MotoGP Suzuki: Τα νέα αεροδυναμικά βοηθήματα

Αστραφτερό μουστάκι
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

17/10/2017

Στην Ιαπωνία η Suzuki τερμάτισε στην 4η και 5η θέση, σε έναν φαντασικό αγώνα με μπόλικο θέαμα. Κι αν το πέπλο της βροχής έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάταξη, όπως κάθε φορά που βρέχει, δεν παύει να ήταν μία καλή επίδοση για την πρώτη εμφάνιση των νέων αεροδυναμικών βοηθημάτων.

Αναγκαία το πρώτο σημείο που εστιάζει κανείς είναι η εμφάνιση. Κι αυτό γιατί οι αγωνιστικές ομάδες δεν διαδίδουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά ελεύθερα. Η Suzuki είναι βέβαιο πως θα έχει μελετήσει κάθε λεπτομέρεια της αεροδυναμικής, είναι το πρώτο πράγμα που εστιάζει άλλωστε και στις μοτοσυκλέτες παραγωγής, δίνοντας προτεραιότητα εκεί αντί για την εμφάνιση. Στην κορυφαία κατηγορία των MotoGP η εμφάνιση δεν παίζει κανένα ρόλο, και το μόνο στο οποίο εστιάζουν οι ομάδες πέρα από την αεροδυναμική, είναι το φαίρινγκ να βρίσκεται εντός των προδιαγραφών, ιδιαίτερα τώρα που οι κανονισμοί έγιναν λίγο πιο αυστηροί.

Αυτό που κάνει εντύπωση στα νέα αεροδυναμικά βοηθήματα, είναι πως δεν φαίνεται να είναι ρυθμιζόμενα, όπως της Ducati κι έμμεσα και της Honda. Το νέο «μουστάκι» των GSX-RR αντικαθιστά το προηγούμενο φαίρινγκ και –φαινομενικά τουλάχιστον- η δύναμη που παράγουν είναι πολλαπλάσια αυξημένη, δρα πιο χαμηλά από πριν ενώ η επιφάνεια είναι σημαντικά μεγαλύτερη χωρίς να εμποδίζει τον αέρα να ψύξει την μοτοσυκλέτα.

Ήδη οι πρώτες εντυπώσεις μετά τον αγώνα για τον Alex Rins και τον Andrea Iannone, ήταν πολύ θετικές. Περισσότερο ενθουσιασμένος ήταν ο Rins, που βρήκε τεράστια την χρησιμότητα του νέου φαίρινγκ. Και οι δύο είχαν προβλήματα πρόσφυσης με το πίσω ελαστικό, καθώς η διάρκεια του αγώνα για τα βρόχινα ελαστικά ήταν μεγάλη, θεωρώντας πως σε διαφορετική περίπτωση το αποτέλεσμα θα ήταν ακόμη καλύτερο.

Παρατηρώντας το νέο φαίρινγκ, φαίνεται πως η Suzuki προσπάθησε να φτιάξει ένα σχέδιο που να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις, και ταυτόχρονα τα δύο βασικά προβλήματα για τα οποία τα αεροδυναμικά βοηθήματα κλήθηκαν εξ αρχής να περιορίσουν: Να ομαλοποιούν την ροή του αέρα πίσω από την μοτοσυκλέτα, περιορίζοντας τον έντονο στροβιλισμό και να εκμεταλλεύονται την αεροδυναμική αντίσταση προς όφελος της πρόσφυσης στον εμπρός τροχό.

Καλύτερη δοκιμή για την Suzuki θα είναι το Phillip Island στην Αυστραλία, τώρα που μπαίνουμε στον ξέφρενο ρυθμό των τελευταίων αγώνων του πρωταθλήματος, αν φυσικά δεν βρέξει κι εκεί.

Από πλευράς εμφάνισης, ο χαρακτηρισμός «μουστάκι» για την Suzuki είναι αναπόφευκτος. Από το ανοικτό στόμα του Predator -χωρίς την μάσκα δηλαδή- μέχρι γατόψαρο, οι παραλληλισμοί που μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει είναι ανεξάντλητοι. Ιδιαίτερα από το πλάι, το μέγεθος των νέων αεροδυναμικών βοηθημάτων κλέβει τις εντυπώσεις και οι επόμενοι αγώνες θα φανερώσουν αν θα συνεχίσει η καλή αρχική εντύπωση ώστε να παραμείνουν.

 

 

 

 

Ετικέτες

Η Liberty Media πήρε άνευ όρων έγκριση της ΕΕ για πλήρη εξαγορά των MotoGP

Η αμερικανική εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης κατέχει ήδη το 86% του MotoGP
Η Liberty Media πήρε άνευ όρων έγκριση της ΕΕ για πλήρη εξαγορά των MotoGP
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

10/4/2025

Σύμφωνα με πληροφορίες η Liberty Media, στην οποία ανήκει και η F1, πρόκειται να εξασφαλίσει άνευ όρων έγκριση της ΕΕ για την αντιμονοπωλιακή εξαγορά της Dorna Sports - ιδιοκτήτριας του MotoGP έναντι 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Η Liberty Media είχε ανακοινώσει τη συμφωνία για την εξαγορά του 86% του MotoGP τον περασμένο Απρίλιο και σας είχαμε ενημερώσει αντίστοιχα εδώ, με τη διοίκηση της Dorna να διατηρεί περίπου το 14% του μετοχικού της κεφαλαίου, δίνοντας στη συμφωνία επιχειρηματική αξία 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Dorna/MotoGP και μετοχική αξία 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ενεργεί ως παρατηρητής ανταγωνισμού για την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόκειται να εγκρίνει τη συμφωνία, όμως το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, το οποίο θα αποφασίσει για τη συμφωνία έως την 1η Ιουλίου, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Liberty Media δήλωσε ότι συνεργάζεται εποικοδομητικά με την Επιτροπή και εκπρόσωπος της δήλωσε: «Υπάρχει μια πολύ μεγάλη και αναπτυσσόμενη αγορά για οπτικοακουστική ψυχαγωγία πολύ πέρα από τον αθλητισμό και η ενέργεια αυτή θα ενισχύσει την ικανότητα του MotoGP να ανταγωνίζεται σε αυτή την ιδιαίτερη αγορά».

Η Liberty Media πήρε άνευ όρων έγκριση της ΕΕ για πλήρη εξαγορά των MotoGP

Η αρμόδια αρχή για την επιβολή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι η συμφωνία θα μπορούσε να ανεβάσει τις τιμές για τα δικαιώματα μετάδοσης μηχανοκίνητου αθλητισμού που φιλοξενούνται και από τις δύο εταιρείες.

Ερευνάται ακόμα κατά πόσο ο μεγαλύτερος μέτοχος της Liberty Media και Liberty Global, John Malone μπορεί να αποκλείσει τους ανταγωνιστικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς στο Βέλγιο, την Ιρλανδία και τις Κάτω Χώρες, όπου η Liberty Global έχει παρουσία.

Ετικέτες