MotoGP & Michelin ως το 2023

Επεκτάθηκε η συνεργασία με την Dorna
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

23/10/2017

Τον αγώνα των GP στο οποίο ήταν ο βασικός χορηγός επέλεξε η Michelin, για να ανακοινώσει την επέκταση του συμβολαίου της με την Dorna, που την καθιστά αποκλειστικό προμηθευτή ελαστικών για τις μοτοσυκλέτες των MotoGP για άλλα πέντε χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το γαλλικό εργοστάσιο θα συνεχίσει μέχρι και τοι 2023 να τροφοδοτεί με ελαστικά τις ομάδες που συμμετέχουν στην κορυφαία κατηγορία του παγκόσμιου πρωταθλήματος.

Αυτό δεν ήταν κάτι μη αναμενόμενο, καθώς σε κάθε ευκαιρία οι άνθρωποι της Dorna έσπευδαν να τονίσουν την ικανοποίησή τους για το ενδιαφέρον που έχουν αποκτήσει οι αγώνες και την μείωση των αποστάσεων μεταξύ των αναβατών και των ομάδων, αποδίδοντας όλο αυτό στα ελαστικά της Michelin. Η δήλωση άλλωστε του Carmelo Ezpeleta, CEO της Dorna, είναι ενδεικτική του κλίματος, λέγοντας πως μέσα στο 2016 υπήρξαν εννέα διαφορετικοί νικητές με την διαφορά να την κάνουν οι αναβάτες και οι ομάδες, ενώ εξέφρασε και την ικανοποίησή του για πόσο έχει συμβάλλει η Michelin στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Η επέκταση αυτής της συμφωνίας, σίγουρα είναι ένα θετικό στοιχείο για τις ομάδες σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό τους, καθώς έτσι μπορούν να επικεντρωθούν στο να κάνουν τις μοτοσυκλέτες να συνεργαστούν με τα ελαστικά πιο εύκολα, χωρίς να χρειαστεί να μπει και η μεταβλητή της αλλαγής των ελαστικών από έναν άλλο προμηθευτή.

Πέρα όμως από τα εργοστάσια, και η Dorna ήταν ικανοποιημένη με τον τρόπο που η Michelin ανταποκρινόταν στα προβλήματα και στις απαιτήσεις των αναβατών, σύμφωνα πάντα με τον Ezpeleta, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την αύξηση των επιλογών σε τρεις από δύο για τις διαφορετικές γόμες των πίσω ελαστικών.

Από την άλλη μεριά, και οι άνθρωποι της Michelin εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα συνεργασίας, καθώς όπως είπε ο Pascal Couanson (Διευθυντής του Αγωνιστικού Τμήματος της Michelin) η εταιρεία συμμετέχει για δύο λόγους στους αγώνες: η σύνδεση του ονόματος της Michelin με το σπορ είναι ένας βασικός παράγοντας, ενώ η εμπειρία σε τεχνολογικό επίπεδο που μαζεύουν είναι ανεκτίμητη. Αυτό άλλωστε ήταν και ένας από τους λόγους που η Michelin ζήτησε από την Dorna να γίνει η μετάβαση από τις 16,5 ίντσες στις 17, προκειμένου να υπογράψει ως αντικαταστάτης της Bridgestone. Μάλιστα, όπως επιβεβαίωσε και ο Nicolas Goubert (Τεχνικός Διευθυντής για τους αγώνες της Michelin) η τεχνολογία από τις γόμες των MotoGP θα περάσει άμεσα στα slik ελαστικά παραγωγής.

"Τρέχουμε σε αγώνες για να εξελίξουμε την τεχνολογία για τα ελαστικά παραγωγής", δήλωσε ο Goubert. "Αυτός είναι και ο λόγος που ζητήσαμε να πάμε στις 17'', ώστε να μεταφερθεί η τεχνολογία πιο εύκολα. Το καταστήσαμε σαφές από την αρχή όταν μας ζητήθηκε να φέρουμε περισσότερες επιλογές για το πίσω ελαστικό, έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν θα χρειαζόταν να φτιάξουμε ένα λάστιχο ειδικά και μόνο για τις κατατακτήριες δοκιμές. Έτσι διασφαλίσαμε ότι και οι τρεις διαφορετικές γόμες βγάζουν ολόκληρο τον αγώνα, τουλάχιστον με κάποιους αναβάτες. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αγώνες πλέον έχουν τόσο μικρές αποστάσεις μεταξύ των αναβατών." Πέρα απ' αυτό όμως, οι άνθρωποι της Michelin εξήγησαν πως είναι και θέμα προϋπολογισμού, ώστε να διατίθενται οι περιορισμένοι πόροι σε κάτι πραγματικά χρήσιμο και σε τεχνολογία που θα μπορεί να βρει εφαρμογή.

Μέσα στη χρονιά όμως υπήρξαν προβλήματα με τα ελαστικά, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τον ποιοτικό έλεγχο. Πολλοί αναβάτες έχουν παραπονεθεί ότι ελαστικά με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά, έχουν εντελώς διαφορετική αίσθηση στην πίστα. Έχουν γίνει επίσης πολλές αναφορές για αναβάτες που εύχονται να σταθούν τυχεροί με το ελαστικό που έχουν επιλέξει για τον αγώνα, καθώς είναι τόσο ευαίσθητα στις αλλαγές της θερμοκρασίας, που και η παραμικρή μεταβολή μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην συμπεριφορά τους. Για πρώτη φορά αυτό ήταν κάτι που αναγνωρίστηκε τόσο από την Dorna όσο και από την Michelin, κι αυτό καθιστά την πραγματική είδηση. Σχετικά με αυτό ο Nicolas Goubert δήλωσε πως "Η ποιότητα είναι βασικός παράγοντας στους αγώνες. Όπως αναφέρθηκε και πριν, η τεχνολογική πρόκληση είναι πολύ μεγάλη και μέσα σε δύο χρόνια κάναμε τρομερή πρόοδο. Οι περισσότερες ομάδες ζητούν πλέον περισσότερη σταθερότητα στους τύπους των ελαστικών που φέρνουμε, και όπως τόνισε και ο Ezpeleta, έχουμε ακόμη αρκετή δουλειά να κάνουμε σε ό,τι αφορά την ποιότητα. Πολλές φορές οι αναβάτες παραπονιούνται για την διαφορά στην απόδοση ίδιων ελαστικών. Μερικές φορές αυτό δεν αληθεύει και μερικές φορές είναι αλήθεια, οπότε εμείς πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να δούμε πού οφείλεται αυτό ώστε να μην ξανασυμβεί."

Ετικέτες

Η Liberty Media πήρε άνευ όρων έγκριση της ΕΕ για πλήρη εξαγορά των MotoGP

Η αμερικανική εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης κατέχει ήδη το 86% του MotoGP
Η Liberty Media πήρε άνευ όρων έγκριση της ΕΕ για πλήρη εξαγορά των MotoGP
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

10/4/2025

Σύμφωνα με πληροφορίες η Liberty Media, στην οποία ανήκει και η F1, πρόκειται να εξασφαλίσει άνευ όρων έγκριση της ΕΕ για την αντιμονοπωλιακή εξαγορά της Dorna Sports - ιδιοκτήτριας του MotoGP έναντι 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Η Liberty Media είχε ανακοινώσει τη συμφωνία για την εξαγορά του 86% του MotoGP τον περασμένο Απρίλιο και σας είχαμε ενημερώσει αντίστοιχα εδώ, με τη διοίκηση της Dorna να διατηρεί περίπου το 14% του μετοχικού της κεφαλαίου, δίνοντας στη συμφωνία επιχειρηματική αξία 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Dorna/MotoGP και μετοχική αξία 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ενεργεί ως παρατηρητής ανταγωνισμού για την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόκειται να εγκρίνει τη συμφωνία, όμως το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, το οποίο θα αποφασίσει για τη συμφωνία έως την 1η Ιουλίου, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Liberty Media δήλωσε ότι συνεργάζεται εποικοδομητικά με την Επιτροπή και εκπρόσωπος της δήλωσε: «Υπάρχει μια πολύ μεγάλη και αναπτυσσόμενη αγορά για οπτικοακουστική ψυχαγωγία πολύ πέρα από τον αθλητισμό και η ενέργεια αυτή θα ενισχύσει την ικανότητα του MotoGP να ανταγωνίζεται σε αυτή την ιδιαίτερη αγορά».

Η Liberty Media πήρε άνευ όρων έγκριση της ΕΕ για πλήρη εξαγορά των MotoGP

Η αρμόδια αρχή για την επιβολή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι η συμφωνία θα μπορούσε να ανεβάσει τις τιμές για τα δικαιώματα μετάδοσης μηχανοκίνητου αθλητισμού που φιλοξενούνται και από τις δύο εταιρείες.

Ερευνάται ακόμα κατά πόσο ο μεγαλύτερος μέτοχος της Liberty Media και Liberty Global, John Malone μπορεί να αποκλείσει τους ανταγωνιστικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς στο Βέλγιο, την Ιρλανδία και τις Κάτω Χώρες, όπου η Liberty Global έχει παρουσία.

Ετικέτες