QJMOTOR TRANS ASIA 2024, Μέρος Θ’ - Βόρειο Αφγανιστάν

Απόδραση από το μεταπολεμικό Αφγανιστάν
motomag QJMOTOR TRANS ASIA 2024, Μέρος Θ’ - Βόρειο Αφγανιστάν
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/8/2024

Ο Κωνσταντίνος Μητσάκης συνεχίζει το ταξίδι του στο Βόρειο Αφγανιστάν με την QJMOTOR SRT 800X να “μαζεύει” χιλιόμετρα τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου.

"Το βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν επιφύλασσε ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο και μια νέα πρόκληση για την QJMOTOR SRT 800X. Οι ατελείωτοι χωματόδρομοι και η σπασμένη άσφαλτος του νότου έδωσαν τη θέση τους στην άγρια ομορφιά των γυμνών από βλάστηση βουνών και στους σκληροτράχηλους δρόμους από σπασμένες πέτρες.

QJMOTOR TRANS ASIA 2024, Μέρος Θ’ - Βόρειο Αφγανιστάν

Άνθρωπος και μηχανή καλούνται να ανακαλύψουν τα νέα όρια των αντοχών τους, καθώς τα χιλιόμετρα καλύπτονται με κόπο και η έξοδος από το βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν  με προορισμό το Τατζικιστάν μοιάζει περισσότερο με απόδραση.

Αποχαιρετώντας αξημέρωτα την Καμπούλ, ξεκίνησα την πορεία μου προς τα βόρεια της χώρας. Μόλις 410 χιλιόμετρα με χώριζαν από τα σύνορα του Τατζικιστάν, ενώ η αφγανική συνοριακή πόλη Kunduz είχε επιλεγεί σε περίπτωση που δεν κατάφερνα να φτάσω στα σύνορα αυθημερόν.

QJMOTOR TRANS ASIA 2024, Μέρος Θ’ - Βόρειο Αφγανιστάν

Καθοδόν, οι πληροφορίες που είχα συλλέξει σχετικά με τη διαδρομή του Βορείου Αφγανιστάν επαληθεύτηκαν πλήρως. Καταπληκτική ορεσίβια διαδρομή με γυμνά απόκρημνα τοπία που έκοβαν την ανάσα, δρόμος σε άθλια κατάσταση (για περίπου 60 χλμ. οδηγούσα κυριολεκτικά πάνω σε πέτρες), πετρόκτιστα χωριά κτισμένα σαν αετοφωλιές και ξεχασμένα στο χρόνο, άνθρωποι σκληροί αλλά καλοσυνάτοι και φιλόξενοι. Αναμφίβολα, το βόρειο κομμάτι του Αφγανιστάν ήταν τελείως διαφορετικό από τις άλλες περιοχές της χώρας που είχα επισκεφθεί.

Έφτασα στην Kunduz (350 χλμ. βόρεια της Καμπούλ) μετά από 10 ώρες παραμονής στη σέλα της ακούραστης QJMOTOR SRT 800X. Τα είχα δει όλα! Ευτυχώς, στο μπλόκο που με σταμάτησαν στην είσοδο της πόλης, δυο Ταλιμπάν (προφανώς με λυπήθηκαν στην κατάσταση που ήμουν) προσφέρθηκαν να με οδηγήσουν σε ένα ασφαλές ξενοδοχείο… τι ανέλπιστο δώρο ήταν κι αυτό.

QJMOTOR TRANS ASIA 2024, Μέρος Θ’ - Βόρειο Αφγανιστάν

Έχοντας αποτινάξει όλη την κούραση από πάνω μου, το επόμενο πρωινό βρέθηκα μετά από 60 χιλιόμετρα στη συνοριακή μεθόριο Αφγανιστάν – Τατζικιστάν. Το QJMOTOR TRANS ASIA 2024 αποχαιρετούσε το Αφγανιστάν και έβαζε ρόδα στο Τατζικιστάν.”

QJMOTOR TRANS ASIA 2024, Μέρος Θ’ - Βόρειο Αφγανιστάν

 

QJMOTOR TRANS ASIA 2024, Μέρος ΙΗ’ - Λετονία - Λιθουανία - Πολωνία

Από τον Παράδεισο στην Κόλαση 
Kaunas
Από τον

Κωνσταντίνο Μητσάκη

16/9/2024

Επίπεδα καταπράσινα λιβάδια, μεσαιωνικά κάστρα και μια ενεργή εμπόλεμη ζώνη χωρίζουν την QJMOTOR SRT 800X από τον Παράδεισο και την Κόλαση που καλείται να διασχίσει στο δρόμο της για την επιστροφή…

"Η οδική αποστολή της QJMOTOR SRT 800X στη Λετονία ήταν αρκετά σύντομη, αφού κύλησε τους τροχούς της στους δρόμους της επίπεδης βαλτικής χώρας για μόλις 180 χλμ. Δίχως συνοριακές διαδικασίες, τη σκυτάλη πήρε κατόπιν η -εξίσου επίπεδη- Λιθουανία, που μου συστήθηκε με την πόλη Kaunas, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου και διανυκτέρευσα. Και στην καταπράσινη Λιθουανία, λίγα ήταν τα χιλιόμετρα που κλήθηκα να οδηγήσω (μόλις 300 χλμ.).

Βαρσοβία

Με καταγεγραμμένα τα πρώτα 1.100 χλμ. της επιστροφής, ήταν η σειρά της Πολωνίας να υποδεχτεί τον δίτροχο ταξιδευτή του QJMOTOR TRANS ASIA 2024 -εδώ, η πρωτεύουσα Βαρσοβία είχε την τιμητική της. Πριν ακόμα καταλύσω σ’ ένα ξενοδοχείο, κατευθύνθηκα στην περιοχή της παλαιάς πόλης, που κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχε ισοπεδωθεί από τους Γερμανούς. Μετά το τέλος του πολέμου, όλα τα μεσαιωνικά και αναγεννησιακά αρχιτεκτονήματα του ιστορικού κέντρου ξανακτίστηκαν σε πιστά αντίγραφα, αποτελώντας ένα ρεαλιστικό σκηνικό εποχής που με καταγοήτευσε και με ταξίδεψε πολύ πίσω στο χρόνο.

Και μετά την Πολωνία, τί; Υιοθετώντας τα σοφά λόγια ενός καλού φίλου: 'Αν δεν έχεις περιπέτεια, τη δημιουργείς εσύ', άφησα πίσω μου τη Βαρσοβία και κατευθύνθηκα 320 χλμ. νοτιοανατολικά. Εκεί, ο δρόμος σταμάτησε μπροστά στη συνοριακή πόρτα της ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ. Δίχως δεύτερη σκέψη ή δισταγμό, την άνοιξα και μπήκα! Το σκυλί του πολέμου είναι εδώ."

Ετικέτες