MotoGP: Νέες οδηγίες για τις σημαίες και τεχνικοί κανονισμοί

Επαναπροσδιορίζεται η σημασία τους
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

9/3/2022

Η Επιτροπή των Grand Prix, η οποία αποτελείται από τους Carmelo Ezpeleta (Πρόεδρος της Dorna), Paul Duparc (FIM), Herve Poncharal (IRTA) και Biense Bierma (MSMA), με την παρουσία των Jorge Viegas (Πρόεδρος της FIM), Carlos Ezpeleta (Dorna), Mike Trimby (IRTA, Γραμματέας της συνάντησης) και Corrado Cecchinelli (Διευθυντής Τεχνολογίας), συναντήθηκε στην πίστα των Losail λίγο πριν τον πρώτο αγώνα της χρονιάς, προκειμένου να ληφθούν κάποιες σημαντικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσε που έδωσαν στην δημοσιότητα, οι αποφάσεις αυτές είχαν να κάνουν αφενός με τις συνθήκες και τον προσδιορισμό της σημασίας των προειδοποιητικών σημαιών και αφετέρου με τους τεχνικούς κανονισμούς για την Moto2 και την Moto3. Όλες οι αποφάσεις τίθενται σε άμεση ισχύ από τον επόμενο κιόλας αγώνα.

Σε ότι αφορά τις σημαίες και μετά από υποδείξεις εκ μέρους των αναβατών, συμφωνήθηκε να επαναπροσδιοριστούν οι συνθήκες κατά τις οποίες θα βγαίνουν συγκεκριμένες σημαίες ή φωτεινά πάνελ (αναλόγως την πίστα) που προειδοποιούν για έλλειψη πρόσφυσης. Τα νέα δεδομένα έχουν ως εξής:

Κίτρινη σημαία με κόκκινες ρίγες θα σημαίνει ότι στο συγκεκριμένο τμήμα της πίστας η πρόσφυση μπορεί να επηρεάζεται από οποιονδήποτε λόγο εκτός της βροχής (λάδια, χώμα, γρασίδι ή άλλα υπολείμματα). Η σημαία πρέπει να βγαίνει και να κυματίζει στο πόστο του κριτή.

Άσπρη σημαία με κόκκινες χιαστί γραμμές, θα σημαίνει ότι σταγόνες βροχής (ή βροχή) στο συγκεκριμένο τμήμα της πίστας, επηρεάζουν την επιφάνεια της ασφάλτου. Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, η σημαία θα πρέπει να κυματίζει στο σημείο που βρίσκεται ο κριτής.

Οι τεχνικός κανονισμός που αφορά και τις δύο μικρότερες κατηγορίες, έχει να κάνει τα ελαστικά . Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η επιτροπή, επειδή είναι αδύνατο να προσδιοριστεί η πηγή και οι προδιαγραφές των αγωνιστικών ελαστικών που χρησιμοποιούν οι αναβάτες για προπόνηση με μοτοσυκλέτες εκτός προδιαγραφών GP, συμφωνήθηκε ότι πλέον οι ομάδες μπορούν να χρησιμοποιούν λάστιχα που δεν έχουν "φορεθεί" σε αγώνες για τις προπονήσεις τους. Κανένα μη χρησιμοποιημένο ελαστικό δεν θα επιστραφεί στην Dunlop μετά το πέρας κάποιου αγώνα. Ως εκ τούτου οι ομάδες θα προμηθεύονται μόνο ολοκαίνουργια ελαστικά για τους αγώνες. Κανένα ελαστικό δεν θα έχει χρησιμοποιηθεί πιο πριν έχοντας πιθανότατα υποστεί και προθέρμανση.

Επιπλέον, ένας ακόμη κανονισμός αποφασίστηκε ειδικά για την Μoto3, o οποίος αφορά τον ηλεκτρονικό, προειδοποιητικό εξοπλισμό. Πλέον, για να ενσωματωθεί και στην μικρή κατηγορία το αυτόματο σύστημα προειδοποίησης για τους αναβάτες που πλησιάζουν το σημείο ενός ατυχήματος, κρίνεται απαραίτητη η μετατροπή στα ηλεκτρονικά τους, η οποία συμπεριλαμβάνει την υποχρεωτική χρήση της IMU έξι αξόνων της DellOrto και της BC-OUT_RL-300 μονάδας ισχύος της 2D. Ο εξοπλισμός και τα συστήματα θα τεθούν σε ισχύ από το 2023, αλλά η εξέλιξη της τεχνολογίας θα γίνει την φετινή σεζόν.

 

 

MotoGP 2024: Οι βασιλιάδες των πτώσεων - Acosta πρώτος, από κοντά ο Marc

Παρόλα αυτά, οι προαναφερθέντες αναβάτες τερμάτισαν 6ος και 3ος αντίστοιχα στη σεζόν
MotoGP Crashes 2024
Από το

motomag

25/11/2024

Τα στατιστικά του MotoGP για την αγωνιστική σεζόν 2024 επιβεβαιώνουν ότι ο Pedro Acosta έπεσε περισσότερες φορές από κάθε άλλο αναβάτη, με 28 πτώσεις στους 20 γύρους, χωρίς να έχει λάβει μέρος στο GP της Αυστραλίας λόγω τραυματισμού.

Στην πρώτη του χρονιά στη μεγάλη κατηγορία του MotoGP ο νεαρός Acosta σημείωσε 28 πτώσεις αναζητώντας τα όρια της RC16, ενώ ο Marc που βρίσκεται να αγωνίζεται στην κατηγορία για 12η συνεχόμενη σεζόν αλλά για πρώτη με Ducati μετά από τόσα χρόνια με Honda, έπεσε 24 φορές, σπρώχνοντας την GP23 σε βαθμό που κανείς άλλος δεν μπορούσε, και υιοθετώντας νέο στιλ οδήγησης για τα χαρακτηριστικά της νέας του μοτοσυκλέτας.

Παρά τις 28 πτώσεις του ο Acosta ανέβηκε 5 φορές στο βάθρο σε αγώνα Κυριακής και 4 ακόμα σε Sprint, ενώ έχασε την 5η θέση της τελικής βαθμολογίας από τον Brad Binder για μόλις 2 βαθμούς!

Ο Marc Marquez -που πιέζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο αναβάτη, ότι και να καβαλά- πέρυσι είχε πέσει περισσότερες φορές από φέτος, ξεπερνώντας και το φετινό νούμερο του Acosta, με 29 πτώσεις. Παρά τώρα τις 24 φορές που βρέθηκε να σέρνεται στην άσφαλτο, ο 8 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής τερμάτισε 3ος στο ντεμπούτο του με την GP23, ενώ αμέσως επόμενος αναβάτης με την ίδια μοτοσυκλέτα ήταν ο Alex Marquez στην 8η θέση, με τον Digia 10ο, και τον Bez 12ο.

Τρίτος στη λίστα των πτώσεων του 2024 είναι ο μικρός αδελφός του Marc, Alex Marquez, με 21 πτώσεις, όπου μία εκ αυτών αφορούσε την πολυσυζητημένη σύγκρουση με τον Bagnaia στην Aragon.

Ο περσινός Παγκόσμιος Πρωταθλητής Francesco Bagnaia έπεσε μόνο 9 φορές κατά τη διάρκεια ολόκληρης της σεζόν, για να βρεθεί 17ος στη λίστα, αλλά δεν κατάφερε να τερματίσει σε οκτώ αγώνες, ένας από τους οποίους οφειλόταν σε τεχνικό πρόβλημα στο Le Mans, γεγονός που του στέρησε τον τίτλο, καθώς όπως όλοι γνωρίζουν, “to finish first, you first have to finish”.

Ο Jack Miller της Red Bull KTM έρχεται τέταρτος στην λίστα με 20 πτώσεις, ενώ οι Brad Binder -επίσης της ΚΤΜ-, Aleix Espargaro της Aprilia και Augusto Fernandez της Red Bull GasGas Tech3/KTM  είχαν όλοι τους 19 πτώσεις.

Ο νέος Παγκόσμιος Πρωταθλητής Jorge Martin της Prima Pramac σήκωσε το τρόπαιο πέφτοντας 15 φορές, όμως από αυτές οι 11 ήταν σε δοκιμαστικά και μόνο οι 4 σε αγώνες. Ο αναβάτης Luca Marini της Repsol Honda, έπεσε μόνο 4 φορές κατά τη διάρκεια ολόκληρης της σεζόν, ο χαμηλότερος αριθμός από οποιονδήποτε εργοστασιακό αναβάτη, κάτι που όμως δεν τον βοήθησε ιδιαίτερα καθώς τερμάτισε 22ος, ενώ ο Fabio Quartararo της Monster Energy Yamaha έπεσε 9 φορές τερματίζοντας τελικά 13ος, η καλύτερη θέση αναβάτη από ιαπωνικό εργοστάσιο.

Όσον αφορά στους αναβάτες Wildcard και αντικατάστασης, μόνο ο Andrea Iannone ο οποίος αγωνίστηκε στο GP της Μαλαισίας με την ομάδα της  Pertamina Enduro VR46/Ducati δεν υπέστη πτώση το 2024.

Πτώσεις αναβατών 2024 MotoGP

Θέση

Αναβάτης

Μοτοσυκλέτα - Ομάδα

Πτώσεις

 1

Pedro Acosta

KTM – Red Bull GasGas Tech3/KTM

28

2

Marc Marquez

Ducati - Gresini

24

3

Alex Marquez

Ducati - Gresini

21

4

Jack Miller

KTM – Red Bull

20

5

Brad Binder

KTM – Red Bull

19

5

Aleix Espargaro

Aprilia

19

5

Augusto Fernandez

KTM - Red Bull GasGas Tech3/KTM

19

8

Marco Bezzecchi

Ducati – Pertamina Enduro VR46

18

9

Joan Mir

Honda - Repsol

17

10

Jorge Martin

Ducati – Prima Pramac

15

10

Franco Morbidelli

Ducati – Prima Pramac

15

10

Johann Zarco

Honda - LCR

15

13

Enea Bastianini

Ducati - Lenovo

13

13

Fabio di Giannantonio

Ducati – Pertamina Enduro VR46

13

15

Alex Rins

Yamaha – Monster Energy

10

15

Maverick Viñales

Aprilia

10

17

Francesco Bagnaia

Ducati - lenovo

9

17

Fabio Quartararo

Yamaha – Monster Energy

9

19

Raul Fernandez

Aprilia - Trackhouse

8

20

Takaaki Nakagami

Honda - LCR

7

21

Miguel Oliveira

Aprilia - Trackhouse

6

21

Lorenzo Savadori

Aprilia – Wildcard/Αναβάτης αντικατάστασης Aprilia και Trackhouse Aprilia

6

23

Pol Espargaro

KTM – Wildcard Red Bull KTM

4

23

Luca Marini

Honda -Repsol

4

25

Stefan Bradl

HondaWildcard Honda HRC

2

25

Daniel Pedrosa

KTM – Wildcard Red Bull KTM

2

27

Remy Gardner

Yamaha – Wildcard/Αναβάτης αντικατάστασης Yamaha

1

27

Michele Pirro

Ducati - Αναβάτης αντικατάστασης Pertamina Enduro VR46

1

29

Andrea Iannone

Ducati - Αναβάτης αντικατάστασης Pertamina Enduro VR46

0

 

 

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες