα, τερμάτισε με 3.886 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Bulega με το Ducati Panigalle V4 R. Ο Torpak, μετά από μια κακή εκκίνηση στο άνοιγμα των φώτων έμεινε στην 5η θέση, πίσω από τον Jonathan Rea. Όμως μετά από λίγο άρχισε να ανεβαίνει και σύντομα ξεχώρισε από τους άλλους αναβάτες, αφήνοντας πίσω τόσο τον Rea, όσο και Andrea Locatelli της Pata Prometeon Yamaha, καθώς και τον δύο φορές πρωταθλητή Alvaro Bautista της Aruba.it Racing - Ducati. Έχει έτσι ένα καλό προβάδισμα 46 πόντων, μπροστά από τον πρωταγωνιστή του αγώνα Superpole Beluga. Από την άλλη ο Bautista δεν προσπάθησε ποτέ να περάσει ομόσταβλο του Nicolo, σε όλο το δεύτερο μισό του αγώνα τερματίζοντας 3ος με 3.998 πίσω από τον πρώτο.

Ο Jonathan Rea ήταν μοναχικός τέταρτος με 12.005 δευτερόλεπτα και τερματίζοντας τρία δευτερόλεπτα μπροστά από τον Michael van der Mark που ολοκλήρωσε την πρώτη πεντάδα στα 15.209 διαφορά από τον πρώτο Toprak. Ο Xavi Vierge ήταν έκτος με 15.792, μπροστά από τους Danilo Petrucci 16.914 και Andrea Iannone 17.371, με τον τελευταίο να έχει φτάσει στην πέμπτη θέση πριν πέσει πίσω στους τελευταίους γύρους.

Οι Bulega και Bautista μετά από τον γύρο του Estsoril βρίσκονται 2ος και 3ος αντίστοιχα στο Πρωτάθλημα. Ο Jonathan Rea έρχεται 13ος στο Πρωτάθλημα, ενώ ένας συναρπαστικός αγώνας μεταξύ του Michael van der Mark της ROKiT BMW Motorrad και του Xavi Vierge της Team HRC είχε ως αποτέλεσμα οι αναβάτες να πάρουν την πέμπτη και έκτη θέση στον αγώνα της Κυριακής και στην γενική κατάταξη να είναι έκτος και εντέκατος αντίστοιχα. Ο Danilo Petrucci της Barni Spark Racing Team, έχει αρχίσει να περνάει καλά και στο WorldSBK, μιας κέρδισε τον τίτλο των ανεξάρτητων αναβατών, περνώντας τη γραμμή του τερματισμού στην έβδομη θέση μπροστά από τον Ιταλό Andrea Iannone της Team GoEleven που συμπλήρωσε τους 8 πρώτους, ενώ βρίσκονται στην 4η θέση και 7η στην γενική μετά από τον γύρο του Estoril.

WSBK Estoril: Η μικρότερη νίκη στην ιστορία των Superbike! Μόλις 0,003 διαφορά! Έντονη η μάχη Bulega – Toprak! Τίτλος Petrucci

Ο Andrea Locatelli, ήταν άτυχος, μιας και σημείωσε έξοδο, μένοντας στην 8η θέση της γενικής κατάταξης του Πρωταθλήματος. Ο Garrett Gerloff της Bonovo Action BMW αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τον αγώνα, αφού αντιμετώπισε μηχανικά προβλήματα, παρά την εντυπωσιακή φόρμα που είχε στο 2ήμερο του Estoril, μένοντας 9ος στο Πρωτάθλημα. Άδοξα τελείωσε ο 2ος αγώνας για τους αναβάτες Iker Lecuona της Team HRC, όπου βρέθηκε έκτος της διεκδίκησης μιας τέταρτης θέσης, κατατάσσοντας τον 12ο στη συνολική βαθμολογία.

Ο Danilo Petrucci της Barni Spark Racing Team, απολαμβάνει τη φετινή σεζόν του Παγκοσμίου Πρωτάθλημα Superbike MOTUL FIM 2024 με τρεις νίκες και πολλά βάθρα. Η φετινή του επιτυχία ανταμείφθηκε με τον κορυφαίο τίτλο των ανεξάρτητων αναβατών, εξασφαλίζοντας τον τίτλο στον 2ο αγώνα στο Circuito Estoril, καθώς αντιμετώπισε με επιτυχία τον συναγωνισμό αυτού του τίτλου από τον συντοπίτη του Andrea Iannone της Team GoEleven, διασφαλίζοντας ότι αυτός και η ομάδα της Barni Ducati θα γιορτάσει αυτή την επιτυχία για το 2024.

Οι έξι πρώτοι του 2ου αγώνα:

1. Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK)

2. Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) +3.866s

3. Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) +3.998 δ.

4. Jonathan Rea (Pata Prometeon Yamaha) +12.005s

5. Michael van der Mark (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) +15.209s

6. Xavi Vierge (Team HRC) +15.792s

Ταχύτερος γύρος: Toprak Razgatlioglu, BMW – 1’36.802s

 

Βαθμολογία πρωταθλήματος:

 

1. Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) 473 βαθμοί

2. Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) 427

3. Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) 356

4. Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) 291

5. Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 285

6. Michael van der Mark (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) 215

 

Ο Nicolo Bulega είπε για τον Superpole:

“Απόλαυσα πολύ τον Superpole. Ήταν ένας πολύ καλός αγώνας. Προσπέρασα τον Razgatlioglu στην τελευταία στροφή και το διασκέδασα πολύ. Στον δεύτερο αγώνα υπήρχαν κάποιες πολύ καλές προσπεράσεις. Ο Toprak ήταν πολύ, πολύ γρήγορος και ήταν δύσκολο να τον κερδίσει κανείς. Είμαι χαρούμενος γιατί έφερα την διεκδίκηση του Πρωταθλήματος στον τελευταίο γύρο και δεν επέτρεψα να καθοριστεί από τώρα με μία φανταστική νίκη. Για αυτό και ήταν από τους καλύτερους αγώνες της σεζόν, ίσως ο καλύτερος και μια από τις πιο όμορφες νίκες για μένα”.

Ο Torpak Razgatlioglu δήλωσε:

“Είμαι πολύ χαρούμενος σήμερα, ειδικά με τον ρυθμό που είχα στον 2ο αγώνα. Ο αγώνας της Superpole ήταν μια καταστροφή γιατί είχα απίστευτο ρυθμό και έχασα πάνω ακριβώς στην καρό σημαία. Επικεντρώθηκα λοιπόν στον 2ο αγώνα γιατί έπρεπε να κερδίσω οπωσδήποτε, ήταν αναγκαίοι οι βαθμοί της 1ης θέσης και δεν άφησα περιθώρια για κάτι αντίστοιχο».

Ο Danilo Petrucci σημείωσε πως:

“Πρέπει να πω ότι το ατύχημα που είχα με έκανε να καταλάβω την αξία της ζωής και τι έχει σημασία. Από εκείνη τη στιγμή και μετά είχαμε πάντα καλούς αγώνες, βρισκόμενοι πάντα σε καλή θέση, ωστόσο τώρα πια δεν έχω πίεση. Έχω ακόμα μια καλή μάχη με τον Alex Lowes για την τέταρτη θέση στο Πρωτάθλημα, αλλά σίγουρα αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν κάτι το απροσδόκητο. Επίσης, η κατάκτηση του τίτλου των Independent Riders, με έναν γύρο να απομένει, παρά το γεγονός ότι έχασα έναν γύρο νωρίτερα στη σεζόν μετά από την πτώση, με κάνει πραγματικά χαρούμενο και γλυκαίνει την κούραση. Ποιος θα είχε προβλέψει τόσα πολλά βάθρα και νίκες;"

WSBK Estoril: Η μικρότερη νίκη στην ιστορία των Superbike! Μόλις 0,003 διαφορά! Έντονη η μάχη Bulega – Toprak! Τίτλος Petrucci

O Danilo Petrucci, ερωτώμενος για το αν πιστεύει πως θα μπορέσει να διεκδικήσει τον τίτλο την επόμενη χρονιά, είπε:

“Θα ήταν πολύ δύσκολο να παλέψουμε για τον τίτλο την επόμενη χρονιά. Νομίζω ότι θα ήταν αρκετό να βρεθούμε σε θέση να παλεύουμε για την τρίτη θέση στο βάθρο. Κοιτάζοντας τα μεγάλα ονόματα που έχεις μπροστά, ειδικά ο Toprak, ή ο Nicolo και ο Alvaro, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ονειρεύεσαι τον τίτλο. Θα ήταν όμως πολύ ωραίο να βρισκόμαστε εντός της πρώτης 3άδας, για αυτό θα συνεχίσουμε να παλεύουμε όμως πρώτα από όλα πρέπει να τελειώσουμε με καλό τρόπο αυτό το πρωτάθλημα. Για την ώρα επικεντρωνόμαστε στον γύρο της Jerez, μιας και είναι πάντα ένας ιδιαίτερος αγώνας γιατί έχουμε δοκιμές εκεί τον Ιανουάριο και όλοι οι αναβάτες γνωρίζουν πολύ καλά την πίστα. Πέρυσι βρέθηκα στην πεντάδα αλλά δεν υπάρχει πίεση, θέλω να απολαύσω αυτό το τελευταίο Σαββατοκύριακο με την ομάδα μου και τους πανηγυρισμούς που θα γίνουν μετά”.

Ο Alvaro Bautista δηλώνει ότι:

“Στον αγώνα Superpole θα μπορούσα να κάνω μια πολύ καλή επιστροφή από την 11η θέση, ήμουν πολύ χαρούμενος γιατί ένιωθα δυνατός, όμως ο Nicolo και ο Toprak κράτησαν καλύτερο ρυθμό από εμένα και τερμάτισα στην τρίτη θέση. Ως ομάδα πιστεύω ότι ήταν καλύτερο να μείνουμε στην τρίτη θέση από το ρίσκο μίας πτώσης που θα μας έκανε να την χάσουμε και αυτή και είμαι περήφανος για αυτό, μιας και δεν είναι εύκολο για έναν αναβάτη να μην προσπαθήσει να κερδίσει κάποια θέση. Νομίζω ότι ήταν η σωστή απόφαση για την ομάδα και ελπίζω να είμαστε πιο κοντά στον αγώνα για τον τίτλο με τον Nicolo. Κάποιες φορές ειδικά στους τελευταίους τρεις γύρους, ένιωσα ότι μπορούσα να φρενάρω πιο δυνατά από αυτόν και με έκοβε ορισμένες φορές, κάνοντας με να νιώθω πως σε ορισμένα σημεία μπορούσα να του επιτεθώ. Υπήρξε η στιγμή που ένοιωσα ότι μπορούσα να κάνω την επίθεση μου αλλά είναι καλύτερα που δεν έχασε πολλούς βαθμούς από τον Torpak - Ας δούμε τι θα συμβεί στη Jerez. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί στο μέλλον, αλλά εκείνη τη στιγμή, νομίζω ότι ήταν η σωστή απόφαση. Αν μπορώ να βοηθήσω κάποιον, τον βοηθάω. Είναι περίεργο γιατί κανονικά δεν είναι προτεραιότητά κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι ήταν η πρώτη φορά σε όλη μου την καριέρα που το κάνω αυτό, αλλά πάντα υπάρχει μια πρώτη φορά για όλα”.

Ο Παγκόσμιος Διευθυντής Ομάδας Superbike της Ducati, Foti Serafino σχολίασε τις εικασίες για αυτή την ομαδική συνεργασία μεταξύ των δύο αναβατών της Ducati και επαίνεσε τις προσπάθειες του Bautista να υποστηρίξει τον Beluga, στον αγώνα του Πρωταθλήματος, δηλώνοντας ότι:

“Για να είμαι ειλικρινής, δεν δείξαμε κάποια στρατηγική επειδή ο Alvaro ήταν έξυπνος, εργάστηκε για την ομάδα ως συναθλητής. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Alvaro και επίσης τον Nicolo, επειδή έκανε έναν πολύ καλό αγώνα, ήταν δύσκολο να νικήσει τον Toprak επειδή η διαφορά ήταν πολύ μεγάλη”.

WSBK Estoril: Η μικρότερη νίκη στην ιστορία των Superbike! Μόλις 0,003 διαφορά! Έντονη η μάχη Bulega – Toprak! Τίτλος Petrucci

 

WSBK Estoril: Η μικρότερη νίκη στην ιστορία των Superbike! Μόλις 0,003 διαφορά! Έντονη η μάχη Bulega – Toprak! Τίτλος Petrucci

 

WorldSSP 2024, Estoril, FP - Ταχύτερος ο Raffaele De Rosa με QJMOTOR

Με την αγωνιστική έκδοση του τετρακύλινδρου SRK600RC
QJMOTOR πρωτιά στο Estoril 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

11/10/2024

Η QJMOTOR με τον Raffaele De Rosa βρέθηκαν στην κορυφή στα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά του Estoril, σε ένα δραματικό session όπου βγήκε ακόμη και κόκκινη σημαία. 

Τα ελεύθερα δοκιμαστικά διακόπηκαν 20 λεπτά μετά την έναρξή τους λόγω πτώσης του Αυστραλού Tom Edwards που μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο για εξετάσεις -κρίθηκε κατάλληλος να συνεχίσει-, ενώ το pit lane άνοιξε μετά από 33 λεπτά.

Ο De Rosa της QJMOTOR Factory Racing, ανέβηκε στην κορυφή των ελεύθερων δοκιμαστικών κάνοντας καλύτερο γύρο στο 1:56.918, παρά τα δύσκολα καιρικά φαινόμενα, αλλά και την προσπάθεια του Thomas Booth-Amos (PTR Triumph) που πήρε προσωρινά την πρωτοπορία μετά τη διακοπή και την πίεση που δέχτηκε από τους τους Yari Montella της Barni Spark Racing και τον Valentin Debise της Evan Bros. Yamaha Team. 

​    ​

Ο αναβάτης της QJMOTOR πέτυχε τον καλύτερο χρόνο του μετά τη διακοπή και δέκα λεπτά πριν από το τέλος των ελεύθερων δοκιμαστικών, ενώ πίεσε κυριολεκτικά μέχρι τον τελευταίο γύρο πέφτοντας λίγες στροφές πριν από το πέσιμο της καρό σημαίας, με τον Montella να σημειώνει τελικά τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο και τον Debise στην τρίτη θέση.

Ο Ισπανός Jorge Navarro, της Orelac Racing Verdnatura πήρε την τέταρτη θέση, ενώ ο Bo Bendsneyder, που αντικατέστησε τον Bahattin Sofuoglu στην MV Agusta Reparto Corse κάνοντας το ντεμπούτο του στην κατηγορία, την πέμπτη. Ακολούθησε ο Stefano Manzi της Pata Yamaha Ten Kate Racing που έκλεισε την πρώτη εξάδα. 

QJMOTOR πρωτιά στο Estoril 2024

Στο κλείσιμο των σημερινών FP1 ο πρωτοπόρος του Πρωταθλήματος Adrian Huertas, της Aruba.it Racing, έκανε χρόνο 1:58.804 και τερματίζοντας εκτός του Top 10, στη δέκατη τρίτη θέση.

Η διαμόρφωση του Πρωταθλήματος μέχρι ώρας είναι με τον Adrian Huertas να βρίσκεται μπροστά με 370 βαθμούς, δεύτερος έρχεται ο Yari Montella με 329, τρίτος ο Stefano Manzi με 324 πόντους, ακολουθεί τέταρτος ο Valentin Debise στους 202 και η πεντάδα ολοκληρώνεται με τον Marcel Schroetter με 188 βαθμούς.

Οι χρόνοι της πρώτης εξάδας:

1. Raffaele De Rosa (QJMOTOR Factory Racing) 1’56.918s
2. Yari Montella (Barni Spark Racing Team) +0.049s
3. Valentin Debise (Evan Bros. WorldSSP Yamaha Team) +0.414s
4. Jorge Navarro (Orelac Racing Verdnatura) +0.786s
5. Bo Bendsneyder (MV Agusta Reparto Corse) +0.820s
6. Stefano Manzi (Pata Yamaha Ten Kate Racing) +0.950s